МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ВАРТІСТЮ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ




  • скачать файл:
Название:
МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ВАРТІСТЮ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ
Тип: Статья
Краткое содержание:


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Розвиток страхового ринку України, що відбувається під впливом процесів європейської інтеграції та проникнення іноземного капіталу, ставить перед страховими компаніями нові управлінські задачі, головною серед яких виступає побудова ефективного механізму управління, що забезпечує посилення їх конкурентних переваг і задоволення економічних інтересів власників компаній. Особливої актуальності це набуває в умовах активізації процесів злиття та поглинання страхових компаній, що є характерною рисою ринків з високим потенціалом росту (в Україні його рівень сягнув від 7,6% у 2005 році до 26,6% у 2007 р.). В цих умовах головною метою управління компаніями виступає необхідність забезпечення певного рівня рентабельності інвестованого капіталу, що вимагає впровадження сучасних концепцій та технологій управління, зокрема вартісної концепції.

Нові управлінські технології, що орієнтовані на вартісні параметри оцінки роботи компанії, потребують розробки і впровадження механізму управління, у якому виділено ключові фактори вартості, взаємозв’язки між ними та системи показників їх оцінки.

Методологічні й прикладні основи вартісного управління виступають предметом наукових досліджень в Україні, що пов’язане із розвитком корпоративного управління, необхідністю розв’язання проблеми конфлікту інтересів власників і менеджменту, пошуку компромісу між ними щодо розробки й впровадження ефективних форм і методів збільшення вартості капіталу.

Питання управління вартістю компаній досліджені у роботах таких закордонних вчених як Аакер Д., Герц Р.Х., Доль П., Єкклз Р.Дж., Киган Є.М., Кларк Дж., Коуз Р., Коупленд Т., Маршалл А., Мурін Дж., Робінзон Дж., Скотт М., Філіпс Д., Чемберлін Є., Шумпетер Й. та інших.

Серед російських вчених проблемами управління за факторами вартості займаються Білоусова Н., Валдайцев С., Дремова Н., Єгерев І., Івашковська І. Найбільший внесок у розвиток основ вартісного управління з урахуванням особливостей української економіки зробили Жиленко Н., Карцев В., Панков В., Лебідь Н., Мендрул А., Пашков В. Питання управління страховими компаніями в умовах тенденцій розвитку фінансового ринку України досліджені у роботах Алексеєнко Л., Булгакова С., Внукової Н., Косовій Т., Мазаракі А., Сушко Р., Тринчука В. та інших.

Проте, питання управління вартістю страхових компаній на сучасному етапі ще не одержали достатнього розвитку. Існує проблема адаптації принципів та механізмів управління страховими компаніями, що пов’язані із зростанням їх вартості. Недостатньо розробленими з урахуванням особливостей страхового підприємництва є методи оцінки вартості компанії як цілісного майнового комплексу та її підрозділів; потребують методичного обґрунтування питання інформаційного та аналітичного забезпечення механізму вартісного управління, який базується на нових формах управлінського обліку та звітності про вартість страхової компанії й виступає підґрунтям системи моніторингу вартості.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано згідно з планом науково-дослідних робіт Донецького національного університету за темою «Вдосконалення фінансово-кредитних механізмів регулювання економіки» (номер державної реєстрації 0104U004651), у якої автор приймав участь як співвиконавець. Автором розроблено концепцію та механізм управління вартістю страхових компаній, впровадження якого відповідає задоволенню економічних інтересів їх власників.

Мета й задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка концепції механізму управління вартістю страхових компаній та його інструментів, що спрямовані на максимальне задоволення інтересів власників страхових компаній.

Для досягнення зазначеної мети в роботі поставлені та вирішені наступні задачі:

  • уточнено визначення вартості компаній як об’єкту управління й критерію оцінки ефективності її діяльності;

  • визначені особливості та принципи управління вартістю страхових компаній;

  • розроблено концепцію механізму управління вартістю страхових компаній;

  • виокремлено інструменти управління вартістю страхової компанії;

  • вдосконалено методи оцінки вартості страхової компанії;

  • розроблено модель управління вартістю страхової компанії з урахуванням параметрів етапу її життєвого циклу;

  • проаналізовано ефективність управління страховими компаніями України за показниками їх вартості;

  • впроваджено механізм управління вартістю страхової компанії у діяльність ЗАТ Фінансова група „Страхові традиції”;

  • вдосконалено організаційно – інформаційне забезпечення механізму управління вартістю страхових компаній.

Об’єктом дослідження виступають процеси управління вартістю страхових компаній.

Предметом дослідження є методи й інструменти управління вартістю страхових компаній, які враховують особливості бізнесу, стан ринку та етап життєвого циклу розвитку компанії.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є загальнонаукові методи дослідження, що спрямовані на визначення сучасних підходів до управління вартістю страхових компаній: аналіз та синтез, індукція та дедукція, системний підхід, статистичні методи оцінки динаміки й тенденцій розвитку страхового ринку України. Крім того, для рішення окремих проблем визначеної теми дослідження було використано наступні методи: формальної та діалектичної логіки – при дослідженні економічної сутності вартості, розвитку дефініції „компанія” та підходів до визначення поняття „вартість компанії”; групувань – при формуванні показників оцінки діяльності страхових компаній України; кореляційно – регресійного аналізу – у процесі ідентифікації етапу життєвого циклу розвитку страхової компанії.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації обґрунтовано комплексні підходи до удосконалення управління страховими компаніями України за показниками їх вартості. При цьому одержані такі наукові результати:

вперше:

- розроблено концепцію механізму управління вартістю страхових компаній на основі системного поєднання виділених елементів, методів та інструментів управління, використання яких забезпечує зростання ринкової вартості компаній і задовольняє економічні інтереси їх власників;

- розроблено модель управління вартістю страхової компанії, що враховує параметри етапу її життєвого циклу, дозволяє визначити ринкове положення компанії й стратегічні вектори розвитку та зростанню її вартості;

удосконалено:

- інструменти управління вартістю страхової компанії на основі побудованої функціональної моделі бізнесу, виділення чинників зростання її вартості та показників оцінки ефективності їх використання, що забезпечує процес розробки стратегій розвитку компанії;

- методи оцінки вартості страхової компанії, які адаптовано до особливостей страхового бізнесу, джерел вартості, інформаційного забезпечення та інтересів груп впливу за критеріями форми їх участі та обов’язків компанії;

- організаційно – інформаційне забезпечення механізму управління вартістю страхових компаній, де визначено принципові підходи до формування звіту про вартість компанії, у якому виділені функціональні області управління, склад спеціальних звітів та фінансових і не фінансових показників оцінки ефективності управління вартістю компаній;

дістали подальшого розвитку:

- система продажу й формування регіональної мережі страхової компанії, що спрямовані на зростання обсягів реалізації страхових послуг, оптимізацію операційних витрат та посилення мотивації персоналу за критеріями вартості;

- принципи управління страховими компаніями та оцінки бізнесу, які визначають системне оточення страхових компаній, види бізнес процесів та об’єктів управління.

Практичне значення одержаних результатів. Одержані результати дослідження мають практичне значення, що забезпечується розробкою механізму управління страховими компаніями, який побудовано з урахуванням системних чинників впливу на зростання ринкової вартості активів страховиків, доходів від страхової діяльності, інвестиційних проектів щодо розвитку мережі продажів страхових послуг, посиленні поточного контролю платоспроможності, вдосконаленню інформаційного забезпечення управлінських рішень. Запропоновані в роботі методи та інструменти управління вартістю страхових компаній є достатньо універсальними, що забезпечує можливість їх впровадження в управління компаніями будь якої форми власності, обсягів діяльності та з урахуванням етапу їх життєвого циклу розвитку.

Основні результати дослідження впроваджені в практику управління фінансовою групою „Страхові традиції”, де реалізовано комплекс фінансових показників, що є складовими системи моніторингу управління вартістю й використання яких забезпечило підвищення якості планування витрат на розвиток мережі продажу страхових послуг, вдосконалення організаційної структури компанії й призвело до зростання прибутку від страхових операцій на рівні обласної дирекції на суму 162 тис. грн.(акт впровадження від 18.03.2008 р.). Практичну значущість має також розроблений автором комплекс показників, за якими було доповнено методику проведення контрольно - аналітичної роботи територіальних управлінь Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг за фінансовим станом страховиків при утворенні страхових резервів та забезпеченні платоспроможності (довідка № 149/19-01/12 від 18.03 2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Обґрунтування теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо впровадження механізму управління вартістю у фінансовий менеджмент страховика одержані автором особисто. Внесок здобувача до публікацій, що написані у співавторстві, відображено у списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися на: Всеукраїнський науковій конференції студентів, аспірантів та молодих вчених „Перспективи та пріоритети розвитку економічного аналізу” (м. Донецьк, 2004 р.); Всеукраїнський науково-практичній конференції „Проблеми розвитку підприємств і нових економічних структур у сучасних умовах” (м. Донецьк, 2004 р.); ІХ Всеукраїнській науково-методичній конференції „Проблеми економічної кібернетики” (м. Запоріжжя, 2004 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів та молодих вчених „Методика обліку, аналізу й аудиту в контексті світовій та вітчизняній практиці її вдосконалення” (м. Київ, 2005 р.); Х науково - методичній конференції „Проблеми економічної кібернетики” (м. Київ, 2005 р.); VIII и ІХ міжнародних наукових конференціях студентів та молодих вчених „Фінансовий та банківський менеджмент: досвід та проблеми” (м. Донецьк, 2006 – 2007 рр.).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковані у 16 наукових роботах загальним обсягом 6,3 др. арк., з яких особисто авторові належить 6,1 др. арк., з них 9 робіт опубліковано у наукових фахових виданнях, 7 тез статей за матеріалами наукових конференцій.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел і викладена на 193 сторінках. Список використаних джерел містить 164 найменувань. У дисертації міститься 49 таблиць, 15 рисунків та 19 додатків.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)