Волошин М.М. Оптимізація зрошувальних норм та оперативне управління поливами при платному водокористуванні



Название:
Волошин М.М. Оптимізація зрошувальних норм та оперативне управління поливами при платному водокористуванні
Альтернативное Название: Волошин Н.Н. Оптимизация оросительных норм и оперативное управление поливами при платном водопользовании
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі розкрито суть наукової проблеми, обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету і завдання досліджень, показано зв’язок роботи з науковими програмами і темами, зазначено новизну одержаних результатів, їхнє практичне значення.


У першому розділі Необхідність оптимізації водокористування та шляхи її вирішення в сучасних умовах” на основі літературних джерел проаналізовано функціонування в Україні зрошуваного землеробства, визначені основні еколого-економічні проблеми його розвитку та шляхи їх розв’язання.


Як відомо, технології управління водокористуванням ґрунтуються на внутрішньогосподарських і системних планах водокористування, яким присвячено дослідження О.М. Костякова, С.А. Алпатьєва, Н.О. Орлової, Н.Ф. Натальчука, М.О. Лазарчука та ін. Управління водорозподілом були предметом досліджень П.І. Коваленка, К.І. Шавви, Б.Ф. Євдокимова, В.М. Попова, Ю.О. Михайлова, К.Б. Сапарова, В.М. Кир’янова, та ін. Вдосконаленням режимів зрошення сільськогосподарських культур займалися П.І. Коваленко, В.П. Остапчик, М.І. Ромащенко, В.А. Писаренко, П.І. Ковальчук, Т.А. Михальська, О.І. Жовтоног, Л.А. Філіпенко, В.М. Корюненко та ін. Техніко – економічним нормуванням водопотреби присвячені дослідження П.І. Ковальчука, Л.М. Рекса, А.В. Штаковського, Б.Б. Шумакова та ін. Математичним моделюванням ґрунтових процесів займались вчені А.П. Фільчаков, О.Я. Олійник, Л.Н. Горев, та теоретичним дослідженням моделей вологопереносу в ґрунтах - А.І. Голованов, С.Ф. Аверьянов, Я.А. Пачепський, І.Є. Жернов, М.М. Муромцев, А.Б. Ситніков, М.І. Огнянік, М.І. Ромащенко, В.П. Ковальчук, С.С. Коломієць та ін.


Проте в сучасних соціально–економічних умовах актуальними є екологічні та економічні підходи до водокористування, зокрема поліпшення водокористування в умовах плати за воду.


Виникла необхідність вирішення наукових і практичних задач, розробки підсистеми "ресурсно-економічної оцінки варіантів водокористування", де оптимізується функція додаткового чистого прибутку від зрошення. Розробки нового технологічного рішення - високоточної технології ресурсоощадливого управління поливами на основі багатошарової моделі вологоперенесення, з мінімізацією втрат води на інфільтрацію, пристосування параметрів до умов конкретного поля (що особливо важливо для фермерських господарств). Використанні нового технологічного рішення - водозберігаючих режимів зрошення сільськогосподарських культур на різні рівні ресурсозбереження. Оптимальне водокористування на внутрішньогосподарській мережі в сучасних умовах зрошення повинно проводитись за схемою

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины