Берестова І.Е. Зобов\'язання з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави



Название:
Берестова І.Е. Зобов\'язання з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави
Альтернативное Название: Берестова И.Э. Обязательства по приобретению, сохранение имущества без достаточного правового основания
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 


У вступі обґрунтовується актуальність теми дослідження, її зв’язок з науковими програмами, планами та темами, визначається об’єкт і предмет, мета і завдання дисертаційної роботи, її методологічна основа, формулюються основні теоретичні положення, які обумовлюють наукову новизну та виносяться на захист, зазначається практичне значення одержаних результатів та особистий внесок автора в наукову розробку обраної теми.


Перший розділ “Історія становлення і розвиток інституту набуття, збереження майна без достатньої правової підстави” є загальнотеоретичним і складається з чотирьох підрозділів, у яких особлива увага приділена дослідженню процесу становлення і розвитку цивільно-правового інституту набуття, збереження майна без достатньої правової підстави, його місця серед інших недоговірних зобов’язань, а також з’ясуванню юридичної природи інституту набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.


Підрозділ 1.1. “Інститут набуття, збереження майна без достатньої правової підстави в римському праві”. Дослідження юридичної природи зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави неможливе без звернення до історичних витоків та процесу розвитку цього цивільно-правового інституту.


Він виник у римському приватному праві як самостійний інститут системи квазіконтрактів. Автор дійшов висновку, що у класичному римському праві зобов’язаннями з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави охоплювалося кілька спеціальних випадків: 1) вимога про повернення неналежно сплаченого; 2) вимога про повернення надання, мета якого не здійснилася; 3) вимога про повернення отриманого внаслідок крадіжки (на несправедливій чи неправильній підставі).


Досліджено генезу становлення та розвитку інституту набуття, збереження майна без достатньої правової підстави, а також визначено характерні ознаки інституту ведення чужих справ без доручення як граничного інституту для співвідношення. Зазначається, що група condictio indebiti за своєю суттю була подібною з реальними контрактами, де також зобов’язання виникали на основі передачі речей від однієї сторони до іншої. Автором доводиться різниця між досліджуваними зобов’язаннями та реальними контрактами: при реальних контрактах річ переходить з майна одного в майно іншого на підставі угоди сторін, унаслідок чого збагачення одержувача речі не може вважатися безпідставним, факт перебування цінності в майні однієї особи за рахунок іншої без законної на те підстави породжує саме зобов’язання з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.


Квазіконтракти в Римському приватному праві вплинули на подальший розвиток недоговірних зобов’язань. Рецепція Римського приватного права за візантійським типом відбувалася у Київській Русі, а пізніше в Росії та Україні, і проявилася повною мірою після проголошення незалежності та знайшла відображення в новому Цивільному кодексі України, який справедливо визначають, як кодекс приватного права.


Підрозділ 1.2. “Інститут набуття, збереження майна без достатньої правової підстави у вітчизняному цивільному законодавстві ХІХ-ХХ ст.ст.” присвячений дослідженню історії становлення та розвитку вказаного інституту в кодифікаціях вітчизняного цивільного законодавства. Аналіз літератури дозволив автору дійти висновку, що доробок цивілістики Російської імперії значно вплинув на розуміння сутності інституту набуття, збереження майна без достатньої правової підстави та трактуванні його в радянському та пострадянському цивільному праві країн, що входили до складу колишнього СРСР.


Передбачений в гл. ХІІ Цивільного кодексу УРСР 1922 р. інститут набуття, збереження майна без достатньої правової підстави вперше був законодавчо закріплений в системі радянського цивільного права Української РСР в якості самостійного виду недоговірних зобов’язань. Автором проаналізовано законодавство та праці вчених-цивілістів колишнього СРСР, у результаті чого зроблено висновок, що зобов’язання виникали в результаті майнових переміщень від однієї особи до іншої за рахунок першої особи без достатньої правової підстави, встановленої законом. Таке переміщення спричиняло певні негативні наслідки, домінуючим з яких у дослідженнях радянських вчених вважалося стягнення в дохід держави.


У результаті аналізу праць сучасних вчених-цивілістів України, автором робиться висновок про відсутність ґрунтовних теоретичних досліджень правової природи досліджуваних зобов’язань, які б мали стати базою для побудови стрункої моделі інституту набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.


Підрозділ 1.3. “Місце інституту набуття, збереження майна без достатньої правової підстави в системі недоговірних зобов’язань”. Автор визначив авторське поняття недоговірних зобов’язань та окреслив їх види. Для недоговірних зобов’язань характерно насамперед те, що вони виникають поза узгодженою волею їх суб’єктів. Характер і зміст недоговірного зобов’язання визначається нормативним актом або волею суб’єкта такого зобов’язання, а інколи і особи, яка не є учасником певного недоговірного зобов’язання, тобто визначається законом або волею суб’єкту і не вимагає обов’язкової згоди із волею іншого учасника (або учасників) зобов’язального правовідношення, що виникло.


Недоговірні зобов’язання поділяються на регулятивні та охоронні. Регулятивні недоговірні зобов’язання виникають у результаті правомірної поведінки суб’єктів цивільного права, тобто ті, що виникають у результаті односторонніх правочинів, адміністративних актів, юридичних вчинків: ведення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення, публічна обіцянка винагороди без оголошення конкурсу, публічна обіцянка нагороди за результатами конкурсу. Охоронні недоговірні зобов’язання настають у результаті порушення суб’єктивних прав і застосування охоронюваних цивільно-правових норм як наслідки різних правопорушень та інших конфліктних ситуацій. Таке зобов’язання є формою та способом захисту чи поновлення порушеного суб’єктивного права і одночасно слугує меті поновлення правопорядку, його укріплення. В якості підстав виникнення охоронюваних недоговірних зобов’язань є завдання шкоди і набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.


Визначено, що інститут набуття, збереження майна без достатньої правової підстави посідає одне із центральних місць у системі недоговірних зобов’язань. Це зобов’язання з одного боку направлене на захист майнових прав суб’єктів цивільного права, а з іншого — пов’язане з цивільним правопорушенням, оскільки боржник незаконно і за рахунок кредитора набув майно або зберіг його. Особливість досліджуваних зобов’язань полягає в тому, що умовами їх виникнення є досить широке коло підстав — односторонній правочин, адміністративний акт, протиправна поведінка контрагентів у двосторонньому правочині, а також як наслідок події.


Підрозділ 1.4. “Правова природа виникнення зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави” присвячений дослідженню правової природи та умов виникнення зобов’язань. Автором доведено, що вказані зобов’язання слугують універсальним засобом захисту майнових прав громадян, юридичних осіб і держави, у випадках, коли у потерпілого відсутня можливість захистити свої порушені майнові права іншими матеріально-правовими нормами: позовом про визнання правочину недійсним, віндикаційним позовом, позовом про відшкодування завданої шкоди тощо.


Зазначається, що суб’єктами досліджуваних зобов’язань виступають боржник — особа, в майновій сфері якої без правових підстав утворилася матеріальна вигода і кредитор — особа, за рахунок якої відбулося безпідставне переміщення майнових цінностей. Майно, набуте або збережене без достатньої правової підстави з усіма можливими його змінами (необхідності витрат на утримання, або можливості принесення доходів) становить предмет досліджуваних зобов’язань.


Визначено юридичний зміст зобов’язань, який складають суб’єктивні права і юридичні обов’язки його учасників — право кредитора вимагати повернення майна та можливу майнову вигоду, у випадках коли майно здатне приносити доходи, і обов’язок боржника повернути майно разом із майновою вигодою. Поведінка кредитора і боржника направлена на перехід майна із майнової сфери однієї особи, в якої вона безпідставно утворилася, в майнову сферу особи, яка на неї має право.


Автором доведено, що об’єктивними умовами виникнення зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави виступають: 1) набуття або збереження майна однією особою (набувачем) за рахунок іншої (потерпілого); 2) наявність шкоди у вигляді зменшення або незбільшення майна у іншої особи (потерпілого); 3) обумовленість збільшення або збереження майна на стороні набувача шляхом зменшення або відсутності збільшення на стороні потерпілого; 4) відсутність правової підстави для вказаної зміни майнового стану цих осіб.


Розроблено наукове поняття “правової підстави набуття (збереження) майна”, що виключає застосування ст. 1212 ЦК України 2003 р. та сформульоване поняття “відсутності правової підстави”. Відстоюється позиція щодо відсутності правової підстави, яка має вирішальне значення для виникнення вказаних зобов’язань. Досліджено суб’єктивні умови виникнення вказаних зобов’язань. Автором досліджено погляди вчених-цивілістів на суб’єктивні умови виникнення та зроблено власні висновки. Висувається теза, що зобов’язання з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави виникають як наслідок збігу обставин, а також в тих випадках, при яких одна особа за відсутністю умислу набуває майно, завдаючи при цьому шкоди іншій особі.


Другий розділ “Види зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Майно, що не підлягає поверненню” присвячений розгляду та характеристиці видів зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Також у розділі досліджено перелік майна, яке не підлягає поверненню в якості безпідставно набутого або збереженого і проведено порівняльно-правовий аналіз зазначених зобов’язань в зарубіжних країнах.


У підрозділі 2.1. “Види зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави” автором досліджено види зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави, як в традиційній класифікації, так і в класифікації, яку автор вважає найбільш раціональною.


Дисертант доводить, що при розгляді цивільних справ в судовій практиці інститут набуття, збереження майна без достатньої правової підстави інколи субсидіарно застосовується разом із використанням інших матеріально-правових норм і тому розглядати досліджувані зобов’язання слід проводити за таким поділом: 1) повернення виконаного за недійсним правочином; 2) витребування майна власником із чужого незаконного володіння; 3) повернення виконаного однією із сторін у зобов’язанні; 4) повернення майна, яке набуте (збережене) поза волею учасників правовідносин.


Найбільш поширеним наслідком недійсного правочину, пов’язаного із визначенням правової долі отриманого за правочином є безпідставне збільшення в майні одного із контрагентів за рахунок іншого, тому що підставами для виникнення цього є не економічна нерівноцінність надання, а недійсність правочину, яка виступає в ролі відсутності правової підстави. Автор вбачає у випадках повернення за недійсним правочином доцільним застосування правила субсидіарного застосування зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави та  вимог щодо повернення за недійсним правочином.


До наслідків недійсного правочину щодо повернення виконаного за ним застосовуються додаткові майнові наслідки у вигляді відшкодування витрат та вартості втраченого чи ушкодженого майна відповідно до ст. 1214 ЦК України 2003 р. про відшкодування набувачем потерпілому неотриманих доходів. Автором підкреслено, що норми про грошове безпідставне набуття або збереження майна (ст. 1214 ЦК України 2003 р.) можуть бути застосовані до відносин лише за наявністю доказів, що набута грошова сума однією стороною перевищує вартість наданого іншій стороні.


Автором дисертаційного дослідження розкрито зміст поняття витребування майна з чужого незаконного володіння як виду зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Відстоюється думка, що застосування положень зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави не залежить від способу вибуття майна з володіння власника (за його волею чи поза його волею) та добросовісності чи недобросовісності набувача.


Зроблено висновок, що повернення виконаного однією із сторін у зобов’язанні, переважно стосується порушення грошових зобов’язань. У них обов’язок боржника (набувача) зводиться до повернення кредитору безпідставно набутих або збережених грошових коштів. Обов’язок сторони повернути все отримане нею від контрагента виникає не у зв’язку з помилково виконаним обов’язком за договором, а тому, що отримання зустрічного задоволення за договором є тією правовою підставою, яка з часом відпала у зв’язку з об’єктивними обставинами, тим самим припинивши договірне зобов’язання.


Встановлено, що особливість правового регулювання зобов’язань, коли безпідставно набутими, збереженими є гроші (як готівкові так і безготівкові) полягає в тому, що на суму безпідставного грошового набуття, або збереження підлягають нарахуванню проценти згідно зі ст. 536 ЦК України 2003 р. з часу, коли набувач дізнався або повинен був дізнатися про безпідставність набуття або збереження грошових коштів.


Розкрито поняття “поза волею” у випадках набуття або збереження майна учасниками правовідносин поза їхньою волею та змодельовано конкретні випадки, що дало змогу простежити можливості потерпілими захистити свої права у ситуаціях, коли жоден із традиційних способів захисту застосувати неможливо.


У підрозділі 2.2. Майно, що не підлягає поверненню в якості набутого, збереженого без достатньої правової підстави” досліджується майно, що не підлягає поверненню. Серед випадків закон виділяє відносини, пов’язані з отриманням грошових сум, наданих громадянинові як засіб для існування. За цієї причини не підлягає поверненню безпідставно виплачена заробітна плата і прирівняні до неї платежі (пенсії, стипендії тощо) за умови, що їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку та не є результатом недобросовісності з боку набувача.


В результаті проведеного аналізу ст. 1215 ЦК України та гл. 7 Закону України “Про виконавче провадження” визначено їхнє співвідношення і невідповідність, повністю розкрито види та особливості майна, яке не підлягає поверненню в якості набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.


Досліджено зміст положення “інше майно”. Встановлено, що в ст. 1215 ЦК України 2003 р. наведений приблизний перелік випадків, коли набуте майно не підлягає поверненню. Доводиться необхідність конкретизації остаточного переліку майна, яке не підлягає поверненню в якості безпідставно набутого або збереженого.


Автором вважається некоректною назва ст. 1215 ЦК України 2003 р. “Безпідставно набуте майно, що не підлягає поверненню”, доводяться аргументи на користь нової назви і пропонується така редакція ст. 1215 ЦК України 2003 р. “Майно, що не підлягає поверненню в якості набутого, збереженого без достатньої правової підстави” і наводиться перелік такого майна.


У підрозділі 2.3. “Порівняльно-правовий аналіз інституту набуття, збереження майна без достатньої правової підстави України і зарубіжних країн” автором проведено порівняльне дослідження вказаного інституту країн континентальної Європи та США. Зроблено висновок про існування вихідних теоретичних відмінностей, на яких базуються різні правові системи при тлумаченні інституту набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.


Встановлено, що в німецькому цивільному уложенні випадки набуття, збереження майна без достатньої правової підстави розмежовуються на “внаслідок дій іншої особи”, та “будь-яким іншим чином”, на відміну від австрійського, швейцарського та італійського права, де використовується позитивна термінологія. В цих правових системах можливість позивачем витребувати виконаного неналежним чином тлумачиться як “помилка” виконавця у відношенні до власних зобов’язань. При цьому наголошується, що така помилка не має нічого спільного з помилкою, що породжує право на оспорювання договору.


Автором підкреслюється, що не зважаючи на існуючі відмінності, у правових системах присутня істотна кількість спільних рис, зокрема, майнові права особи, яка зазнала втрат у майні в зв’язку з діями іншої збагатілої за її рахунок особи, повинні захищатися шляхом поновлення її майнового становища. При цьому обов’язково повинна бути присутня умова — відсутність умисних неправомірних дій між сторонами.


Проведене дослідження дозволяє стверджувати про наявність спільних рис у регулюванні цього цивільно-правового інституту в різних правових системах країн континентальної Європи та США. Більшість законодавчих актів зарубіжних країн чітко визначають умови виникнення цього інституту і окреслюють коло прав та обов’язків сторін. Автор вважає, що в новому Цивільному кодексі України як у кодексі приватного права певною мірою знайшов відображення вплив буржуазного приватного законодавства, головним чином Німецького цивільного уложення.


Третій розділ “Співвідношення зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави з іншими цивільно-правовими засобами захисту права власності”, якій містить три підрозділи, присвячений дослідженню проявам конкуренції зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави з іншими цивільно-правовими засобами захисту права власності.


У підрозділі 3.1. “Конкуренція зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави з деліктними зобов’язаннями” розглядаються та аналізуються питання співвідношення досліджуваних зобов’язань. Під конкуренцією позовів автор розуміє приналежність кредитору декількох теоретично рівних один одному, альтернативних та направлених на захист одного і того ж права або інтересу вимог до боржника; право або інтерес при цьому забезпечується за вибором кредитора будь-яким одним із найбільш зручних з практичних міркувань способів.


Досліджено погляди можливостей розмежування зазначених зобов’язань, які існують у цивілістичній літературі, у результаті чого автором робляться власні висновки. Встановлено, що для виникнення зобов’язань із завдання шкоди необхідна наявність вини правопорушника, на відміну від зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави, в яких вина не має значення, оскільки важливий самий факт неправомірного набуття (збереження) майна однією особою за рахунок іншої. Для виникнення зобов’язань із завдання шкоди, необхідною умовою є поєднання винної поведінки відповідача і наявності особи, яка буде визнана та буде захищатися в якості потерпілої. Для виникнення зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави, необхідна відсутність у діях набувача умислу і присутній потерпілий, встановлений законом.


Зобов’язання із завдання шкоди забезпечує поновлення майнової сфери потерпілого в тому стані, в якому ця сфера знаходилася до правопорушення, за принципом повного відшкодування. Указується, що в цьому випадку повернення майнового надання дорівнює обсягу шкоди. При набутті, збереженні майна без достатньої правової підстави відсутня невідповідність майнової вигоди набувача втратам потерпілого: останньому шкода відшкодовується тільки в тому розмірі, в якому боржник збагатився.


Акцентується увага, що відшкодування завданої шкоди є мірою відповідальності, а обов’язок набувача повернути безпідставно набуте (збережене) майно потерпілому не відноситься до мір відповідальності, оскільки боржник при цьому не несе ніяких майнових втрат — він зобов’язується повернути тільки майно, яке безпідставно набув у потерпілого, а у випадках, якщо майно може приносити доходи, і всі доходи, тому що вони також належать до майнової сфери потерпілого.


Зазначається, що не дивлячись на зручність потерпілим застосування деліктного позову для задоволення своїх вимог, перевага повинна надаватися позову із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави у тих випадках, коли мова йде про “упущену вигоду”. Деліктний позов у таких справах не може задовольнити усі майнові вимоги потерпілого.


У підрозділі 3.2. “Конкуренція зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави із договірними зобов’язаннями та зобов’язаннями, що виникають із вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення” дисертант проводить розмежування між цими зобов’язаннями. З’ясована правова природа договірних зобов’язань, у результаті чого визначено критерій, за яким закінчується договірне правовідношення і починається правовідношення з повернення набуття, збереження майна без достатньої правової підстави.


Мета вимоги про повернення виконаного за договором полягає в тому, щоб домогтися повернення виконаного або відшкодування майнових втрат кредитору, на підставі яких утворилася майнова вигода у боржника при відсутності (відпадінні) на той час правової підстави. При настанні об’єктивних обставин, що припиняють договірне правовідношення, вимога про виконання зустрічного договірного зобов’язання трансформується у вимогу про повернення безпідставно набутого (збереженого).


Автором наголошується, що вимога про повернення помилково виконаного хоч і знаходиться у зв’язку з договірним правовідношенням, однак не залежить від нього і не здійснює впливу на його рух, тоді як вимога про повернення виконаного за договором у зв’язку з відсутністю (відпадінням) правової підстави виконання свідчить про припинення початкового договірного правовідношення і виникнення зобов’язання з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави. Інститут набуття, збереження майна без достатньої правової підстави представляє собою граничний інститут, спрямований на вирішення конфліктів між особами, які раніш не перебували у правовідносинах, або які були суб’єктами недійсних договорів. У підставах застосування цих зобов’язань узагальнено ширше коло діянь, ніж в охоронюваних нормах інститутів правочинів або захисту права власності.


Розмежування зобов’язань з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави та зобов’язань, що виникають із вчинення дій в майнових інтересах іншої особи без її доручення необхідно проводити за критерієм вольової направленості дій особи щодо розпорядження майном, яке їй належить. Якщо перехід майна від однієї особи до іншої відбувається в результаті дій самого потерпілого, якій не мав наміру надати майнову вигоду іншій особі, то такий перехід слід розглядати як безпідставне набуття або збереження майна.


У підрозділі 3.3. “Конкуренція зобов’язань із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави з віндикаційними вимогами” автором установлено співвідношення віндикаційних вимог із досліджуваними зобов’язаннями. Віндикаційні позови представляють собою речово-правові засоби захисту права власності. На відміну від них зобов’язання з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави є зобов’язально-правовими засобами захисту, тобто, коли власник речі і фактичний володілець нею знаходяться у договірних або недоговірних відносинах.


Автор встановлює головний критерій, яким належить керуватися при розмежуванні зобов’язань із набуття, збереження майна без достатньої підстави із віндикаційними вимогами — природні властивості витребуємого майна і визначена форма використання цих властивостей в певних умовах цивільного обігу. За цією ознакою майно поділяється на майно визначене індивідуальними та визначене родовими ознаками.


Розмежування між зобов’язаннями з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави і віндикаційними позовами, які пред’являються до недобросовісних володільців необхідно проводити також за суб’єктивними умовами їх виникнення. Зобов’язання із повернення безпідставно набутого виникають тільки тоді, коли надходження майна у сферу набувача відбувається при відсутності умислу в діях набувача, наявність вини у формі простої необережності не заперечує настанню вказаних зобов’язань, тобто зобов’язання з набуття, збереження майна без достатньої правової підстави передбачають щонайменше початкову добросовісність набувача. Навпаки, фактичний володілець майна, яке віндикується, може отримати у своє незаконне володіння майно у результаті як добросовісних, так і недобросовісних дій з його боку.


В окремих випадках ознакою, яка розмежовує ці позови, є наявність або відсутність майнової вигоди на стороні відповідача. Віндикаційний позов пред’являється не тільки тоді, коли відповідач безоплатно отримує спірне майно, але і при відплатному його набутті. Тому на стороні відповідача майнової вигоди може і не бути. Для виникнення ж зобов’язання із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави ця ознака є необхідною.


Зобов’язання із набуття, збереження майна без достатньої правової підстави також слід відрізняти від віндикаційних позовів і формою відшкодування, яка допускає компенсацію майнових втрат шляхом передачі правомочній особі речей, однорідних до втрачених або шляхом передачі їх грошового еквіваленту.


 


 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины