ДЕРЖАВНІ ЄВРООБЛІГАЦІЙНІ ЗАПОЗИЧЕННЯ УКРАЇНИ НА МІЖНАРОДНОМУ РИНКУ КАПІТАЛУ




  • скачать файл:
Название:
ДЕРЖАВНІ ЄВРООБЛІГАЦІЙНІ ЗАПОЗИЧЕННЯ УКРАЇНИ НА МІЖНАРОДНОМУ РИНКУ КАПІТАЛУ
Тип: Статья
Краткое содержание:


                                      ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Недостатні обсяги іноземного приватного капіталу, що вкладається в інвестиційні проекти в Україні, обумовлюють нагальну потребу в підвищенні ролі держави на міжнародному ринку капіталу. Державні єврооблігаційні запозичення, за умови їх ефективного використання, виступають важливим альтернативним джерелом ресурсного забезпечення реалізації пріоритетних проектів соціального та економічного розвитку. Вони є необхідним інструментом інституційних перетворень, сприяють доступу до новітніх технологій і менеджменту.

Обсяги інвестицій на міжнародному борговому ринку досить суттєві. Особливо привабливо виглядають боргові інструменти країн, що розвиваються. Проте недостатність кредитно-інвестиційних ресурсів передбачає боротьбу за можливість їх використання. Тому велике значення має розробка ефективних форм і методів впливу на економічне середовище для забезпечення реалізації інтересів держави на ринку капіталу. Реалізація цих інтересів неможлива без максимальної прагматизації економічних стосунків з провідними центрами світової економіки.

Актуальність наукової розробки обраної теми для України обумовлена також світовими тенденціями розвитку боргових відносин. У зв’язку з цим важливими є завдання удосконалення системи управління ризиками здійснення державних єврооблігаційних запозичень та реформування системи управління державним боргом з метою створення більш сучасної та ефективної. Державні єврооблігаційні запозичення України є перспективним інструментом за умови, що вони будуть каталізатором процесу економічного зростання. Розвиток ринку державних запозичень має супроводжуватися структурними економічними реформами, зменшенням податкового тягаря та збільшенням інвестицій, нарощенням вітчизняного фінансового капіталу.

В економічній літературі питання державних запозичень досліджували провідні вітчизняні та зарубіжні вчені. Серед них такі відомі економісти, як Д. Рікардо, Ж. Сей, Р. Барро, Дж. Кейнс, Дж. Б’юкенен, А. Лернер, Ф. Модільяні, К. Рей, Дж. Стігліц, М. Вестфален, Ш. Ойя, М. Стоун та ін. Проблеми впливу державного боргу на стан економіки України та функціонування державних позик на ринку капіталу розглядалися в працях вітчизняних вчених: В. Андрущенка, О. Барановського, З. Варналія, Т. Вахненко, О. Гаврилюка, В. Гейця, М. Єрмошенка, Б. Кваснюка, Г. Климка, В. Козюка, В. Колосової, С. Корабліна, В. Корнєєва, Г. Кучер, В. Лагутіна, В. Лісовенка, З. Луцишин, І. Лютого, С. Льовочкіна, В. Міщенка, Л. Новосад, В. Суторміної, І. Чугунова, А. Чухна та ін. Значний внесок у розробку фундаментальних питань теорії державних запозичень на ринках капіталу зробили провідні російські вчені: Б. Болдирев, О. Буклемішев, А. Вавілов, Д. Головачов, А. Ілларіонов, Я. Міркин, А. Саркісянц, О. Смірнов, Л. Федякіна та ін.

У роботах вітчизняних вчених досліджуються окремі аспекти багатогранної проблеми запозичень та державного боргу. Водночас тематика саме єврооблігаційних запозичень та чинників, що визначають позиції України на міжнародному ринку капіталу, недостатньо вивчена і розроблена. Тому комплексне та ґрунтовне дослідження даної проблеми є важливим для розвитку вітчизняної економічної думки, що і зумовило вибір теми дисертаційної роботи та окреслило коло питань, які в ній вивчаються.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконувалося відповідно до плану науково–дослідних робіт Науково–дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України за темами: “Напрями розвитку ринку державних цінних паперів в Україні” (№ДР 0106U007282), у межах якої автором проведено оцінку особливостей функціонування державних єврооблігаційних запозичень України на міжнародному ринку капіталу, та “Розвиток фондового ринку в Україні” (№ДР 0103U004855), де автором досліджено особливості функціонування державних єврооблігаційних запозичень України на міжнародному ринку капіталу (довідка НДФІ при Міністерстві фінансів України №77000-12/0602 від 08.11.2007 р.).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних і практичних основ функціонування ринку державних єврооблігаційних запозичень України у частині обґрунтування системи чинників, що визначають умови їх розміщення та обігу на міжнародному ринку капіталу.

Для досягнення вказаної мети визначено такі завдання:

  • поглибити розуміння сутності державних запозичень як економічної категорії;

  • обґрунтувати основні засади функціонування міжнародного ринку капіталу та єврооблігаційного сегменту;

  • визначити етапи еволюції державних єврооблігаційних запозичень України та присвоєння кредитних рейтингів;

  • здійснити оцінку державних єврооблігаційних запозичень України;

  • провести ретроспективний аналіз впливу зовнішніх та внутрішніх чинників на вартість державних запозичень;

  • дослідити перспективи розвитку ринку державних єврооблігаційних запозичень на міжнародному ринку капіталу;

  • розробити пропозиції щодо удосконалення діючої системи управління ризиками державних запозичень.

Об’єктом дослідження є державні єврооблігаційні запозичення на міжнародному ринку капіталу.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних і практичних засад становлення ринку державних єврооблігаційних запозичень України та перспектив його розвитку.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження проводилося на основі загальнонаукових та спеціальних методів пізнання. Автором використано методи наукової індукції та дедукції, метод порівняння і синтезу, узагальнення, абстрагування, історичний, логічний та спеціальні економічні методи. На базі діалектичного методу пізнання всі явища і процеси, що відбуваються при здійсненні запозичень, розглядаються та аналізуються у взаємозв’язку з внутрішніми та зовнішніми чинниками, які впливають на вартість та ризики (перший та другий розділи). При обґрунтуванні необхідності запозичень на міжнародному ринку капіталу використовувалися методи аналізу і синтезу, абстрактного і конкретного, порівняльних характеристик, аналітичних та багатомірних групувань (перший розділ). При здійсненні оцінки суверенного ризику та кредитно-рейтингової оцінки запозичень України використано статистичні та математичні методи, методи факторного, порівняльного та системного аналізу, методи ланцюгових оцінок та табличної обробки розрахункових даних та показників (другий та третій розділи).

Інформаційну базу дисертаційного дослідження становлять матеріали Міністерства фінансів України, Національного банку України, Державного комітету статистики України, законодавчі та нормативні акти з питань залучення, використання, обслуговування та погашення запозичень держави, економічні звіти науково-дослідних центрів і рекомендації міжнародних експертів, дослідження міжнародних фінансових організацій, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні теоретико-методологічних засад функціонування ринку єврооблігацій та визначенні особливостей розміщення і обігу державних єврооблігаційних запозичень України на міжнародному ринку капіталу. Основні положення, що формують наукову новизну дослідження, полягають у такому:

уперше:

  • аргументовано необхідність диверсифікації аналітичного інструментарію оцінки розвитку боргових ринків за рахунок використання системи показників: індексів, що розраховують середньозважені значення спреду державних єврооблігацій України до еталонних орієнтирів на ринку капіталу і кредитних рейтингів, що надасть можливість здійснювати порівняльну оцінку вартості боргових зобов’язань України та інших країн, а також застосування економетричних моделей для прогнозування і мінімізації ризиків розміщення та обігу державних єврооблігацій;

  • обґрунтовано основні етапи позиціонування Уряду України на міжнародному ринку капіталу, зокрема: перший етап (1997–1999 рр.), для якого характерним є отримання початкового досвіду роботи на ринку капіталу; другий етап (2000 р.), що передбачав проведення реструктуризації боргових зобов’язань держави; третій етап (2001–2002 рр.), який характеризувався відсутністю необхідних передумов для виходу на ринок капіталу; четвертий етап (починаючи з 2003 р.), основною ознакою якого є використання єврооблігацій як важливого інструменту фінансування дефіциту державного бюджету; зазначене дозволило виявити комплекс соціально-економічних чинників, що визначали зміну кредитних рейтингів України та динаміку вартості державних єврооблігацій, серед яких найбільш важливими є зростання ВВП, проведення структурних реформ, покращання показників боргового навантаження тощо;

удосконалено:

  • класифікацію сукупності внутрішніх чинників, які впливають на дохідність та рівень спреду державних боргових зобов’язань: за перспективами економічного зростання, кредитною історією країни, борговим навантаженням і фінансуванням боргових виплат та ін.; що сприятиме більш якісній оцінці позицій держави на міжнародному ринку капіталу за рахунок розширення характеристик суверенного ризику;

  • інструментарій застосування рейтингового та ринкового (спредового) методів оцінки кредитних ризиків державних єврооблігаційних запозичень, що дасть змогу проводити оцінку компонентів кредитного ризику і мінімізувати їх вплив на репутацію України як суверенного позичальника, в тому числі – прогнозувати ймовірність зміни кредитного рейтингу держави;

  • характеристику залежності вартості державних єврооблігацій України від оцінки кон’юнктури ринку облігацій Казначейства США та інших чинників міжнародного ринку капіталу (взаємозалежність ринків, що розвиваються; вплив міжнародних фінансових організацій; тенденції світової економіки та ін.), які обумовлюють необхідність моніторингу стану ринків капіталу та врахування ринкової кон’юнктури при організації випуску державних єврооблігацій України;

дістали подальшого розвитку:

  • обґрунтування доцільності удосконалення системи управління ризиками та покращання організаційної структури управління державними запозиченнями на ринку капіталу, що дозволить підвищити ефективність запозичень та зменшити ризик невиконання запланованого показника фінансування державного бюджету;

  • визначення сутності державних запозичень як економічної категорії, що ґрунтується на системі економічних відносин стосовно використання єврооблігацій як базового інструменту запозичень, що надає можливість підвищити рівень бюджетної збалансованості;

  • теоретичні та практичні засади доцільності зовнішніх запозичень на основі дії „ефекту витіснення”, при якому державні внутрішні запозичення витісняють, частково або повністю, приватні інвестиції.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці пропозицій для застосування у роботі Міністерства фінансів України щодо оцінки та аналізу ризиків розміщення державних єврооблігаційних запозичень, формування стратегії їх здійснення.
Науково-практичні висновки та рекомендації дисертаційного дослідження з актуальних питань єврооблігаційних запозичень України на міжнародному ринку капіталу використовувалися при підготовці нормативно-правових актів та аналітичних матеріалів у Міністерстві фінансів України. Зокрема, використано аналітичні матеріали та практичні рекомендації щодо чинників формування суверенного ризику країни, покращання інвестиційної привабливості державних боргових зобов'язань та перспектив розвитку запозичень на міжнародному ринку капіталу (довідка Міністерства фінансів України №31–23050–09–17/13487 від 26.06.2006 р.).
Сформульовані за результатами дисертаційного дослідження висновки щодо сутності єврооблігацій та аналізу проблем, еволюції, тенденцій розвитку і особливостей функціонування державних єврооблігаційних запозичень України на міжнародному ринку капіталу були використані у процесі підготовки науково-дослідних робіт у Науково-дослідному фінансовому інституті при Міністерстві фінансів України (довідка НДФІ при Міністерстві фінансів України №77000-12/0602 від 08.11.2007 р.).
Аналітичні матеріали та практичні рекомендації щодо перспектив розвитку запозичень України на міжнародному ринку капіталів використано при підготовці текстів Послання Президента України до Верховної Ради України „Про внутрішнє та зовнішнє становище України у 2005 році”, зокрема розділу 4 „Соціально-економічна політика держави”, аналітичних доповідей Національного інституту стратегічних досліджень „Особливості та пріоритети боргової політики України” (листопад 2004 р.) та „Економіка України в післявиборчий період та порядок денний для Уряду” (квітень 2006 р.) (довідка Національного інституту стратегічних досліджень №293/539 від 17.10.2006 р.).
Основні положення дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Національного університету державної податкової служби України при викладанні курсу “Фінансовий ринок” (довідка №1289/01-12 від 20.10.2006 р.) та Кримського інституту бізнесу (довідка №359/2 від 05.10.2007 р.).
Особистий внесок здобувача. Всі наукові результати дисертації отримані автором самостійно, публікації написані одноосібно. У дисертації використано лише ті положення, які є результатом особистої роботи.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження доповідалися і отримали позитивні відгуки на 14 наукових конференціях та круглих столах. Зокрема, на науково–практичній конференції „Бюджетно-податкова політика: теорія, практика, проблеми” (Академія ДПС України, м. Ірпінь, 2003), науково–теоретичній конференції “Проблеми розвитку державних і місцевих фінансів” (Науково-дослідний фінансовий інститут при Міністерстві фінансів України, м. Київ, 2003), ІІІ Міжнародній науково–практичній конференції студентів, аспірантів і молодих вчених „Країни СНД в умовах глобалізації” (Російський університет дружби народів, м. Москва, 2004), засіданні круглого столу „Боргова політика України: стан, проблеми та перспективи” (Національний інститут стратегічних досліджень, м. Київ, 2004), Всеукраїнській науково–методичній конференції „Сучасні аспекти фінансового управління економічними процесами” (Севастопольський національний технічний університет, м. Севастополь, 2005), науково–теоретичній конференції “Розвиток фінансової системи України в умовах трансформаційних перетворень” (Науково-дослідний фінансовий інститут при Міністерстві фінансів України, м. Київ, 2006), засіданні круглого столу „Економіка України в післявиборчий період та порядок денний для Уряду” (Національний інститут стратегічних досліджень, м. Київ, 2006), IV Міжнародній науково-практичній конференції “Тенденції та перспективи розвитку фінансової системи України” (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, м. Київ, 2007), V Ювілейній Міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених „Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації” (Тернопільський національний економічний університет, м. Тернопіль, 2008), Міжнародній науково-практичній конференції „Бюджетно-податкові чинники активізації розвитку фінансових ринків та фінансового посередництва” (Національний університет державної податкової служби України, м. Ірпінь, 2008).

Публікації. За темою та результатами дисертаційного дослідження автором опубліковано 19 наукових праць загальним обсягом 5,3 друк. арк., з них: 7 статей – у фахових виданнях загальним обсягом 3,8 друк. арк., 12 тез доповідей на науково-практичних конференціях та засіданнях круглих столів загальним обсягом 1,5 друк. арк.

Обсяг та структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел її загальний обсяг становить 191 сторінки та включає 7 таблиць на 12 сторінках, 20 рисунків на 19 сторінках. У дисертації представлено 11 додатків на 13 сторінках та список використаних джерел з 270 найменувань на 20 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)