Метелюк Ефективні та екологічно збалансовані кормові сівозміни на осушуваних торфових грунтах Полісся



Название:
Метелюк Ефективні та екологічно збалансовані кормові сівозміни на осушуваних торфових грунтах Полісся
Альтернативное Название: Метелюк Эффективные и экологически сбалансированные кормовые севообороты на осушаемых торфяных почвах Полесья
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

РОЗДІЛ 1     РОЛЬ СІВОЗМІН В ЕФЕКТИВНОМУ І ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНОМУ ВИКОРИСТАННІ ОСУШУВАНИХ ГРУНТІВ ГУМІДНОЇ ЗОНИ  УКРАЇНИ


(огляд літератури)


В розділі представлено літературний огляд характеристики осушених грунтів Полісся, особливості вирощування  на них сільськогосподарських культур, а також сформовано концепцію побудови сівозмін в сучасних умовах на осушуваних органогенних грунтах Полісся України.


 


РОЗДІЛ 2     Місце, умови і методика проведення досліджень


2.1. Меліорований стан та характеристика грунтового покриву


Осушення Ірпінської заплави проведено в 1947-1951рр., реконструкцію здійснено в 1969 році. На заплаві побудовано осушувально-зрошувальну систему. Установлено 130 залізобетонних гідротехнічних споруд, на 45 з них установлені заставки верхнього і нижнього б’єфа для регулювання води. Відстань між каналами 150-200 м. На мінеральних і неглибоких торфовищах улаштований гончарний, а на середніх та глибоких торфовищах кротовий дренаж.


Регулювання водного режиму осушуваних земель проводиться шляхом подання води для зволоження в посушливі періоди вегетації культур з водосховищ, розташованих у верхів’ї системи.


Дослідження проводилися в 1993-1996рр. на Гостомельському опорному пункті Інституту землеробства УААН (р.Ірпінь, Київська область) в Поліській зоні України.


Грунти дослідних ділянок типові для Полісся і відносяться до середньоглибоких, староорних, добре розкладених торфовищ (55-63%). Реакція грунтового розчину слабокисла (рНсольове 5.3-5.4). Грунти відзначаються низьким вмістом калію (0.09-0.1%) та фосфору (0.8-0.9%), високим  - азоту (2.8-3.4%  на абсолютно суху наважку). Зольність шару грунту 0-30 см складає 21.5%.


2.2. Погодно-кліматичні умови проведення досліджень


Кліматичні умови проведення дослідів характерні для Полісся України. Це помірно тепла, середньо-зволожена зона. Середньодобова (квітень-вересень) температура повітря в 1993-1996рр. була  на 0.1, 1.2, 1.2 і 1.50С відповідно вищою від норми (15.20С). Найбільш вологим був 1995р., коли опадів випало 425 мм за квітень-вересень при нормі 357 мм; 1994р. був засушливим, коли опадів випало 76% від норми; 1993р. характеризувався метеорологічними показниками, близькими до середньобагаторічних; 1996р. був найтепліший (16.70С) з кількістю опадів меншою від норми (86.8%).


2.3. Програма, методика проведення досліджень


Дослідження проводились у стаціонарному досліді з чотирма шестипільними сівозмінами та монокультурою багаторічних трав за схемою, наведеною в таблиці 1. Дослідження проводилися під час другої ротації сівозмін. Вивчення сівозмін проводилося з трьома варіантами удобрення (табл.2).


Розмір посівної ділянки - 32 м2, облікової - 25 м2, повторення - 4-разове. Розміщення варіантів по повтореннях систематичне. Режим скошування багаторічних травосумішок - триукісний. Висівали насіння районованих сортів. Облік врожаю - поділянковий.


У дослідах застосовували рекомендовану для органогенних грунтів технологію вирощування сільськогосподарських культур і на посівах багаторічних трав. Залуження проводили травосумішкою злаків (стоколос безостий - 9, костриця лучна - 8, тимофіївка лучна - 7 кг/га схожого насіння) на початку серпня після проміжної культури та при перезалуженні. Спосіб  сівби - звичайний рядковий з міжряддями 15 см.


Азотні добрива у формі аміачної селітри, фосфорні - гранульованого суперфосфату, калійні - хлористого калію вносили під багаторічні травосумішки тричі за вегетацію (під кожний укіс). Під однорічні культури добрива вносили одноразово на весні перед сівбою.


 


Поживний режим грунту визначали в шарі 0-30 см. Відбір зразків грунту під багаторічними травосумішками проводили в три строки: перший - в період початку виходу в трубку, другий - після другого укосу трав і третій  - після третього укосу трав.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины