РОЗВИТОК ЛІЗИНГУ ДЛЯ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ У РИНКОВИХ УМОВАХ




  • скачать файл:
Название:
РОЗВИТОК ЛІЗИНГУ ДЛЯ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ У РИНКОВИХ УМОВАХ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

Актуальність теми. Забезпечення технологічної потреби виробництва сільськогосподарської продукції сучасними технічними засобами механізації виробничих процесів є однією з найбільш складних проблем виходу аграрного сектора економіки з кризового стану. З року в рік в аграрних підприємствах України, зокрема Запорізької області, кількість техніки, потрібної для виконання основних технологічних операцій, зменшується. Технічне забезпечення не відповідає сучасним вимогам сільськогосподарського виробництва. Так, забезпечення технологічної потреби сільськогосподарської техніки в аграрних підприємствах за 2006 р. становило 30-75%. Списується сільськогосподарської техніки майже вдвічі менше, ніж необхідно списувати за нормативними строками їх експлуатації. Внаслідок цього істотно збільшилося навантаження на основні види техніки, що це е дозволяє виконувати в строк всі технологічні операції. У зв’язку із цим аграрні підприємства несуть додаткові витрати на оплату послуг стороннім організаціям за виконання частини технологічних процесів, особливо тих, які жорстко обмежені часовими межами Втрати сільського господарства, повязані з нестачею та низьким технічним станом машин, становлять: за перевитратами пального 10-12%, за недобором врожаю більш як на 20%.

У даних умовах одним з перспективних способів оновлення матеріально-технічної бази аграрних підприємств, є лізинг. Аграрні підприємства, не маючи можливості оплатити повну вартість техніки, беруть її в довгостроковий кредит і тим же самим сприяють розвитку вітчизняного машинобудування.

Питання становлення та розвитку лізингу були предметом досліджень наукових праць таких вітчизняних вчених, як В.Г. Васильєва, Н.М. Внукова, В.А. Горемикін, О.І. Дацій, С.В. Дідур,  А.Г. Загородній, Г.А. Іванникова, Е.В. Кабатова, В.М. Кочетков, М.І. Лещенко, Б.Л. Луців, О.О. Ляхова, П.М. Макаренко, О.В. Манойленко, Л.Ю. Мельник, В.І. Міщенко, В.П. Ніколаєв, О.В. Ольховиков, А.А. Пересада, Л.Н. Прилуцький, Н.Є. Селюченко, А.Л. Смирнов, Ю.В. Сосюрко, В.П. Трач, О.В. Ульянченко, Ю.С. Харитонова, Г.О. Холодний, Ю.С. Чекмарева, О.Г. Шпикуляк, Н.П. Шульга та інші. Вихід економіки з кризового стану обумовлює її розвиток відповідно до світових тенденцій, а тому для розвитку лізингу, необхідно спиратись на знання й досвід зарубіжних країн, зокрема, це такі зарубіжні автори як Р. Капроні, М. Міллер, С. Силинг, Р. Хігінс, В. Хойєр, Х. Шпіттлер та інші. Проте, на сьогодні залишаються багато невирішених і дискусійних питань. Зокрема, у наукових працях недостатньо висвітленою є проблема розвитку лізингу для аграрних підприємств у ринкових умовах, потребують обґрунтування методичні підходи до оцінки ефективності застосування лізингу в порівнянні з іншими засобами залучення інвестицій, визначення шляхів удосконалення розвитку лізингу для аграрних підприємств. Розвиток лізингу сприятиме забезпеченню нових конкурентних позицій аграрних підприємств у ринкових умовах та активізації інвестиційного процесу в аграрній сфері. Актуальність цих проблем зумовила вибір теми дисертаційного дослідження, визначила його мету, структуру і завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до наукової теми Таврійського державного агротехнологічного університету „Соціально-економічна політика, менеджмент та маркетинг АПК” номер державної реєстрації 0107U008972, 2007-2010 рр.). Автор є основним виконавцем у розробці шляхів удосконалення розвитку лізингу для аграрних підприємств у ринкових умовах.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка теоретичних і методологічних положень розвитку лізингу для аграрних підприємств у ринкових умовах.

Для досягнення поставленої мети в роботі були поставлені та вирішені наступні завдання:

-   систематизація теоретичних і методологічних підходів до вивчення сутності розвитку лізингу для підприємств;

-   аналіз історичного розвитку та сучасного стану лізингу в Україні та за її межами;

-   розкриття методичних підходів до оцінки ефективності розвитку лізингу на якісному й кількісному рівнях;

-   визначення основних складових процесу розвитку лізингу для суб’єктів господарювання у ринкових умовах;

-   проектування раціональної організаційної схеми лізингу для аграрних підприємств;

-   обґрунтування методичних підходів до оцінки ефективності придбання техніки за лізингом;

-   розробка заходів з удосконалення державного регулювання лізингу аграрних підприємств.

Об’єктом дослідження є процес і рівень розвитку лізингу для аграрних підприємств у ринкових умовах.

Предметом дослідження є теоретичні і методологічні підходи до розвитку лізингу для підприємств у ринкових умовах.

Методи дослідження. В процесі виконання досліджень використовувалися як загальнонаукові, так і спеціальні економічні методи, зокрема: діалектичний метод пізнання і абстрактно-логічний метод (при узагальненні теоретичних і методологічних засад лізингу); історико-економічний (при аналізі теорій розвитку лізингу); аналітичний метод (при розробці понятійного апарату лізингу); структурно - логічний метод (при побудові логіки і структури дисертаційної роботи); метод порівняльного аналізу (при виявленні тенденцій розвитку явищ, що досліджуються, встановлення причин зміни окремих їх параметрів); статистичні методи (при аналізі матеріально-технічного забезпечення аграрних підприємств); монографічний метод (при всебічному і глибокому вивченні матеріально-технічної бази аграрних підприємств, організаційно-правових основ розвитку лізингу, передового досвіду); метод соціологічного опитування (при проведенні моніторингу діяльності агарних підприємств та вивченні інформованості аграрних виробників з питань лізингової діяльності); метод ранжування (при дослідженні проблем діяльності лізингових компаній).

Інформаційною базою дослідження були Закони України, Укази Президента України, законодавчі і нормативні акти Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, офіційні матеріали Державного комітету статистики України, оперативна інформація Головного управління агропромислового розвитку Запорізької обласної державної адміністрації і районних управлінь агропромислового розвитку, дані бухгалтерської та статистичної звітності аграрних підприємств; результати вибіркових спостережень, які проведені автором.

Наукова новизна одержаних результатів. Найбільш вагомі наукові результати, що характеризують новизну дослідження, полягають у такому:

вперше:

- обґрунтовано методичні підходи до оцінки ефективності придбання техніки за лізингом, які враховують визначення ефективності лізингу в порівнянні з іншими засобами залучення інвестицій та передбачають скоординованість лізингових платежів з доходами лізингоодержувачів за рахунок введення розрахункового нормативу річної доходності, який враховується при розрахунку лізингових платежів;

удосконалено:

-       класифікацію лізингу за наступними критеріями: галузь, строки договору лізингу, джерела фінансування, спосіб нарахування виплат, ступінь ризику лізингоодержувача, що розширює понятійний апарат, розвиває сутнісні характеристики лізингу та дозволяє лізингоодержувачу визначитися з вибором того чи іншого виду лізингу і його модифікації;

- методичні підходи до оцінки ефективності лізингу на якісному (істотне збільшення обсягів виробництва, продуктивності праці, прибутку, рентабельності, скорочення строку окупності, підвищення якості продукції та її конкурентоспроможності) і кількісному рівнях (порівняння двох грошових потоків чистого доходу, що залишається в розпорядженні підприємства, у двох варіантах його стійкого розвитку). Саме „вимога стійкого розвитку” принципово відрізняє даний підхід від інших та обумовлює розгляд лізингу як інвестиційного проекту із залученим капіталом;

- систему регіонального лізингу, що ґрунтується на забезпеченні ефективного державного контролю за цільовим використанням фінансових ресурсів, поєднанні функцій лізингодавця і інвестиційної організації в особі банка, що дозволить скоротити кількість посередників і наблизитися до джерела фінансування;

дістало подальший розвиток:

- економічна сутність понять лізингу та агролізингу, згідно якій лізинг – це економіко - правові відносини, що виникають з придбанням лізингодавцем у власність майна та передачею його лізингоодержувачу у тимчасове володіння і користування на визначений термін і за визначену плату;

- визначення передумов розвитку лізингу: історичних, економічних, організаційно-технічних, суспільно-політичних, науково-дослідних, інвестиційно-інноваційних, соціальних та правових, що сприяють регулюванню та стимулюванню розвитку лізингу для аграрних підприємств.

Практичне значення одержаних результатів полягає у впровадженні отриманих результатів досліджень у діяльність аграрних підприємств, що пожвавлює процес оновлення основних засобів та сприяє підвищенню ефективності їх діяльності. Результати дослідження (система регіонального лізингу) використані Головним управлінням агропромислового розвитку Запорізької обласної державної адміністрації при реалізації „Програми розвитку зернового господарства в Запорізькій області на 2007-2011 роки” (довідка №01-00/1671 від 28.08.2008 р.). Науково-методичні розробки автора та рекомендації щодо розвитку лізингу для аграрних підприємств у ринкових умовах використані Михайлівською районною державною адміністрацією при реалізації програми „Зерно Запоріжжя на 2006-2010 роки” та програми „Виробництво товарного ріпаку на 2005-2010 роки” (довідка № 05-24/530 від 28.07.2008 р.). Результати наукових досліджень (методичні підходи щодо оцінки ефективності придбання техніки за лізингом в порівнянні з іншими засобами залучення інвестицій) використані у діяльності ФГ „Вега” при розробці організаційно-економічних засад матеріально-технічного забезпечення підприємства (довідка № 36 від 14.07.2008 р.). Методичні підходи щодо оцінки ефективності придбання техніки за лізингом на якісному і кількісному рівнях використані у діяльності ТОВ „СПП ЛАНА” в процесах оновлення матеріально-технічної бази господарства (довідка № 144/1 від 14.07.2008 р.). Фермерським господарством „Таврида-Агро” використані методичні підходи щодо оцінки ефективності придбання техніки за лізингом (довідка від 15.08.2008 р.).

Теоретичні розробки дисертаційної роботи використовуються в навчальному процесі Таврійського державного агротехнологічного університету при викладанні таких дисциплін: „Менеджмент та маркетинг фермерських господарств”, „Менеджмент і стратегія малого бізнесу” (довідка № 48/4 - 1052 від 20.06.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій представлено авторській підхід до досліджень проблем розвитку лізингу для підприємств і напрямів удосконалення процесу розвитку лізингу для аграрних підприємств у ринкових умовах. Науковий результат, висновки і пропозиції, що виносяться до захисту, одержані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні і методологічні положення і результати дисертаційного дослідження доповідалися автором на 8 наукових конференціях, зокрема, на: Щорічній науко-практичній конференції „Стратегія регіонального розвитку: формування та механізми реалізації” (м. Одеса, 2007р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Стратегія розвитку України в глобальному середовищі” (м. Сімферополь, 2007 р.), Науково-практичній конференції „Актуальні проблеми інноваційно-інвестиційного розвитку економіки України” (м. Харків, 2007 р.), Х Всеукраїнській конференції студентів, аспірантів і молодих вчених „Проблеми та перспективи становлення фінансової системи України (м. Севастополь, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Фінансові ринки та інститути” (м. Харків, 2007 р.), Науково-практичній конференції „Інноваційно - інвестиційна модель розвитку національної економіки” (м. Донецьк, 2008), Науково-практичній конференції „Соціально-економічна політика та розвиток регіонів в умовах переходу до постіндустріального суспільства” (м. Дніпропетровськ, 2008 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Стратегія забезпечення сталого розвитку України” (м. Київ, 2008 р.).

Публікації. Основні положення, ідеї і результати дисертаційного дослідження опубліковані в 15 наукових роботах, в тому числі 7 статей у фахових виданнях. Загальний обсяг опублікованого матеріалу, який належить особисто автору, складає 5,37 умовних друкованих аркушів.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел з 209 найменувань. Загальний обсяг роботи складає 255 сторінок, основний зміст викладений на 159 сторінках. Робота містить 40 таблиць, 20 рисунків, 3 додатки.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)