МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

 

Актуальність теми. В умовах інтернаціоналізації та глобалізації виробництва, розвитку   сучасних  комунікаційних інформаційних технологій ф_______________________________________________________________________________________________________________________________інанси стають найбільш рухливим економічним  ресурсом,  що визначає динаміку й  результати діяльності   промислових  підприємств.  Вони являють собою  потужний  фінансовий  потенціал  для    оперативного  й  стратегічного впливу на  виробничо-господарську ситуацію  щодо швидкої зміни   кон'юнктури внутрішнього й  зовнішнього ринків. У зв'язку з цим, однією з базових характеристик економіки промислових підприємств незалежно  від поставлених  цілей - забезпечення конкурентоспроможності, безпеки, стабільності й сталого розвитку - є їх фінансовий потенціал.

У структурі фінансового потенціалу України фінансовий  потенціал  промислових підприємств займає провідне місце, чому свідчать дані останніх років:  2003р. - 77%, 2004р. - 73%, 2005р. - 68%. Фінансові можливості українських  промислових  підприємств на кінець 2005р. оцінені в 1.5 трлн. грн., що становить дві третини всього фінансового потенціалу країни. Однак існуюча тенденція зменшення питомої ваги  фінансового потенціалу промислових підприємств у структурі фінансового потенціалу країни    свідчить про відсутність системного підходу до управління ним, що, як правило,  приводить до низької результативності методів, спрямованих     на ефективне використання наявних у промислових підприємств   фінансових ресурсів, а отже, до їх  нестабільного  фінансового стану.

Фінансовий потенціал доцільно розглядати як найважливіший   стратегічний інструмент сталого розвитку промислових     підприємств, оскільки  існуюча структура фінансових ресурсів,  яка сформована на основі діючої законодавчої бази, по суті, не   впливає  на   ефективність  їх   виробництва в   середньо - і довгостроковій перспективі й тим самим не дозволяє оцінити можливості    використання     їх фінансового потенціалу.

У зв'язку з цим виникає об'єктивна потреба в розробці механізму  управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, спрямованого  на формування стратегічного вектора їх стійкого   розвитку.

Даній науковій проблемі постійно приділяють увагу такі вітчизняні  та закордонні вчені як: Бланк І., Геєць В., Данілішин Б., Єгоров П., Ковальова В., Косова Т., Костирко Л., Поддерьогін А., Пономаренко В., Савчук В., Терещенко О., Фатхутдінов Р., Чумаченко М., Чухно А., Шеремет А., Баканов М., Балабанов І., Мескон М., Альтман Е., Тоффлер Р., Тишоу Г., Беерман К., Колапс Б. та інші. Однак, високо оцінюючи їх внесок у вирішення різних  теоретичних і практичних питань управління фінансовим потенціалом  промислових   підприємств, слід зазначити на   відсутність    комплексного,  системного   підходу до їх розгляду. Багато проблем  на сьогодні лишаються дискусійними й недостатньо розробленими, що не дозволяє ефективно   здійснювати управління фінансовим   потенціалом    промислових   підприємств.  Зокрема, відсутнє  змістовне уявлення про управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, яке виявилося забутою ділянкою системного аналізу процесів господарювання, не визначені вимоги до управління фінансовим потенціалом у ринкових умовах господарювання, не вирішені методологічні питання формування механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, не досить розроблені методи кількісної оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу. Все це визначило вибір теми  дисертаційної роботи та  її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Донецького національного університету на тему: “Удосконалення фінансово-кредитних механізмів регулювання економіки” (номер державної реєстрації 0104U004651), у якій автор брав участь як співвиконавець.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка концепції механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств і комплексу моделей його реалізації, спрямованих на формування й ефективне використання   фінансових ресурсів в управлінні їх діяльністю.

Для досягнення мети в роботі поставлені й вирішені наступні задачі:

-           уточнено  поняття фінансового потенціалу промислових  підприємств;

-           визначено особливості управління фінансовим потенціалом промислових  підприємств;

-           розроблено концепцію механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств;

-           одержала подальшого розвитку модель діагностики фінансового потенціалу промислових підприємств;

-           розроблено модель оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу промислових підприємств;

-           запропоновано моніторинг фінансового потенціалу промислових підприємств;

-           запропонована інформаційна система обліку в управлінні фінансовим потенціалом промислових підприємств;

-           проаналізовано вплив фінансового потенціалу на сталий розвиток підприємств металургійної промисловості;

-           реалізовано механізм управління фінансовим потенціалом ВАТ «Єнакіївський металургійний завод».

Об’єкт дослідження – процеси управління фінансовим потенціалом промислових підприємств.

Предмет дослідження – механізм управління фінансовим потенціалом промислових підприємств.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є діалектичний метод пізнання економічних явищ, фундаментальні теоретичні положення економічної науки в області управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, розроблені в працях видатних вітчизняних і закордонних  учених - економістів, законодавчі нормативні акти України, урядові               рішення й постанови, галузеві методичні рекомендації. Розробка концепції механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств здійснювалася на основі системного підходу. При    проведенні   наукових досліджень, відповідно до поставлених конкретних цілей і задач використовувався   фінансово - економічний аналіз, який дозволяє  об'єктивно відобразити динаміку процесів розвитку промислових підприємств в умовах ринкових відносин; за допомогою методів логічного узагальнення була встановлена послідовність проведення наукового дослідження; методи економіко-математичного моделювання й експертних оцінок забезпечили наукове обґрунтування окремих положень  діагностики, моніторингу й оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу промислових підприємств; методи структурного аналізу, графічного  аналізу, групування дозволили визначити й науково-обґрунтувати механізм управління фінансовим потенціалом промислових підприємств.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертації обґрунтована об'єктивна необхідність і практична значущість розробки  важливої проблеми для економіки країни - формування фінансового потенціалу промислових підприємств, що має на меті адаптацію до вимог ринку й спрямованого на їх стійкий розвиток. Розроблено механізм управління даним процесом і  його                структурні компоненти, які дозволяють реагувати на зміни  умов діяльності промислових підприємств. При цьому отримані наступні наукові результати:

 

Вперше:

       визначено умови сталого розвитку промислових підприємств на основі підвищення ефективності використання їх фінансового потенціалу;

       розроблено на основі системного підходу концепцію механізму управління фінансовим потенціалом промислових підприємств, що дозволяє формувати стратегічний вектор їх сталого розвитку, який спрямований на зниження трудомісткості управлінських робіт, підвищення обсягів продукції, що випускається, зниження витрат ресурсів в основному виробництві;

 

Удосконалено:

        інформаційна система обліку в управлінні фінансовим потенціалом промислових підприємств, яка забезпечує даний процес релевантною інформацією з оперативних аналітичних звітів і зведень, що є особливо важливим для промислових підприємств, які прагнуть більш ефективно використовувати свої фінансові ресурси в умовах  консолідованого управління їх фінансовим потенціалом;

 

Одержало  подальшого розвитку:

       модель діагностики фінансового потенціалу промислових підприємств на основі дискрімінантного підходу, яка дозволяє визначити набір незалежних і найбільш інформативних факторів їх впливу, що забезпечують адекватний розподіл фінансових показників промислових підприємств банкрутів і фінансово - стійких в умовах вітчизняної економіки, і тим самим виявити й оцінити проблеми ефективного  управління фінансовим потенціалом промислових підприємств;

       модель оцінки структурної динаміки фінансового потенціалу промислових підприємств, в основу якої покладено особливе представлення зв'язку фінансових ресурсів і кінцевого результату, що дозволяє  виміряти рівень незбалансованості й диспропорційності структури фінансового потенціалу, а також виявити вплив темпів росту обсягів фінансових ресурсів на динаміку системно корисного результату  діяльності промислових підприємств;

      моніторинг фінансового потенціалу промислових підприємств, що адаптований до умов ринкових відносин, при яких показники управління фінансовою стійкістю промислових підприємств відповідають цілям і завданням проведення моніторингових досліджень, що виражаються в комплексності охоплення багатоконтурного зовнішнього середовища з метою розробки оптимальних варіантів оперативних, тактичних і стратегічних  управлінських  рішень.

Практична  значущість  одержаних  результатів  полягає  в  тому,                   що механізм управління фінансовим потенціалом промислових підприємств            та комплекс моделей його реалізації  є  достатньо універсальним для різних об'єктів управління, що забезпечується використанням методичних підходів до посилення  їх адаптивності до зовнішніх змін. Застосування запропонованого                      механізму дозволяє сформувати  стратегічний вектор стійкого функціонування й розвитку промислових підприємств в умовах ринкових відносин. Основні результати дослідження були використані при формуванні  механізму  управління фінансовим потенціалом ВАТ "Єнакіївський металургійний завод". При цьому були отримані наступні результати: рівень фінансового  потенціалу заводу збільшився на 18%, зросли обсяги продукції,   що випускається,  на 0,7 – 1 % і знизився рівень витрат  ресурсів в основному виробництві на 0,5-0,8 %. Впровадження результатів дисертаційної роботи, підтверджується відповідним актом     73/020-53  від 31.03.2008 р.

Наукові результати дослідження використовуються в навчальному            процесі Донецького національного університету при підготовці студентів економічних спеціальностей по фундаментальних дисциплінах: "Фінанси", "Управління фінансами реального сектору економіки", "Фінансовий менеджмент", що підтверджується довідкою №  318/01-24/6.10.0  від 03.04.2008 р.

Особистий внесок здобувача.  Теоретичне обґрунтування, пропозиції та рекомендації, що викладені у дисертації автором, одержано особисто. Внесок здобувача до публікацій, що написані у співавторстві, відображено у списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення й висновки дисертаційної роботи обговорювалися й одержали позитивну оцінку VII міжнародній науковій конференції студентів і молодих  вчених   "Фінансовий  і  банківський менеджмент: досвід і проблеми" (м. Донецьк, 2005р.),                          IV Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених                      (м. Дніпропетровськ, 2006р.), VIII міжнародній науковій  конференції студентів і молодих учених "Фінансовий і банківський менеджмент: досвід і проблеми"       (м. Донецьк, 2006 р.), III Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів і молодих вчених   "Перспективи й пріоритети  розвитку   економічного аналізу"    (м. Донецьк, 2006р.), IX міжнародній науковій конференції студентів і молодих  вчених "Фінансовий і банківський менеджмент: досвід і проблеми"      (м. Донецьк, 2007р.), V міжнародній науково – практичній конференції молодих  вчених "Економічний і соціальний розвиток України в XXI сторіччі: національна   ідентичність   і    тенденції    глобалізації"    (м. Тернопіль, 2008р.), наукових семінарах кафедр: «Економічна кібернетика», «Фінанси та банківська справа» Донецького національного університету.

Публікації. За результатами виконаних досліджень опубліковано               14 робіт, загальним обсягом 5,4 д. а., з яких особисто авторові  належить  4,9 д.а., з них 8 робіт опубліковано в наукових спеціалізованих виданнях і 6 за матеріалами наукових конференцій.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зi вступу,                   трьох розділів, висновків, списку використаних джерел,  додатків й викладена на 233 сторінках, у тому числі на 190 сторінках основного тексту, які містять 16 таблиць і 20 рисунків. Список використаних джерел містить 221 найменування на 18 сторінках. Робота містить 7 додатків на 25 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)