ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ВОДОГОСПОДАРСЬКОГО КОМПЛЕКСУ РЕГІОНУ




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ВОДОГОСПОДАРСЬКОГО КОМПЛЕКСУ РЕГІОНУ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Фінанси виконують важливу роль у функціонуванні підприємств, регіонів, держави. Від ефективно організованої фінансової діяльності залежить стабільна робота, безперервний виробничий процес та досягнення основної мети діяльності суб’єкта господарювання, а саме – конкурентоспроможності, прибутковості, сталого розвитку.

Важливою складовою частиною національного багатства та важливою умовою ефективного суспільного розвитку є водні ресурси. Особливо гостро стоїть проблема водопостачання, водокористування, охорони і використання водних ресурсів у південних районах України. Розв’язання цієї проблеми, перш за все, залежить від достатності коштів та їх ефективного використання у водогосподарському комплексі (далі – ВГК), діяльність якого пов’язана з вирішенням економічних та соціальних завдань держави.

Формування фінансових ресурсів для забезпечення функціонування та розвитку підприємств водогосподарського комплексу відрізняється від формування фінансових ресурсів для інших видів економічної діяльності. Значна роль у формуванні фінансових ресурсів ВГК належить державі та її регіонам.

Теоретичні та методичні аспекти розвитку водного господарства, фінансового забезпечення підприємств реального сектору економіки, зокрема й водного господарства, розглядали у своїх роботах відомі вчені-економісти:       Т. Акимова, О. Барановський, І. Бланк,  С. Бобилєв, О. Василик, С. Вендеров, Ю. Воробйов, В. Геєць, Е. Гирусов, А. Голиков, К. Гофман, Б. Данилишин,      Р. Іванух, С. Іщук, С. Крицький, Д. Медоуз, М. Менкель, В. Опарін,                    І. Павлинова, Н. Пістун, А. Поддєрьогін, О. Ромененко, В. Трегобчук,                Н. Чепурних, В. Шабанов, В. Федоров, М. Хвесик, О. Чернявський, С. Юрій.

Разом з тим, фінансове забезпечення розвитку водогосподарського комплексу недостатньо досліджувалося вітчизняною економічною наукою. Зокрема, недостатньо вивчені питання забезпечення фінансування інвестиційних проектів на підприємствах водогосподарського комплексу, управління джерелами фінансових ресурсів, створення ефективного організаційного забезпечення водопостачання в сільській місцевості.

Проблема фінансового забезпечення розвитку водогосподарських підприємств ускладнюється перевагою державної форми власності й недосконалістю законодавства, що регулює їх діяльність; невизначеністю механізму плати за водокористування; непривабливістю водного господарства для активного й значного інвестування.

Вищезазначене свідчить про актуальність обраної теми дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є складовою науково-дослідної роботи кафедри фінансів і кредиту Національної академії природоохоронного та курортного будівництва, зокрема теми «Принципи формування фінансово-інвестиційного потенціалу та розробка фінансово-економічного паспорта територіальних утворень регіону» (державний реєстраційний номер 0106U004036). Особистий внесок автора полягає у виконанні розробок теоретичних і методичних основ фінансового забезпечення розвитку водогосподарського комплексу регіону на прикладі АР Крим.

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є розробка теоретико-методологічних засад фінансового забезпечення розвитку підприємств водогосподарського комплексу регіону та рекомендацій щодо його вдосконалення.

Для досягнення цієї мети сформульовано та вирішено наступні завдання:

- узагальнити погляди на фінансове забезпечення підприємств водогосподарського комплексу;

- уточнити сутність, складові та значення механізму фінансового забезпечення розвитку підприємств водогосподарського комплексу;

- оцінити фінансовий стан підприємств водогосподарського комплексу та запропонувати напрями його реформування;

- проаналізувати методики визначення собівартості та тарифів на послуги підприємств водогосподарського комплексу та оцінити можливості їх вдосконалення;

- з’ясувати вплив тарифів на формування фінансових ресурсів підприємств водогосподарського комплексу та обґрунтувати підходи до розрахунку тарифів;

- обґрунтувати науково-методичні положення щодо формування оптимальної структури фінансових ресурсів підприємств водогосподарського комплексу;

- розробити прогноз обсягів та структури фінансових ресурсів водогосподарського комплексу регіону на перспективу;

- запропонувати шляхи поліпшення фінансового забезпечення підприємств для розвитку підприємств водогосподарського комплексу.

Об'єктом дослідження є процес фінансового забезпечення розвитку підприємств водогосподарського комплексу.

Предметом дослідження є економічні відносини щодо формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення стабільної діяльності та  інноваційного розвитку підприємств водогосподарського комплексу регіону.

Методи дослідження. У дисертації використані такі загальнонаукові методи дослідження: абстрактно-логічний (теоретичне узагальнення й формулювання висновків), кореляційно-регресійний (дослідження впливу виторгу від реалізації та кредиторської заборгованості на обсяг власного капіталу підприємств водогосподарського комплексу), розрахунково-конструктивний і порівняння (аналіз фінансового стану підприємств), економіко-математичного моделювання із застосуванням ЕОМ (побудова математичної моделі впливу факторів на результат) та інші методи.

Статистичну та інформаційну базу дослідження становлять законодавчі та нормативні акти України, офіційні дані Держкомстату АР Крим, республіканських міністерств, підприємств водоканалізаційного господарства республіки, річні звіти управлінь водних господарств, нормативно-довідкові матеріали, рекомендації наукових установ.

Наукова новизна одержаних результатів. До найбільш важливих наукових результатів дисертаційної роботи, які можуть характеризуватися як наукова новизна, слід віднести:

вперше:

- з метою підвищення ефективності системи фінансового забезпечення підприємств водопостачання та водовідведення запропоновано концептуальні положення щодо нових підходів до формування її фінансових ресурсів, заснованих на базі визначення комплексу заходів з пошуку додаткових зовнішніх джерел фінансування та механізму їх залучення, що дало змогу обґрунтувати доцільність створення Регіонального фонду фінансування водогосподарського комплексу, який дозволяє за рахунок акумульованих коштів здійснювати оцінку інноваційних програм і проектів та фінансувати інвестиційну діяльність у сфері реалізації масштабних інфраструктурних проектів з водопостачання та водовідведення в міській та сільській місцевості;

удосконалено:

- підходи до здійснення тарифної політики підприємств водогосподарського комплексу шляхом обґрунтування доцільності поліпшення структури собівартості послуг з водопостачання та водовідведення, встановлення та вирівнювання норми рентабельності у водогосподарському комплексі до рівня середнього у промисловості та врахування можливостей самофінансування водогосподарських підприємств за рахунок власних прибутків, отриманих від оплати послуг споживачами, що дасть змогу підвищити мотивацію підприємств водогосподарського комплексу до зниження витрат, забезпечить збалансування економічних інтересів усіх учасників процесу водопостачання та водовідведення;

- методичні підходи до встановлення двоставкових тарифів на послуги підприємств водогосподарського комплексу, що надаються у житлово-комунальній сфері, завдяки поділу структури тарифу на дві частини, одна з яких повинна відшкодовувати постійні витрати підприємств водопостачання та водовідведення на оновлення основних фондів, а друга – змінні витрати, що виникають у постачальника послуг внаслідок фактичного надання послуги споживачу, що дає змогу точніше визначити фактичні витрати підприємств та одержати прибуток від своєї діяльності;

набуло подальшого розвитку:

- обґрунтування необхідності вдосконалення системи управління підприємствами водогосподарського комплексу шляхом розробки системи показників оцінки ефективності діяльності водогосподарського комплексу, організації системної діяльності з реструктуризації й стягнення дебіторської заборгованості, покращення взаємовідносин між підприємствами водного господарства щодо обґрунтування розміру сплати за покупну воду, забезпечення розробки планів технічного переозброєння, організації аналізу інвестиційних проектів щодо встановлення ступеня їх пріоритетності, прогнозованих економічних результатів, забезпечення беззбиткової діяльності й підвищення ефективності використання фінансових, матеріальних та енергетичних ресурсів;

- визначення змісту механізму господарювання підприємств водопостачання в сільській місцевості шляхом організації співтовариств (ОС) та підприємств на базі співтовариств (ПБС), а в містах – акціонування підприємств водогосподарського комплексу, що дає змогу забезпечити більш ефективний механізм залучення фінансових ресурсів для розвитку підприємств водогосподарського комплексу.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропоновані в дисертації методичні підходи до поліпшення фінансового забезпечення суб'єктів підприємництва водного господарства регіону доведені до рівня конкретних пропозицій і подані у формі, придатній для впровадження в практику. Практичні розробки, що містяться в дисертації, використовуються у роботі КРОВП «Кримводоканал» при розробці планів фінансово-господарської діяльності підприємства в цілому (довідка про впровадження від 05.11.2007 № 845/01); у роботі Міністерства економіки АР Крим під час підготовки програмних документів, а також під час підготовки роз’яснень для кримських підприємств водогосподарського комплексу щодо порядку встановлення тарифів (довідка про впровадження від 19.12.2007 № 010/1233); у роботі Міністерства житлово-комунального господарства АР Крим під час розробки Державної Програми «Питна вода Криму» в частині визначення прогнозних показників обсягів фінансування інвестиційних проектів з водопостачання (довідка про впровадження від 29.12.2007 № 1492/03), у роботі Ради міністрів АР Крим під час розробки Стратегії економічного і соціального розвитку Автономної Республіки Крим до 2015 року (довідка про впровадження від 16.10.2007 № 01-01/2883); у роботі районної державної адміністрації Бахчисарайського району АР Крим в частині ранжування інвестиційних проектів з водопостачання щодо їх пріоритетності та виявлення першочергових для фінансування міжнародними донорами (довідка про впровадження від 25.02.2008 № 02.1-27/269).

Особистий внесок. Одержані наукові результати з теоретико-методологічних та прикладних питань, пропозиції і рекомендації, усі публікації підготовлено особисто дослідником.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації доповідались автором на 17 науково-практичних конференціях, серед яких «Науково-практична конференція «Фінанси, грошовий обіг та кредит в підвищенні добробуту населення АР Крим» (м. Сімферополь, НАПКБ, 2006 р.), Міжнародна школа-симпозіум «Аналіз, моделювання, управління, розвиток економічних систем — АМУР-2008» (м. Севастополь, 2008 р.), VI Міжнародна науково-теоретична конференція молодих вчених і студентів «Актуальні проблеми економічного та соціального розвитку виробничої сфери»                (м. Донецьк, 2007 р.), Четверта міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Економічний і соціальний розвиток України у ХХІ столітті» (м. Тернопіль, 2007 р.), Міжнародний молодіжний науковий форум «Ломоносов-2007» (м. Москва, МДУ ім. М.В. Ломоносова, 2007 р.), IV Міжнародна науково-практична конференція «Теорія і практика економіки та підприємництва» (м. Алушта, 2007 р.), III Міжнародна науково-практична конференція аспірантів і студентів «Проблеми розвитку фінансової системи України в умовах глобалізації» (м. Сімферополь, 2008 р.), Международная научная конференция студентов, магистрантов, аспирантов НИРС ФЭУ-2008 (г. Гродно, Республика Беларусь, 2008 г.)

Публікації. Основні положення і висновки дисертації викладено в 27 наукових роботах загальним обсягом 7,83 друкарських аркушів, з них 7,48 друкарських аркушів належать особисто автору. У спеціалізованих наукових виданнях, зареєстрованих ВАК України, опубліковано 11 статей.

Структура й обсяг дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, викладених на 183 сторінках машинописного тексту, містить 37 таблиць і 17 рисунків. Список використаних джерел складається з 217 найменувань і представлений на 20 сторінках. Наприкінці роботи надані 15 додатків на 24 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)