Михальська Т.О. Прийняття рішень в задачах управління та проектування зрошення на основі ресурсозберігаючих технологій



Название:
Михальська Т.О. Прийняття рішень в задачах управління та проектування зрошення на основі ресурсозберігаючих технологій
Альтернативное Название: Михальская Т.А. Принятие решений в задачах управления и проектирования орошения на основе ресурсосберегающих технологий
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

В першому розділі представлено аналіз функціонування в Україні зрошуваного землеробства, визначені основні еколого-економічні проблеми його розвитку та шляхи iх розв’язання.


            Зокрема, зрошуване землеробство стало основним способом iнтенси-фикацiї сiльськогосподарського виробництва та покращання соцiально-демографiчної сiтуацiї. Проте недолiки в впровадженнi водних мелiорацiй приводять до нерацiонального, економично неефективного використання водних i енергетичних ресурсiв, негативного впливу на грунти ( підвищення рiвня грунтових вод, заболочення, осолонцювання, ерозії грунту) та ін.


            В цьому зв'язку велике теоретичне та практичне значення має  прийняття рішень в задачах управлiння та проектування зрошення на основi впровадження економічно ефективних та екологічно безпечних ресурсозберігаючих режимів.


            На основі експериментальних даних Інституту зрошуваного земле-робства, узагальнення світового досвіду та теоретичних досліджень визна-чені передумови використання ресурсозберігаючих технологій, системати-зовані принципи та методи іх застосування: диференціація передполивного порогу вологості грунту з урахуванням чутливості культур до воло-гозабезпеченості по фазах або періодах розвитку, зменшення розрахункового шару грунту скорочення поливної норми; мобілізація біологічних потенціалів рослин; регулювання фітоклімату посівів та ін.


            Використання сукупності цих способів дозволяє оптимізувати поливний режим сільськогосподарських культур, суттєво економить воду,  зменшує ії витрати на одиницю додаткового  врожаю та ін.


            Водозберiгаюча система зрошуваного землеробства, що базується на використаннi цих принципiв, повiнна забезпечувати оптимальну органiзацiю поливiв без суттєвого зниження врожаїв та прибутку.


            Для впровадження в практику управління поливами ресурсозберігаю-чих режимів зрошення видзначено основні шляхи вдосконалення систем прийняття рішень: оптимiзацiя алгоритму оперативного планування поливiв на сiвозмiнi; систематизацiя параметрiв, формалiзацiя розрахункових формул ресурсозберігаючих режимів; прийняття рішень на принцiпах комбiнованого управлiння; оптимiзацiя параметрiв зрошувальних систем.


            У другому  розділі  з позицій системного моделювання розглядається методологія прийняття оптимальних рішень при плануванні зрошення, яка базується на імітаційно-оптимізаційному моделюванні і дозволяє оцінювати ефективність технологій управління поливами як на окремих полях, так і на сівозміні.


            При управлінні  поливами  на  сівозміні  сукупність полів розгляда-ється як складна система, в якій здійснюється розподіл водних ресурсів, виходячи з поставлених цілей та критеріїв оптимізації при обмежених  водних  ( енергетичних ) і технічних ресурсах, з врахуванням пріоритетності поливiв культур, а також інших факторів.


 


            Ціллю даної системної моделі являється вивчення ефективності різних режимів зрошення, розробка методів оцінки технологій управління поливами на сівозміні, що досягається побудовою двохрівневої математичної моделі.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины