Решота В.В. Англосаксонська модель адміністративної юстиції в державному управлінні : Решота В.В. Англосаксонская модель административной юстиции в государственном управлении



Название:
Решота В.В. Англосаксонська модель адміністративної юстиції в державному управлінні
Альтернативное Название: Решота В.В. Англосаксонская модель административной юстиции в государственном управлении
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовується актуальність теми, визначається стан її наукової розробки, з'ясовується зв'язок з науковими програмами, розкривається мета, завдання, об'єкт, предмет, гіпотеза та методи дослідження, формулюється наукова новизна і практична значущість отриманих результатів, особистий внесок, наводяться дані про апробацію основних положень і висновків та відомості про публікації автора за темою дослідження..


У першому розділі Теоретико-методологічні засади становлення та розвитку адміністративної юстиції визначено ступінь наукової розробки теми, передумови виникнення адміністративної юстиції, основні світові моделі, поняття, ознаки та значення адміністративної юстиції, яке вона відіграє у системі державного управління.


Визначено, що англосаксонська модель адміністративної юстиції є малодослідженою у вітчизняній науці, яка головним чином зверталась до досвіду країн континентальної моделі. Можливість адаптації досвіду країн англосаксонської моделі адміністративної юстиції, зокрема при створенні інституту адміністративної квазіюстиції у державному управлінні України, є новим та недослідженим питанням, що потребує подальших наукових пошуків.


З’ясовано, що для реалізації своїх прав та свобод громадяни вступають у відносини з органами державного управління та місцевого самоврядування, звідси завданням кожної демократичної держави є забезпечення захисту громадян від неправомірних дій чи бездіяльності або незаконних актів органів публічного управління, їх посадових чи службових осіб. Такий захист може бути гарантований лише інститутом адміністративної юстиції, що є не лише важливим засобом захисту прав та свобод громадян, а й гарантією забезпечення законності у сфері державного управління та місцевого самоврядування, засобом вирішення компетенційних спорів між органами публічного управління, а також виконує інші функції, що безпосередньо пов’язані із проблемами державного управління.


Виникнення та становлення адміністративної юстиції мало своїм підґрунтям чинники соціально-історичного та об’єктивно-правового характеру. Так, необхідність створення ефективного механізму захисту громадян від зловживань державних службовців, посилення королівської влади та тенденції до розподілу законодавчих, виконавчих та судових функцій між органами держави були безпосередніми причинами виникнення інституту адміністративної юстиції у Франції, а пізніше і в інших державах.


 


Адміністративна юстиція характеризується наявністю різних моделей (систем), що передбачають відмінні способи захисту прав громадян у сфері публічно-правових відносин. Основними моделями можна назвати континентальну та англосаксонську, які, незважаючи на істотні відмінності у питаннях організації та процедури діяльності, об’єднують спільні завдання – захист прав, свобод та інтересів прав громадян та здійснення ефективного контролю за законністю у сфері публічного управління (рис. 1). Новизною запропонованого поділу моделей адміністративної юстиції є виділення двох підсистем англосаксонської моделі: англійської, що представлена системою спеціальних органів із вирішення адміністративних спорів – адміністративних трибуналів, та американської, яка є компетенцією різноманітних органів виконавчої влади (агентств, комісій тощо), їх структурних підрозділів, посадових осіб та деяких спеціалізованих судів щодо розгляду та вирішення вищевказаної категорії справ за спеціальною квазісудовою процедурою.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне