МОНІТОРИНГ УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ ПІДПРИЄМСТВА




  • скачать файл:
Название:
МОНІТОРИНГ УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ ПІДПРИЄМСТВА
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми. Мінливість ринкового середовища, існуюча в Україні, веде до зниження ефективності фінансово-господарської діяльності промислових підприємств, серед яких 33,5% станом на кінець 2006 року є збитковими, що свідчить про відсутність джерел відтворення власного капіталу. Це зумовлює необхідність зміни підходів до фінансового управління, провідною ланкою якого є управління грошовими потоками. Існуючий механізм фінансового управління не виконує в достатній мірі покладених на нього завдань щодо оцінки результативності руху грошових потоків та подоланню конфлікту інформаційної асиметрії користувачів фінансової інформації. У зв’язку з цим виникає потреба постійного моніторингу управління грошовими потоками.

Теоретичні засади формування та руху грошових потоків викладені у працях зарубіжних вчених: М. Бертонеша, Ю. Брігхема, Л. Гапенські, Р. Найта, М. Поукока, Д. Хана, Дж. К. Ван Хорна, В. Балабанова,  О. Горбунова, В. Дудкіна, В. Ковальова, М. Крейніної, В. Леонтьева, Е. Сорокіної,  Н. Хахонової. Значний внесок у сучасну теорію та практику управління грошовими потоками зробили вітчизняні вчені: І. Бланк, М. Білик, В. Галасюк, Є. Іонін, Г. Кірєйцев, А. Козлюк, Л. Костирко, С. Надточій, А. Поддєрьогін, О. Терещенко та інші. Аналіз фахової літератури з питань управління грошовими потоками підприємства свідчить, що питанням моніторингу як інформаційно-аналітичній підсистемі управління приділяється недостатньо уваги як у теоретичному так і в практичному аспектах. Тому виникає об’єктивна необхідність змістовного визначення  моніторингу в системі управління грошовими потоками, розробки пріоритетних напрямів та концепції його здійснення, яка включає такі складові: методологічну, методичну та організаційну. Значущість цього науково-практичного завдання визначає актуальність теми, мету та завдання дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до напрямів наукових досліджень, які виконуються на кафедрі фінансів Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Розроблені здобувачем методичні рекомендації щодо формування інформаційної бази моніторингу управління грошовими потоками підприємств були використані при виконанні держбюджетної теми "Дослідження й формування механізму забезпечення стійкості фінансових і промислових компаній регіону" (номер державної реєстрації 0103U000419). Запропонований автором організаційний механізм моніторингу управління грошовими потоками було використано при виконанні госпрозрахункової теми "Внутрішній контроль інвестиційної привабливості великого підприємства" (номер державної реєстрації 0106U004616). При виконанні держбюджетної теми "Формування механізму корпоративного управління фінансовим і промисловим капіталом регіону" (номер державної реєстрації 0106U000292) здобувачем сформовано аналітичний інструментарій та розроблено критерії оцінки управління грошовими потоками.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є  розробка концептуальної моделі моніторингу управління грошовими потоками підприємства, інструментарію та організаційного механізму його реалізації, спрямованих на підвищення платоспроможності та відтворення капіталу за результатами управління грошовими потоками підприємства.

Для досягнення поставленої мети дослідження в роботі вирішені наступні завдання:

визначено проблеми управління грошовими потоками, уточнено сутнісну характеристику поняття "грошовий потік" та класифікацію грошових потоків підприємства в залежності від цілей управління;

визначено сутність, пріоритетні напрями, завдання, функції та принципи моніторингу в управлінні грошовими потоками підприємства;

розроблено концептуальну модель моніторингу управління грошовими потоками та визначено послідовність її реалізації;

запропоновано інформаційну модель моніторингу управління грошовими потоками;

розроблено аналітичний інструментарій моніторингу та механізм його  використання для оцінки управління грошовими потоками підприємства;

обґрунтовано методи прогнозування та регулювання в моніторингу управління грошовими потоками підприємства;

розроблено організаційний механізм моніторингу управління грошовими потоками підприємства;

розроблено та впроваджено в діяльність машинобудівних підприємств  процедури формування аналітичної інформації для вибору доцільних варіантів руху грошових потоків підприємства.

Об'єкт дослідження – управління грошовими потоками підприємства.

Предмет дослідження – моніторинг управління грошовими потоками підприємства.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основу дослідження  становлять загальні положення економічної теорії,  наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з питань економіки підприємства, фінансового менеджменту, фінансового аналізу, моніторингу, прогнозування, бухгалтерського й управлінського обліку. Інформаційною базою дисертаційної роботи є  законодавчі та нормативні акти України, дані бухгалтерського обліку та фінансова звітність машинобудівних підприємств Луганської області, зведені дані Державного комітету статистики України,   результати власних досліджень і спостережень.

У процесі дослідження використано: загальнонаукові методи логічного й наукового аналізу – при визначенні сутності й ролі моніторингу управління грошовими потоками, дослідженні сутності й характеристик грошових потоків; наукової абстракції – при обґрунтуванні напрямів моніторингу управління грошовими потоками підприємства; комплексний підхід – при формуванні моделі моніторингу управління грошовими потоками; методи статистичного аналізу й узагальнення даних – при дослідженні тенденцій, проблем і формуванні інформаційного базису моніторингу управління грошовими потоками підприємств; методи кількісного (коефіцієнтного й порівняльного) та якісного аналізу – при аналізі управління грошовими потоками підприємств; методи математичної статистики –  при побудові моделей прогнозування грошових потоків підприємства; методи економіко-математичного моделювання – при розробці рекомендацій з регулювання руху грошових потоків підприємства.

Наукова новизна отриманих результатів. Результати наукового дослідження в сукупності вирішують важливу науково-практичну задачу  з удосконалення методичного забезпечення моніторингу управління грошовими потоками  підприємства. При цьому отримані наступні результати:

вперше:

розроблено концептуальну модель моніторингу управління грошовими потоками підприємства, яка інтегрує його мету, методологічне забезпечення та складові, що поєднують інформаційне та організаційне забезпечення, інструментарій, оцінку управління грошовими потоками за допомогою показників платоспроможності та відтворення капіталу підприємства;

удосконалено:

інформаційну модель моніторингу управління грошовими потоками підприємства, яка визначає структуру інформаційних потоків, послідовність формування, обробки та узагальнення інформації у відповідності до потреб менеджменту;

аналітичний інструментарій моніторингу управління грошовими потоками, що охоплює сукупність показників кількісної та якісної оцінки, та надає можливість комплексної оцінки управління грошовими потоками для вибору доцільного варіанту показників руху грошових коштів;

підхід до використання методів прогнозування та регулювання в моніторингу управління грошовими потоками, які забезпечують взаємозв’язок руху грошових потоків з показниками фінансового стану підприємства та враховують зміни чинників зовнішнього середовища.

дістали  подальшого  розвитку:

організаційний механізм моніторингу управління грошовими потоками, який визначає регламенти моніторингу, його процес та використання результатів моніторингу для оцінки варіантів регулювання руху грошових потоків та розробки параметрів управління ними;

обґрунтування сутності поняття "грошовий потік" та його класифікація, що забезпечує здійснення моніторингу за визначеними напрямами та показниками;

поняття моніторингу управління грошовими потоками підприємства, який визначено як процес постійного спостереження за показниками грошових потоків, що спрямований на своєчасне виявлення їх відхилень від визначеного рівня та регулювання їх руху для забезпечення ефективної діяльності підприємства.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації  підходи, способи й отримані результати являють собою методичну базу моніторингу управління грошовими потоками підприємства. До результатів, які мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

використання аналітичного інструментарію моніторингу та моделей прогнозування грошових потоків підприємства;

інформаційного забезпечення моніторингу управління грошовими потоками підприємства;

використання організаційного механізму моніторингу управління грошовими потоками підприємства.

Розробки та рекомендації, отримані за результатами дослідження, використані в практичній діяльності машинобудівних підприємств Луганської області, що підтверджується відповідними документами,  які містяться в додатках до дисертації: ВАТ "Холдингова компанія "Луганськтепловоз" (довідка № 003-04 від 02.02.2007 р.), ВАТ "Завод гірничорятувальної техніки "Горизонт" (довідка № 310/34 від 12.03.2007 р.).

Результати дослідження використовуються в навчальному процесі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля при викладанні дисциплін "Фінансовий аналіз", "Фінанси підприємств", "Фінансова діяльність суб'єктів господарювання", "Фінансовий менеджмент" (довідка № 108-115-1209/84  від 03.09.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки й рекомендації дисертаційної роботи є результатом самостійно проведеного дослідження в області моніторингу управління грошовими потоками підприємства. Внесок здобувача в колективно опубліковані роботи конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дослідження. Основні результати дослідження, висновки й рекомендації доповідалися та одержали схвалення на ІІ Міжнародній науково-практичній конференції "Маркетингові дослідження в Україні" (м. Ялта, 2002 р.), Регіональній науково-практичній конференції "Соціально-економічні проблеми перетворення цивільного суспільства: сьогодення й майбутнє" (м. Луганськ, 2004 р.), ІІ Міжнародній науковій конференції "Соціально-економічні наслідки ринкових  перетворень  у постсоціалістичних країнах" (м. Черкаси, 2005 р.), ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції "Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку регіонів" (м. Сімферополь, 2007 р.), Науково-практичній конференції "Обліково-аналітичне забезпечення системи менеджменту підприємства" (м. Львів, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми й шляхи вдосконалювання економічного механізму підприємницької діяльності в умовах глобалізації економіки" (м. Ужгород, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції "Формування єдиного наукового простору Європи та завдання економічної науки (м. Тернопіль, 2007 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковані в 19 наукових працях загальним обсягом 10,06  д.а., з яких особисто авторові належить 8,41 д.а., у тому числі 14 публікацій – у наукових  спеціалізованих виданнях і 5 – за матеріалами конференцій.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів і висновків, які викладені на 212 сторінках комп'ютерного тексту, у тому числі 40 таблиць і 50 рисунків. Список використаних джерел з 226 найменувань представлений на 21 сторінках, 20 додатків  – на 54 сторінках. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)