Лико С.М. Агромеліоративна оцінка та особливості використання фосфоритів як меліорантів на осушуваних грунтах



Название:
Лико С.М. Агромеліоративна оцінка та особливості використання фосфоритів як меліорантів на осушуваних грунтах
Альтернативное Название: Лыко С.М. Агромелиоративные оценка и особенности использования фосфоритов как мелиорантов на осушаемых почвах
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ


 


У вступі обґрунтовано актуальність, мету і завдання дисертаційної роботи, об’єкт, предмет дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.


Розглянуто умови утворення фосфоритів, їхні запаси в Україні, класифікацію родовищ та застосування фосфоритів у сільському господарстві.


Показано роль фосфоритів у забезпеченні високих урожаїв цукрового буряку, зернових і зернобобових культур, багаторічних і однорічних трав та підвищенні якості продукції.


Вивченню проблеми використання фосфоритів як комплексного меліоранта на кислих і забруднених радіонуклідами ґрунтах присвячено ряд досліджень, результати яких висвітлено в працях В.М. Кавецького, М.А. Макаренка, Г.О. Буожиса, М.А. Лапи, Я.П. Швей, А.М. Ласненка, Б.С. Носка, А.О. Христенка, В.І. Бабуліна, М.Й.Шевчука, В.А. Гаврилюка та інших.


На основі проведених досліджень було визначено методичні підходи до розробки шкали агромеліоративного оцінювання фосфоритів і підготовлено методику оцінювання.


 


СТАН ВИВЧЕННЯ ПИТАННЯ ВИКОРИСТАННЯ


ЗЕРНИСТИХ ФОСФОРИТІВ ЯК МЕЛІОРАНТІВ


 У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ


 


У першому розділі викладено огляд літературних джерел, у яких висвітлено результати досліджень вітчизняних та зарубіжних дослідників щодо вивчення умов утворення фосфоритів, їхніх запасів, класифікації родовищ.


 


УМОВИ, ОБ'ЄКТИ, ПРОГРАМА ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ


 


У другому розділі зроблено обґрунтування завдання, об’єктів та методики досліджень, проаналізовано природні умови за час досліджень. Експериментальна робота проводилася у 1998 – 2007 рр. на кафедрі екології Національного університету водного господарства та природокористування і на кафедрі біології та прикладної екології Рівненського державного гуманітарного університету.


Об’єктами досліджень були зернисті фосфорити Милятинського родовища та процеси взаємодії їх з ґрунтом. Програмою досліджень передбачалося визначення складу і властивостей місцевих фосфоритів та проведення їх комплексної агромеліоративної оцінки, а також встановлення енергетичної і економічної оцінки використання фосфоритів.


Дослідження проводили в умовах польового, вегетаційного та виробничого дослідів, також аналізувалися фондові матеріали.


Польові досліди закладено в лучній та просапній сівозмінах на меліорованих торфових ґрунтах у заплаві р. Цир Камінь-Каширського району Волинської області.


Площа облікових ділянок становила 50 м2, повторність чотириразова. Ґрунт торфовий низинний, потужний, малозольний, гіпново-очеретяно-осоковий на торфі рНKCl – 4,6 – 4,8. Вміст: азоту – 3,11 – 3,23 %, фосфору (Р2О5) – 0,33 – 0,42 %, калію (К2О) – 0,01 – 0,03 %, кальцію (СаО) – 2,3 %, Fe2О3 – 4,6 % у перерахунку на абсолютно суху наважку ґрунту.


Згідно з програмою досліджень для агромеліоративної оцінки фосфоритів та їхнього впливу на властивості й режими ґрунту визначали основні показники родючості: мінеральний залишок, вміст азоту, рухомого фосфору та калію (за Кірсановим), кальцію та магнію, гідролітичну кислотність, рН.


 


Зразки ґрунту відбирали з шарів 0-15, 15-30, 30-45 см у період збирання врожаю відповідно до загальноприйнятих методик.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины