Семенко Л.О. Агрохімічна оцінка використання добрив за вирощування капусти білоголової ранньої на темно-сірому опідзоленому грунті Правобережного Лісостепу України



Название:
Семенко Л.О. Агрохімічна оцінка використання добрив за вирощування капусти білоголової ранньої на темно-сірому опідзоленому грунті Правобережного Лісостепу України
Альтернативное Название: Семенко Л.А. Агрохимическая оценка использования удобрений при выращивании капусты белокочанной ранней на темно-сером оподзоленном почве Правобережной Лесостепи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ


У розділі зроблено узагальнення та аналіз наукових досягнень вітчизняних та зарубіжних авторів (Ходеева Л.П., 1969; Tisdal S., 1993; Wander M.M., 1996; Барабаш О.Ю., 1999; Болотских О.С., 2001; Хареба. В.В., 2004) з питань вирощування капусти білоголової (рання), які зазначають, що висока продуктивність цієї культури значним чином обумовлюється ґрунтовою родючістю та застосуванням добрив.


В науковому просторі відсутня одностайна думка щодо шляхів забезпечення оптимальних умов росту та розвитку рослин капусти білоголової. Особливо це стосується сортів та гібридів, що здатні забезпечувати ранні строки надходження продукції. В наш час гостро стоїть проблема оптимізації умов живлення рослин. З цих позицій є актуальним вивчення різних форм мінеральних добрив, строків та способів їх внесення. Саме ці питання покладені в основу наших досліджень.





ПРОГРАМА, ОБ’ЄКТ, МЕТОДИКА ТА УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


Дослідження проводили упродовж 2005-2007 рр. на кафедрі агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І.Душечкіна НУБіП України у тривалому овочевому досліді на базі ТОВ «Біотех ЛТД», ( Бориспільський район, Київська область. Ґрунт дослідної ділянки темно-сірий опідзолений легкосуглинковий. Він характеризувався низьким вмістом гумусу 3,1%, середнім ступенем забезпечення азотом легкогідролізованих сполук, рухомого фосфору та – низьким обмінного калію. Реакція ґрунтового розчину знаходилася в слабокислому діапазоні, який є сприятливим для росту та розвитку капусти білоголової.


Для вивчення ефективності добрив за різних норм, форм та строків внесення використовували таку схему:


1. Без добрив (контроль); 2. N150P100K200 Cropcare(11:9:16); 3. N150P100K200 – (прості добрива); 4. N100P70K140 Cropcare (11:9:16) + N25Р30 (прості добрива) (період приживлення) + N25K30 (прості добрива) (початок формування головки) + К30 (прості добрива) (інтенсивне формування головки); 5. N100P70K140 – (прості добрива) + N25Р30 (прості добрива) (період приживлення) + N25K30 (прості добрива) (початок формування головки) + К30 (прості добрива) (інтенсивне формування головки); 6. N140P90K190 Cropcare (11:9:16) + акварин - 7 (2% р-н) (період приживлення) + акварин - 7 (2% р-н) (початок формування головки) + акварин - 7 (2% р-н) (інтенсивне формування головки); 7. N140P90K190 (прості добрива) + акварин - 7 (2% р-н) (період приживлення) + акварин - 7 (2% р-н) (початок формування головки) + акварин - 7 (2% р-н) (інтенсивне формування головки).


Досліди закладено за трикратної повторності. Площа посівної ділянки становила 154 м2, облікової – 90 м2. Дію добрив вивчали за вирощування гібриду капусти білоголової Єтма F1 занесеного до Державного реєстру сортів України. Технологія вирощування була адаптована до умов господарства.


Відбір та підготовку зразків ґрунту до аналізів проводили згідно з ДСТУ ISO 11464-2001. В них визначали загальний вміст гумусу за методом Тюріна; амонійного азоту – фотоколориметрично з реактивом Несслера, нітратного азоту – іонселективним методом; фосфору - фотоколориметрично, калію - на полуменевому фотометрі, рН сольовий – потенціометричним методом (ДСТУ ISO 10390 – 2001)


Лабораторні аналізи проводили у випробувальній лабораторії оцінки якості земель, добрив та продукції рослинництва кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І.Душечкіна НУБіП України (атестат акредитації №UA 6.001.Н.326).


У зразках рослин капусти білоголової визначали вміст загального азоту, фосфору і калію після мокрого озолення за методом Гінзбург та ін. Вміст азоту визначали - фотометрично за допомогою реактиву Несслера; фосфору – фотометрично за методом Деніже у модифікації Левицького (ГОСТ 26657-85); калію – за допомогою полуменевого фотометра.


Для оцінки якості продукції визначали вміст сухої речовини, вміст вітаміну С за методом Муррі (ГОСТ 24536-89[СТ СЄВ 6245-88]), нітратів – потенціометрично за допомогою іонселективного електроду (ГОСТ 5048-89) та цукрів (сума) – за Бертраном (ГОСТ875613-87).


Статистичну обробку даних здійснювали з використанням дисперсійного, регресійного і кореляційного аналізу методом математичної статистики по Доспєхову (1987 р.). Біоенергетичну оцінку застосування добрив проводили за методикою О.С. Болотського (1999 р.). Економічну ефективність застосування добрив розраховували за середніми цінами у 2005-2007 рр.


 


ВПЛИВ ДОБРИВ НА ПОЖИВНИЙ РЕЖИМ ТЕМНО-СІРОГО ОПІДЗОЛЕНОГО ГРУНТУ


Родючість – найважливіша властивість ґрунту, яка формується в процесі його утворення і характеризується сукупністю всіх його показників. Оптимальні умови росту та розвитку рослин забезпечуються за рахунок усього комплексу фізичних, біологічних і хімічних властивостей ґрунту та їх динаміки у річному циклі. Невід’ємною складовою ґрунту і показником його родючості є вміст елементів живлення, особливо макроелементів (азоту, фосфору та калію). За внесення добрив встановлена тенденція до підвищення їх вмісту в ґрунті (табл. 1). Так, у період формування головки кількість мінерального азоту за використання Cropcare (11:9:16) з підживленнями збільшувалась на 2,80 – 6,70 мг/кг. Це помітно підвищує потенціал забезпечення рослин доступними формами цього елементу упродовж періоду вегетації. До нещільної головки цей показник у зазначених варіантах зменшився на 3,20 – 3,80 мг/кг. Такі зміни пов’язані з вищою мікробіологічною активністю ґрунту та більш інтенсивним його засвоєнням рослинами.


Використання добрив оптимізувало фосфорний режим ґрунту. Так в період формування головки показники варіанту із разовим внесенням мінеральних добрив в дозі N150P100K200 та з підживленням ними в три строки були близькими і перевищували контроль на 11,0–31,0 мг/кг. Позитивні тенденції, в цьому аспекті, відмічено також за використання Cropcare (11:9:16).


 


Основним джерелом калію для рослини є його обмінна форма в ґрунті. Застосування Cropcare (11:9:16) і простих мінеральних добрив в передпосівне удобрення та підживлення по-різному впливало на зазначений показник. В період формування головки капусти найбільш низький вміст калію в ґрунті спостерігався у контролі як за розсадного, так і безрозсадного способу вирощування і становив 140 і 142 мг/кг відповідно. У варіантах, де використовували Cropcare (11:9:16) та акварин-7 (у підживлення), цей показник перевищував контроль на 23,0 мг/кг. Найбільш суттєвий вплив на вміст обмінного калію в ґрунті встановлено за одноразового внесення Cropcare (11:9:16) в передпосівне удобрення, як за розсадного, так і за безрозсадного способу вирощування, який становив 186 мг/кг.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины