Чернишевська Л.Ю. Створення водоощадливих конструкцій каналів зрошувальних систем



Название:
Чернишевська Л.Ю. Створення водоощадливих конструкцій каналів зрошувальних систем
Альтернативное Название: Чернышевская Л.Ю. Создание водоощадливих конструкций каналов оросительных систем
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі розкрито актуальність досліджень, направлених на зниження фільтраційних втрат обгрунтуванням водоощадливих конструкцій протифільтраційних облицювань; наведено наукову новизну, практичну цінність роботи; сформульовано мету і задачі досліджень.


У першому розділі проаналізовано еколого-меліоративний стан зрошуваних земель півдня України, роботу характерних типів конструкцій протифільтраційних облицювань і методи їх розрахунків; виконано аналіз стану сучасної мережі відкритих зрошувальних каналів, досліджень фільтраційних втрат із облицьованих і необлицьованих каналів, поставлено мету і задачу досліджень.


Фільтраційні втрати води із каналів є одним із негативних впливів меліорації на зрошувані землі. Вони зменшують коефіцієнт корисної дії зрошувальних систем, потребують більших розмірів каналів, збільшують водозабір із джерела зрошення, матеріальні і енергетичні витрати в процесі будівництва і експлуатації каналів.


Аналіз сучасного технічного стану зрошувальних каналів і зміни еколого–меліоративного стану зрошуваних земель під впливом фільтрації із каналів показав, що в багатьох випадках вони незадовільні: багато постійних каналів проходить в земляному руслі без облицювання або мають неефективні конструкції облицювання і під впливом фільтрації піднімаються рівні грунтових вод і відбувається підтоплення, заболочування, засолення зрошуваних земель.


Питаннями фільтрації займались теоретично і експериментально багато вітчизняних і зарубіжних вчених. Особливий розвиток теорії фільтрації припав на 50-60-ті роки, коли розпочалось будівництво великих гідромеліоративних систем.


Але конструкції каналів зрошувальних систем  застосовували з врахуванням лише витрат води каналів, без врахування впливу грунтів на протифільтраційне облицювання в процесі експлуатації. Методи розрахунків конструкцій ПФО також не враховували дію грунтів на протифільтраційне облицювання.


Тому в дисертації розглянуто роботу системи “облицювання – грунт” та знайшла розвиток ідея  М.М.Біляшівського про те, що ПФО працюють спільно з їх грунтовими основами і протифільтраційний ефект облицювань  залежить від грунтової основи і при проектуванні, будівництві і експлуатації каналів потрібно розглядати систему “облицювання – грунт”.


          У другому розділі викладено методику теоретичних, лабораторних і натурних досліджень, проведених в роботі.


Теоретичні дослідження виконано в напрямках:


     розробка аналітичних залежностей для визначення фільтраційних втрат для умов вільної і підпертої фільтрації з необлицьованих і облицьованих каналів залежно від водно-фізичних властивостей грунтів;


     розробка теоретичних основ режиму водоподачі, який забезпечує мінімізацію непродуктивних фільтраційних втрат;


 


     вдосконалення розрахунку міцності монолітного бетонного облицювання з врахуванням нелінійно-деформованого стану системи "облицювання – грунт" для каналів на набухаючих і випинаючих грунтах.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины