Ліщинська О. С. Діяльність ООН у сфері захисту прав жінок у країнах Близького Сходу та Магрибу (1975 - 1995 рр.) : Лещинская А.С. Деятельность ООН в области защиты прав женщин в странах Ближнего Востока и Магриба (1975 - 1995 рр.)



Название:
Ліщинська О. С. Діяльність ООН у сфері захисту прав жінок у країнах Близького Сходу та Магрибу (1975 - 1995 рр.)
Альтернативное Название: Лещинская А.С. Деятельность ООН в области защиты прав женщин в странах Ближнего Востока и Магриба (1975 - 1995 рр.)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ


 


У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, визначено предмет та об’єкт дослідження, хронологічні та географічні межі, сформульовано мету та завдання роботи, розкрито наукову новизну та можливість практичного впровадження результатів проведеної роботи.


У першому розділі «Історіографія, джерельна база та методологія дослідження» проаналізовано стан наукової розробки теми, надано характеристику джерельної бази дисертації, визначено методологічні засади дослідження.


У підрозділі 1.1. – «Історіографія проблеми» розглядається ступінь наукової розробки питання, з’ясовуються причини наукового інтересу дослідників до визначеної теми. Наявна історична література аналізується за проблемно-хронологічним принципом.


До першого напряму належать дослідження, які стосуються проблем становлення та розвитку арабських країн в умовах незалежності та позбавлення від колоніальної залежності. На думку дослідників, саме у цей час відбувалося формування нових поглядів на розвиток суспільства та держави, а також місце у цьому процесі арабської жінки. Серед таких праць слід відзначити ті, що досліджували умови, під впливом яких відбувалися певні зміни у статусі жінки-мусульманки у країнах Близького Сходу і Магрибу. Це монографії І.О.Олександрова «Монархії Перської затоки: етап модернізації», Л.С. Бочарової, В.К. Гури, а також робота колективу авторів «Арабський світ: три десятиліття незалежного розвитку», які були присвячені змінам у соціальній, економічній та політичній сферах життя арабського суспільств та впливу цього процесу на становище мусульманок у досліджуваний період.


Другий напрям робіт безпосередньо торкається питання ролі ісламу в житті арабського суспільства та країн Близького Сходу і Магрибу. Такі дослідники з цієї проблеми, як Г.Р.Балтанова, О.М.Мамедов, Н.І.Ворончаніна, М.В.Жданов, а також автори роботи «Іслам і жінки Сходу (історія і сучасність)» дійшли висновку, що надзвичайна стійкість нерівності жінок із чоловіками складалася в арабських країнах саме під впливом ісламу та традицій століттями.   


Одним із важливих питань дослідження науковців була проблема захисту прав жінок у різних сферах життєдіяльності суспільства у країнах Близького Сходу та Магрибу з огляду на особливості розвитку та вплив ісламу на процес досягнення гендерної рівності. Серед фахівців, які надали інформацію про становище жінок в досліджуваний період, слід відзначити роботи В.О.Ісаєва, Л.Л.Фітуні, О.В.Малашенко, Ф.І. Абдель. Науковці проаналізували зміни, які відбувалися в становищі арабських жінок упродовж 1975-1995 років, підкресливши, що актуальність проблеми емансипації і ті кроки, які почали робити уряди арабських країн із цього напрямку, засвідчують розуміння як релігійними, так і державними лідерами арабських країн ролі жінки у процесі розвитку арабського суспільства.


Важливим напрямом є дослідження, які торкаються питання зародження і розвитку гендерної проблематики в діяльності ООН, частина яких присвячена аналізу роботи структурних підрозділів у системі Об’єднаних Націй у галузі захисту прав жінок на міжнародному рівні. Серед таких праць слід зазначити роботи, вітчизняних дослідників О.В.Крапівіна та М.М. Рижкова, а також зарубіжних В.Л.Чолганської, Б.Г. Кайбаєва, які розглядають налагодження співпраці між ООН та урядами країн Близького Сходу та Магрибу з метою реалізації найбільш важливих положень у сфері захисту прав арабських жінок. Досить важливу інформацію щодо прийняття основних міжнародно-правових актів у галузі захисту прав жінок, ухвалених ООН, містять роботи таких фахівців, як Н.І. Данченко і Є.О.Монастирського та Г.К. Дмитрієвої «Міжнародний захист прав жінок». Певна кількість робіт досліджує найбільш пріоритетні напрямки в галузі захисту прав жінок із боку ООН та можливість пристосування міжнародних норм до національного законодавства арабських країн у процесі його розвитку.


Окремо слід відзначити роботи, присвячені дослідженню такого механізму впливу на розвиток гендерного руху, як перші всесвітні конференції зі становища жінок у Мехіко (1975), Найробі (1985) та Пекіні (1995). Їхні рекомендації, спрямовані на вирішення гендерного питання у країнах Близького Сходу і Магрибу, досліджені в роботах С.О. Азимджанова «Підсумки десятиліття жінки ООН», М.О.Кисельова та І.В. Николайко. Саме на цих конференціях аналізували та прогнозували подальші дії у процесі встановлення гендерної рівності в арабських країнах, зазначали регіональні особливості впровадження певних рекомендацій та програм із урахуванням законів шаріату та Корану. На думку авторів, саме проголошення, за підсумками Конференції, Десятиліть жінки ООН у 1975-1985 та 1985-1995 роках надало додатковий імпульс активізації боротьби жінок за свої права під егідою ООН. Цьому питанню також було присвячено статті Ф. Браун, Д. Молкової, М. Гутеншале. Найбільш змістовними працями щодо аналізу впровадження основних заходів, спрямованих на остаточну ліквідацію дискримінаційних положень у соціальній, політичній та культурній сферах у країнах Близького Сходу та Магрибу, після проведення міжнародних конференцій, стали роботи таких дослідників, як С.Ф. Хрисанова, Т.М. Мельник і П. Пієрелле.     


Одним із важливих питань дослідження як зарубіжних, так і вітчизняних фахівців була проблема реалізації програми першого та другого Десятиліття жінки ООН у країнах Близького Сходу і Магрибу на національному рівні впродовж 1975-1995 років. Серед таких праць слід відзначити дослідження таких науковців, як В.С. Плачинда, Л.І. Шайдулліна, Г.В. Клековського, С.В. Поленіної, M. Bertrand, а також вітчизняного дослідника В.В. Разумного. У своїх роботах дослідники торкнулися низки найбільш важливих сфер діяльності, аналізуючи вже вжиті заходи місцевих урядів у вирішенні гендерного питання, у тому числі при активному співробітництві з ООН. Однак слід відзначити той факт, що в роботах висвітлені лише деякі питання становища жінок у різних сферах соціального розвитку з урахуванням рекомендацій ООН, а комплексної роботи з цієї проблеми немає.


Таким чином, аналіз літератури з теми нашого дослідження свідчить про недостатнє її вивчення саме вітчизняними дослідниками. У багатьох роботах автори досить поверхово торкаються питання правового становища арабських жінок із огляду на крайню закритість і консервативність країн Близького Сходу і Магрибу. Окрім того, треба зазначити, що досліджуване нами питання майже не представлено комплексними роботами з цієї проблеми. Враховуючи зазначене, можна констатувати, що питання ліквідації дискримінації жінок у країнах Близького Сходу та Магрибу є досить актуальним, проте, в історичній літературі воно не знайшло належного висвітлення і його можна віднести до маловивчених.


У підрозділі 1.2. – «Джерельна база дослідження» подано аналіз документів, деякі з яких були введені в обіг уперше, що дозволило дослідити дії ООН та національних урядів у процесі ліквідації дискримінації стосовно жінок у країнах Близького Сходу і Магрибу. Була здійснена системна класифікація документів, які становлять основу дисертаційного дослідження.


Першу групу джерел, яка є найбільш численною, складають офіційні документи ООН, міжнародні договори та дипломатична документація періоду 1975-1995 років, збірники документів, законодавчі і нормативно-правові акти органів влади всіх рівнів країн Близького Сходу і Магрибу. Серед таких документів варто відзначити перш за все «Статут ООН» і «Загальну декларацію прав людини», які заклали перші основи на шляху досягнення жінками рівності. Аналіз цих документів дозволив нам дослідити дії ООН та урядів у процесі подолання дискримінації жінок, а також визначити ті сфери діяльності у країнах Близького Сходу і Магрибу, які необхідно було реформувати відповідно до ухвалених рекомендацій.


Слідом за ними побачила світ низка конвенцій, які вже більш чітко конкретизували ті сфери, в яких необхідно було ліквідувати гендерну дискримінацію як на міжнародному, так і на національному рівнях. Серед цих міжнародних нормативно-правових актів варто відзначити «Конвенцію стосовно політичних прав жінок», «Конвенцію стосовно згоди на вступ у шлюб, шлюбний вік і реєстрацію шлюбу», «Конвенцію стосовно боротьби з дискримінацією в галузі освіти», а також «Конвенцію № 100 стосовно однакової винагороди чоловіків і жінок за працю рівної цінності». Зазначені документи стали міжнародними стандартами щодо визначення правового становища жінок у всіх сферах життєдіяльності суспільства і заклали основи вирішення гендерного питання на національному рівні. Однак найбільшим досягненням ООН у справі боротьби за права жінок стало ухвалення «Конвенції з ліквідації усіх форм дискримінації стосовно жінок від 18 грудня 1979 року». Цей міжнародно-правовий документ став прикладом для національних урядів при реформуванні національних законодавств у процесі ліквідації дискримінації жінок і був рекомендований для дотриманням усіх положень і якнайшвидшої ратифікації на національному рівні.


 








 Александров И.А. Монархии Персидского залива: этап модернизации / И.А.Александров; Ин-т востоковедения РАН. – М.: Дело и Сервис, 2000. – 544 с.




 Бочарова Л.С. Урбанизация и социально-экономическое развитие Сирии в 60-80-е годы / Л.С.Бочарова; МГУ им. М. В. Ломоносова; Ин-т стран Азии и Африки. – М.: Изд-во МГУ, 1989. – 181 [2] с.; Гура В. К. Особенности социально-экономического развития Туниса и Марокко: 50-70-е годы / В. К. Гура. – К.: Наук. думка, 1982. – 98 с.




 Арабский мир: три десятилетия независимого развития / Акад. наук СССР, Ин-т востоковедения; [отв. ред. В. А. Исаев, В. В. Наумкин]. – М.: Наука, 1990. – 276 с.




 Балтанова Г. Р. Мусульманка / Г. Р. Балтанова. – М.: Логос, 2005. – 376 с.; Мамедов А. М. оглы. Ислам и проблемы социально-культурного развития арабских стран (на материале АРЕ) / А.М.Мамедов; АН СССР, Ин-т философии и права. – Баку: Элме, 1986. – 134 с.; Ворончанина Н.И. Ислам в общественно-политической жизни Туниса / Н. И. Ворончанина; АН СССР, Ин-т востоковедения – М.: Наука, 1986. – 192 с. – Библиогр.: с. 187-190.; Жданов Н. В. Исламская концепция миропорядка / Н. В. Жданов. – М.: Междунар. отношения, 2003. – 564 с.




 Ислам и женщины Востока (история и современность) / [отв. ред. М. М. Хайлуллаев], АН СССР, Ин-т востоковедения им. Абу Райхана Беруни. – Ташкент: Изд-во «ФАН» Узбекской ССР, 1990. – 251 с.




 Исаев В. А. Иордания: контуры перемен / В. А. Исаев, Е. А. Лебедев, А. О. Филоник. – М.: Мысль, 1987. – 140 с.; Фитуни Л. Л. Марокко / Л. Л. Фитуни. – М.: Мысль, 1985. – 158 с. – (Сер.: Социально-экономические проблемы развивающихся стран); Малашенко А. В. Три города на севере Африки / А. В. Малашенко. – М.: Наука, 1986. – 104 с.; Абдель Ф. И. Об опыте народной революции в Демократическом Йемене / Ф. И. Абдель. – М.: Прогресс, 1978. – 88 с.




 Крапивин А.В. Трансформация в рамках ООН / А.В. Крапивин // Международная и европейская безопасность и Украина. – Донецк, 2008. – С. 110-116; Чолганская В. Л. Публикации ООН и её специализированных учреждений: источниковедческий обзор 1945-1975 гг. / В. Л. Чолганская; отв. ред. И. А. Ходош; АН СССР. ИНИОН. – 2-е изд. – М.: Наука, 1977. – 498 с.; Кайбаев Б. Г. Международные организации: информация и безопасность на Ближнем Востоке / Б. Г. Кайбаев. – СПб.: Изд-во Михайлова В. А., 2006. – 240 с.




 Данченко Н. И. Равноправие женщин: подлинное и мнимое / Н.И.Данченко, Е.А.Монастырский. – К.: Политиздат Украины, 1979. – 112 с.




 Дмитриева Г. К. Международная защита прав женщин / Г. К. Дмитриева. – 2-е изд., доп. и перераб. – К.: Вища шк., 1985. – 157 с.




 Азимджанова С. А. Итоги Десятилетия Женщины ООН / С. А. Азимджанова // Женщины Зарубежного Востока и современность: сб. ст. / отв. ред. С. А. Азимджанова; Акад. наук Узбек. ССР; Ин-т востоковедения им. Абу Райхана Беруни. – Ташкент, 1988. – С. 3-22.




 Кисилёва Н. А. Международное демократическое женское движение в борьбе за мир и равноправие и социальный прогресс / Н. А. Кисилёва. – М.: Междунар. отношения, 1982. – 80 с.; Николайко И.В. Права человека и система ООН (проблемы многостороннего международного сотрудничества) / И.В.Николайко; отв. ред. В. Н. Денисов; АН УССР, Ин-т государства и права. – К.: Наук. думка, 1991. – 168 с.




 Браун Фрида. Навстречу Всемирной конференции 1985 г. / Фрида Браун // Женщины мира. – 1984. – №3. – С. 3- 4.; Молкова Дагмар. Всемирная конференция 1985. Подготовка началась / Дагмар Молкова // Женщины мира. – 1983. – №3. – С. 18-19.; Гутештале Моника. Взгляд в прошлое ... 1980 год. МУНИУЖ – 10 лет. Неустанная работа на благо женщин / Моника Гутештале // Хроника ООН. – март 1991 г. – С. 78-79.




 Хрисанова С. Ф. Драма прекрасной дамы: парадоксы современного равенства мужчин и женщин: гендерный подход к известной проблеме / С. Ф. Хрисанова. – Х, 2001. Кн. 1: ООН и истоки рождения гендерных принципов. – 2001. – 111 с.; Хрисанова С. Ф. Драма прекрасной дамы: парадоксы современного равенства мужчин и женщин: гендерный подход к известной проблеме / С. Ф. Хрисанова. – Х., 2001. Кн. 2: IV Пекинская конференция (1995 г.) и гендерная идеология. – 2001. – 207 с.




 Мельник Т. М. Міжнародний досвід гендерних перетворень: закони зарубіжних країн з гендерної рівності / Т. М. Мельник. – К.: Логос, 2004. – 320 с.




 Пачи Пиерелла. Гендерные проблемы в странах с переходной экономикой: [пер. с анг.] / Пиерелла Пачи. – М.: Весь мир, 2003. – 188 с.




 Плачинда В. С. Соціальні перетворення в арабських країнах: досвід і проблеми / С. В. Плачинда; Акад. наук України, Ін-т світової економіки та міжнар. відносин. – К.: Наук. думка., 1993. – 159 с.;


Шайдуллина Л. И. Арабская женщина и современность: эволюция ислама и женский вопрос / Л. И. Шайдуллина. – М: Наука, 1978. – 200 с.; Клековский Р. В. Объединённые Арабские эмираты / Г. В. Клековский, В. А. Луцкевич. – М.: Мысль, 1979. – 157 с., карты. – (Социально-экономические проблемы развивающихся стран); Поленина С. В. Права женщин в системе прав человека: международный и национальный аспект / С. В. Поленина. – М.: Ин-т государства и права РАН, 2000. – 256 с.;




 Bertrand Maurice. L’ONU et la securite collective dans l’apres guerre froide / Maurice Bertrand // Cahieus francais. – 2001. – 6 numeros, mai-juin – P. 3-12.




 Разумний В.В Социально-экономические предпосылки деятельности террористических организаций в арабских странах в 1968 – 1998 гг. / В.В. Разумний // Грані історії: Збірник наукових праць, присвячений ювілею професора В.М. Докашенка. – Горлівка: Видавництво ГДПІІМ, 2008. – С. 317 – 325. 



 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины