Лимар В.А. Вплив способу поливу, режимів зрошення, прийомів обробітку грунту на продуктивність арахісу в умовах півдня України



Название:
Лимар В.А. Вплив способу поливу, режимів зрошення, прийомів обробітку грунту на продуктивність арахісу в умовах півдня України
Альтернативное Название: Лымарь В.А. Влияние способа полива, режимов орошения, приемов обработки почвы на арахиса в условиях юга Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі розкрито суть наукової проблеми, обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету і завдання досліджень,  показано зв’язок роботи з науковими програмами і темами, зазначено новизну одержаних результатів, їхнє практичне значення.   


      У першому  розділі “Стан вивченості питання” на основі літературних джерел наведено господарське значення та  історія культури арахісу в Україні; ботанічні,  морфологічні і біологічні особливості арахісу; проаналізовано стан вивченості питань застосування прийомів обробітку ґрунту, зрошення і мінеральних добрив. Констатовано, що зазначені питання вивчено недостатньо і вони потребують подальшої деталізації, особливо в зв’язку із впровадженням сучасних способів поливу і диференційованих режимів зрошення.


            У другому розділі  “Умови та методика проведення досліджень”  подається характеристика ґрунтових та погодних умов, методика проведення польових та лабораторних досліджень.


      Дослідне поле, де проводилися дослідження, розміщене на землях Дослідного господарства Інституту південного овочівництва і баштанництва Голопристанського району Херсонської області (колишня Херсонська селекційна дослідна станція баштанництва).


      Ґрунтовий покрив дослідного поля представлений чорноземом осолоділим, супіщаним. Характерною особливістю даного ґрунту є значна потужність гумусового профілю (в середньому 76 см) при незначному в ньому вмісту гумусу – 1,2-1,5%.  В зв'язку  з тим , що ґрунти відносно бідні на органічні і мінеральні колоїди, вони мають невелику повну польову вологоємність – 9,4-9,7% і водоутримну здатність. Ґрунти є типовими для регіону загальною площею 330 тис. га , де розміщено 100  тис. га  орних земель.  За основними водно-фізичними і агрохімічними показниками ґрунти придатні до вирощування арахісу, але потребують зрошення.


      Погодні умови  за роки досліджень як за температурним режимом, так і за вологозабезпеченістю були не однаковими. Найвища сума позитивних температур  відмічена у 1994 р. – 3183о. У 1993, 1995 рр. вона наближалась  до норми і становила відповідно 2719 і 2808о. Сума опадів за період, обмежений  температурами  +15о С, була у 1993 р. – 99 мм, 1994 р. – 95 мм, 1995 р. – 130 мм, тобто нижче норми (165 мм).


      Досліди закладали за такими схемами.


 


      Дослід 1.  Вплив способів поливу, режимів зрошення і доз мінеральних добрив на продуктивність арахісу. Дослід закладено за 3-факторною схемою:


 


І фактор – способи поливу:


1.      Дощування.


2.      Мікродощування.


3.      Краплинне зрошення.


 


ІІ фактор – режими зрошення:


1.      Без поливу.


2.      Водозаощаджуючий  режим ( поливи при зниженні вологості ґрунту до 60% НВ).


3.      Диференційований режим ( поливи при зниженні вологості ґрунту до 65% НВ у період сходи – цвітіння, 75% НВ у період цвітіння-утворення зерна, 60% НВ – достигання зерна).


4.      Інтенсивний режим (поливи при зниженні вологості ґрунту до 80% НВ).


ІІІ фактор –  дози мінеральних добрив (кг/га д.р.):


1.      Без добрив.


2.      N 45 Р45 К30 (рекомендована доза).


3.      N 90 Р90 К60 (подвійна доза).


Схема розміщення ділянок на полі систематична. Загальна площа ділянок      ІІІ порядку – 120 м²,  облікова  – 100 м², ІІ порядку відповідно – 480 і 400;       І порядку - 1440 і 1200. Повторність чотириразова.


 


   Дослід 2. Вплив способів і глибини основного і передпосівного обробітку ґрунту на продуктивність арахісу. Дослід проведено за                     2-факторною схемою :


 


І фактор – спосіб і глибина основного обробітку ґрунту :


1.       Оранка на глибину 20-22 см.


2.       Оранка на глибину 25-27 см.


3.      Поверхневий обробіток - дискування на  глибину 10-12 см.


 


ІІ фактор –  спосіб і глибина передпосівного обробітку ґрунту :


1.      Культивація на глибину 10-12 см.


2.      Чизелювання на глибину 14-16 см.


Повторність досліду 4-разова , розмір облікової ділянки ІІ порядку             – 100 м2, І порядку – 200 м2 .


 


Дослід 3. Вплив підгортання та присипання рослин на продуктивність арахісу.


-          Без підгортання і присипання  (контроль).


-          Одне підгортання ( у фазу масового цвітіння).


-          Два підгортання (1–у фазу масового цвітіння, 2– у фазу утворення бобів).


-          Ручне присипання рослин ґрунтом (у фазу утворення бобів).


 Повторність досліду 4-разова , розмір облікової ділянки   –100 м2.


 


      Монтаж зрошуваних систем і технологія поливів проводилась за методикою Інституту гідротехніки і меліорації. В дослідах використано тензіометри ВВТ – РТУ-33-68-86, які передбачають одночасне вивчення форм і контуру зволоження, а також режим потенціалів вологи по глибині грутового профілю і радіусу від місця водовипуску.


      Спостереження за динамікою поживного режиму ґрунту проводили у шарі 0–20 см на початку і в кінці вегетації арахісу.  Вміст нітратів визначали за Гриндвальд – Ляжем , рухомого  фосфору – за Мачігіним; обмінного калію – полум’яно - фотометричним методом . Об’ємну вагу ґрунту визначали за допомогою різольного циліндру, водопроникність – методом заливних майданчиків.


 


      З метою всебічної оцінки прийомів агротехніки, що вивчалися в дослідах, крім вище зазначених, проводили інші необхідні обліки і спостереження за загальноприйнятими методиками.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины