ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІКРОКРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІКРОКРЕДИТУВАННЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В умовах ринкової економіки України важливого значення набуває проблема фінансового забезпечення діяльності малого та середнього бізнесу, фінансові ресурси яких доволі обмежені. Одним із важливих джерел фінансування розвитку підприємництва є надання мікрокредитів вітчизняними банками та різного роду фондами і небанківськими фінансово-кредитними установами, а також іноземними банківськими інститутами                         і фондами.

Актуальність дослідження цих проблем посилюється ще й тим, що повільність і суперечливість просування України шляхом ринкових реформ значною мірою зумовлені саме недооцінкою ролі та значення малого та середнього бізнесу як структуроутворювального елемента ринкової економіки.

Дослідженням становлення та розвитку малих підприємницьких структур присвячені праці як зарубіжних, так і вітчизняних учених, зокрема:                                Р. Кантільйона,  А. Маршалла, Д. Рікарда, Ф. Хайєка, О. Шулуса, Й. Шумпетера,  А. Блінова, В. Гейця, В. Голікова, І. Лукінова, С. Мочерного, В. Новікова,            В. Савченка, В. Савчука, О. Турчинова, А. Чухна та інших.

Дослідженням механізмів фінансового забезпечення мікрокредитування сфери малого та середнього бізнесу на сучасному етапі розвитку економіки займались учені-економісти: О. Барановський, З. Варналій, М. Долішній,                     В. Єлейко, М. Козоріз, М. Колісник, М. Крупка, А. Мороз, С. Реверчук,                       Т. Смовженко, С. Соболь та інші.           

Однак проблема фінансового забезпечення мікрокредитування малого і                 середнього бізнесу у вітчизняній літературі та публікаціях науковців недостатньо розроблена і висвітлена. Брак наукових праць, які б комплексно розглядали та ґрунтовно відображали: економічну природу, роль та місце малого підприємництва в економічному розвитку як регіонів зокрема, так і держави загалом; проблему фінансового забезпечення і особливо мікрокредитування малих підприємств; стан та джерела формування фінансових ресурсів для кредитування малого підприємництва; вплив малого підприємництва на загальний розвиток економіки.

Необхідність дослідження фінансового забезпечення мікрокредитування малого та середнього бізнесу в Україні зумовлена його високою соціально-економічною роллю та недостатнім науково-теоретичним, методичним та організаційно-економічним обґрунтуванням.

Усе зазначене вище свідчить, що дослідження проблеми фінансового забезпечення розвитку малого і середнього бізнесу та його мікрокредитування є важливим і актуальним, що й зумовило вибір теми наукового дослідження, її зміст і структуру.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано у Львівському інституті банківської справи Університету банківської справи Національного банку України за темою: «Підвищення ефективності взаємодії банківського та реального секторів економіки в умовах євроінтеграції та глобалізації» (номер державної реєстрації 0105V008982). Результати дисертаційного дослідження використані при обґрунтуванні перспективних планів розвитку фінансового забезпечення малого та середнього бізнесу на рівні міст і районів області.

Мета і завдання наукового дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування теоретико-методологічних засад і практичних рекомендацій щодо побудови системи фінансового забезпечення мікрокреди- тування малого і середнього бізнесу. Для досягнення поставленої мети визначено такі завдання:

       здійснити аналіз фактичного стану становлення і функціонування малого та середнього бізнесу в Україні, форм і методів його фінансового забезпечення та визначити критерії і фактори, які впливають на розвиток малих підприємницьких структур;

       визначити роль і функції мікрокредитування різними інститутами (банками, фондами тощо) та обґрунтувати перспективні способи і напрями кредитування малого підприємництва в Україні та на регіональному рівні;

       провести порівняльний аналіз світового та вітчизняного досвіду у сфері мікрокредитування малих підприємницьких структур;

       розробити проект заходів фінансового забезпечення мікрокредитування підприємств малого та середнього бізнесу;

       оцінити ефективність малого підприємництва та його вплив на розвиток економіки регіону;

       удосконалити процедури мікрокредитування суб’єктів малого підпри-ємництва;

       визначити основні принципи державної підтримки мікрокредитування малих підприємств;

       обґрунтувати методи зниження кредитних ризиків при мікрокреди-туванні малих підприємницьких структур;

       обчислити прогнозні обсяги кредитних ресурсів для мікрокредитування сфери малого і середнього бізнесу.  

Об’єктом дослідження є процеси мікрокредитування малого та середнього бізнесу в Україні.

Предметом дослідження є закономірності та механізми фінансового забезпечення мікрокредитування підприємств малого і середнього бізнесу.

Методологія та методика дослідження. Методологічною основою роботи є положення економічної теорії, теорії фінансів, теорії інноваційного розвитку суб’єктів підприємницької діяльності, дослідження сучасних вітчизняних та зарубіжних учених різних галузей знань, у яких висвітлено основні положення трансформації економіки в перехідний період та в умовах ринкових відносин, формування політики сприяння розвиткові малого підприємництва, становлення і розвитку малих підприємницьких структур у сфері малого та середнього бізнесу в сучасних умовах господарювання.

У процесі наукового дослідження основних тенденцій і особливостей фінансового забезпечення мікрокредитування малих підприємницьких структур сфери малого і середнього бізнесу в Україні в їх взаємодії із зовнішнім середовищем використано низку методів, серед яких найважливішими є: статистичний, методи візуального, економічного, системного аналізу, логічного узагальнення – для всестороннього вивчення об’єкта дослідження; структурний аналіз – для дослідження джерел фінансового забезпечення мікрокредитування малого і середнього бізнесу; метод порівняння – для визначення ролі малого підприємництва в регіональній економіці; графічний метод – для зіставлення різних чинників і критеріїв впливу на становлення та розвиток малого                            і середнього бізнесу, а також різних показників діяльності малих підприємств; моделювання та комп’ютерні технології – для обчислення прогнозованих обсягів мікрокредитування малого і середнього бізнесу.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, нормативні документи міністерств і відомств України, офіційні статистичні дані Державного комітету статистики України, матеріали галузевих управлінь, міжнародних організацій, наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених-економістів, звіти малих підприємств, банківських установ щодо кредитування малих підприємницьких структур, а також результати власного дослідження.                    

 Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна одержаних результатів полягає в розвитку системи фінансового забезпечення мікрокреди-тування малого і середнього бізнесу, а саме:

уперше:

·          запропоновано фінансовий показник: коефіцієнт надійності пози-чальника (), що дасть можливість на початковому етапі кредитного процесу визначити кредитоспроможність позичальника і прийняти справедливе рішення щодо надання та забезпечення кредиту;

·          побудовано моделі трендів і обчислено прогнозні значення та їх відповідні оцінки для досліджувальних показників, що дасть можливість більш якісно розробляти загальнодержавні і регіональні програми та прогнозувати необхідні фінансові ресурси для розвитку малого і середнього бізнесу;

удосконалено:

·          структуру процедури мікрокредитування суб’єктів підприємницької діяльності, що дасть змогу зменшити витрати від неповернення кредитів, зменшити обсяги прострочених кредитів;

·          оцінку впливу банківського мікрокредитування на розвиток малого та середнього бізнесу, що дасть можливість суттєво поліпшити роботу банківських та небанківських установ у сфері кредитування національної економіки;

отримало подальший розвиток:

·          класифікація мікрокредитів, виходячи з орієнтації на ринкову економіку, що дасть можливість більш чітко застосувати поняття мікрокреди-тування;

·          система заходів щодо поліпшення фінансування розвитку малого та            середнього бізнесу як за рахунок внутрішніх, так і зовнішніх джерел              фінансування, а також міжнародних програм фінансування сфери малого підприємництва. 

Практичне значення отриманих результатів. Практичне значення отриманих результатів у процесі наукового дослідження полягає в розроблені рекомендацій, які будуть основою для фінансового забезпечення мікрокредитування малого і середнього бізнесу вітчизняною банківською системою та небанківськими установами.

Основні положення дисертаційного дослідження можуть бути використані              законотворчими та виконавчими органами влади при формуванні законопроектів, довгострокових програм менеджерами підприємств різних методів господарю-вання та форм власності, банківськими та небанківськими установами, інвестиційними фондами і компаніями, а також навчальними закладами у процесі навчання студентів, які вивчають систему кредитування, підприємництво, менеджмент тощо. Вони будуть особливо корисними для малих банків, банків регіонального значення, небанківського сектора економіки та  підприємницьких структур.

Механізми фінансового забезпечення мікрокредитування малого підпри-ємництва і основні напрями підвищення його ефективності, висвітлені та обґрунтовані у дисертаційному дослідженні знайшли своє практичне впро-вадження у Львівській філії ВАТ „Універсальний банк розвитку і партнерства” при мікрокредитуванні малого і середнього бізнесу (довідка №_287 від 27 грудня 2007 року) та Головному управлінні Львівської обласної державної адміністрації при розробленні та впровадженні програм енергозберігальних технологій (довідка № 5-51-169 від 25 березня 2008 року).

Основні положення дисертаційної роботи використовуються в навчальному процесі Львівського інституту банківської справи Університету банківської справи Національного банку України (довідка № 01-15/303 від 17 березня 2008 року) у навчальному процесі.

Особистий внесок автора. Результати наукового дослідження, викладені у дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано лише ті здобутки, які є особистим доробком автора.       

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційного дослідження доповідались та отримали схвальну оцінку на науково-практичних конференціях і семінарах, зокрема на І Всеукраїнській науково-практичній конференції аспірантів та молодих учених «Розвиток фінансово-кредитної системи України: здобутки, проблеми, перспективи» (21–22 вересня 2005 року, м. Львів); ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції аспірантів та молодих учених «Розвиток фінансово-кредитної системи України: здобутки, проблеми, перспективи» (27–29 вересня 2006 року, м. Львів); Міжнародній науково-практичній конференції «Банківська система України в умовах глобалізації фінансових ринків» (18–20 жовтня 2006 року, м. Черкаси);    VII Всеукраїнській науковій конференції аспірантів та студентів «Теоретичні та прикладні аспекти аналізу фінансових систем» (26–27 квітня 2007 року, м. Львів); Міжнародній науковій студентсько-аспірантській конференції «Нові обрії економічної науки» (11–12 травня  2007 року, м. Львів); ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції аспірантів та молодих учених «Розвиток фінансово-кредитної системи України: здобутки, проблеми, перспективи» (25–26 жовтня 2007 року, м. Львів).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 19        наукових праць загальним обсягом 37,88 друк. арк. (8,03 друк. арк. належить особисто авторові), у тому числі 7 статей – у наукових фахових виданнях обсягом                2,96 друк. арк.

Обсяг і структура дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, одного додатка. Основний зміст роботи викладено на 198 сторінках друкованого тексту. Дисертація містить 38 таблиць, 31 рисунок. Список використаних літературних джерел нараховує 215 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)