ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИЙ МЕХАНІЗМ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИЙ МЕХАНІЗМ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ В УКРАЇНІ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Становлення інноваційно-інвестиційної моделі економічного зростання передбачає окреслення основних фінансових джерел та розробку дієвого механізму регулювання державою суспільних відносин з врахуванням глобалізації і регіоналізації економічних відносин. Пріоритетного значення набуває регулювання фінансово-кредитної сфери, зокрема бюджетної та грошово-кредитної політики держави з метою формування конкурентноздатної національної економіки та її зростання. Це вимагає подальшого розвитку бюджетної політики у напрямах збалансованості бюджету і рівня його дефіциту, вдосконалення міжбюджетних відносин через чітке розмежування видатків, доходів та трансфертів між рівнями бюджетів на основі їх вирівнювання, розширення бази власних доходів місцевих бюджетів, розвитку ринку місцевих (муніципальних) запозичень та короткострокового кредитування фінансово-кредитними установами тимчасових касових розривів, що виникають при виконанні фонду міського бюджету та ін.

Спрямованість економічної політики держави на забезпечення довгострокового економічного зростання вимагає подальшого дослідження такої її складової, як монетарна політика з позицій дотримання цінової і валютно-курсової стабільності, таргетів інфляції, достатніх рівнів монетизації та доларизації економіки, що визначально впливають як на стан банківської системи, так і на грошово-кредитний ринок та активізацію економічних відносин.

Вагомий внесок у розробку стратегії дослідження якісних та кількісних параметрів економічного зростання, регуляторного впливу на його динаміку внесли такі відомі економісти як Пол А. Самюеуелсон, Вільям Д. Норгауз, Р. Дорнбуш, Стенлі Фішер, Мілтон Фрідман, Франко Модільяні й Роберт Солоу, Джеймс Тобін, А. Пігу, Артур Лаффер. Дослідження питань фінансово-кредитної політики і зокрема державному регулюванню економічного зростання національної економіки присвячені наукові праці О. Амоші, О. Барановського, Г. Башнянина, Є. Бойка, А. Гальчинського, В. Гейця, А. Грищенкa, Б. Данилишина, С. Дзюбика, М. Долішнього, А. Іларіонова, Б. Кваснюка, О. Ковалюкa, М. Козоріз, М. Крупки, В. Лещукa, В. Литвицького, І. Лютого, І. Михасюка, В. Найдьонова, М. Чумаченка, В. Ющенка та ін.

Проте, залишаються недостатньо розробленими комплексні дослідження впливу кількісних та якісних факторів на економічне зростання країни в умовах глобалізації, відсутні механізми фінансово-кредитного забезпечення зростання реального сектору економіки та регуляторних функцій держави в економічній, соціальній, інвестиційній та інноваційній сферах.

Недостатнє вивчення цих питань та їх актуальність для забезпечення ефективного розвитку національної економіки зумовили вибір теми дисертаційної роботи та окреслили основні напрями наукових досліджень.

Це зумовило вибір теми дисертаційної роботи, її актуальність, окреслило мету і завдання дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи пов’язана із тематикою наукових досліджень, що виконувались у Львівській комерційній академії в рамках реалізації тем: ”Ефективність функціонування банківської системи в перехідних економіках” (номер державної реєстрації 0103U006650) і ”Проблеми функціонування та розвитку економічних систем” (затверджена Вченою радою Львівської комерційної академії, протокол 1 від 07.09.2001р.). Внесок автора у виконання зазначених тем полягає у дослідженні ефективності державного регуляторного впливу на якісні та кількісні характеристики економічного зростання шляхом застосування інструментів фінансового-податкового та грошово-кредитного впливу.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розроблення теоретико-методологічних засад та практичних рекомендацій з удосконалення фінансово-кредитного механізму державного регулювання економічного зростання в Україні.

Реалізація мети обумовила необхідність вирішення таких завдань:

  • визначити сутність і параметри економічного зростання в ринкових економіках, структуризувати основні його чинники та типи;

  • розкрити суть та зміст механізму фінансово-кредитного регулювання економічного зростання;

  • виявити закономірності структурних змін у видатках бюджету, обґрунтувати критерії оптимізації структури і рівня бюджетних видатків та шляхи активізації їх ролі;

  • проаналізувати та узагальнити класичні та сучасні теоретичні підходи до розробки фінансово-кредитного механізму державного регулювання економічного зростання;

  • оцінити вплив монетарних інструментів на економічне зростання України;

  • розробити методичний підхід до комплексної оцінки впливу фінансово-кредитних механізмів державного регулювання на динаміку економічного зростання;

  • розробити напрями щодо вдосконалення фінансово-кредитного механізму державного регулювання економічного зростання України.

Об’єктом дослідження є процеси формування фінансово-кредитної політики регуляторного впливу держави на економічне зростання України.

Предметом дослідження виступають теоретичні засади і практичні аспекти побудови фінансово-кредитного механізму державного регулювання економічного зростання.

Методи дослідження. В роботі застосовано: методи системного та статистичного аналізу, абстракції, індукції, визначення прямих і зворотних зв’язків між економічними явищами - для дослідження впливу інструментів фінансово-податкової та грошово-кредитної форм державного регулювання економічного зростання України; історичний та логічний методи - для виявлення причинно-наслідкових зв’язків державного регуляторного впливу на динаміку економічного зростання; методи регресійного та кореляційного аналізу - для визначення залежності між темпами зміни ВВП країни та величиною доходів бюджетної системи України і розміром витратної частини державного бюджету країни (в загальному обсязі та за окремими статтями); методи порівняння - для аналізу тенденцій економічного зростання в Україні і країнах з розвиненою ринковою економікою та постсоціалістичних державах; комплексний підхід - для розробки напрямів реформування інструментів грошово-кредитної форми державного регулювання темпів зростання національної економіки.

Теоретико-методологічною базою виступають сучасні економічні теорії, включаючи монетарну теорію, теорії грошей і грошового обігу, теорію капіталу та інші. Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативно- правові акти, матеріали Державного комітету статистики України, Національного банку України, Державного казначейства України, Міністерства фінансів України, офіційні публікації Світового банку та інших міжнародних організацій. Використані також праці вітчизняних та зарубіжних авторів, матеріали науково-практичних конференцій, семінарів, рекомендації міжнародних експертів щодо розвитку економіки України, довідкова та періодична література.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні напрямів вдосконалення фінансово-кредитного механізму державного регулювання економічного зростання, що дозволило одержати результати, які характеризують новизну та особистий внесок автора.

уперше:

  • сформульовано концептуальні засади формування фінансово-кредитного механізму державного регулювання економічного зростання України на основі комплексного використання фінансово-податкових та грошово-кредитних інструментів;

удосконалено:

  • зміст поняття «економічне зростання» як довгострокової тенденції збільшення обсягів сукупного виробництва, що відбуваються у відповідності з нормативними вимогами технологічного і соціального прогресу та підвищення ефективності відтворювальних процесів і середнього рівня добробуту населення. На відміну від існуючих визначень підкреслюються нормативні вимоги до побудови процесів економічного зростання;

  • методику комплексного аналізу впливу фінансово-податкових та грошово-кредитних методів, форм, важелів та інструментів державного регулювання на динаміку економічного зростання, яка на відміну від існуючих дозволяє всебічно оцінити вплив податків, відрахувань, внесків, дотацій, субсидій, кредитів тощо на динаміку економічних процесів;

дістали подальшого розвитку:

- засади оптимального поєднання фінансово-податкових та грошово-кредитних важелів та інструментів державного регулювання економічного зростання України в умовах макрофінансової стабілізації та орієнтація їх на забезпечення сталого економічного розвитку на основі структуризації чинників інституціонального середовища (правових, економічних, політичних, соціальних та зовнішньоекономічних).

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у розробці рекомендацій щодо напрямів вдосконалення комплексної оцінки впливу фінансово-кредитного механізму державного регулювання на економічне зростання.

Ряд положень роботи, зокрема, рекомендації з використання елементів фінансово-податкового механізму державного регулювання використовуються в роботі Управління фінансів та економіки Мукачівської міської ради, довідка № 231/01-8 від 05.03.08., та Мукачівської ОДПІ довідка № 4940/10 від 26.02.08., МКФКТ довідка №325/1 від 10.09.07., ЛКА довідка №274/01-1.08 від 19.03.08., ЛКА довідка № 275/01-1.08 від 19.03.08. Результати та положення дисертаційної роботи застосовуються у навчальному процесі Львівської комерційної академії при підготовці методичного забезпечення з таких дисциплін як «Центральний банк і грошово-кредитна політика», «Державне прогнозування та регулювання національної економіки». Зокрема, використані положення роботи щодо оцінки ефективності функціонування грошово-кредитного механізму державного регулювання економіки.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, що викладені у дисертації і виносяться на захист, отримані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідались та обговорювались на ІI Міжнародній науково-практичній конференції «Наука: теорія та практика – 2006» (м. Дніпропетровськ, 21-31 серпня 2006 р.) та на ІІІ всеукраїнській науково-практичній інтернет-конференції "Наука і життя: українські тенденції, інтеграція у світову наукову думку" (м. Київ, 21-23 травня 2007 р.) .), IV Mezinárodni vèdecko-praktiсká konference “Véda a technologie: krok do budouchnosti – 2008” (м. Praha, 1-15 bŕezen 2008 r.), Международной научно-практической конференции “Современные направления теоретических и прикладних исследований – 2007” (г. Одесса, 15- 27 марта 2007г.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 14 наукових праць, загальним обсягом 39,2 д.а. (5.06 д.а. належить особисто авторові), в тому числі 9 статей – у наукових фахових виданнях обсягом 3,56 д.а.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційне дослідження складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації становить … сторінок комп’ютерного тексту, в тому числі 20 таблиць, 30 рисунків, 8 додатків. Перелік використаних джерел налічує 204 найменування.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)