ОРГАНІЗАЦІЯ ПОТОКОВИХ ПРОЦЕСІВ НА МЕРЕЖЕВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЯ ПОТОКОВИХ ПРОЦЕСІВ НА МЕРЕЖЕВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Зміни протягом останніх років, що асоціюються з глобальною мережею Inte
et та електронним бізнесом, виникають з таких явищ, як глобалізація та інтеграція ринків капіталу, спрощення виробничих процесів, трансформація промисловості. Ці зміни відбуваються дуже швидко й упливають на все: змінюється середовище бізнесу, видозмінюється сам бізнес, трансформуються методи та форми управління ним, стають іншими люди, що здійснюють ці зміни.

Серед тенденцій, що характеризують цей процес, слід виділити інформаційну економіку, концепції якої сконцентровані на можливому впливі нових інформаційних і комунікаційних технологій на продуктивність різних секторів економіки. Масована інформатизація суспільства приводить до того, що інформація стає життєво важливим елементом сучасної бізнес-системи. Її можна розглядати як агента координації та управління. Якщо час є головним чинником конкурентоспроможності підприємств, то інформація дає реальну можливість управління фактором часу як новим виробничим фактором, безпосередньо пов'язаним з управлінням потоковими процесами.

Крім того, нові витки глобалізації та інтернаціоналізації приводять до змін форм організацій, підприємств і вимагають нових інструментів їх управління. До найбільш ефективних інструментів організації та управління потоковими процесами належить логістичний інструментарій, що в умовах інформаційної економіки забезпечує уявлення про управління бізнес-процесами  в межах складної економічної системи на основі синтезу окремих потоків.

Питанням ефективного управління логістичними процесами в інформаційному просторі України присвячено мало праць. Усі вони носять загальнотеоретичний або вузькоспеціальний характер. На даний час немає праць, які присвячені переходу України до інформаційної економіки, аналізу логістичного менеджменту на підприємствах, що використовують сучасні інформаційні технології, прикладним моделям підвищення ефективності логістичного менеджменту з використанням інформаційних систем. Формування та реалізація нових бізнес-моделей, об'єднання організацій і підприємств для розвитку в єдиних мережах (інформаційних, логістичних тощо) в Україні стримується через недостатнє опрацювання прикладних і теоретичних аспектів застосування універсальної концепції логістики, тому розробка науково-практичних аспектів організації логістичного управління мережевими підприємствами в умовах інформаційної економіки є досить актуальною.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України в межах теми «Теоретико-методичні основи розвитку маркетингу в управлінні економікою України» (номер держреєстрації 0100U003067, 2004-2006 рр.). За темою автором проведено аналіз впливу інформаційних технологій на організацію управління підприємствами та сформульовано принципи моделювання підприємницьких мереж.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розвиток теоретичних положень і розробка практичних рекомендацій щодо організації в умовах інформатизації потокових процесів на мережевих підприємствах металургійної галузі. Для досягнення мети поставлені й вирішені такі завдання:

розглянуто передумови виникнення мережевих підприємств;

проаналізовано українські мережеві металургійні підприємства та шляхи вдосконалення  управлінської діяльності на основі інформатизації;

досліджено форму організації підприємницької діяльності в умовах інформатизації – електронний бізнес та організацію потокових процесів у його моделях;

проаналізовані зміни в організації мережевих підприємств, що відбуваються під впливом інформатизації;

розглянуто особливості створення мережевих підприємств та їх об'єднання – гіперлогістичні мережі.

Об'єктом дослідження є діяльність мережевих підприємств. Предметом дослідження є організація потокових процесів на мережевих підприємствах металургійної галузі в умовах інформатизації.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації є сукупність способів наукового пізнання, методів і прийомів та загальнонаукові принципи, що використовувалися в процесі дослідження. Теоретичною основою дослідження послугували фундаментальні положення сучасної теорії організації, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених у сфері логістики, менеджменту, інформаційних і комунікаційних технологій. Інформаційною базою роботи є офіційні статистичні матеріали, дані первинного обліку та звітності промислових підприємств, результати власних досліджень і спостережень.

У роботі використано методи теоретичного узагальнення (для вивчення передумов виникнення мережевих підприємств), емпіричного пізнання (для аналізу стану інформаційних технологій і логістичних рішень у моделях мережевих підприємств); класифікації  (для вивчення та узагальнення ознак інформаційних потоків), системний аналіз (при розробці рекомендацій щодо процедури введення підприємства в електронний бізнес); дисперсійний аналіз (для перевірки та підтвердження гіпотез); моделювання та інформаційно-комп'ютерної підтримки (при обробці статистичної інформації та розробці комп'ютерної програми); інтерв'ю й анкетування (для виявлення тенденцій використання українським ринком інформаційних технологій).

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в обґрунтуванні доцільності та можливості  створення мережевих підприємств як форми організації  електронного бізнесу, умовами здійснення якого є перетворений статус потоків інформації та поява нового виду товару – інформації про товар. Наукова новизна основних результатів дослідження полягає в такому:

уперше:

доведено, що електронний бізнес сприяє організації потокових процесів на мережевих підприємствах в умовах інформатизації,  об’єктом якого є новий товар – інформація про товар;

розроблено модель гіперлогістичної мережі як складного  інтегрованого утворення, що виникає  при взаємодії мережевих підприємств в електронному бізнесі та характеризується здатністю до швидкого реагування на зміни ринку, максимальною чутливістю до запитів споживачів і прозорістю бізнес-процесів;

удосконалено:

інтеграцію бізнес-процесів, які відбуваються на мережевих підприємствах шляхом формування інформації за ланцюжком доданої вартості, який розглядається відповідно до особливостей їх діяльності, завдяки чому створюються умови  для функціонування гіперлогістичної мережі;

класифікацію інформаційних потоків, що утворюють мережеві підприємства, шляхом уведення таких ознак, як: складність обробки, швидкість відновлення, рівень співтовариства користувачів, рівень інтеграції інформаційної системи, що дає можливість  вибирати тип інформаційної системи, який є підґрунтям електронного бізнесу як основи мережевого підприємства;

поняття «контекст», яке в залежності від об’єкта діяльності мережевого підприємства розглядається або як місце концентрації інформації, або як метод організації та подачі інформації про певний вид товару або групу товарів.

Практичне значення отриманих результатів. Отримані результати й розроблені рекомендації є організаційно-економічним забезпеченням об’єднання потокових процесів мережевих підприємств в умовах інформатизації. До результатів, які мають найбільше практичне значення, належать пропозиції  щодо:

процедури введення підприємства в електронний бізнес;

рекомендацій щодо вибору типу інформаційної системи електронного бізнесу, яка є основою мережевого підприємства;

комплексної системи показників в оцінці ефективності інвестицій в інформатизацію підприємства;

комп'ютерної програми для виконання процедури вибору типу інформаційної системи електронного бізнесу.

Результати дисертаційної роботи використовуються в практичній діяльності підприємств,  що підтверджується відповідними результатами, які вміщено в додатках: ПІК «Укрпідшипник» (довідка № 00417 від 22.05.2007), ВАТ «Леман-Україна» (довідка № 24-05 від 18.04.2007).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертації є результатом самостійно проведеного автором дослідження в галузі організації потокових процесів на мережевих підприємствах в умовах інформатизації. Внесок автора в праці, видані в співавторстві, конкретизований у списку публікацій.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися на Міжнародній науково-практичній конференції «Україна та її регіони у світовій глобалізованій системі» (м. Донецьк, 2000 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Глобалізація: трактування та дійсність» (м. Донецьк, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми становлення глобально-інформаційного укладу в країнах СНД і Китаї» (м. Донецьк,  2003 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції «Сучасні проблеми економіки підприємства» (м. Дніпропетровськ, 2003 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Перехідний час формування нової епохи» (м. Донецьк, 2004 р.), ХIV Міжнародній науково-практичній конференції «Формування стратегії розвитку регіону на інноваційній основі» (м. Чернівці, 2004 р.), Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів й молодих учених “Шевченківська весна. Сучасний стан науки: досягнення, проблеми та перспективи розвитку” (м. Київ, 2005 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковані в 15 наукових працях, серед яких 1 монографія, 7 статей – у збірниках наукових праць, 2 статті – у наукових журналах і 5 публікацій – у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій – 10,31 д.а., з яких автору належать 7,96 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 184 сторінках машинописного тексту. Робота містить 20 таблиць і 36 рисунків, які подано на 28 сторінках. Список використаних джерел з 218 найменувань уміщено на 22 сторінках, 14 додатків – на 45 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)