Зозуля Є.В. Діяльність міліції України в умовах становлення незалежної держави (90-ті рр. ХХ ст.) : Зозуля Е.В. Деятельность милиции Украины в условиях становления независимого государства (90-е гг.)



Название:
Зозуля Є.В. Діяльність міліції України в умовах становлення незалежної держави (90-ті рр. ХХ ст.)
Альтернативное Название: Зозуля Е.В. Деятельность милиции Украины в условиях становления независимого государства (90-е гг.)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ


У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено об’єкт, предмет, мету, завдання і методи дослідження, вказано наукову новизну, практичне значення та апробацію одержаних результатів.


У першому розділі  “Історіографія, джерела, методологія та методи дослідження”  оцінюється стан наукової розробки теми, подається характеристика історіографічних та джерельних засад, визначена методологічна основа дисертаційного дослідження.


 Інтерес учених до діяльності міліції України зростає з другої половини 50-х рр., чому сприяло відкриття дослідникам доступу до архівних матеріалів, а також можливість їхнього опублікування. Серед них ґрунтовністю виділяються колективні монографії київських та московських дослідників історичного шляху міліції . Етапним у висвітленні діяльності міліції стали дослідження другої половини 80-х рр., коли значно розширилися можливості використання архівних документів і спеціальної літератури. Високу пошуково-дослідну цінність представляють собою праці О.П. Тимченка, І. Г. Біласа та ін.. Для розуміння ролі і місця міліції радянських часів вагомий внесок зробило багатотомне документальне видання за редакцією П.П. Михайленка, Я.Ю. Кондратьєва. Вони заклали теоретичну та методологічну основу для подальшої розробки історії української міліції.


Історіографію проблеми діяльності міліції України в роки становлення незалежної держави (90-ті роки ХХ ст.) автор за хронологічно - проблемним принципом поділяє на два періоди.


Література першого періоду охоплює рамки з кінця 1991 р. по 1995 р. включно. Початок висвітлення історії діяльності міліції незалежної України поклали публікації в періодичних виданнях республіканського та регіонального рівнів, у наукових виданнях та журналах.


У цей час з’являються перші дисертаційні дослідження, присвячені окремим напрямкам діяльності міліції сучасної України, але всі вони висвітлюють їх юридичний аспект. Природно, що роботи цього періоду висвітлюють лише деякі прикладні моменти діяльності міліції України, не було видано жодного монографічного дослідження. Цей факт пояснюється обмеженістю джерельної бази в перші роки розбудови незалежної України, що не дозволяло суттєво підвищити рівень наукових досліджень.


Другий період історіографії проблеми починається з другої половини 90-х рр. і триває до цього часу. І хоча обмеженість джерелознавчої бази складає достатньо великі труднощі для всебічного вивчення означеної проблеми і в цей період, але для нього характерні більш широке введення в науковий обіг матеріалів республіканських та обласних архівів, поява нових збірників документів, наукових публікацій, розширюється проблематика досліджень, підвищується їх науково-теоретичний рівень. Але суто історичної літератури з проблеми діяльності міліції в умовах становлення незалежної України, враховуючи обмеженість історичного періоду, практично немає. Невеликою є кількість робіт фундаментального плану і наукових монографій. Специфіка теми, суміжний характер дослідження та обмеженість історичної літератури обумовлюють використання широкого кола юридичної наукової літератури і дисертаційних досліджень. З урахуванням цього дослідником проаналізовано весь комплекс наукової літератури, в якій в тій чи іншій площині висвітлюється діяльність міліції сучасної України. Виходячи із зазначеного, наукову літературу за змістом та хронологією висвітлених  проблем автор поділив на дві групи.


До першої групи належать наукові праці або їх розділи, дисертаційні дослідження, наукові публікації, присвячені характеристиці організації діяльності ОВС України в умовах політичних та соціально-економічних перетворень у державі, принципів побудови, розвитку та вдосконалення системи МВС України, які розкривають окремі напрямки діяльності міліції.


Серед них виділяється ґрунтовністю монографія О. М. Бандурки “Основи управління в органах внутрішніх справ України: теорія, досвід, шляхи удосконалення”. В ній автором зроблено історико-правовий огляд виникнення, розвитку та управління органами охорони громадського порядку на території України, розглядається комплекс питань щодо сучасного стану управління в ОВС нашої держави та вирішення нагальних проблем у цій галузі державного управління на основі узагальнення і систематизації накопиченого історичного (вітчизняного та зарубіжного) досвіду та власного досвіду автора. Висвітлено міжнародне співробітництво міліції сучасної України у сфері боротьби зі злочинністю, захисту прав та свобод людини.


Певна кількість наукових праць присвячена характеристиці окремих напрямків діяльності міліції, протидії злочинності. У зв’язку з цим важливе значення для вивчення історії міліції, особливо з питань боротьби з організованою злочинністю, має дисертаційне дослідження  І.В. Пшеничного “Організована транснаціональна злочинність і роль правоохоронних органів у протидії їй”. В ній автор визначив причини та умови виникнення організованої, міжнародної та транснаціональної злочинності, дав характеристику її окремих видів, показав роль правоохоронних органів, у тому числі і міліції, у боротьбі з ними в новітній історії України. В цей час з’являються дисертаційні дослідження, які характеризують діяльність міліції щодо забезпечення конституційних громадянських, загальнолюдських стандартів прав людини в Україні.


В другій половині 90-х років з’являються дисертаційні дослідження, в яких розглядаються проблеми створення і функціонування окремих підрозділів міліції України0, але всі вони висвітлюють правові та організаційно-управлінські аспекти їх діяльності.


У зазначений період виходять наукові роботи, в яких аналізуються шляхи трансформаційних перетворень у державі, причини зростання в пострадянській Україні злочинності та корупції. Важливість аналізу цих робіт полягає в необхідності визначити особливості історичного періоду, в якому здійснювала свою діяльність міліція новонародженої держави. Однією з вагомих праць цього напрямку є монографія В.П. Філонова “Состояние, причины борьбы с преступностью в Украине и её предупреждение”, в якій автор на основі багатого фактичного матеріалу аналізує структуру, динаміку і стан злочинності в пострадянській Україні, визначає сучасні завдання міліції у боротьбі з нею1. Але автор досліджує тільки кримінологічні аспекти цієї проблеми.


Таким чином, у розглянутих роботах першої групи міститься значний фактичний матеріал стосовно організації діяльності міліції в умовах становлення незалежної України. Разом з тим, ця проблема висвітлена фрагментарно. Внаслідок того що ці роботи висвітлюють питання історико-правового, нормотворчого та управлінського характеру, суто історичний аналіз діяльності міліції на сучасному етапі в них відсутній, що зумовлює його необхідність.


 Другу групу досліджень складають роботи, в яких діяльність міліції України висвітлена більш комплексно, з урахуванням того історичного досвіду, якого вона набула за перше десятиріччя свого існування разом зі становленням незалежної держави. Цей історичний досвід використано під час підготовки ряду підручників, наукових довідників, курсів лекцій 2.


У цей час з’являються збірники статей, спогадів, документів і нарисів, художньо-документальних оповідей, які розкривають діяльність міліції окремих регіонів України. Вийшли з друку перші збірники, присвячені боротьбі зі злочинністю міліції Дніпропетровщини, Закарпаття,


 


 


 


Буковини, Житомирщини, Донеччини, Волині, Вінниччини3.


В той же час вони, як правило, мають описовий характер і присвячені окремим напрямкам роботи міліції. В ряді з них відображається діяльність окремих служб міліції – карного розшуку, транспортної міліції, розповідається про мужність і життєвий шлях кращих представників української міліції, які навічно увійшли в її історію 4.


 








Из истории милиции Советской Украины / Ю.В. Александров, Б.А. Воронин, М.А. Гельфант и др. / Под ред.   П.П. Михайленко. – К., 1965. – 399 с.; История советской милиции: В 2 т. М.: Акад. МВД СССР,1977.  


–338 с.




Тимченко А.П. Милиция Советской Украины на защите народного достояния, охране общественного порядка и в борьбе с преступностью в годы Великой Отечественной войны (1941-1945 гг.). К., 1987. – 230 с.; Билас И.Г. Органы советской милиции западных областей Украинской ССР в 1939-1945 гг. Организационно-правовые аспекты становления и деятельности. – Львов, 1987. – 369 с.




Михайленко П.П., Кондратьєв Я.Ю. Історія міліції України у документах і матеріалах: У 3-х т. – К.: Генеза. Т.3: (1946-1990). – 2000. – 614 с. іл.




Женутній В., Біленчук П. Діяльності міліції - чітке правове регулювання // Право України. - 1991. - № 4. - С. 20-23;Как поднять авторитет милиции? Интервью с председателем Комиссии Верховного Совета Украины по вопросам правопорядка и борьбы с преступностью Я.Ю. Кондратьевым // Именем Закона. – 1992. - № 1. – Январь. – С. 3; В коллегии МВД Украины. Каждая пядь нашей земли должна быть защищена от преступников… - Президент Украины Л. Кравчук // Именем Закона. – 1993. - № 27. – 16 июля. – С. 2.




Гусарєв С. Д. Конституційні основи формування в Україні правової держави та вдосконалення діяльності міліції: Автореф. дис… канд. юрид. наук: 12.00.02/ Укр. акад. внутр. справ. – К., 1994. – 19 с.; Іщенко Ю. В. Державна служба та особливості її проходження в органах внутрішніх справ: Дис… канд. юрид. наук: 12.00.02/ Укр. акад. внутрішніх справ. – К., 1995. – 175 с.




Бандурка О.М. Основи управління в органах внутрішніх справ України: теорія, досвід, шляхи удосконалення. – Х.: Основа, 1996. – 398 с.




Пшеничний І.В. Організована транснаціональна злочинність і роль правоохоронних органів у протидії їй: Автореф. дис… канд. юрид. наук: 12.00.08/ Нац. акад. внутр. справ України. – К., 2000. – 16 с.




Горова О.Б. Конституційні громадянські права людини в Україні і їх забезпечення міліцією (роль міжнародно-правових норм в цьому процесі): Автореф. дис… канд. юрид. наук: 12.00.02/ Київський націон. ун-т ім. Т. Шевченка. – К., 2000. – 16 с.; Гіда Є.О. Загальнолюдські стандарти прав людини і забезпечення їх реалізації в діяльності міліції: Дис… канд. юрид. наук: 12.00.01/ Націон. акад. внутр. справ України. – К., 2000. – 220 с.




Сидорчук Л.А. Правові та організаційні питання створення і функціонування кримінальної міліції в Україні: Автореф. дис… канд. юрид. наук: 12.00.07/ Націон. акад. внутр. справ України. – К., 1998. – 18 с.; Клюєв А.Н. Правовые и организационно-управленческие аспекты деятельности уголовного розыска Украины: Дис… канд. юрид. наук: 12.00.07/ Ун-т. внутр. дел. – Х., 1997. – 223 с.




Филонов В.П. Состояние, причины преступности в Украине и её предупреждение: – Донецк: Донеччина, 1999. – 639 с.




Судебные и правоохранительные органы Украины: Учебник для вузов МВД Украины / Бандурка А.М., Бесмертный А.К., Бесмертный Е.А., Иваненко В.И., Тяпкин А.С. – Х.: Ун-т внутр. дел, 1999. – 350 с.; Історія органів внутрішніх справ: Науково-бібліографічний довідник / Укладачі: Зайцев Л.О., Гавриленко О.О.,       Головко Б.Г.,  Проневич О.С. та ін. – Харків: Ун-т внутр. справ, 2000. – 87 с.




 Біографія мужності: Міліція Дніпропетровщини: історія і сучасність / В.А. Мілованов, Л. Бабич, Л. Барсукова та ін. – Дніпропетровськ: УКО УМА-пресс, 1999. – 184 с.; Бронтерюк П.І. І серце болить…: Художньо-документальні оповіді, історичні матеріали, нариси. – Ужгород: Закарпаття, 1997. – 324 с.; Драюк В.М. На сторожі спокою: Нариси / Гричай Ю.А. (голов. ред.). Управління МВС України в Чернівецькій області. – Чернівці: Зелена Буковина, 2000. – 208 с.; Міліцейські байки / Укл. Н.Н. Федотов. – К.: Правові джерела, 1998. – 93 с.; Міліція Житомирщини: Звіт про роботу УМВС України в Житомирській області за 1997 рік / За ред. Б.І.Самарського. – Житомир: Волинь, 1998. – 56 с.; Міліція Шевченковського краю / За ред.  О.Д. Кочегарова. – Б.М.: Вид. центр “Реал”, Б.Г. – 49 с.; Історія донецької міліції. Донецьк: Юрпрес, 2000. 469 с.




Француз А.Й. Гвардія міліції. Книга пам’яті. Художньо-документальний збірник. – Івано-Франківська обл., смт. Брошнів, 1999. – 143 с.; Дорогою честі. 80-річчю транспортної міліції України присвячується / М.В. Ценов,       В.О. Пирог, Д.Б. Мельников, Ю.П. Костусов. – К.: УЄІП “Юнексім”, 1999. – 191 с.; Билоус Т.А., Иванов Ю.М. Рыцари долга. Люди дела. В граните и памяти: Збірник нарисів. – Одеса: Астропринт, 1999. – 68 с.; Горлач Л. Вибір долі. (Життєвий шлях генерала МВС Олексія Чистякова): Художньо-документальна повість. – К.: ВАТ УкрНДІПСК, 2000. – 380 с.; Загинув при виконанні…: Книга пам’яті співробітників органів внутрішніх справ Буковини, які загинули при виконанні службових обов’язків в 1945-1995 рр./ В. Драюк (авт.-упоряд.). – Чернівці: Зелена Буковина, 1996. – 40 с. 



 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины