ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЧОГО ОБЛІКУ Й АНАЛІЗУ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА



Название:
ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЧОГО ОБЛІКУ Й АНАЛІЗУ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Проблема вдосконалення системи обліку й аналізу собівартості продукції є важливою для кожної галузі економіки, у тому числі й для лісового господарства.

Стан і розвиток лісового господарства пов’язаний з природно-екологічними й економічними факторами, зокрема із симбіозним зв’язком рослинних та тваринних елементів, тривалим періодом відтворення лісових масивів, що становить 80 – 120 років, виробничо-технологічною специфікою, яка зумовлює значні витрати на заготівлю, доставку і складування лісоматеріалів, комплексного використання ресурсів лісу, що передбачає збір та переробку недеревинних ресурсів (гриби, ягоди, лікарські рослини). Особливості лісокористування впливають на вибір моделей обліку й аналізу витрат окремих підгалузей лісового господарства, а це зумовлює необхідність визначення ефективності кожної з них та загального фінансового результату діяльності підприємств.

Важливе значення дослідження полягає в тому, що впровадження виробничого обліку дасть змогу отримати інформацію про формування витрат на виробництво продукції, а аналіз витрат на виробництво – знайти резерви зниження собівартості продукції та ліквідувати збитковість і, як наслідок, підвищити конкурентоспроможність галузі. На основі принципу локалізації витрат за кожною підгалуззю окремо можна проводити їхній аналіз і визначати економічний ефект та здійснювати пошук шляхів підвищення рівня рентабельності лісогосподарського комплексу. Проблемам вдосконалення методологічних і методичних засад формування витрат присвячені праці таких вітчизняних вчених, як: М. Т. Білухи, Ф. Ф. Бутинця, Б. І. Валуєва, З. В. Гуцай-люка, В. О. Ластовецького, І. Д. Лазаришиної, Є. В. Мниха, Л. В. Нападовської, В. Ф. Палія, М. С. Пушкаря, В. В. Сопка, І. Д. Фаріона, Ю. С. Цал-Цалка,
П. Я. Хомина, Р. Л. Хом
яка,  М. Г. Чумаченка, С. І. Шкарабана та ін. Питання обліку й аналізу витрат на виробництво досліджували зарубіжні науковці, зокрема: І. А. Басманов, Я. В. Соколов, С. О. Стуков, А. Д. Шеремет та ін.

Вивченням теоретичних і практичних аспектів обліку й аналізу та  з’ясуванням їхньої ролі у комплексному використанні продуктів лісового господарства займалися такі вітчизняні і зарубіжні економісти, як: П. В. Васи-льєв, І. В. Воронін, Ф. Гунтер, Ф. Т. Костюкевич, І. М. Синякевич, Ю. Ю. Туни-ця, І. В. Туркевич, М. В. Чернявський, А. Й. Швиденко та ін.

Економічні проблеми до певної міри розкрито, але результати дослідження у цій галузі свідчать, зокрема, про те, що мало уваги приділено структурі та обсягу інформації щодо формування собівартості продукції в сучасних умовах господарювання, а це потребує розробки методик обліку й аналізу “біологічних” ресурсів. Відсутність узагальненої інформації про витрати і доходи в розрізі окремих процесів лісовідтворення та лісоексплуатації виробничих підрозділів складає проблему створення інтегрованої моделі обліку і аналізу, які мають відповідати умовам ринкової економіки.

Об’єктивна необхідність подальшого поглиблення теоретичних досліджень і прикладних розробок з питань виробничого обліку та аналізу собівартості продукції підприємств лісового господарства обумовили вибір теми дослідження та її актуальність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Основні результати дисертаційної роботи отримані в процесі виконання науково-дослідних робіт на кафедрі обліку і контролінгу в промисловості Тернопільського національного економічного університету за темою “Методологічні аспекти удосконалення системи бухгалтерського обліку в Україні” (номер державної реєстрації 0101 U003410). Особисто автором у межах зазначеної теми розроблено пропозиції щодо вдосконалення калькулювання собівартості продукції, організації обліку й аналізу витрат деревинної та недеревинної продукції галузі.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретико-методичних засад та рекомендацій щодо вдосконалення виробничого обліку й аналізу собівартості продукції (робіт, послуг) підприємств лісового господарства. Цільова спрямованість дослідження зумовила визначення та виконання таких завдань:

       уточнити сутність собівартості продукції й особливості її формування, встановити структуру витрат виробництва продукції у підгалузях лісового господарства;

       обґрунтувати доцільність використання виробничого обліку на підприємствах лісового господарства;

       з’ясувати організаційні та технологічні особливості виробництва, дослідити існуючу практику планування витрат та визначити їхній вплив на формування собівартості продукції;

       визначити показники виробничих витрат з урахуванням специфіки кожної з підгалузей лісового господарства;

       вдосконалити методику диференційованого обліку витрат і результатів діяльності при використанні деревинних та недеревинних компонентів лісу;

       встановити сферу застосування аутсорсингу та обліково-аналітичного аспекту директ-костингу в раціональному використанні продуктів лісового господарства.

Об’єкт дослідження – виробничий облік і аналіз собівартості продукції підприємств лісового господарства.

Предметом дослідження є організаційні та методичні аспекти виробничого обліку й аналізу витрат і собівартості продукції підприємств лісового господарства.

Методи дослідження. Теоретико-методологічну основу дослідження становлять діалектичний метод пізнання і системний підхід, який використовувався при опрацюванні обліку й аналізу витрат підгалузей лісового господарства. У дисертаційному дослідженні використано такі методи: аналізу і синтезу, статистичного групування і порівняння – у процесі аналізу динаміки та структури витрат; евристичні методи експертного оцінювання – при дослідженні методики обліку недеревинних ресурсів і послуг лісового господарства; метод функціонально-логічного аналізу й організаційного моделювання – при дослідженні організації обліку витрат та економічних ефектів у підгалузях лісового господарства. Методичною базою стали законодавчі і нормативні акти України з досліджуваної проблематики, а інформаційною основою дослідження – дані Державного комітету статистики України, Чернівецького обласного управління статистики, праці вітчизняних і зарубіжних учених з питань планування, обліку й аналізу, спеціалізовані періодичні видання, первинні документи та форми звітності досліджуваних підприємств лісового господарства Чернівецької області.

Наукова новизна отриманих результатів дослідження полягає в поглибленні теоретико-методичних положень та розробці прикладних аспектів щодо обліку й аналізу витрат і доходів у розрізі процесів лісовирощування і лісоексплуатації та їх апробації на підприємствах лісового господарства.

Найважливішими результатами дослідження є:

вперше:

       обгрунтовано підходи щодо обліку витрат і аналізу собівартості продукції на підприємствах лісового господарства за видами робіт, що забезпечить розширення інформаційних ресурсів для управління витратами та визначення шляхів підвищення ефективності лісокористування;

удосконалено:

       види калькуляцій собівартості продукції в підгалузях лісового господарства з урахуванням їхньої специфіки (директивні, звітні, виробничі, повні, проміжні, за центрами витрат), що дасть можливість формувати оптимальну ціну, визначати ефективність окремих видів робіт і знайти резерви зниження собівартості продукції (робіт, послуг);

       способи розподілу комплексних витрат та їх включення у собівартість продукції (робіт, послуг), залежно від видів продукції з метою використання отриманих даних для калькулювання у системі директ-костингу;

       організацію аналізу інтегрованих витрат деревинної та недеревинної продукції та використання інформації для визначення економічного ефекту по підприємству і окремих підгалузях;

       порядок формування фактичної собівартості продукції за двома критеріями: технологічним – за сумою прямих і непрямих витрат на виготовлення продукції та повним – за сумою технологічних (виробничих) витрат і витрат на управління та збут продукції, що дасть змогу визначити повну собівартість продукції.

дістало подальший розвиток:

       система показників використання лісових ресурсів (ресурсні, результативні, інтенсивні, оцінні, екологічні), які характеризують повноту та інтенсивність лісокористування;

       аутсорсинг як спосіб господарювання на підприємствах лісового господарства, який сприятиме зниженню витрат, підвищенню ступеня адаптованості до змін у зовнішньому середовищі, зростанню якості продукції та наданню послуг.

Практичне значення одержаних результатів полягає у впровадженні основних положень дисертації в практику лісогосподарських підприємств, що дасть змогу суттєво поліпшити інформаційні можливості обліку, інтегрувати його з іншими функціями – плануванням, аналізом, контролем і на цій основі своєчасно встановлювати відхилення від норм і кошторисів у центрах їх виникнення з метою оперативного їх усунення та запобігання у майбутньому.

Наукові розробки автора знайшли практичне застосування у вирішенні актуальних завдань обліку, пов’язаних з формуванням та управлінням витрат у держлісгоспах Чернівецької області (довідка № 05-48-25 від 03.10.2006 р.), а також у навчальному процесі Західноукраїнського економіко-правничого університету при викладанні дисциплін “Економічний аналіз” та “Фінансовий аналіз” (довідка № 06-12-23 від 01.06.2006 р.). Пропозиції дисертаційного дослідження взяті до використання в галузях лісового і туристично-рекреаційного комплексу Чернівецької області (довідка № 07.35/65-1525 від 12.10.2006 р.).

Особистий внесок здобувача полягає в тому, що дисертація є самостійно виконаною, повністю закінченою науковою працею, яка містить науково обґрунтовані теоретичні і практичні рекомендації автора з питань організації виробничого обліку й аналізу собівартості продукції підприємств лісового господарства. Усі наукові результати, висновки і пропозиції розроблені автором особисто та висвітлені в його наукових статтях.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи отримали позитивну оцінку на Міжнародній міжвузівській науково-практичній конференції “Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства” (м. Тернопіль–Мукачеве, 2004 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Удосконалення інформаційного середовища прийняття рішень в обліку, аналізі та аудиті” (м. Мукачеве, 2005 р.), ІІI Міжнародній науковій конференції “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання” (м. Донецьк, 2005 р.), XV Міжнародній науково-практичній конференції “Стратегічний розвиток регіону – економічне зростання та інтеграція” (м. Чернівці, 2006 р.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 9 наукових робіт загальним обсягом 3,1 д. а., 5 - у фахових виданнях  2,1 д. а. і 4 – у тезах конференцій 1,0 д. а.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Зміст роботи викладено на 220 сторінках комп’ютерного тексту, з них: 161 сторінок – основний зміст, 22 таблиці розміщені на 21 сторінці, 17 рисунків охоплюють 15 сторінок, 50 формул займають 16 сторінок, список використаних джерел налічує 274 найменування на 29 сторінках, додатки містяться на 30 сторінках.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины