Бабіцький В.В. Розробка технічних засобів і принципових схем зрошення малоконтурних ділянок



Название:
Бабіцький В.В. Розробка технічних засобів і принципових схем зрошення малоконтурних ділянок
Альтернативное Название: Бабицкий В.В. Разработка технических средств и принципиальных схем орошения малоконтурних участков
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі наведено стислу характеристику дисертаційної роботи, обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету і завдання досліджень, показано зв’язок роботи з науковими програмами і темами, зазначено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.


У першому розділі “Аналіз існуючих технологій та засобів зрошення” на основі літературних джерел подано огляд і аналіз наукових досліджень, які присвячені обґрунтуванню ефективності й напрямам розвитку технологій та засобів зрошення у світі та в Україні. Наведено ефективність зрошувальних меліорацій в Україні при вирощуванні сільськогосподарських культур в умовах недостатньої вологозабезпеченості.


Дослідження, в яких розв’язували проблеми підвищення ефективності експлуатації зрошувальних систем з широкозахватною дощувальною технікою, провели: в Росії Носенко В.Ф., Рязанцев А.І., Савушкін С.С., Нікулін С.М., Ерхов М.С.; в Україні – Коваленко П.І., Гринь Ю.І., Гурін В.А., Шевченко О.В., Михайлов Ю.О., Ромащенко М.І., Науменко І.І., Конаков Б.І. Дослідження з розроблення мобільної дощувальної техніки майже не проводили, оскільки, вона не знайшла широкого застосування в практиці зрошуваного землеробства.


Реформи в сільському господарстві змінили категорію землекористувачів, призвели до збільшення кількості власників землі та зменшення площ зрошення, внаслідок чого значно підвищився попит на мобільні шлангобарабанні установки з сезонною площею зрошення 5 – 20 га. В Україні дощувальну техніку для таких площ зрошення не виробляють, а використовують в основному закордонну. Аналіз дощувальної техніки показав, що зарубіжні установки дорогі й малоефективні при використанні на діючих системах, тому перспективним і необхідним є налагодження вітчизняного виробництва мобільних дощувальних установок шлангобарабанного типу екологічно безпечних з невисокою енергоємністю поливу.


У другому розділі “Обґрунтування напрямів та методів досліджень” розроблено блок-схему напрямів та методів досліджень, обґрунтовано доцільність використання мобільних дощувальних установок для зрошення малоконтурних ділянок. Аналіз напрямів досліджень показав, що при розробці принципових схем і конструкцій мобільних дощувальних установок велика увага приділяється дослідженню їхніх робочих органів (рис.1).


Дослідження показників і параметрів дощувальних насадок і апаратів здійснювали в лабораторних та польових умовах.


Дослідження в лабораторних умовах передбачали визначення витратних характеристик дощувальних насадок та визначення коефіцієнта витрат.


Дослідження дощувальних апаратів та насадок у польових умовах проводили на експериментальній шлангобарабанній установці на дослідному полі Кам’янко-Дніпровської дослідної станції та передбачали визначення таких показників: коефіцієнт рівномірності зрошення; середній діаметр крапель дощу; силова дія крапель дощу на ґрунт; середня питома потужність дощу; ерозійно-допустима достокова норма поливу; показник безнапірної водопроникності.


Дослідження силових та швидкісних характеристик розробленого гідроприводу (мембранного та поршневого) проводили в лабораторних та польових умовах.


 


Дослідження передбачали визначення таких показників: крутний момент на валу відбору потужності залежно від робочого тиску; швидкість обертання вала гідроприводу залежно від опору руху при різних значеннях робочого тиску; тривалість робочого та холостого ходу залежно від робочого тиску; кут обертання вала гідроприводу (переміщення трубопроводу) за один робочий хід; витрати води при роботі гідроприводу.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины