Ліпкевич С.Я. Історичний досвід входження колишніх членів Організації Варшавського Договору та держав Балтії до НАТО (в контексті перспектив України) : Липкевич С.Я. Исторический опыт вхождения бывших членов Организации Варшавского Договора и государств Балтии в НАТО (в контексте перспектив Украины)



Название:
Ліпкевич С.Я. Історичний досвід входження колишніх членів Організації Варшавського Договору та держав Балтії до НАТО (в контексті перспектив України)
Альтернативное Название: Липкевич С.Я. Исторический опыт вхождения бывших членов Организации Варшавского Договора и государств Балтии в НАТО (в контексте перспектив Украины)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ


У "Всту­пі" подано Загальну характеристику роботи: обґрун­то­ва­но ак­ту­аль­ність те­ми ди­сер­та­ції, сфор­мульо­ва­но ме­ту та зав­дан­ня для її до­сяг­нен­ня, виз­на­че­но об'єкт і пред­мет дос­лі­джен­ня, на­уко­ву но­виз­ну й прак­тич­не зна­чен­ня от­ри­ма­них ре­зуль­та­тів, їх ап­ро­ба­цію та пуб­лі­ка­ції.


У пер­шо­му роз­ді­лі ди­сер­та­ції – "Іс­то­рі­ог­ра­фія та дже­рель­на ба­за дос­лі­джен­ня" – зроб­ле­но ог­ляд на­уко­вих праць, про­ана­лі­зо­ва­но ук­ра­їнсь­ку та за­ру­біж­ну іс­то­рі­ог­ра­фію проб­ле­ми, роз­кри­то ос­нов­ні нап­рям­ки су­час­них на­уко­вих дос­лі­джень за те­мою ди­сер­та­ції, виз­на­че­но чин­ни­ки впли­ву на тран­сфор­ма­цію Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су і його роз­ши­рен­ня у Цен­траль­но-Схід­но­му ре­гі­оні Євро­пейсь­ко­го кон­ти­нен­ту.


У ро­бо­ті від­зна­чається, що пи­тан­ням пер­ма­нен­тної тран­сфор­ма­ції Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су, його впли­ву на стан та пер­спек­ти­ви тран­сат­лан­тич­ної і, зок­ре­ма, євро­пейсь­кої без­пе­ки прис­вя­че­ний чи­ма­лий ма­сив за­ру­біж­ної та віт­чиз­ня­ної лі­те­ра­ту­ри. Він різ­ноп­ла­но­вий за проб­ле­ма­ти­кою, гли­би­ною вис­віт­лен­ня ас­пек­тів, а та­кож мас­штаб­ний за фор­мою. В той же час, ана­ліз лі­те­ра­тур­них дже­рел по­ка­зує, що прак­тич­но всі пра­ці як віт­чиз­ня­них, так і за­ру­біж­них дос­лід­ни­ків, які прис­вя­че­ні роз­ши­рен­ню НА­ТО, а та­кож ро­бо­ти із проб­ле­ма­ти­ки євро­ат­лан­тич­ної ін­тег­ра­ції Ук­ра­їни, но­сять в ос­нов­но­му по­лі­то­ло­гіч­ний ха­рак­тер, а іс­то­рич­ний дос­від ін­тег­ра­ції кра­їн Цен­траль­но-Схід­ної Євро­пи та кра­їн Бал­тії в Алья­нс в цих пра­цях на­ве­де­но ок­ре­ми­ми прик­ла­да­ми і зас­то­со­ва­но ав­то­ра­ми як ілюс­тра­тив­ний ма­те­рі­ал в їх дос­лі­джен­нях. Прак­тич­но від­сут­ні іс­то­рич­ні ро­бо­ти, що уза­галь­ню­ють на­уко­ву роз­роб­ку да­ної те­ми.


Проб­ле­ми фор­му­ван­ня но­вої ар­хі­тек­ту­ри євро­ат­лан­тич­ної без­пе­ки, зок­ре­ма роль НА­ТО в цьому про­це­сі, нас­лід­ки роз­ши­рен­ня Алья­н­су на Схід, ши­ро­ко об­го­во­рю­ва­лись і об­го­во­рю­ють­ся на сто­рін­ках на­уко­вої лі­те­ра­ту­ри та у за­со­бах ма­со­вої ін­фор­ма­ції. Заз­на­че­ним пи­тан­ням прис­вя­че­ні чис­лен­ні мо­ног­ра­фії та стат­ті про­від­них по­лі­то­ло­гів кра­їн Євро­пи та США.


Се­ред них зас­лу­го­ву­ють на ува­гу пра­ці за­галь­но­ві­до­мих аме­ри­кансь­ких по­лі­то­ло­гів З. Бже­зинсь­ко­го, Г. Кіс­сен­дже­ра, Д. Кен­на­на і Ч. Куп­ча­на, К. Грея та ін­ших. В них роз­гля­да­ють­ся пи­тан­ня ши­ро­ко­мас­штаб­них змін у сві­ті, прис­то­су­ван­ня до них Спо­лу­че­них Шта­тів Аме­ри­ки та їх со­юз­ни­ків по НА­ТО, проб­ле­ми роз­ши­рен­ня Алья­н­су, зок­ре­ма, на Схід. Вис­віт­люється про­цес євро­ат­лан­тич­но­го спів­ро­біт­ниц­тва но­во­го ти­пу, ге­ос­тра­те­гіч­ні ім­пе­ра­ти­ви США, мож­ли­ве майбутнє Євро­пи і пи­тан­ня га­ран­ту­ван­ня її без­пе­ки за до­по­мо­гою між­на­род­них об'єднань то­що.


Проб­ле­мам роз­ши­рен­ня НА­ТО прис­вя­че­ні ро­бо­ти ди­рек­то­ра Сток­гольмсь­ко­го між­на­род­но­го ін­сти­ту­ту дос­лі­джень ми­ру А. Рот­фель­да, пре­зи­ден­та фон­ду "Євра­зія" Ч. Мейсо­на, спів­ро­біт­ни­ка Гес­сенсь­ко­го фон­ду ми­ру і кон­флік­тів Х. Шпан­ге­ра, Г. Бра­уна та ін­ших. У сво­їх ро­бо­тах во­ни роз­гля­ну­ли про­цес роз­ши­рен­ня Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су з різ­них то­чок зо­ру: як роз­ши­рен­ня сві­то­во­го спів­то­ва­ри­ства рин­ко­вих де­мок­ра­тій, як по­ши­рен­ня по­лі­тич­но­го впли­ву США, як за­пов­нен­ня ва­ку­уму без­пе­ки в Цен­траль­но-Схід­ній Євро­пі, і як ге­ос­тра­те­гіч­ну про­ти­ва­гу Ро­сії.


Проб­ле­ма­ти­ці роз­ши­рен­ня Алья­н­су на Схід прис­вя­че­но пев­ний ма­сив дос­лі­джень ро­сійсь­ких по­лі­то­ло­гів, який вис­віт­лює проб­ле­ми ство­рен­ня прин­ци­по­во но­вої ге­опо­лі­тич­ної си­ту­ації, а у зв'яз­ку з цим міс­це і мож­ли­вий вплив Ро­сії на між­на­род­ні від­но­си­ни у сві­ті, і зок­ре­ма на Євро­пейсь­ко­му кон­ти­нен­ті.


У своєму дос­лі­джен­ні ди­сер­тант опи­рається на ґрун­тов­ні спе­ці­аль­ні ро­бо­ти віт­чиз­ня­них на­уков­ців М. Ба­са­ра­ба, К. Бі­лої, О. Де­мен­ка, А. Ка­лаш­ні­ко­ва, О. Ко­вальо­вої, В. Кон­стан­ти­но­ва, О. Па­лія, О. Пол­то­раць­ко­го, А. Со­болєва, О. То­ма­ше­ви­ча, а та­кож дає роз­гор­ну­ту ха­рак­те­рис­ти­ку цих праць.


У дисертації під­крес­лено, що прак­тич­но всі ро­бо­ти ви­ще­заз­на­че­них на­уков­ців ма­ють по­лі­то­ло­гіч­ний ха­рак­тер. Нап­рик­лад, О. Де­мен­ко вис­віт­лює якіс­ні особ­ли­вос­ті євро­ат­лан­тич­ної ін­тег­ра­ції Ук­ра­їни в кон­тек­сті по­си­лен­ня всес­віт­ніх та євро­пейсь­ких ін­тег­ра­ційних про­це­сів, фор­му­ван­ня но­вих ме­ха­ніз­мів ре­гі­ональ­ної та гло­баль­ної без­пе­ки. Ав­тор ком­плек­сно дос­лі­джує до­сяг­нен­ня в ре­алі­за­ції стра­те­гії євро­ат­лан­тич­ної ін­тег­ра­ції Ук­ра­їни, ана­лі­зує про­ра­хун­ки та су­пе­реч­нос­ті, які за­ва­жа­ють ефек­тив­ній ре­алі­за­ції зов­нішньої по­лі­ти­ки дер­жа­ви.


Прос­те­жується но­ва ге­опо­лі­тич­на си­ту­ація на євро­пейсь­ко­му кон­ти­нен­ті, яка скла­ла­ся в ре­зуль­та­ті при­пи­нен­ня дії Ор­га­ні­за­ції Вар­шавсь­ко­го До­го­во­ру та під­ви­щен­ня ро­лі НА­ТО у роз­вит­ку гло­баль­них ми­рот­вор­чих про­це­сів.


Автор звертає увагу на те, що уваги зас­лу­го­вує ро­бо­та А. Ка­лаш­ні­ко­ва "Про­ти­бор­ство Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го Алья­н­су та Ор­га­ні­за­ції Вар­шавсь­ко­го До­го­во­ру (1949‑1991 рр.)".  В дисертації  роз­кри­ваються  іс­ти­нні ви­то­ки ство­рен­ня та про­ти­бор­ства НА­ТО та ОВД, ґрун­тов­но про­ана­лі­зо­ва­но хід, особ­ли­вос­ті, ос­нов­ні нап­рям­ки, а та­кож за­галь­но­по­лі­тич­ні та війсь­ко­ві нас­лід­ки цього про­ти­бор­ства.


В розділі доведено, що про­цес роз­ши­рен­ня Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су на Схід та його нас­лід­ки для Ук­ра­їни, його вплив на ста­біль­ність в Цен­траль­но-Схід­но­му ре­гі­оні Євро­пи, по­лі­тич­ні та війсь­ко­во-стра­те­гіч­ні ас­пек­ти проб­лем без­пе­ки, пар­тнер­ства та спів­ро­біт­ниц­тва широко вис­віт­ле­но у за­галь­но­те­оре­тич­них та спе­ці­аль­них на­уко­вих ви­дан­нях.


Ці­ка­вий ана­лі­тич­ний і фак­то­ло­гіч­ний ма­те­рі­ал опуб­лі­ко­ва­ний у ви­пус­ках на­уко­во-ана­лі­тич­но­го бю­ле­те­ня На­ці­ональ­но­го цен­тру з пи­тань євро­ат­лан­тич­ної ін­тег­ра­ції Ук­ра­їни "Євро­ат­лан­ти­кін­форм". Ба­га­то факто­логічного матеріалу що­до між­на­род­ної спів­пра­ці у війсь­ко­вій сфе­рі містяться на сторінках збір­ни­ків, які висвітлюють  за­сі­дан­ня так зва­них "круг­лих сто­лів" з да­ної проб­ле­ма­ти­ки.


Знач­ною до­по­мо­гою для ав­то­ра ста­ли ма­те­рі­али, які ви­да­ють­ся Від­ді­лом гро­мадсь­кої дип­ло­ма­тії штаб-квар­ти­ри НА­ТО в Брюс­се­лі: "Но­ви­ни НА­ТО", "НА­ТО ре­вю", пу­тів­ни­ки  са­мі­тів, те­ма­тич­ні до­від­ни­ки.


Ог­ляд іс­то­рич­них праць, спе­ці­аль­ної лі­те­ра­ту­ри з проб­ле­ма­ти­ки тран­сфор­ма­ції НА­ТО, роз­ши­рен­ня Алья­н­су на Схід, євро­ат­лан­тич­ної ін­тег­ра­ції Ук­ра­їни, да­ли ди­сер­тан­то­ві мож­ли­вість зро­би­ти вис­но­вок, що нез­ва­жа­ючи на знач­ний об­сяг пуб­лі­ка­цій в іс­то­рич­но­му кон­тек­сті проб­ле­ма ре­фор­му­ван­ня обо­рон­ної сфе­ри кра­їн-кан­ди­да­тів на вступ до Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су, до­сяг­нен­ня й не­до­лі­ки тран­сфор­ма­ції збройних сил майбут­ніх чле­нів   НА­ТО роз­кри­ті до­во­лі фраг­мен­тар­но, а то й упе­ре­дже­но.


У дру­го­му роз­ді­лі – "Тран­сфор­ма­ція і роз­ши­рен­ня НА­ТО у 90-х ро­ках ми­ну­ло­го сто­літ­тя" – вис­віт­ле­но док­три­наль­ні пог­ля­ди, які па­ну­ва­ли в НА­ТО нап­ри­кін­ці XX сто­літ­тя, ре­ак­цію ке­рів­ниц­тва бло­ку на змі­ни, які від­бу­ли­ся у сфе­рі євро­пейсь­кої без­пе­ки, про­цес ство­рен­ня влас­ної сис­те­ми без­пе­ки у но­вих не­за­леж­них кра­їнах Цен­траль­но-Схід­ної Євро­пи, зок­ре­ма у Поль­щі, Угор­щи­ні та Че­хії, ін­тег­ра­цію цих кра­їн у війсь­ко­во-по­лі­тич­ні струк­ту­ри Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су.


Ав­тор до­во­дить, що роз­ви­ток по­дій у Цен­траль­но-Схід­ній Євро­пі на по­чат­ку 90-х ро­ків ми­ну­ло­го сто­літ­тя, роз­пад Ра­дянсь­ко­го Со­юзу, роз­пуск Ор­га­ні­за­ції Вар­шавсь­ко­го До­го­во­ру приз­ве­ли до стра­те­гіч­но­го ва­ку­уму в ре­гі­оні. У цих умо­вах дер­жа­ви Цен­траль­но-Схід­ної Євро­пи, ко­лиш­ні чле­ни Вар­шавсь­ко­го До­го­во­ру, за­яви­ли про свій на­мір всту­пи­ти до НА­ТО. На по­чат­ку 1994 ро­ку дер­жа­ви-чле­ни Алья­н­су зо­бов'яза­ли­ся прийня­ти но­вих чле­нів, роз­по­чав­ся про­цес під­го­тов­ки до роз­ши­рен­ня НА­ТО. На мад­ридсь­ко­му са­мі­ті у лип­ні 1997 ро­ку, у кін­ці склад­но­го і все­осяж­но­го про­це­су об­го­во­рен­ня та ін­тен­сив­но­го двохстороннього  ді­ало­гу із за­ін­те­ре­со­ва­ни­ми кра­їна­ми-пар­тне­ра­ми, гла­ви дер­жав та уря­дів чле­нів Алья­н­су зап­ро­си­ли Поль­щу, Угор­щи­ну та Чесь­ку Рес­пуб­лі­ку роз­по­ча­ти пе­ре­го­во­ри про вступ до НА­ТО.


У роз­ді­лі де­таль­но вис­віт­ле­но дос­від ін­тег­ра­ції Рес­пуб­лі­ки Поль­щі в струк­ту­ри Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су, зок­ре­ма тран­сфор­ма­цію обо­рон­ної сфе­ри дер­жа­ви на шля­ху до за­галь­ноєвро­пейсь­кої сис­те­ми без­пе­ки.


Ди­сер­тант від­зна­чає, що від­то­ді, як у 1994 ро­ці по­чав­ся про­цес під­го­тов­ки до роз­ши­рен­ня НА­ТО, Рес­пуб­лі­ка Поль­ща об­ра­ла стра­те­гіч­ну ме­ту – от­ри­ма­ти пов­ноп­рав­не член­ство в Алья­н­сі. На дум­ку по­лі­тич­но­го ке­рів­ниц­тва дер­жа­ви во­но да­ва­ло змо­гу ак­тив­но і рів­ноп­рав­но бра­ти участь у ство­ре­ні ме­ха­ніз­му, який га­ран­ту­вав би євро­пейсь­ку без­пе­ку.


У цих умо­вах польсь­ка дип­ло­ма­тія на­ма­га­ла­ся ви­ко­рис­то­ву­ва­ти дос­туп­ні мож­ли­вос­ті впли­ву на дер­жа­ви Алья­н­су під час ба­гатьо­х кон­так­тів на різ­них рів­нях. Війсь­ко­во-по­лі­тич­не ке­рів­ниц­тво Поль­щі по­ча­ло ак­тив­ну ре­алі­за­цію прог­ра­ми НА­ТО "Пар­тнер­ство за­ра­ди ми­ру" (ПЗМ). Крім учас­ті у прог­ра­мі ПЗМ війсь­ко­ве мі­ніс­тер­ство рес­пуб­лі­ки ух­ва­ли­ло уго­ди про спів­ро­біт­ниц­тво у війсь­ко­вій сфе­рі з ві­дом­ства­ми обо­ро­ни прак­тич­но всіх кра­їн Євро­пи, вклю­ча­ючи й всі су­сід­ні дер­жа­ви.


На по­чат­ку 1997 ро­ку ко­мі­тет з пи­тань обо­ро­ни при Ра­ді Мі­ніс­трів Рес­пуб­лі­ки Поль­щі роз­ро­бив про­ект но­во­го за­ко­ну про на­ці­ональ­ні збройні си­ли, ос­нов­ною ме­тою яко­го бу­ло ство­рен­ня умов що­до від­по­від­нос­ті ар­мії до обо­рон­них пот­реб і со­ці­аль­но-еко­но­міч­них мож­ли­вос­тей кра­їни. Крім то­го бу­ло ух­ва­ле­но 15-річ­ний план мо­дер­ні­за­ції збройних сил Поль­щі. У пе­рі­од з 1998 до 2012 ро­ку пла­ну­ва­ло­ся здійсни­ти ши­ро­ко­мас­штаб­ну мо­дер­ні­за­цію оз­броєння і війсь­ко­вої тех­ні­ки, за­без­пе­чи­ти опе­ра­тив­ну су­міс­ність збройних сил кра­їни з Об'єдна­ни­ми збройни­ми си­ла­ми НА­ТО.


Ди­сер­тант на­во­дить кон­крет­ні фак­ти за­хо­дів війсь­ко­во-по­лі­тич­но­го ке­рів­ниц­тва кра­їни що­до ви­ко­нан­ня пла­ну мо­дер­ні­за­ції польсь­ко­го війсь­ка. У той же час, на під­ста­ві фак­то­ло­гіч­но­го ма­те­рі­алу від­зна­чається, що, нез­ва­жа­ючи на зу­сил­ля ке­рів­ниц­тва дер­жа­ви, збройні си­ли Поль­щі суттєво не від­по­ві­да­ли ви­мо­гам Алья­н­су. У жов­тні 1998 ро­ку польсь­кий уряд зму­ше­ний був тран­сфор­му­ва­ти "Прог­ра­му мо­дер­ні­за­ції Збройних Сил Рес­пуб­лі­ки Поль­щі на пе­рі­од до 2012 ро­ку" у но­вий до­ку­мент – "Прог­ра­му ін­тег­ра­ції з НА­ТО і мо­дер­ні­за­ції Збройних Сил Рес­пуб­лі­ки Поль­щі на пе­рі­од до 2012 ро­ку", го­лов­ною ме­тою яко­го бу­ло знач­не під­ви­щен­ня боєздат­нос­ті польсь­ко­го війсь­ка при його од­но­час­но­му ско­ро­чен­ні. Но­ва Прог­ра­ма бу­ла зміс­тов­но роз­ши­ре­на за ра­ху­нок збіль­шен­ня кіль­кос­ті кон­крет­них зав­дань Поль­щі у про­це­сі ін­тег­ра­ції до струк­тур Алья­н­су, у до­ку­мен­ті та­кож бу­ло прис­ко­ре­но темп ско­ро­чен­ня та рес­трук­ту­ри­за­ції збройних сил, а та­кож під­го­тов­ки об'єктів війсь­ко­вої ін­фрас­трук­ту­ри.


Ви­ко­рис­то­ву­ючи фак­то­ло­гіч­ний ма­те­рі­ал ав­тор де­таль­но вис­віт­лює хід до­ко­рін­но­го ре­фор­му­ван­ня польсь­кої ар­мії і роз­ви­ток війсь­ко­во­го спів­ро­біт­ниц­тва кра­їни з дер­жа­ва­ми-чле­на­ми НА­ТО, що доз­во­ли­ло Рес­пуб­лі­ці Поль­щі у бе­рез­ні 1999 ро­ку ста­ти пов­ноп­рав­ним чле­ном Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су.


У роз­ді­лі вис­віт­ле­но зу­сил­ля і за­хо­ди війсь­ко­во-по­лі­тич­но­го ке­рів­ниц­тва Угорсь­кої Рес­пуб­лі­ки, зав­дя­ки яким во­на от­ри­ма­ла член­ство в НА­ТО у бе­рез­ні 1999 ро­ку.


На по­чат­ку 1993 ро­ку Пар­ла­мент Угор­щи­ни ух­ва­лив два ос­но­во­по­лож­них до­ку­мен­ти: "Ба­зо­ві прин­ци­пи по­лі­ти­ки без­пе­ки" і "Ба­зо­ві прин­ци­пи обо­ро­ни Угорсь­кої Рес­пуб­лі­ки". Ці до­ку­мен­ти ляг­ли в ос­но­ву воєнної док­три­ни. На цей час виз­на­чен­ня чи­сель­нос­ті Угорсь­кої Ар­мії, її ор­га­ні­за­ційна сис­те­ма, кіль­кість та якість тех­ніч­них за­со­бів, те­ри­то­рі­аль­на роз­та­шо­ва­ність не від­по­ві­да­ли зав­дан­ням, що ляг­ли на збройні си­ли з точки зору зміцнення  війсь­ко­вої обо­ро­ни кра­їни. Во­ни не га­ран­ту­ва­ли пот­ріб­ної без­пе­ки, то­му ви­ник­ла пот­ре­ба у до­ко­рін­ній ре­ор­га­ні­за­ції ар­мії, в її пе­ре­бу­до­ві про­тя­гом три­ва­ло­го ча­су.


У дисертації де­таль­но проаналізовано труд­но­щі та пе­ре­по­ни на шля­ху по­бу­до­ви угорсь­ко­го війсь­ка но­во­го зраз­ка, на­ве­де­но чис­лен­ний фак­тич­ний ма­те­рі­ал що­до пе­рет­во­рень в обо­рон­ній сфе­рі дер­жа­ви і війсь­ко­во­го спів­ро­біт­ниц­тва з кра­їна­ми-чле­на­ми Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су. Ав­тор під­крес­лює, що нез­ва­жа­ючи на те, що у кра­їні про­тя­гом ін­тег­ра­ції у струк­ту­ри Алья­н­­су від­бу­ва­ли­ся змі­ни уря­ду, до­сяг­нен­ня зов­нішньо­по­лі­тич­них ці­лей, вклю­ча­ючи  зу­силля до євроатлантичної інтеграції та їх пріоритетне значення, були практично незмінними.


У роз­ді­лі дос­лі­дже­но ор­га­ні­за­ційні та ко­ор­ди­на­ційні ро­бо­ти ке­рів­ниц­тва кра­їни що­до всту­пу в НА­ТО. З цією ме­тою бу­ло ство­ре­но ка­бі­нет євро­ат­лан­тич­ної ін­тег­ра­ції при уря­ді, а у струк­ту­рі Мі­ніс­тер­ства за­кор­дон­них справ з груд­ня 1995 ро­ку, згід­но з рі­шен­ням уря­ду, по­ча­ла фун­кці­ону­ва­ти між­мі­ніс­терсь­ка ко­мі­сія з ін­тег­ра­ційних пи­тань. Пе­ред прийнят­тям ос­та­точ­но­го рі­шен­ня що­до всту­пу кра­їни до Алья­н­су ух­ва­ле­но про­ве­ден­ня все­на­род­но­го ре­фе­рен­ду­му. На під­ста­ві фактологічного матеріалу ди­сер­тант вис­віт­лює хід "ко­му­ні­ка­ційної стра­те­гії", згід­но з якою здійсню­ва­ла­ся від­по­від­на ін­фор­ма­ційно-роз'яс­ню­валь­на ро­бо­та се­ред на­се­лен­ня, що доз­во­ли­ло сфор­му­ва­ти пе­ре­важ­ну біль­шіс­ть гро­ма­дян, яка виявила бажання  ін­тег­руватися в НА­ТО.


У ро­бо­ті по­ка­за­но, чо­му у "пер­шій хви­лі" роз­ши­рен­ня НА­ТО пов­ноп­рав­ним чле­ном Алья­н­су ста­ла Чесь­ка Рес­пуб­лі­ка. У своєму праг­нен­ні ін­тег­ру­ва­ти­ся у війсь­ко­во-по­лі­тич­ні струк­ту­ри Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су, Чесь­ка Рес­пуб­лі­ка зіт­кну­ла­ся з та­ки­ми ж труд­но­ща­ми, які від­чу­ли Поль­ща та Угор­щи­на. Во­на, прак­тич­но, вжи­ла та­кий же об­сяг за­хо­дів у війсь­ко­вій сфе­рі, тіль­ки з тією різ­ни­цею, що її ар­мія, до то­го як кра­їна об­ра­ла не­за­леж­ність бу­ла збройни­ми си­ла­ми Че­хос­ло­вач­чи­ни, а не по­ді­ля­ла­ся на на­ці­ональ­не війсь­ко Че­хії чи Сло­вач­чи­ни. Са­ме то­му, спо­чат­ку Че­хії пот­ріб­но бу­ло ство­ри­ти влас­не війсь­ко на основі фраг­мен­ту ко­лишньої ар­мії Че­хос­ло­вач­чи­ни, а вже по­тім прис­то­су­ва­ти  до ви­мог майбутньо­го член­ства в НА­ТО.


Ав­тор до­во­дить, що згід­но з на­мі­ром до­ма­га­ти­ся прийнят­тя у чле­ни НА­ТО в Че­хії роз­по­чав­ся про­цес до­сяг­нен­ня від­по­від­нос­ті ба­зо­вим прин­ци­пам, вті­ле­ним у Ва­шин­гтонсь­ко­му до­го­во­рі, та­ких як де­мок­ра­тія, сво­бо­да осо­би та ін­шим від­по­від­ним по­ло­жен­ням. Внас­лі­док об­ра­но­го по­лі­тич­ним ке­рів­ниц­твом Че­хії кур­су на вступ до НА­ТО на­ці­ональ­ні збройні си­ли за­га­лом і су­хо­пут­ні си­ли як їх го­лов­на скла­до­ва бу­ли іс­тот­но ре­ор­га­ні­зо­ва­ні з ме­тою наб­ли­зи­ти їх до ви­мог Алья­н­су. У хо­ді за­хо­дів що­до змі­ни ор­га­ні­за­ційно-штат­ної струк­ту­ри військ, стан­дар­ти­за­ції оз­броєння і війсь­ко­вої тех­ні­ки, уні­фі­ка­ції за­со­бів зв'яз­ку і бойово­го ке­ру­ван­ня та ін­шого, від­працьо­ву­ва­ли­ся пи­тан­ня прак­тич­ної взаємо­дії збройних сил Че­хії та ін­ших кра­їн Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су.


Та­ким чи­ном, до­ве­де­но, що вхо­джен­ня Поль­щі, Угор­щи­ни та Че­хії до НА­ТО бу­ло од­нією з найго­лов­ні­ших по­дій у су­час­ній іс­то­рії Цен­траль­но-Схід­ної Євро­пи. Дос­від цих кра­їн що­до всту­пу у Пів­ніч­но­ат­лан­тич­ний алья­нс від­мін­ний від дос­ві­ду ін­ших кра­їн-чле­нів НА­ТО, то­му що "пер­ша хви­ля" роз­ши­рен­ня Алья­н­су пе­ре­ду­сім бу­ла по­лі­тич­ною по­дією. Ве­ли­кою мі­рою вступ Поль­щі, Угор­щи­ни та Че­хії до НА­ТО був по­лі­тич­ним аван­сом для цих кра­їн, бо зро­зу­мі­ло, що у війсь­ко­во­му ро­зу­мін­ні во­ни не від­по­ві­да­ли на­товсь­ким стан­дар­там. Приєднан­ня їх до НА­ТО був все­осяж­ним, ком­плек­сним про­це­сом, по­лі­тич­ні, еко­но­міч­ні та обо­рон­ні скла­до­ві яко­го од­на­ко­во важ­ли­ві.


У третьо­му роз­ді­лі ди­сер­та­ції – "Дру­га хви­ля" роз­ши­рен­ня Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су на по­чат­ку XXI сто­літ­тя" – про­ана­лі­зо­ва­но до­свід ін­тег­ра­ції у струк­ту­ри Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су Бол­га­рії, Ру­му­нії, Сло­вач­чи­ни, Сло­ве­нії та ко­лиш­ніх ра­дянсь­ких рес­пуб­лік Бал­тії, роз­кри­то зміст і ха­рак­тер зав­дань, що ви­рі­шу­ва­ли­ся у цих кра­їнах у сфе­рі війсь­ко­во­го бу­дів­ниц­тва про­тя­гом їх всту­пу до НА­ТО.


В розділі від­зна­че­но, що ух­ва­ле­ні гла­ва­ми дер­жав та уря­дів кра­їн   НА­ТО на са­мі­ті у Пра­зі у лис­то­па­ді 2002 ро­ку рі­шен­ня що­до роз­ши­рен­ня, тран­сфор­ма­ції і по­си­лен­ня Алья­н­су, ко­ли пе­ред сві­том пос­та­ли но­ві серйоз­ні заг­ро­зи, бу­ли спря­мо­ва­ні на по­си­лен­ня обо­ро­нос­про­мож­нос­ті Алья­н­су як не­об­хід­ної умови для ви­ко­нан­ня но­вих зав­дань. Са­ме то­му сім кра­їн Цен­траль­но-Схід­ної Євро­пи та Бал­тії от­ри­ма­ли зап­ро­шен­ня що­до всту­пу до НА­ТО.


Ав­тор кон­ста­тує, що під час становлення пос­тко­му­ніс­тич­них кра­їн Цен­траль­но-Схід­ної Євро­пи цей ре­гі­он яв­ляв со­бою ду­же чут­ли­ве се­ре­до­ви­ще, що мі­ня­ло­ся у ши­ро­ко­му спек­трі, ге­ос­тра­те­гіч­не ста­но­ви­ще кра­їн у цен­трі Євро­пи з еко­но­міч­но­го, по­лі­тич­но­го та війсь­ко­во­го пог­ля­ду бу­ло до­сить склад­ним. У зв'яз­ку з від­сут­ніс­тю між­на­род­них га­ран­тій їх без­пе­ки, від­сто­яти свою не­за­леж­ність во­ни бу­ли у змо­зі ли­ше за умов роз­бу­до­ви якіс­них збройних сил, які б від­по­ві­да­ли ви­мо­гам су­час­них бойових дій та за умов під­трим­ки со­юз­ни­ків.


У розділі по­ка­за­но, що по­лі­тич­на орієнта­ція кра­їн Цен­траль­но-Схід­ної Євро­пи на приєднан­ня до струк­тур євро­пейсь­кої без­пе­ки і Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су обу­мо­ви­ла про­цес мо­дер­ні­за­ції на­ці­ональ­но­го війсь­ка. Де­таль­но про­ана­лі­зо­ва­но змі­ну струк­ту­ри війсь­ко­вих час­тин, ско­ро­чен­ня осо­бо­во­го скла­ду і оз­броєння, виз­на­че­ні прі­ори­те­ти у кон­цеп­ції війсь­ко­вої ос­ві­ти і ос­на­щен­ня військ су­час­ним оз­броєнням і війсь­ко­вою тех­ні­кою на­ці­о­наль­но­го війсь­ка Ру­мунсь­кої Рес­пуб­лі­ки, Рес­пуб­лі­ки Бол­га­рії, Сло­ваць­кої Рес­пуб­лі­ки та Сло­ве­нії.


Ди­сер­тант кон­ста­тує, що роз­бу­до­ва збройних сил ви­ще­заз­на­че­них кра­їн по­ді­ля­ла­ся на ряд ета­пів, під час про­ве­ден­ня яких ви­рі­шу­ва­ли­ся зав­дан­ня ство­рен­ня но­вих ор­га­ні­за­ційних струк­тур, за­галь­на мо­дер­ні­за­ція ар­мії, під­ви­щен­ня про­фе­сійно­го рів­ня війсь­ко­вос­луж­бов­ців. Під­крес­ле­но, що пе­ре­бу­до­ва на­ці­ональ­но­го війсь­ка бу­ла спря­мо­ва­на на ефек­тив­не ви­ко­рис­тан­ня об­ме­же­ної кіль­кос­ті людсь­ких ре­сур­сів та оз­броєння й на ство­рен­ня якіс­но оз­броєних та мо­біль­них час­тин і з'єднань.


Ав­тор звер­тає ува­гу на те, що особ­ли­ве міс­це се­ред кра­їн, які на той час бу­ли зап­ро­ше­ні до Алья­н­су, займали кра­їни Бал­тії – ко­лиш­ні рес­пуб­лі­ки у скла­ді Ра­дянсь­ко­го Со­юзу. Геополітичне ста­нов­лен­ня кра­їн Бал­тії – Лат­вії, Лит­ви й Ес­то­нії – виз­на­ча­вся по­рів­ня­но ма­лою кіль­кіс­тю на­се­лен­ня й те­ри­то­рі­аль­ни­ми роз­мі­ра­ми, нез­нач­ним мі­лі­тар­ним та еко­но­міч­ним по­тен­ці­а­лом. То­му піс­ля роз­па­ду СРСР і са­мо­роз­пу­щен­ня Ор­га­ні­за­ції Вар­шавсь­ко­го До­го­во­ру да­ний суб­ре­гі­он опи­нив­ся на ме­жі ге­опо­лі­тич­ної кон­ку­рен­ції "цен­трів си­ли" – США, Євро­со­юзу та Ро­сійсь­кої Фе­де­ра­ції, в ре­зуль­та­ті чо­го кра­їни Бал­тії ста­ли за­леж­ни­ми від ха­рак­те­ру від­но­син дер­жав-ве­лет­нів і між­дер­жав­них об'єднань.


Це спо­ну­ка­ло їх здійсню­ва­ти стра­те­гію швид­ко­го за­лу­чен­ня до євро­пейсь­кої сис­те­ми со­ці­аль­но-еко­но­міч­них від­но­син і без­пе­ки, що заз­да­ле­гідь бу­ла виз­на­че­на як найбільш до­ціль­на (з точ­ки зо­ру по­лі­тич­ної, еко­но­міч­ної, со­ці­аль­ної, за­га­лом іс­то­рич­ної пер­спек­ти­ви).


Ди­сер­тант ствер­джує, що на пер­шо­му ета­пі (1992‑1994 рр.) про­від­ні кра­їни Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су, вра­хо­ву­ючи фак­тор роз­та­шу­ван­ня ро­сійсь­ких військ на те­ри­то­рії ко­лиш­ніх рес­пуб­лік СРСР, на­да­ва­ли до­по­мо­гу кра­їнам Бал­тії ли­ше у під­го­тов­ці війсь­ко­вих кад­рів, ство­рен­ні струк­тур­них ос­нов на­ці­ональ­них збройних сил, су­міс­них з на­товсь­ки­ми і здат­них про­ти­ді­яти мож­ли­вій аг­ре­сії на пе­рі­од ча­су, не­об­хід­но­го для от­ри­ман­ня між­на­род­ної до­по­мо­ги з ме­тою збе­ре­жен­ня су­ве­ре­ні­те­ту. Піс­ля під­пи­сан­ня Лат­вією, Лит­вою та Ес­то­нією на по­чат­ку 1994 ро­ку до­ку­мен­ту спів­ро­біт­ниц­тва з Алья­н­сом "Пар­тнер­ство за­ра­ди ми­ру" прак­тич­но роз­по­чав­ся дру­гий етап, ос­нов­ним зміс­том яко­го бу­ла роз­роб­ка кон­крет­них пла­нів двос­то­ронньої ді­яль­нос­ті і уточ­нен­ня об­ся­гів до­по­мо­ги бло­ку що­до зміц­нен­ня їх на­ці­ональ­ної без­пе­ки.


Ви­хо­дя­чи з по­діб­нос­ті шля­хів ви­рі­шен­ня проб­ле­ми ін­тег­ра­ції кра­їн Бал­тії в НА­ТО, ав­тор де­таль­но про­ана­лі­зу­вав вплив ви­мог Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су до сво­їх майбут­ніх чле­нів на про­цес війсь­ко­во­го бу­дів­ниц­тва в Лат­війсь­кій Рес­пуб­лі­ці, то­му що різ­но­ма­ніт­ні ор­га­ні­за­ційні за­хо­ди, які бу­ли здійсне­ні у Лит­ві та Ес­то­нії кон­цеп­ту­аль­но збі­га­ють­ся з ді­яль­ніс­тю лат­війсь­ко­го дер­жав­но­го ке­рів­ниц­тва.


У роз­ді­лі під­крес­ле­но, що у про­це­сі ство­рен­ня на­ці­ональ­но­го війсь­ка латвійське військово-політичне керівництво керувалося воєнною концепцією,  в ос­но­ву якої бу­ли пок­ла­де­ні та­кі прин­ци­пи: не­до­тор­ка­ність і не­по­руш­ність дер­жав­них кор­до­нів, від­мо­ва від виз­нан­ня будь-якої дер­жа­ви в якос­ті во­ро­га, не­зас­то­су­ван­ня си­ли у ви­рі­шен­ня між­на­род­них кон­флік­тів. Про­тя­гом шес­ти ро­ків у Лат­вії бу­ли зак­ла­де­ні ос­но­ви що­до по­бу­до­ви не­ве­ли­ких за чи­сель­ніс­тю, але про­фе­сійно виш­ко­ле­них збройних сил.


Ав­тор до­во­дить, що пос­ту­по­вий прог­рес у про­ве­ден­ні внут­ріш­ніх ре­форм та адек­ват­не сприйнят­тя цього прог­ре­су у кра­їнах-чле­нах НА­ТО, де­монстра­ція здат­нос­ті війсь­ко­во-по­лі­тич­но­го ке­рів­ниц­тва Лат­вії до спів­пра­ці з ін­ши­ми кра­їна­ми у про­су­ван­ні спіль­них ці­лей без­пе­ки, ак­тив­не за­по­зи­чен­ня по­зи­тив­но­го дос­ві­ду що­до про­це­дур, ме­то­дів та сти­лю ро­бо­ти, що є спіль­ни­ми для ін­сти­ту­цій ін­ших кра­їн, особ­ли­во кра­їн-чле­нів НА­ТО, увін­чу­ва­ли­ся ус­пі­хом у праг­нен­ні Лат­вії на­бу­ти член­ство у Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­му алья­н­сі. На са­мі­ті у Пра­зі у лис­то­па­ді 2002 ро­ку Лат­війсь­ка рес­пуб­лі­ка от­ри­ма­ла зап­ро­шен­ня роз­по­ча­ти пе­ре­го­во­ри про вступ до НА­ТО.


У роз­ді­лі по­ка­за­но, що піс­ля зап­ро­шен­ня Лат­вії приєдна­ти­ся до НА­ТО війсь­ко­во-по­лі­тич­не ке­рів­ниц­тво дер­жа­ви зо­се­ре­ди­ло свою ро­бо­ту в чо­ти­рьох сфе­рах: участь у ко­лек­тив­ній без­пе­ці, пе­рег­ляд кон­цеп­ції дер­жав­ної обо­ро­ни і струк­ту­ри на­ці­ональ­них збройних сил, ство­рен­ня про­фе­сійної ар­мії, удос­ко­на­лен­ня обо­рон­но­го бю­дже­ту. Крім то­го, ро­зу­мі­ючи, що пер­шо­чер­го­вою умо­вою приєднан­ня до НА­ТО є гро­мадсь­ка під­трим­ка, к­рім здійснен­ня ін­тен­сив­них внут­ріш­ніх ре­форм та від­по­від­ної під­го­тов­ки, ке­рів­ниц­тво кра­їни роз­по­ча­ло ін­тен­сив­ну про­па­ган­дистсь­ку ро­бо­ту з на­се­лен­ням з метою досягнення його під­трим­ки.


29 бе­рез­ня 2004 ро­ку у по­лі­тич­но­му жит­ті Лат­війсь­кої Рес­пуб­лі­ки від­бу­ла­ся зна­мен­на по­дія – во­на ра­зом з Бол­га­рією, Ес­то­нією, Лит­вою, Ру­му­нією, Сло­вач­чи­ною та Сло­ве­нією ста­ла но­вим чле­ном Алья­н­су.


Та­ким чи­ном, у цьому розділі ав­тор дійшов вис­но­воку, що ви­рі­шу­ючи проб­ле­ми га­ран­ту­ван­ня на­ці­ональ­ної без­пе­ки, кра­їни "дру­гої хви­лі" роз­ши­рен­ня НА­ТО об­ра­ли курс на приєднан­ня до Алья­н­су – ор­га­ні­за­ції, яка об'єднує кра­їни, що дот­ри­му­ють­ся прин­ци­пів де­мок­ра­тич­но­го дер­жав­но­го ус­трою, рин­ко­вої еко­но­мі­ки і сво­бо­ди осо­би. Член­ство в Алья­н­сі ста­ло од­ним із прі­ори­тет­них нап­ря­мів обо­рон­ної по­лі­ти­ки цих дер­жав, то­му що оз­на­ча­ло по­вер­нен­ня їх ге­опо­лі­тич­ної та сус­піль­ної ро­лі на євро­пейсь­ко­му кон­ти­нен­ті і вод­но­час змі­ни у внут­рішньо­дер­жав­но­му ла­ді в сус­піль­стві. Во­ни пе­рес­та­ли бу­ти пос­тко­му­ніс­тич­ни­ми кра­їна­ми, в яких від­бу­ва­ли­ся важ­кі про­це­си тран­сфор­ма­ції, і зав­дя­ки євро­ат­лан­тич­ній ін­тег­ра­ції ста­ли дер­жа­ва­ми, що взя­ли на се­бе час­ти­ну від­по­ві­даль­нос­ті за майбутнє Євро­пи.


У чет­вер­то­му роз­ді­лі ди­сер­та­ції – "Ук­ра­їна на шля­ху євро­ат­лан­тич­ної війсь­ко­вої ін­тег­ра­ції" – дос­лі­дже­но тен­ден­ції роз­вит­ку від­но­син Ук­ра­їни з НА­ТО, про­ана­лі­зо­ва­но за­хо­ди війсь­ко­во-по­лі­тич­но­го ке­рів­ниц­тва дер­жа­ви що­до ін­тег­ра­ції у струк­ту­ри Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су і став­лен­ня ук­ра­їнсь­ко­го сус­піль­ства до цього про­це­су.


Ав­тор від­зна­чив, що ут­вер­джен­ня су­ве­ре­ні­те­ту Ук­ра­їни від­бу­ва­ло­ся у склад­них умо­вах де­мон­та­жу ве­ли­кої со­юз­ної дер­жа­ви, який на­був знач­ною мі­рою об­валь­но­го ха­рак­те­ру, на­яв­нос­ті про­ти­леж­них кон­цеп­цій у сус­піль­стві що­до орієнта­ції не­за­леж­ної дер­жа­ви, шля­хів та ме­то­дів ут­вер­джен­ня Ук­ра­їни у сві­ті. Поп­ри всі проб­ле­ми і труд­но­щі, по­мил­ки, які до­пус­ка­ли­ся, особ­ли­во на пер­шо­му ета­пі, ста­нов­лен­ня не­за­леж­ної ук­ра­їнсь­кої дер­жа­ви від­бу­ло­ся. Про­го­ло­сив­ши свою не­за­леж­ність і шу­ка­ючи шля­хи га­ран­ту­ван­ня без­пе­ки, Ук­ра­їна од­ноз­нач­но ста­ла на по­зи­цію вхо­джен­ня в майбутньо­му до євро­пейсь­кої сис­те­ми ко­лек­тив­ної без­пе­ки.


У роз­ді­лі да­на роз­гор­ну­та іс­то­рія ста­нов­лен­ня й роз­вит­ку спів­ро­біт­ниц­тва Ук­ра­їни з Пів­ніч­но­ат­лан­тич­ним алья­н­сом: пер­ші кон­так­ти з НА­ТО на рів­ні ві­зи­тів ке­рів­ниц­тва Ук­ра­їнсь­кої дер­жа­ви до штаб-квар­ти­ри Алья­н­су і від­по­від­ні за­хо­ди по­са­до­вих осіб НА­ТО; роз­ви­ток учас­ті Ук­ра­їни у прог­ра­мі Алья­н­су "Пар­тнер­ство за­ра­ди ми­ру"; вста­нов­лен­ня від­но­син спе­ці­аль­но­го пар­тнер­ства між ни­ми; ство­рен­ня спе­ці­аль­них ор­га­нів спів­ро­біт­ниц­тва з Алья­н­сом (Між­ві­дом­чої ро­бо­чої гру­пи з пи­тань учас­ті Ук­ра­їни у прог­ра­мі ПЗМ та Дер­жав­ної між­ві­дом­чої ко­мі­сії з пи­тань спів­ро­біт­ниц­тва Ук­ра­їни з НА­ТО); про­цес фор­ма­лі­за­ції від­но­син Ук­ра­їна-НА­ТО, який за­фік­су­вав зо­бов'язан­ня сто­рін на найви­що­му рів­ні у по­лі­тич­но­му до­ку­мен­ті "Хар­тії про особ­ли­ве пар­тнер­ство між Ук­ра­їною та Ор­га­ні­за­цією Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го до­го­во­ру".


Ди­сер­тант ­ана­лі­зу­є за­хо­ди ке­рів­ниц­тва кра­їни що­до кур­су на євро­ат­лан­тич­ну ін­тег­ра­цію у пра­во­вій пло­щи­ні: зат­вер­джен­ня у 1998 ро­ці "Дер­жав­ної прог­ра­ми спів­ро­біт­ниц­тва Ук­ра­їни з НА­ТО на пе­рі­од до 2001 ро­ку"; прийнят­тя рі­шен­ня Ра­дою на­ці­ональ­ної без­пе­ки і обо­ро­ни Ук­ра­їни від 2002 ро­ку "Стра­те­гія Ук­ра­їни що­до Ор­га­ні­за­ції Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го До­го­во­ру", яке бу­ло ух­ва­ле­но Ука­зом Пре­зи­ден­та Ук­ра­їни; прийнят­тя Вер­хов­ною Ра­дою Ук­ра­їни у чер­вні 2003 ро­ку За­ко­ну "Про ос­но­ви на­ці­ональ­ної без­пе­ки Ук­ра­їни"; роз­роб­ку у 2003 ро­ці но­вої ре­дак­ції "Воєнної док­три­ни Ук­ра­їни", яка на­го­ло­шу­ва­ла, що кін­це­вою ме­тою про­ве­ден­ня по­лі­ти­ки євро­ат­лан­тич­ної ін­тег­ра­ції Ук­ра­їни є вступ до НА­ТО, та ін­ше.


У роз­ді­лі де­таль­но вис­віт­ле­но пар­тнер­ство Ук­ра­їни з НА­ТО у війсь­ко­во­му ви­мі­рі, яке ві­діг­рає важ­ли­ву роль у ре­фор­му­ван­ні війсь­ко­вої сфе­ри, прис­ко­рює і по­си­лює удос­ко­на­лен­ня боєздат­нос­ті і боєго­тов­нос­ті час­тин і під­роз­ді­лів Збройних сил Ук­ра­їни, сприяє до­сяг­нен­ню взаємо­су­міс­нос­ті між ук­ра­їнсь­ким війсь­ком та Об'єдна­ни­ми збройни­ми си­ла­ми Алья­н­су. Це стало можливим завдяки використанню Україною позитивних аспектів історичного досвіду колишніх членів Організації Варшавського договору та країн Балтії по вступу до НАТО.


Ав­тор уза­галь­нив і про­ана­лі­зу­вав да­ні со­ці­оло­гіч­них дос­лі­джень що­до став­лен­ня гро­мадсь­кос­ті Ук­ра­їни до НА­ТО про­тя­гом 1996‑2006 ро­ків. Від­зна­че­но, що у всіх на­ве­де­них со­ці­оло­гіч­них дос­лі­джен­нях чіт­ко прос­те­жується не­виз­на­че­ність гро­ма­дян Ук­ра­їни що­до став­лен­ня до НА­ТО та ін­тег­ра­ції на­шої дер­жа­ви в її струк­ту­ри. Це, на­сам­пе­ред, виз­на­чається не­дос­татньою ін­фор­мо­ва­ніс­тю гро­мадсь­кос­ті та по­лі­тич­ною байду­жіс­тю, на­яв­ніс­тю не­га­тив­них сте­ре­оти­пів, які сто­су­ють­ся НА­ТО. Пи­тан­ня по­лі­тич­ної орієнта­ції ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кос­ті, її став­лен­ня до Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го алья­н­су ду­же ус­клад­нюється три­ва­лою пев­ною не­виз­на­че­ніс­тю зов­нішньо­по­лі­тич­но­го кур­су дер­жа­ви. Ди­сер­тант під­крес­лює, що ін­фор­ма­ційна по­лі­ти­ка, яка сто­сується по­ін­фор­мо­ва­нос­ті ук­ра­їнсь­ко­го сус­піль­ства що­до НА­ТО, по­вин­на бу­ти ком­пе­тен­тною, про­зо­рою та прав­ди­вою, то­му що в умо­вах над­зви­чайно­го по­ши­рен­ня ін­фор­ма­ції будь-яка при­хо­ва­ність або неп­рав­ди­вість, вик­ли­кає ли­ше не­виз­нан­ня, не­га­тив­не став­лен­ня, більш то­го, во­ро­жість, до об'єкту або за­хо­ду, у по­зи­тив­нос­ті якого  на­с на­по­лег­ли­во пе­ре­ко­ну­ють.


Таким чином, у цьому розділі ав­тор доходить висновків, що ре­алії сього­ден­ня свід­чать, що з пог­ля­ду на на­яв­ні тран­сна­ці­ональ­ні заг­ро­зи, на рів­ні ок­ре­мої дер­жа­ви ефек­тив­но про­ти­ді­яти цим вик­ли­кам до­сить важ­ко. Са­ме то­му член­ство Ук­ра­їни у Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­му алья­н­сі або ін­шо­му війсь­ко­во-по­лі­тич­но­му бло­ці мо­же бу­ти оп­ти­маль­ним рі­шен­ням у сфе­рі за­хис­ту на­ці­ональ­них ін­те­ре­сів дер­жа­ви.  Оскільки сьогодні НАТО є майже єдиним активним фактором формування загальноєвропейської безпеки, то ставши членом цього  війсь­ко­во-по­лі­тич­ного блоку, Ук­ра­їна діс­та­не мож­ли­вість бра­ти без­по­се­ред­ню участь у прийнят­ті рі­шень, які не тіль­ки сто­су­ють­ся її на­ці­ональ­ної без­пе­ки, але й ство­рю­ють су­час­ну ар­хі­тек­ту­ру без­пе­ки на євро­пейсь­ко­му кон­ти­нен­ті в ці­ло­му.


 








Див. напр.:
[1]Бже­зинсь­кий З. Ве­ли­ка ша­хів­ни­ця. – Львів-Іва­но-Фран­ківськ: Лі­лея-НВ, 2000. – 236 с.
[2]Кис­сен­джер Г. Дип­ло­ма­тия. – М.: Меж­ду­на­род. От­но­ше­ния, 1998. – 798 с.
[3]Кен­нан Д., Куп­чан Ч. Три мне­ния о рас­ши­ре­нии НА­ТО// США: эко­но­ми­ка, по­ли­ти­ка, иде­оло­гия. –1997, № 6. – С. 59‑65.
[4]Gray C.S. NA­TO and the Evol­ving Struc­tu­re of Or­der in Eu­ro­pe: Chan­ging Terms of the Tran­sat­lan­tic Bar­ga­in? Pa­per № . 1/ The Uni­ver­sity of Hull. – Ox­ford, 1999. – 95 p.




[1]Рот­фельд А. Фор­ми­ро­ва­ние но­вой ев­ро­пейской сис­те­мы бе­зо­пас­нос­ти// Ми­ро­вая эко­но­ми­ка и меж­ду­на­род­ные от­но­ше­ния. – 1998, № 6. – С. 20‑28.
[2]Мейсон Ч. Опас­нос­ти им­пер­ской по­ли­ти­ки США// Ком­пас: Вес­тник иностр. ин­форм. ИТАР-ТАСС. – 1998, № 29. – С. 25‑32.
[3]Шпан­гер Х-Й. НА­ТО на пу­ти к плю­ра­лис­ти­чес­ко­му со­об­ще­ству бе­зо­пас­нос­ти?// Ми­ро­вая эко­но­ми­ка и меж­ду­на­род­ные от­но­ше­ния. – 1997, № 10. – С. 28‑35.
[4]Нуж­но ли НА­ТО рас­ши­рять­ся? Док­лад не­за­ви­си­мой груп­пы под пред­се­да­тель­ством Г. Бра­уна// США: эко­но­ми­ка, по­ли­ти­ка, иде­оло­гия. – 1995, № 8. – С. 69‑75.




[1]Во­ро­нов К. Ев­ро­па и Рос­сия пос­ле Бал­кан­ских войн 1999 го­да: дра­ма­ти­чес­кие уро­ки// Ми­ро­вая эко­но­ми­ка и меж­ду­на­род­ные от­но­ше­ния. – 2000, № 4. – С. 27‑35.
[2]Ро­гов С. Рос­сия и США на по­ро­ге
XXI ве­ка// Сво­бод­ная мысль. – 1997. – Май. –С. 92‑102.
[3]Глин­ский-Ва­силье­в Д. По­ли­ти­чес­кие ог­ра­ни­чи­те­ли рас­ши­ре­ния НА­ТО и воз­мож­нос­ти Рос­сии// Ми­ро­вая эко­но­ми­ка и меж­ду­на­род­ные от­но­ше­ния. – 2000, № 7. – С. 15‑29.
[4]Ко­со­ла­пов Н. Рос­сийско-аме­ри­кан­ские от­но­ше­ния: в чем суть кри­зи­са?// Ми­ро­вая эко­но­ми­ка и меж­ду­на­род­ные от­но­ше­ния. – 1996, № 7. – С. 71‑80.




[1]Ба­са­раб М.Б. Дос­від євро­пейсь­кої ін­тег­ра­ції Поль­щі: Пер­спек­ти­ви для Ук­ра­їни: Ав­то­реф. Дис. канд. по­лі­тич­них на­ук: 21.01.01./ Нац. ін-т стра­те­гіч. дос­лі­джень. Нац. ін-т проб­лем між­на­род­ної без­пе­ки. – К., 2004. – 15 с.
[2]Де­мен­ко О.Ф. Євро­ат­лан­тич­на ін­тег­ра­ція Ук­ра­їни (по­лі­то­ло­гіч­ний ана­ліз): Ав­то­реф. дис. канд. по­лі­тич­них на­ук: 23.00.02./ На­ці­ональ­на ака­де­мія обо­ро­ни Ук­ра­їни. – К., 2004. – 18 с.
[3]Ка­лаш­ні­ков А.В. Про­ти­бор­ство Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го Алья­н­су та Ор­га­ні­за­ції Вар­шавсь­ко­го До­го­во­ру (1949‑1991 рр.): Ав­то­реф. Дис. канд. іс­то­рик. на­ук: 20. 02.22./ Нац. ун-т "Львівсь­ка по­лі­тех­ні­ка". – Львів, 2005. – 20 с.
[4]Пол­то­раць­кий О.С. Роль НА­ТО у фор­му­ван­ні су­час­ної сис­те­ми між­на­род­ної без­пе­ки: Ав­то­реф. дис… канд. по­лі­тич­них на­ук: 23.00.04./ Ки­їв. ун-т ім. Т. Шев­чен­ка Ін-т між­на­родн. від­но­син. – К., 2003. – 18 с.



 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины