Управління банківською інвестиційною діяльністю в Україні




  • скачать файл:
Название:
Управління банківською інвестиційною діяльністю в Україні
Тип: Статья
Краткое содержание:

<!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. В умовах ринкової трансформації економіки в Україні важливого значення набуло вдосконалення управління банківською інвестиційною діяльністю. Це зумовлено передусім тим, що банківська система, як інституційний акумулятор та розподільник інвестиційних ресурсів, належить до ризикових елементів ринкової економіки. Окрім того, банківське інвестування демонструє свої зростаючі можливості і поступово перетворюється у вагомий чинник формування інноваційно-інвестиційної моделі розвитку української економіки. Усе це надає дослідженню проблем управління банківською інвестиційною діяльністю в Україні підвищеної актуальності і значущості.

Питанням інвестиційної діяльності банків приділяли велику увагу у своїх працях класики економічної науки: А. Сміт, Д. Рікардо, Дж. М. Кейнс, М. І. Туган-Барановський та інші. Різні аспекти банківського інвестування досліджували вітчизняні і зарубіжні вчені-економісти. Значний внесок у розвиток теорії управління банківською інвестиційною діяльністю зробили О. Вовчак, В. Грушко, М. Денисенко, В. Загорський, Б. Луців, А. Мороз, А. Пересада, С. Реверчук, Л. Примостка, М. Туріанська, І. Хома та інші. Вагомими для вивчення банківського інвестиційного менеджменту є праці Г. Марковіца, Д. Сінкі, У. Шарпа, В. Усоскіна.

У працях вітчизняних та зарубіжних науковців достатньо глибоко досліджено питання управління банківським інвестуванням у цінні папери, формування інвестиційно-кредитного портфеля банків, організації та ефективності довгострокового банківського кредитування, визначено загальні напрямки щодо покращення управління банківською інвестиційною діяльністю в ринкових умовах.

Однак окремі аспекти цієї проблеми ще не з’ясовано. Це стосується передовсім розуміння суті і структури банківських інвестицій, методів, принципів банківського інвестування, систематизації умов та чинників розвитку банківської інвестиційної діяльності в Україні, вивчення механізмів взаємодії банків з іншими учасниками ринку фінансово-інвестиційних послуг.

Окремого опрацювання потребують завдання функціонування фінансового супермаркету як важливого елементу процесу сприяння підприємствам у залученні інвестицій, а також застосування системи збалансованих показників в управлінні інвестиційною безпекою банків.

Усе зазначене вище зумовило вибір теми дисертації, визначило її мету, завдання та структуру.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами і темами. Дисертаційна робота є складовою частиною науково-дослідної роботи кафедри банківського і страхового бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка за держбюджетною темою: „Управління економічною безпекою банківських і страхових підприємницьких структур в Україні” (номер реєстрації 0105U002239). В рамках даної тематики автором дисертації підготовлено рекомендації відносно застосування системи збалансованих показників в управлінні інвестиційною безпекою банків.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретико-методичних положень та рекомендацій щодо удосконалення управління банківською інвестиційною діяльністю в Україні.

Досягнення цієї мети зумовило необхідність вирішення таких завдань:

  • з’ясувати суть і структуру банківських інвестицій;

  • систематизувати і класифікувати банківські інвестиції;

  • дослідити принципи, функції і методи управління банківською інвестиційною діяльністю;

  • визначити умови та чинники розвитку системи управління банківською інвестиційною діяльністю в Україні;

  • виявити форми і механізми взаємодії банків з іншими учасниками ринку фінансово-інвестиційних послуг;

  • дослідити роль фінансового супермаркету як елементу процесу сприяння підприємствам у залученні інвестицій;

  • розробити на основі системи збалансованих показників методику оцінки рівня інвестиційної безпеки банку;

  • обґрунтувати теоретико-методичні рекомендації щодо вдосконалення управління банківською інвестиційною діяльністю в Україні.

Об’єктом дослідження є процеси управління банківською інвестиційною діяльністю в Україні.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та прикладні засади управління банківською інвестиційною діяльністю в умовах ринкової трансформації економіки України.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою роботи слугували наукові дослідження, викладені у працях українських та зарубіжних учених з теорії грошей, фінансів і кредиту, ризику, управління.

Інформаційну основу дослідження становлять законодавчі та нормативно-правові акти України, аналітичні матеріали НБУ та статистичні матеріали Державного комітету статистики України, монографії, періодичні видання, матеріали первинного обліку та статистичної звітності банків.

Достовірність та обґрунтованість дослідження забезпечило використання: логічного методу (при з’ясуванні кола організаційних, економічних та інституційних умов ефективного управління банківською інвестиційною діяльністю); історичного методу (при визначенні та аналізі еволюції теоретичних поглядів на сутність банківських інвестицій та їх види); методів економіко-математичного моделювання (при розробці методики оцінки рівня інвестиційної безпеки банку); методу наукової абстракції (при проведенні класифікації інвестицій, сфер реалізації інвестиційної стратегії, класифікації інвестиційних ризиків банку).

Наукова новизна результатів дослідження. На основі поглибленого дослідження еволюції та сучасного стану і перспектив удосконалення управління банківською інвестиційною діяльністю у дисертації висунуто низку положень, що характеризуються науковою новизною:

уперше:

  • запропонована концепція перспективного напряму управління банківською інвестиційною діяльністю, яка трактується як фінансово-інвестиційний міст міжнародного економічного співробітництва – комплекс дій, направлених на встановлення та подальший розвиток економічних відносин між банком, іноземними інвесторами і вітчизняними підприємствами з метою акумуляції ресурсів, необхідних для розвитку національної економіки, через створення та організацію роботи фінансово-інвестиційних супермаркетів. Таке трактування наголошує на активній ролі банківської інвестиційної діяльності щодо сприяння вітчизняним підприємствам у залученні іноземних інвестицій;

  • на основі застосування системи збалансованих показників обґрунтовано і запропоновано методику та індикатори оцінки рівня інвестиційної безпеки банку, встановлено порогові значення показників інвестиційної безпеки банку за її функціональними складовими, що сприятиме підвищенню ефективності управління банківською інвестиційною діяльністю;

удосконалено:

  • систему управління банківською інвестиційною діяльністю та її структурні і функціональні елементи у взаємодії із чинниками внутрішнього і зовнішнього середовища, що дало можливість комплексно з’ясувати принципи, методи та функції банківського інвестиційного менеджменту;

  • механізм співпраці українського банку з іноземними банками та інвесторами шляхом розробки схеми процесу сприяння залученню іноземних інвестицій та моделі функціонування єдиного офісу обслуговування учасників інвестиційного процесу;

набули подальшого розвитку:

  • концепція фінансово-інвестиційного супермаркету як елементу процесу сприяння підприємствам у залученні інвестицій, згідно з якою учасник інвестиційного процесу повинен задовольнити в банку не тільки потреби в банківському обслуговуванні, але і отримати більш широкий спектр послуг з питань пов’язаних із залученням інвестицій, в тому числі послуги страхових, консалтингових, інвестиційних, лізингових, маркетингових, аудиторських, юридичних, брокерських, ріелторських компаній;

  • методичні підходи до створення ефективної системи управління банківською інвестиційною діяльністю на основі використання процесного підходу, в межах якого використовується концепція реінжинірингу бізнес-процесів, що забезпечує раціональну організацію технологічного процесу інвестиційної діяльності і суттєве вдосконалення ключових ланок банківського інвестиційного бізнесу, та бенчмаркінг.

Практичне значення одержаних результатів. У роботі запропоновані методичні рекомендації щодо розробки системи управління банківською інвестиційною діяльністю в Україні; діагностики та оцінки рівня інвестиційної безпеки банків в умовах ринку; розбудови фінансово-інвестиційних супермаркетів, які мають практичне значення і можуть бути використані для вдосконалення управління інвестиційними процесами у банківському секторі національної економіки.

Результати проведеного дослідження використовуються у практичній діяльності ВАТ „КРЕДОБАНК”, зокрема, Центром сприяння залученню інвестицій та розвитку малого і середнього бізнесу, департаментом цінних паперів і департаментом корпоративного бізнесу при розробці раціональних схем фінансування інвестиційних проектів, наданні інвестиційних кредитів клієнтам банку, а також як методологічна основа для розробки нормативних документів, необхідних для вдосконалення роботи банку з питань інвестиційного менеджменту (довідка № 14-6552/07 від 10.04.2007р.).

Наукові здобутки автора використано Головним управлінням економіки Львівської обласної державної адміністрації при розробці щорічної Програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області, а також при підготовці регіональних нарад з проблем залучення нових інструментів активізації інвестиційної політики (довідка 60-60-1-894 від 28.03.2007 р.).

Основні теоретичні положення, наукові результати, висновки та рекомендації дисертаційного дослідження автора використовуються у навчальному процесі Львівського національного університету імені Івана Франка під час викладання дисциплін «Банківські операції», „Фінансовий менеджмент у банку”, „Інвестиційне кредитування”, „Бізнес-план підприємства”, „Фінансовий супермаркет” (довідка № 4666-Н від 27.11.2007 р.), а також Львівської комерційної академії при розробці навчальних та робочих програм, проведенні лекційних і семінарських занять з навчальних дисциплін: „Аналіз інвестиційних проектів”, «Інвестиційне кредитування», „Банківський нагляд”, «Кредитування і контроль» (довідка №633/02-2.08 від 12.09.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Науково-практичні положення, розробки, результати, висновки та рекомендації, що виносяться на захист, одержані автором самостійно. Внесок здобувача у публікації, які написані у співавторстві, визначено окремо у списку опублікованих праць.

Апробація результатів дисертації. Окремі положення і висновки дисертації були оприлюднені та отримали позитивну оцінку на всеукраїнських і міжнародних конференціях: Міжнародна наукова конференція „Грошовий обіг та банківська справа в Україні: минуле і сучасність” (Львів, 2004); Науково-практична конференція „Бізнес-план інвестиційно-інноваційного проекту – підприємства учасника Інвестиційного ярмарку 2005” (Львів, 2005); Конференція „Міжнародні транспортні коридори в Україні та їх роль в євроінтеграції” (Київ, 2005); Міжнародна конференція „Перспективні засади співробітництва підприємств ПЕК Львівщини та Любельського воєводства” (Люблін, 2005); Міжнародна конференція „Наука, інновації, бізнес, інвестиції та розвиток регіону” (Львів, 2005); Міжнародна науково-практична конференція „Управління інноваційним процесом в Україні: проблеми, перспективи, ризики” (Львів, 2006); І Міжнародна науково-практична конференція „Інтеграція України в європейський та світовий фінансовий простір” (Львів, 2006); VI Міжнародна науково-практична конференція „Маркетинг і логістика у системі менеджменту” (Львів, 2006); Міжнародна конференція „Інтелектуальна власність та інновації” (Львів, 2006); І Всеукраїнська науково-практична конференція „Сучасний стан і перспективи розвитку банківської справи в Україні” (Львів, 2007); ІІ Міжнародна науково-практична конференція „Інтеграція України в європейський та світовий фінансовий простір” (Львів, 2007); Міжнародна конференція „Poprawa konkurencyjnosci regionu popzzez transgranic
e
wykorrystanie doswiddeczen w poryskiwaniu inwestydji zagranicznych (Bialystok, 2007)”; Міжнародна науково-практична конференція «Формування єдиного наукового простору Європи та завдання економічної науки» (Тернопіль, 2007»; Всеукраїнська науково-практична конференція «Управління у сфері фінансів, страхування та кредиту» (Львів, 2007).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи відображено у 22 наукових публікаціях загальним обсягом 18,89 д.а., серед них 10 статей (2,63 д.а.) у фахових виданнях, в т.ч. 2,31 д.а. належить особисто автору. За результатами дослідження опублікована одноосібна наукова монографія (14,06 д.а.).

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Основний зміст роботи викладено на 209 сторінках. Робота містить 10 таблиць, 33 рисунки, 10 додатків. Список використаних джерел налічує 208 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)