УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМИ ПОТУЖНОСТЯМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ КОНДИТЕРСЬКОЇ ГАЛУЗІ




  • скачать файл:
Название:
УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМИ ПОТУЖНОСТЯМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ КОНДИТЕРСЬКОЇ ГАЛУЗІ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Зростання доходів населення, підвищення його купівельної спроможності та попиту на продовольчі товари, посилення вимог покупців до якості й безпеки харчових продуктів є основними факторами збільшення виробництва в кондитерської галузі. Наявність високої конкуренції між провідними виробниками на внутрішньому ринку кондитерської продукції сприяє активізації інвестиційних процесів, спрямованих на розширення й введення в експлуатацію нових виробничих потужностей. У той же час можливості здійснення інвестиційної діяльності українських промислових підприємств обмежені низькою рентабельністю продукції, що обумовлює жорсткі вимоги до обґрунтування необхідних обсягів виробничої потужності й відповідних інвестиційних ресурсів. Одночасно має місце об’єктивний процес скорочення термінів експлуатації діючих виробничих потужностей, викликаний прискореними темпами створення й освоєння виробництва нових видів продукції. Це потребує формування якісно нових конкурентоспроможних виробничих потужностей, здатних оперативно реагувати на зміну споживчого попиту а також, що мають важливу властивість - гнучкість.

Дослідженню окремих теоретичних та практичних питань щодо обґрунтування, планування та аналізу рівня використання виробничої потужності, резервів поліпшення її використання на підприємствах та окремих галузях присвячені роботи О.І Амоші, М.І. Іванова, В.П. Москаленка, К. Меллеровича, С.А. Ніколаєвої, Й.М. Петровича, Л.Д. Ревуцького, М.П. Хохлова, М.Г. Чумаченка, Н.В. Шем’якіної, І.Б. Швець та інших. Питання розвитку національного продовольчого ринку, використання потенціалу та виробничих ресурсів підприємств харчової промисловості, регулювання рівня рентабельності підприємств розглядаються в працях таких вчених, як: О.М. Азарян, Л.В. Балабанової, О.В. Березіна, О.В. Оліфірова, Л.О. Омелянович, А.А. Садєкова, Л.В. Фролової, О.О. Шубіна.

Відсутність системи статистичного обліку виробничої потужності підприємства й методичних рекомендацій з оперативного виявлення, аналізу й використанню поточних резервів виробничої потужності знижує вірогідність оцінки виробничих можливостей підприємств і ефективність інвестиційних процесів по нарощуванню виробничої потужності. Потребують більш глибокого вивчення питання щодо визначення сутності економічної виробничої потужності, оцінки гнучкості виробничої потужності, обґрунтування інвестиційних витрат, пов’язаних з розширенням виробництва.

Актуальність проблеми, недостатня вивченість економічних процесів та їх закономірностей, що спостерігаються у виробництві, зокрема процесів нагромадження капіталу, визначили мету і завдання дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.  Дисертаційна робота виконувалася відповідно до комплексного плану науково-дослідних робіт Донецького національного  університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, а саме: НДР „Обґрунтування умов ефективного використання виробничих потужностей підприємства в умовах розширеного виробництва” (номер державної реєстрації 0106U011382, особисто автором розроблено й апробовано методики визначення економічної виробничої потужності підприємства для умов короткострокового планового періоду та оцінки технологічної і продуктової структури виробничої потужності підприємства з виробництва кондитерської продукції); автор брав участь у виконанні науково-дослідної роботи в Донецькому національному технічному університеті „Науково-методичні основи створення регіональної інноваційної моделі відтворення трудових і матеріальних ресурсів виробництва” (номер державної реєстрації 0105U002359, особисто автором обґрунтовано умови економічної ефективності розширення та освоєння нових виробничих потужностей).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розвиток теоретичних основ та розробка науково-методичних і практичних рекомендацій з вдосконалення управління процесами формування виробничої потужності підприємства в умовах розширення виробництва на підставі забезпечення її гнучкості та мобільності щодо ринкового попиту.

Для досягнення поставленої мети в роботі сформульовано і вирішено такі завдання:

дослідження економічної сутності виробничої потужності та особливостей її формування;

дослідження та класифікація чинників формування і використання виробничої потужності, що впливають на прийняття рішень про створення нових, розширення та диверсифікацію діючих виробничих потужностей підприємства;

визначення умов економічної ефективності використання ресурсів і поточних витрат підприємства при розширенні і освоєнні нових виробничих потужностей;

виявлення основних тенденцій в динаміці виробничих потужностей підприємств кондитерської галузі і особливостей інвестиційних процесів, які впливають на формування виробничих потужностей;

обґрунтування властивості гнучкості виробничої потужності;

обґрунтування необхідності створення резервів виробничої потужності і розробка їх класифікації;

розробка науково-методичного підходу до оцінки стану виробництва щодо обґрунтування зміни обсягу і технологічної структури виробничої потужності підприємств;

розробка методу економічної оцінки гнучкості виробничої потужності;

удосконалення науково-методичного підходу до оцінки впливу зміни обсягу виробництва на збільшення інвестиційних витрат.

Об’єктом дослідження є економічні процеси нарощування і використання якісно нових виробничих потужностей підприємств кондитерської галузі.

Предметом дослідження є теоретичні підходи, методичні і практичні питання управління виробничою потужністю підприємств кондитерської галузі в умовах розширення виробництва.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові концепції та теоретичні розробки вітчизняних і закордонних вчених з проблем управління виробничою потужністю підприємства.

У процесі дослідження використовувались методи системного підходу, аналізу і синтезу (для уточнення економічної сутності виробничої потужності і оцінки її ролі в управлінні підприємства); принципи діалектики як загального методу пізнання (для дослідження чинників формування і використання виробничої потужності); методи факторного аналізу (для розробки показників економічної оцінки гнучкості виробничої потужності); індексний метод (для визначення умов економічної ефективності розширення і освоєння нових виробничих потужностей); метод оптимізації (при обґрунтуванні економічної виробничої потужності); метод вибіркових обстежень і угрупувань (для аналізу процесів формування і використання виробничих потужностей на підприємствах кондитерської галузі); кореляційно-регресійний метод (для визначення нормальних значень коефіцієнту фінансової віддачі).

Інформаційну базу дослідження складають закони України, нормативно-правові акти Верховної Ради та Кабінету Міністрів України; офіційні дані Державного комітету статистики України, статистичної звітності й аналітичних обстежень результатів діяльності підприємств кондитерської галузі України, результати наукових досліджень, виконаних автором.

Наукова новизна результатів дослідження. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у розвитку теорії управління виробничою потужністю на підставі забезпечення її гнучкості та мобільності відносно попиту та здатності до скорочення або збільшення виробництва, що передбачає необхідність гнучкого управління інвестиційними витратами. Наукова новизна висунутих у дисертації й обґрунтованих автором положень і рекомендацій полягає в наступному:

Уперше:

запропоновано метод оцінки фінансової складової гнучкості виробничої потужності на основі показників фінансової віддачі виробничої потужності й рентабельності виробничої потужності, що дозволяє обґрунтувати реальні резерви підприємства, використання яких сприяє скороченню поточних та інвестиційних витрат.

Удосконалено:

класифікацію чинників формування й використання виробничої потужності, через які нові умови господарювання впливають на ухвалення рішення про створення нових, збільшення діючих або диверсифікацію наявних виробничих потужностей підприємств, а саме виділено чинники регулювання капіталомісткості продукції різноспрямованої дії, врахування яких є необхідним під час здійснення інвестиційних витрат в умовах збільшення обсягу виробництва;

метод оцінки технологічної структури виробничої потужності підприємства з урахуванням змінного попиту на продукцію, що дозволяє забезпечити одержання максимального прибутку в короткостроковому періоді з незмінними технологічними й організаційними умовами;

науково-методичний підхід до оцінки інвестиційних витрат, пов’язаних з розширенням виробництва на основі виявлення взаємозв’язку між рівнем інвестиційних витрат і виробничою потужністю підприємства, що враховує їх галузеву специфіку й непропорційний характер наростання.

Дістало подальший розвиток:

визначення категорії «економічна виробнича потужність» підприємства, яка на відміну від існуючих встановлює взаємозв’язок між максимальною продуктивною здатністю устаткування й економічними результатами його використання, питомими витратами й сукупним прибутком підприємства, що в остаточному підсумку визначає його ринкову значимість;

науково-методичний підхід до визначення критерію економічної ефективності використання ресурсів і поточних витрат підприємства при розширенні й освоєнні нових виробничих потужностей на основі співвідношення індексів динаміки показників витрат ресурсів і фінансових  результатів;

класифікація резервів виробничої потужності, відмінність якої полягає в тому, що крім виробничих резервів, обумовлених наявними технологіями, враховує резерви виробничої площі, як головного обмеження в умовах збільшення виробництва, наявність яких в умовах підвищення попиту на продукцію може забезпечувати конкурентоспроможну позицію підприємства.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці рекомендацій щодо обґрунтування економічної виробничої потужності підприємства в умовах короткострокового періоду та методичних рекомендацій щодо оцінки необхідної виробничої потужності з врахуванням виробничих та інвестиційних витрат на підприємствах кондитерської галузі.

Висновки і рекомендації, запропоновані у дисертаційній роботі, схвалено і впроваджено в практику діяльності підприємств: ЗАТ ВО „Конті” (акт впровадження №899/05.1 від 30.11.2006 р.), ЗАТ „КОНТІ-РУС” м. Курськ (довідка про впровадження №476 від 25.10.2007 р.); ПП. „ДОКС” (довідка про впровадження №64 від 05.02.2008 р.), ТОВ „ДМК” (довідка про впровадження №128 від 16.04.2008 р.).

Результати дослідження використовуються у навчальному процесі при викладанні дисциплін: „Організація виробництва”, „Економіка підприємства”, „Основи підприємництва”, а також при виконанні курсових, дипломних та магістерських робіт.

Особистий внесок здобувача. Сформульовані і обґрунтовані в дисертаційній роботі наукові положення, висновки і рекомендації отримані автором самостійно на підставі проведеного дослідження практики управління виробничими потужностями на підприємствах кондитерської галузі України.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися й обговорювалися на 7 науково-практичних конференціях:

на 5 міжнародних конференціях: „Актуальні проблеми економічного та соціального розвитку виробничої сфери” (м. Донецьк, 2004, 2005рр.); „Освіта як фактор забезпечення стабільності сучасного суспільства” (м. Тернопіль, 2004 р.); „Управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення” (м. Ялта, 2005 р.); „Теорія та практика економіки та підприємництва” (м. Алушта, 2006 р.);

на 2 всеукраїнських: „Проблеми та перспективи розвитку зовнішньоекономічної діяльності регіону” (м. Маріуполь, 2004 р.); „Проблеми розвитку фінансової системи України та Криму” (м. Сімферополь, 2004 р. ).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 12 наукових праць загальним обсягом 4 друк. арк., з них автору належить 3,4 друк. арк., у тому числі 5 статей у фахових виданнях, рекомендованих ВАК України, загальним обсягом 2,5 друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, 3 розділів, 9 підрозділів, висновків, списку використаних джерел із 156 найменувань і 16 додатків Основний зміст викладено на 175 сторінках, дисертація містить 22 таблиці (обсягом 11 сторінок) і 17 рисунків (обсягом  10 сторінок).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)