Климчик О.М. Оцінка екологічного стану поверхневих водних об\'єктів на меліорованих територіях



Название:
Климчик О.М. Оцінка екологічного стану поверхневих водних об\'єктів на меліорованих територіях
Альтернативное Название: Климчик А.Н. Оценка экологического состояния поверхностных водных объектов на мелиорируемых территориях
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі розкрито суть наукової проблеми, обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету, задачі, об`єкт дослідження, відзначено зв`язок роботи з науковими програмами і темами, зазначено новизну одержаних результатів, їхнє практичне значення, апробація результатів дослідження та їхня публікація.


У першому розділі “Екологічний стан поверхневих водних об’єктів меліорованих територій та проблема його оцінки” на основі літературних джерел, нормативно-правових документів і наукових досліджень виконано аналіз структури показників якості та методів визначення екологічного стану водних екосистем, який свідчить про наявність значної кількості методик оцінки якості та екологічного стану поверхневих вод (Бєлоусов А.П., Брєзгунов В.С., Горєв Л.М., Жукинський В.М., Кисляков Ю.Я., Яцик М.В. та інші). Однак аналіз застосовуваних методик оцінки забрудненості поверхневих водних об’єктів, у тому числі і на меліорованих територіях, показав, що наявні методи комплексного узагальнення багатопараметричної інформації про якість водних екосистем не дають можливості дати оперативну оцінку їхнього екологічного стану та динаміку показників якості води. Застосовувані методики оцінки забрудненості поверхневих вод - це досить строката система оцінок різного ступеня формалізації, різноманітність яких зумовлена різними рівнями глибини досліджень стану водних об’єктів, цілями і задачами оцінки якості води, відмінністю позицій, з яких ведеться оцінка, і використовуваних для цього критеріїв оцінки, які не відтворюють повноти узагальненого екологічного стану водних ресурсів. Крім того, існуючі методи оцінки не дають змоги спрогнозувати наслідки антропогенного впливу на якість та екологічний стан поверхневих водних об’єктів, зокрема впливу на них функціонування гідромеліоративних систем.


Проведений аналіз наукових досліджень щодо зазначеної проблеми свідчить про необхідність обґрунтування та розробки методу комплексної багатопараметричної оцінки екологічного стану гідрологічних екосистем, який забезпечив би оперативність інтегрованої оцінки екологічного стану поверхневих водних об’єктів, можливість створення гнучкої інформаційної бази даних екологічних показників якості водних екосистем, у тому числі і на меліорованих територіях, для прогнозування динаміки їхнього екологічного стану та розробки заходів щодо оптимізації структурних елементів територіальних екосистем. На основі проведеного аналізу та відповідно до поставленої мети сформульовано задачі досліджень.


У другому розділі “Програма, умови і методика проведення досліджень” наведено програмні питання, описано методику аналітичних досліджень, зазначено об’єкти досліджень, наведено вихідні дані.


 


Методика комплексної критеріальної багатопараметричної оцінки екологічного стану водних екосистем адаптована до умов типового меліоративного об’єкта гумідної зони – Солотвинської осушувальної системи, яка розташована у межах басейну р. Тетерів і є еталонною системою. Магістральний канал (МК) суміщено з руслом р. Коднянка, яка є лівою притокою р. Гуйви – головним водоприймачем скидних вод. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины