МЕХАНІЗМ ВИБОРУ ВИДУ Й ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА




  • скачать файл:
Название:
МЕХАНІЗМ ВИБОРУ ВИДУ Й ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. Головним завданням розвитку економіки України на сучасному етапі є забезпечення економічного зростання на основі підвищення ефективності функціонування підприємств, галузей і економіки в цілому. Вирішення даного завдання стримується наявністю великої кількості фінансово неспроможних підприємств, які знаходяться на межі банкрутства або оголошені банкрутами.

Значна частина підприємств, параметри діяльності яких є відносно стабільними, розвиваються недостатньо ефективно. Це не дозволяє їм досягати технічних, економічних і соціальних цілей. необхідно враховувати характер динаміки середовища функціонування підприємств, інакше це може призвести до втрат конкурентних переваг і виникнення критичних ситуацій.

Зміна факторів зовнішнього оточення потребує відповідного коригування параметрів внутрішнього середовища. Необхідність у цьому виникає настільки часто, що можна розглядати їх як безперервний процес адаптації підприємства до зовнішнього середовища. Таким чином, вміння узгоджувати фактори внутрішнього і зовнішнього середовища становить зміст ефективного управління підприємствами. Одним із методів цього узгодження є реструктуризація, яка актуальна як для підприємств, що перебувають у відносно благополучному фінансово-економічному стані, так і для підприємств, результати діяльності і система управління якими не відповідають сучасним вимогам ринкової економіки.

Наукову і прикладну проблематику реструктуризації підприємств розглянуто у працях зарубіжних і вітчизняних науковців, а саме: М.Д. Аістової, О.І. Амоші, С.А. Афоніна, Л.П. Бєлих, Г. Бонненберга, І.П. Булєєва, О.І. Гарафонової, Франсіса Ж. Гуйяра, С.А. Давимуки, Л.Ф. Кальніченка, Р.М. Лепи, О.Е. Лиховець, А.В. Лібермана, І.І. Мазура, В.А. Панкова, О.М. Парового, М. Портера, Н.С. Рєзанової, О.О. Терещенка, А. Тома, А.К. Тутунджяна, М.О. Федотової, Ульріха фон Хофена, М.Г. Чу­маченка. У працях цих учених знайшли вирішення такі важливі питання реструктуризації, як сутність, види, форми, напрями та етапи її здійснення. Разом з тим багато із зазначених питань потребують уточнення або подальшого розвитку. Зокрема, це стосується кінцевої мети реструктуризації, класифікації видів та етапів її проведення, основного методичного підходу до визначення її ефективності. Існуючі пропозиції щодо розв’язання окремих проблемних аспектів реструктуризації підприємств не враховують нових завдань формування ефективного механізму господарювання промислових підприємств, адаптованого до сучасного ринкового розвитку. Крім того, потребує уточнення механізм вибору виду реструктуризації та оцінки ефективності її результатів. Це обумовило вибір теми дисертаційної роботи, визначення її мети та завдань.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано згідно з планами науково-дослідних робіт ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» Міністерства освіти і науки України за темами: «Підвищення ефективності роботи підприємства в умовах ринку» (номер держреєстрації 0102U006021, 1999-2003 рр.), у межах якої визначено теоретичні аспекти реструктуризації і запропоновано шляхи вдосконалення методів її здійснення; «Фінансові проблеми зростання ефективності діяльності господарюючих суб’єктів» (номер держреєстрації 0105U000812, 2004-2006 рр.), у якій надано характеристику фінансовій реструктуризації і розроблено механізм її реалізації; проаналізовано вплив на результативність діяльності промислових підприємств різних чинників зовнішнього і внутрішнього характеру, нормативно-законодавчу основу, методологію сучасного механізму реструктуризації, принципи інвестування промислових підприємств.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування науково-методичних положень і розробка практичних рекомендацій з удосконалення механізму вибору виду й оцінки ефективності реструктуризації промислових підприємств.

Для досягнення поставленої мети вирішено такі завдання:

уточнено сутність і особливості реструктуризації як економічного явища, сферу її економічної доцільності;

обґрунтовано основні теоретичні підходи до проблеми реструктуризації промислових підприємств з урахуванням результатів діяльності і резервів підвищення їх ефективності;

удосконалено класифікацію видів реструктуризації за способами, напрямами, видами, формами і типами;

визначено етапи реструктуризації промислового підприємства;

запропоновано систему показників, що дозволяє оцінити діяльність підприємства за основними сферами функціонування;

розроблено механізм вибору виду реструктуризації;

розроблено механізм оцінки ефективності реструктуризації як зміни у зв’язку з цим ринкової вартості підприємства.

Об’єкт дослідження – фінансово-економічні відносини, що виникають у процесі реструктуризації між підприємством та факторами внутрішнього і зовнішнього оточення.

Предметом дослідження є механізм реструктуризації та його вплив на господарські процеси, економічні інтереси і техніко-економічні показники діяльності промислового підприємства.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи є основні положення сучасної теорії економіки і управління, праці вітчизняних і зарубіжних економістів, законодавчі акти Верхов­ної Ради України і постанови Кабінету Міністрів України щодо проблеми реструктуризації підприємств, методичні та нормативні документи машинобудівних підприємств.

У процесі дослідження застосовано загальноприйняті в економічній науці методи: узагальнення – для виявлення економічного змісту процесу реструктуризації; системного аналізу і синтезу – для класифікації реструктуризації; логічний підхід – для розробки етапів процесу реструктуризації; формалізації і порівняння – для обґрунтування вибору комплексу показників, що характеризують сферу діяльності підприємства відповідно до видів реструктуризації; економіко-статистичного моделювання – для розробки механізму вибору ефективного виду реструктуризації; неметричної згортки – при розробці матриці порівняння показників, які мають різні одиниці вимірювання; аналітичного моделювання – для розробки програми оцінки результатів реструктуризації; прогнозування – у процесі визначення ринкової вартості підприємства.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в подальшому розвитку теоретичних і науково-методичних положень, які визначають напрями вдосконалення процесу реструктуризації і підвищення ефективності його регулюючого впливу на діяльність промислового підприємства.

Основні результати, які мають наукову новизну, полягають у такому:

уперше:

запропоновано методичний підхід до визначення доцільності здійснення та вибору виду реструктуризації на перспективу на основі застосування методів економіко-математичного моделювання, що передбачають використання інтегральних показників: результативності діяльності, мінливості характеру діяльності підприємства, комплексного рівня його розвитку. Обґрунтовано, що завдяки такому підходу створюються сприятливі передумови для формування комплексної багатоваріантної програми реструктуризації з метою забезпечення підвищення ринкової вартості підприємства при використанні обмежених ресурсів;

удосконалено:

класифікацію видів реструктуризації за формами, способами, видами, напрямами, типами, що дозволяє представити реструктуризацію як комплекс змін на відміну від існуючих підходів, які пов'язують реструктуризацію із зміною однієї сфери функціонування підприємства. Це надає можливість визначити задачі кожного виду реструктуризації, що сприяє прийняттю конкретних управлінських рішень за кожним видом реструктуризації;

організацію процесу реструктуризації з метою адаптації підприємства до змін зовнішнього середовища, що передбачає реалізацію таких його етапів, як вибір ефективного виду реструктуризації і його оцінку за розробленими інтегральними показниками. Це дозволяє більш повно врахувати вплив змін зовнішнього середовища на діяльність підприємства і вибрати найбільш ефективний вид реструктуризації, який сприятиме максимальному зростанню ринкової вартості підприємства;

дістали подальшого розвитку:

обґрунтування оцінки ефективності реструктуризації на підставі приросту ринкової вартості підприємства до і після її проведення, який є інтегральною оцінкою результатів реструктуризації на відміну від існуючих підходів, які оцінюють ефективність реструктуризації за окремими показниками (прибуток, рентабельність, продуктивність, собівартість);

рекомендації щодо формування системи показників відповідного виду реструктуризації та визначення очікуваних змін цих показників під впливом запропонованих практичних заходів реструктуризації, що надає можливість визначати значення інтегральних показників реструктуризації (результативності діяльності підприємства, мінливості характеру його діяльності, комплексного рівня розвитку підприємства) для вибору ефективного виду реструктуризації;

методичний підхід до неметричної згортки системи показників, що мають різні одиниці вимірювання, на підставі векторного способу побудови графів замикань для виявлення їх взаємозалежностей, які використовуються при визначенні інтегральних показників реструктуризації.

Практичне значення одержаних результатів. Методичні рекомендації щодо обґрунтування необхідності реструктуризації, вибору виду і оцінки її ефективності впроваджено на КП «Зуївський енергомеханічний завод» (акт упровадження № 07/45-07 від 27.05.2007 р.), у ВАТ «Завод коксохімобладнання» (акт упровадження № 02/07-47 від 21.04.2007 р.). Результати досліджень також використовуються у навчальному процесі ДВНЗ «Донецький національний технічний університет» Міністерства освіти і науки України при викладанні дисциплін «Менеджмент» і «Стратегія підприємства» (акт упровадження № 01-427/27 від 10.10.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід до вирішення наукової задачі розвитку науково-методичних основ формування на промисловому підприємстві механізму вибору виду й оцінки ефективності реструктуризації на підставі визначення зміни ринкової вартості підприємства. Особистий внесок здобувача до наукових праць, опублікованих у співавторстві, конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження обговорено і схвалено на науково-практичних конференціях: «Управління підприємствами: проблеми та шляхи їх вирішення» (м. Ялта, 2003 р.); «Економіка підприємства: проблеми теорії та практики» (м. Дніпропетровськ, 2004 р.); «Теория и практика экономики и предпринимательства» (м. Алушта, 2004 р.); «Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України» (м. Дніпропетровськ, 2004 р.); «Фінансове та інституційне забезпечення підприємництва в Україні» (м. Київ, 2005 р.); «Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період» (м. Хмельницький, 2005 р.); «Теория и практика экономики и предпринимательства» (м. Алушта, 2007 р.).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи викладено у 13 наукових працях, із яких 6 статей опубліковано у фахових наукових журналах і збірниках наукових праць. Загальний обсяг публікацій – 4,5 д.а., з них особисто автору належить 4,25 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків. Її загальний обсяг становить 220 сторінок. Робота містить 24 таблиці, 15 рисунків, 10 додатків і список використаних джерел із 189 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)