РАЗРАБОТКА ОРГАНИЗАЦИОННО-ТЕХНОЛОГИЧЕСКИХ РЕШЕНИЙ ДЕМОНТАЖА СТРОИТЕЛЬНЫХ КОНСТРУКЦИЙ



Название:
РАЗРАБОТКА ОРГАНИЗАЦИОННО-ТЕХНОЛОГИЧЕСКИХ РЕШЕНИЙ ДЕМОНТАЖА СТРОИТЕЛЬНЫХ КОНСТРУКЦИЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі дисертаційної роботи обґрунтовано актуальність обраної теми, поставлено мету і завдання досліджень, наведено наукову новизну і практичне значення роботи.


У першому розділі проаналізовано причини, які зумовлюють необхідність демонтажу будівельних конструкцій. Це насамперед фізичне та моральне зношення старих будівель та необхідність їх реконструкції і перебудови, а також будівельні дефекти конструкцій, які могли виникнути в процесі проектування, будівництва та експлуатації будівель і споруд, до яких слід віднести дефекти, що виникли в результаті руйнування будівель та їх частин після природних та техногенних катастроф. У даному розділі розглянуто категорії пошкоджень конструкцій, що підлягають демонтажу залежно від рівня їх руйнації.


Значну увагу питанням демонтажу будівельних конструкцій приділено в наукових працях Д.Ф. Гончаренка, В.В. Савйовського, С.Ф. Прохоркіна, О.Л. Шагіна, П.Б. Твердоступа, В.К. Соколова, Ю.І. Білякова, А.В. Резунника, Н.М. Федосенка, Є.Г. Романушка, С.А. Запорожченка, А.П. Снєжка, Г.Л. Голого, Н.Г. Шамбешової, Г.С. Нижніковського, Д. Корта, Й. Нусера, Г.-П. Унру та інших.


Аналіз досліджень, присвячених демонтажу будівельних конструкцій, показав, що останнім часом значна їх кількість пов’язана з реконструкцією промислових та цивільних будівель та споруд, перебудовою спортивних арен, ліквідацією наслідків техногенних катастроф.


У другому розділі розглянуто технологію та організацію робіт із демонтажу будівельних конструкцій. Основним джерелом вичерпної інформації про технічний стан будівельних конструкцій є матеріали досліджень їх стану.


У роботі наведено класифікацію параметрів та засобів оцінки технічного стану будівельних конструкцій під час діагностики будівель та споруд. Розглянуто приклади обстеження конструкцій будівель, зруйнованих за різних обставин. Матеріали, що отримують в результаті обстежень, є основою для прийняття організаційно-технологічних рішень з відбудови зруйнованих частин будівель, включаючи демонтажні роботи.


Як показали проведені дослідження, рішення завдань, пов’язаних з демонтажем та розбиранням будівельних конструкцій, мають ґрунтуватися на узагальненій моделі цих технологічних процесів, які з’єднують воєдино технологію, організацію та механізацію виконання робіт, а також функціонування будівель і споруд, на яких виконується реконструкція або здійснюється ліквідація наслідків техногенних катастроф. Тому значну увагу в цьому розділі приділено дослідженням основних принципів формування організаційно-технологічної документації на виконання робіт із демонтажу конструкцій. Наведено параметри, що визначають вибір рішень із демонтажу конструкцій, а також основні заходи, які слід передбачити, розробляючи проект організації будівництва та проект виконання робіт. Значну увагу при цьому приділяють заходам, спрямованим на організацію безпеки виконуваних робіт.


У цьому розділі розглянуто дослідження з демонтажу будівельних конструкцій на об’єктах різного призначення, які показують, що виконання цих робіт у всіх випадках є дуже складним. Ремонт житлових будинків в Ізюмі та Харкові, зруйнованих у результаті вибуху побутового газу, потребував значної уваги до забезпечення необхідної безпеки для жителів будинків під час виконання всього комплексу робіт включаючи і демонтаж конструкцій. Особливо це стосується розробки проекту виконання робіт, в якому мають узгоджуватись роботи підйомних механізмів та руху жителів цього мікрорайону.


Під час розбирання та демонтажу конструкцій частини адміністративної будівлі по проспекту Правди, 7 у Харкові було закрито рух транспорту по цій часині проспекту та одночасно задіяно декілька вантажопідйомних кранів. Їх робота була узгоджена при розробці проекту виконання робіт. Слід відзначити, що в більшості випадків для стропування конструкцій, що демонтуються, один із кранів використовується для переміщення в зону стропування монтажників, які переміщаються в люльці, підвішеній на гаку крану. Це дозволяє безпечно виконувати роботи та усуває необхідність перебувати в зоні конструкцій, що підлягають демонтажу.


Проведені в цьому розділі дослідження технологічного процесу демонтажу конструкцій показали, що основними його складовими є такі: підготовка до демонтажу (тимчасове розкріплення, підсилення тощо); стропування конструкцій та кріплення канатів для відтягнення; незначне натягування стропу; відокремлення опорних вузлів; підйом конструкцій, виведення у вільний простір, опускання на майданчик складування або у транспортний засіб; тимчасове закріплення за необхідності конструкцій, що демонтуються; відокремлення стропів. Наведено засоби для руйнації вузлів різними методами.


Було виконано дослідження трудомісткості робіт із демонтажу конструкцій на різних за призначенням об’єктах. До того ж було розглянуто трудомісткості монтажу цих конструкцій у разі, якби вони монтувалися заново.


 


Порівняння трудомісткості цих процесів показало, що в одних випадках трудомісткість демонтажу перевищує трудомісткість монтажу таких самих конструкцій, що монтуються заново, в інших випадках вона має менше значення. Прикладом може бути демонтаж конструкцій нахилених опор для освітлення на стадіоні «Металіст», де проводилися роботи з реконструкції, трудомісткість яких становила 1008 люд.-год. Водночас трудомісткість монтажу цієї опори заново має становити 1986 люд.-год. В іншому випадку трудомісткість демонтажу залізобетонних плит на зруйнованій будівлі по проспекту Правди, 7 склала 4,55 люд.-год., а монтаж цієї плити має трудомісткість 1,2 люд.-год.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины