ПОВЫШЕНИЕ ЭФФЕКТИВНОСТИ РАБОТЫ СООРУЖЕНИЙ БИОЛОГИЧЕСКОЙ ОЧИСТКИ ГОРОДСКИХ СТОЧНЫХ ВОД :



Название:
ПОВЫШЕНИЕ ЭФФЕКТИВНОСТИ РАБОТЫ СООРУЖЕНИЙ БИОЛОГИЧЕСКОЙ ОЧИСТКИ ГОРОДСКИХ СТОЧНЫХ ВОД
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету і задачі роботи, об’єкт та предмет дослідження, наведено методи дослідження, викладено наукову новизну та практичну цінність роботи, відмічено зв'язок роботи з науковими програмами та особистий внесок здобувача.


У першому розділі здійснено аналіз сучасного стану захисту водних об’єктів від забруднення недостатньо очищеною стічною водою, впливу техногенного забруднення на навколишнє середовище, випадків перевищення нормативів гранично допустимих скидів.


Показано, що на сьогодні важливою науково-технічну проблемою є захист природного середовища від забруднення відходами промислових підприємств і побутовими стічними водами населених пунктів. Попадання органічних і мінеральних забруднень у водні об'єкти відбувається при скиданні комунальних і промислових стічних вод, що утворюються в результаті технологічних процесів виробництв, переробки продукції та у процесі життєдіяльності людей.


Аналіз провідного вітчизняного та зарубіжного досвіду проектування, розрахунку та експлуатації споруд біологічного очищення стічних вод свідчить, що з усіх можливих шляхів створення технологічно керованих процесів біохімічного очищення реалізовано лише меншу їх частину; відомі ж спроби керування роботою аеротенків пов'язані з регулюванням окремих елементів технологічного процесу і, як правило, відрізняються незадовільним інженерним виконанням та значними капітальними та експлуатаційними витратами. Таким чином, найбільш актуальною в сучасних умовах є розробка технологічних моделей керування системою подачі стічних вод, що надходять на очищення, для забезпечення максимальної ефективності аеробного біологічного очищення стічних вод.


Проведено аналіз робіт вітчизняних і закордонних дослідників, присвячених процесам очищення стічних вод від органічних забруднень. Великий внесок у вивчення процесів очищення міських стічних вод, розробку методів інтенсифікації та удосконалення роботи споруд зробили такі видатні вчені, спеціалісти: Олійник О. Я., Гвоздяк П. І., Таварткіладзе І. М., Василенко О.А., Душкін С.С., Епоян С.М., Гіроль М. М., Грабовський П.О., Юрченко В.О., Поляков В.Л., Ковальчук В.А., Найманов А.Я., Ступін О. Б., Куліков М. І., Пантелят Г.С., Мацнев А.І., Сінев О.П., Вавілін В. О., Жмур Н. С, Кафаров В. В. Мішуков Б.Г., Яковлев С.В., Скірдов І.В., Воронов Ю.В., W. Guijer, M. Henze, D.H. Eikelboom. Однак повністю не були розв’язані питання доведення якості очищення стічних вод до показників, що не перевищують гранично допустимі значення.


Показано актуальність розробки та наукового обґрунтування методу вибору технологічного режиму роботи аеротенка, який враховує характеристики стічної води, що надходить на очищення, характеристики активного мулу (основної складової процесу біологічного очищення стічних вод) та конструктивні особливості споруд, в яких відбувається процес очищення.


 


У другому розділі виконано дослідження складових процесу біологічного очищення стічних вод. Надано загальну характеристику споруд (аеротенк та вторинний відстійник), в яких відбувається процес біологічного очищення стічних вод. Гідрохімічний аналіз активного мулу та стічної рідини виконувався в виробничих умовах за стандартними методиками в атестованій лабораторії. Результати проведених досліджень є початковими даними для чисельного розв’язання системи рівнянь. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины