Іванова Н. Г. Електронне інформування в правовій сфері як бібліотечний аспект розвитку інформатизації в Україні (1998 - 2008 рр.) : Иванова Н. Г. Электронное информирование в правовой сфере как библиотечный аспект развития информатизации в Украине (1998 - 2008 рр.)



Название:
Іванова Н. Г. Електронне інформування в правовій сфері як бібліотечний аспект розвитку інформатизації в Україні (1998 - 2008 рр.)
Альтернативное Название: Иванова Н. Г. Электронное информирование в правовой сфере как библиотечный аспект развития информатизации в Украине (1998 - 2008 рр.)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ


 


У вступі обгрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, визначено об'єкт, предмет і завдання дослідження, охарактеризовані методи дослідження, розкривається наукова новизна, відображено апробацію результатів дослідження.


Перший розділ «Становлення основ електронного інформування в правовій сфері в процесі трансформації українського суспільства» присвячений питанням формування суспільних потреб електронного інформування в правовій сфері протягом останніх 10 років та відображення цих процесів в бібліотечній діяльності.


Розглянуто історичні передумови розвитку правового інформування, оскільки бібліотека, як один з найдавніших соціальних інститутів, на шляху свого розвитку достатньо органічно об'єдналася з такими фундаментальними соціальними інститутами як культура, освіта та наука, зокрема правова, слугувала інформаційним джерелом в організації регулювання соціальними процесами, в тому числі державотворчими.


Суспільні перетворення 90-х років минулого, першого десятиріччя нинішнього століття, спричинили підвищення значення правової інформованості, істотне зростання ролі права, правових механізмів і важелів в рішенні соціально-економічних, політичних і соціокультурних завдань. В таких умовах, природно, стрімко зріс рівень запитів на правову інформацію в суспільстві в цілому і серед користувачів бібліотечних установ, зокрема. Розвиток  інформатизації суспільства визначив нові шляхи отримання затребуваної інформації, що обумовило інформаційно-технологічний розвиток також і бібліотечної сфери. Електронні технології та поширення доступу до мережі Інтернет сприяли формуванню інформаційних потреб саме в електронній інформації. У відповідь на цей потужний суспільний запит бібліотечні установи ведуть активне техніко-технологічне переоснащення, розвивають систему нових дистантних форм електронного інформування користувачів. Розвиток нових технологій пов’язаний із необхідністю  розглянути потреби сучасного користувача в правовій інформації. В роботі пропонується класифікація цих потреб за різними типами ознак. Оскільки правовою інформацією сьогодні користуються різні категорії людей, то інформаційні потреби в ній доцільно диференціювати за належністю до галузей і сфер діяльності; за їх функціональною роллю в житті людини: домінуючі і другорядні; за їх роллю і значенням в житті людини – професійні, обумовлені родом занять, і непрофесійні, обумовлені інтересом або іншими факторами, що виникають в повсякденному житті. Крім того інформаційні потреби кожної групи користувачів можуть мати такі ознаки як стабільність, тобто визначеність заздалегідь; нестабільність, тобто потреба виникає лише за певних обставин і визначена заздалегідь; епізодичність - в процесі різного роду діяльності може виникнути певна інформаційна потреба, яка має непередбачуваний характер і не визначена заздалегідь.


Аналіз розвитку технологій електронного інформування нерозривно пов’язаний з розвитком уявлень про змістовні характеристики процесу електронного інформування. У зв’язку з цим у дисертаційному дослідженні пропонується відповідне визначення. Під електронною правовою інформацією в фондах бібліотек розуміється система нормативно-правових, підзаконних актів та інших нормотворчих документів, а також вся інформація пов’язана з правом: матеріали підготовки законопроектів та інших нормативних актів, тлумачення та реалізації правових норм, результати вивчення практики їх застосування, матеріали щодо правової освіти та інша інформація правової тематики у вигляді електронного документа або електронного видання, в сукупності своїй орієнтована на реалізацію принципів формування правової держави, демократичного суспільства.


У відповідності із специфікою організації електронного інформування в правовій сфері користувачів бібліотек. розглянуто функціональний аспект електронної правової інформації, який характеризує шляхи, форми, способи її впливу на суспільні відносини. Це реалізація правових принципів, встановлень, заборон, розпоряджень і норм в суспільному житті, діяльності держави, його органів, суспільних об'єднань і громадян. В процесі розвитку електронних інформаційних технологій бібліотек важливим є врахування впливу правової інформації не лише в нормативній якості, але і в психологічному, ідеологічному аспектах.


Проаналізовані сучасні підходи до класифікації електронної правової інформації з огляду на інформаційні запити сучасних користувачів бібліотек та застосування до неї традиційної класифікації правової інформації, зокрема на офіційну та неофіційну.


Окреслено соціальну та інструментальну цінність електронної правової інформації в суспільстві, що визначається можливостями закладеними у її властивостях як засобу соціального регулювання, елементу суспільного життя, покликаного реалізувати ряд основоположних вимог цивілізованого суспільства


Розглянуто інформаційну складову формування правосвідомості, яка є «матеріальною» основою, «базисом» процесу правового виховання. Суть інформаційного аспекту формування правосвідомості складається з двох факторів, перший з яких є інформаційно-правовим процесом, в ході якого суб'єкти регулювання, тобто ті, хто працює з правовою інформацією реалізують функції пов'язані із збором, систематизацією, переробкою, зберіганням, пошуком, відтворенням і розповсюдженням правової інформації. Другий аспект полягає у здійсненні  певних заходів, що сприяють сприйняттю інформації.


Показано роль сучасних бібліотек – як суспільних інформаційних центрів по забезпеченню широкого доступу до національних правових інформаційних ресурсів.


В другому розділі  «Зміст, структура та форми функціонування електронних технологій розповсюдження правової інформації бібліотечними установами» аналізується діяльність електронних ЗМІ як джерела комплектації бібліотек в сфері правової пропаганди, рівень ефективності та чинники, що на нього впливають.


Розглядається діяльність електронних ЗМІ за спеціалізацією в правовому інформуванні. Визначаються особливості комплектування їх продуктами сучасних бібліотек з урахуванням тих обставин, що ця діяльність є  цілеспрямованим виробництвом орієнтованим на досягнення заданого результату, в тому числі комерційного і відповідною політикою розповсюдження правової інформації. Зроблено висновки про її значний вплив на функціонування та розвиток інформаційно-психологічних настроїв у суспільстві, про необхідність врахування даної обставини в бібліотечному комплектуванні, що має забезпечити його об’єктивну збалансованість і задоволення запитів користувачів. У зв’язку з цим формуються відповідні рекомендації для бібліотечних установ, зокрема акцентується увага на необхідності розвитку нових функцій інформаційної діяльності бібліотек у сучасному суспільстві, притаманних електронним ЗМІ, з огліду на основні тенденції змін в їх еволюції протягом останніх років пропонується уточнити їх роль в системі бібліотечного комплектування та обслуговування користувачів бібліотек.


В роботі зазначається, що основні орієнтири вдосконалення діяльності бібліотек пов’язані з істотними змінами контингенту користувачів і характеру використання електронної правової інформації протягом останніх років. На прикладі Служби інформаційно аналітичного забезпечення органів державної влади (СІАЗ) Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського (НБУВ) розглянуто спектр інформаційних запитів замовників в правовій сфері, зокрема державних управлінців. Сьогодні можна впевнено говорити про те, що інформаційної підтримки правового характеру потребують не тільки громадяни, громадські організації, бізнес, наука, але й органи державної влади. Існує низка механізмів підтримки управлінських рішень, забезпечення відповідного зворотнього зв’язку. Серед них провідне місце сьогодні займає діяльність інформаційно-аналітичних підрозділів бібліотечних установ. Їх співробітництво з управлінськими структурами найбільш успішно насьогодні відбувається в таких напрямах:


                надання допомоги центральним владним структурам в підготовці довідково-інформаційних матеріалів для розвитку міжнародних відносин;


                співпраця с державними інформаційно-аналітичними структурами країн СНД, з метою обміну матеріалами та забезпечення об’єктивною інформацією щодо перетворень в Українській державі;


                аналіз політичних, соціально-економічних процесів в період активних ринкових перетворень в Україні;


                аналіз ставлення різних категорій населення до політичних подій в країні;


                дослідження законодавчої практики зарубіжних країн та співставлення їх із законотворчістю в Україні;


                узагальнення досвіду роботи інформаційно-аналітичних структур в системі бібліотек з ефективного використання фондів, активного використання в обіг наукової, правової та іншої суспільно значущої інформації необхідної для підвищення ефективності діяльності органів державної влади.


Поряд з іншими даними до висновку про зміну мотивацій та потреб користувачів правової інформації приводять і результати проведеного автором соціологічного дослідження. Дослідження переслідувало практичну мету зібрати дані про якісні аспекти використання електронних джерел правової інформації різними категоріями користувачів. В ньому підтверджуються переваги найпопулярніших серед користувачів джерел правової інформації в електронному вигляді.


Третій розділ «Роль бібліотек у поширенні правової електронної інформації, в контексті удосконалення інформатизації українського суспільства». Розглядаються перспективи вдосконалення організації правового інформування в сучасній бібліотеці з урахуванням можливостей обумовлених сучасним рівнем електронних інформаційних технологій.


Ефективним способом реалізації найважливішого принципу бібліотечної справи – принципу загальнодоступності знання, інформації, тобто принципу демократизації і забезпечення рівного для всіх доступу до бібліотечних ресурсів є створення електронних бібліотек. Таким чином, однією з ефективних форм бібліотечного обслуговування користувачів правової інформації є використання ресурсів мережі Inte et.


Зазначається, що надання доступу до електронних баз даних є одним з найдинамічніших, прибуткових і перспективних напрямів інформаційного бібліотечного обслуговування користувачів правової інформації. Адекватною відповіддю на суспільні інформаційні запити є створення спеціалізованих бібліотек, зокрема правових. Електронна бібліотека правової тематики передбачає об'єднання інформаційних ресурсів різних бібліотек, що мають в своєму розпорядженні різноманітні колекції літератури з правових наук та періодики зазначеного напряму з метою їх раціонального та якнайповнішого використання в освіті, проведенні наукових досліджень, здійсненні іншої діяльності. Головна мета створення будь-якої електронної бібліотеки правового змісту – підвищення правової освіченості та культури суспільства.


В роботі акцентується, що значення бібліотечної роботи сьогодні полягає не стільки в наданні інформації, скільки в свідомому відборі найважливішої, суспільнозначимої інформації, в формуванні інформаційних баз, організації ефективного використання правових інформаційних ресурсів. Тут пріоритетними напрямами підвищення ефективності обслуговування користувачів електронної правової інформації є розробка і реалізація комплексних заходів, направлених на формування культури використання електронних правових ресурсів бібліотек; пошук нових форм і методів інформування користувачів про правові ресурси та послуги бібліотеки в сфері правового інформування; розвиток сервісних функцій електронних каталогів правової інформації (локальних і веб-версій), особливу увагу в цьому контексті варто приділити організації доступу користувачів до цифрових копій правових документів; розширення репертуару ресурсів і послуг в інформаційно-бібліографічному обслуговуванні дистантних користувачів правової інформації, в тому числі за допомогою корпоративного використання сукупних інформаційних ресурсів країни.


Стратегічними цілями розвитку електронного інформування в правовій сфері бібліотечними установами є:


          створення системи бібліотечного обслуговування населення в сфері правового інформування з використанням актуальних електронних технологій, що забезпечує конституційні права громадян на вільний доступ до інформації;


          залучення до цінностей світової правової культури, практичним і фундаментальним знанням в цій сфері;


          розвиток корпоративних систем правової інформації;


          залучення до сприяння вирішенню таких глобальних задач, як ліквідація правової необізнаності та боротьба із проявами правового нігілізму в суспільстві, вироблення ціннісних орієнтирів.


 


На базі аналізу організаційних, техніко-технологічних прогнозів розвитку інформаційної діяльності розглянуті можливості вдосконалення бібліотечного  обслуговування користувачів правової інформації, що сприятиме підвищенню рівня правової обізнаності та культури українського суспільства.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины