Пендак Н.В. Удосконалення водокористування з урахуванням ризиків при зрошенні овочевих культур (на прикладі Херсонської області)



Название:
Пендак Н.В. Удосконалення водокористування з урахуванням ризиків при зрошенні овочевих культур (на прикладі Херсонської області)
Альтернативное Название: Пендак Н.В. Совершенствование водопользования с учетом рисков при орошении овощных культур (на примере Херсонской области)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі розкрито суть наукової проблеми, обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету і завдання досліджень, показано зв’язок роботи з науковими програмами і темами, зазначено новизну одержаних результатів, їхнє практичне значення.


У першому розділі Основні задачі водокористування в умовах плати за воду при вирощуванні овочевих культур на основі літературних даних проаналізовано функціонування в Україні зрошуваного землеробства, визначено основні еколого-економічні проблеми його розвитку та шляхи їх розв’язання.


Як відомо, різні аспекти водокористування розробляли: П.І. Коваленко, Ю.О. Михайлов, В.М. Попов, О.І. Жовтоног, К.І. Шавва, В.М. Кір’янов, П.І. Ковальчук та інші вчені. Значний вагомий внесок у розрахунок режимів зрошення сільськогосподарських культур внесли С.А. Алпатьєв, В.П. Остапчик, В.П. Писаренко, М.В. Данильченко, Л.А. Філіпенко, О.І. Жовтоног, М.І. Ромащенко, П.І. Ковальчук та ін. Режими зрошення овочевих культур досліджували Є.М. Горбатенко, В.М. Чернецький, Н.М. Ковальська, С.П. Дудник та інші. Проте в сучасних соціально – економічних умовах (при введенні плати за воду) актуальними є розвиток екологічних та економічних підходів до водокористування, зокрема покращення водокористування в умовах плати за воду.


Невирішеним питанням у сучасних умовах ведення зрошення на півдні України є вдосконалення водокористування, що передбачає оцінку зрошувальної норми на основі кількох економічних критеріїв (відносної валової врожайності, додаткового чистого прибутку та відносного погодного ризику) та застосування нормованого водокористування. Ведення нормованого водокористування повинно забезпечити, крім економічної ефективності зрошення, ще і екологічну, а саме: попередити прогресуючу деградація ґрунтів (підтоплення, втрату гумусу, вторинного засолення та інше), збереження родючості чорноземів і каштанових ґрунтів необхідно застосовувати при зрошенні тощо.


З аналізу випливає необхідність розв’язання поставлених задач водокористування, зокрема: оптимізувати зрошувальні норми, які забезпечують сталі врожаї та максимальні прибутки; збільшити об’єми водокористування на основі аналізу та управління ризиками.


У другому розділі „Методологія оптимізації водокористування при зрошенні в сучасних ринкових умовах взаємодії водоспоживачів і водопостачальників” для розв’язання поставлених задач вдосконалено методичну основу водокористування, а саме: виділені особливості овочевих культур з позицій системного моделювання, розглядаються методи прийняття оптимальних рішень при платному водокористуванні.


 


Схема методичного підходу до багатокритеріальної оптимізації водокористування при зрошенні (рис.1) включає: метод прийняття рішень для визначення оптимальних зрошувальних норм на основі багатокритеріальної оптимізації, методи моделювання та управління ризиком для обґрунтування заходів по покращенню водокористування, практичні рекомендації для реалізації нормованого водокористування.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины