Кучер Л.І. Особливості режиму калію в лучно-чорноземному грунті при застосуванні грунтозахисних технологій вирощування сільськогосподарських культур




  • скачать файл:
Название:
Кучер Л.І. Особливості режиму калію в лучно-чорноземному грунті при застосуванні грунтозахисних технологій вирощування сільськогосподарських культур
Альтернативное Название: Кучер Л.И. Особенности режима калия в лугово-черноземной почве при применении почвозащитных технологий выращивания сельскохозяйственных культур
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Вплив ґрунтозахисних технологій на зміну калійного режиму чорноземних ґрунтів та врожайність кукурудзи


на силос і ячменю ярого


 


Розділ містить огляд літератури за темою дисертації у якому висвітлено роль калію в родючості ґрунтів і життєдіяльності рослин, погляди вчених щодо класифікації його форм. Подано коротку історію та перспективи застосування ґрунтозахисних технологій, їх вплив на калійний режим та урожайність кукурудзи на силос і ячменю ярого. На основі аналізу результатів досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених у зв’язку з покращанням калійного режиму чорноземних ґрунтів, обґрунтовано необхідність застосування і впровадження у виробництво ґрунтозахисних технологій, що базуються на мінімальному обробітку ґрунту.


 


Програма, методика, об’єкт і умови проведення


досліджень


 


Дослідження по дисертаційній роботі виконано в період 2001-2004 рр. на базі стаціонарного досліду кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів Національного аграрного університету в приватному сільськогосподарському підприємстві „Сокільча” Попільнянського району Житомирської області.


Ґрунт дослідної ділянки – лучно-чорноземний вилугуваний грубопилувато-легкосуглинковий на лесовидному суглинку з вмістом гумусу в орному шарі 3,9 ±0,03. Характеризується близькою до нейтральної реакцією ґрунтового розчину (рНн2о = 6,78). Щільність складення оптимальна і становить 1,12 г/см3. Забезпеченість азотом легкогідролізованих сполук за Тюріним і Кононовою у шарі 0-15 см – висока і становить 7,43±0,9, рухомими фосфатами за Чиріковим – середня і становить 6,41±0,7, обмінним калієм – низька з показником – 5,75±0,8.


Дослід двофакторний. Фактор А – система обробітку ґрунту: 1) традиційна система, що базується на полицевій оранці на глибину 20-22 см; 2) ґрунтозахисна із застосуванням мінімального обробітку ґрунту на 10-12 см. Фактор Б – удобрення: 1) Контроль (без добрив); 2) N90P60K60; 3) N90P60K60 + гній 12 т/га; 4) N90P60K60 + солома 2,4 т/га + N24; 5) N90P60K60 + гній 12 т/га + солома 2,4 т/га + N24 (норми добрив вказані на 1 га сівозмінної площі).


Сівозміна розгорнута у десяти полях у часі та трьох – у просторі. Досліджувалися такі культури: кукурудза на силос сорту Одеська – 10, та ячмінь ярий сорту Айдас. Дослід закладений методом розщеплених блоків. Розмір посівної ділянки – 132 м2, облікової – 100 м2. Повторність досліду – триразова.


Схема удобрення наведена в таблиці 1.


У період з 1996 по 2003 рр. на ділянці досліду було внесено 80 т/га гною, 16 т/га соломи, 560 кг/га азоту, 420 кг/га фосфору, 420 кг/га калію.


 


Відбір зразків ґрунту проводили у квітні, липні та вересні з досліджуваних варіантів за шарами ґрунту 0-15 та 15-30 см. Для визначення запасів валового калію брали зразки ґрунту з кожного генетичного горизонту. 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)