ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В СФЕРІ НАДАННЯ ПОСЛУГ ЗВ’ЯЗКУ



Название:
ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В СФЕРІ НАДАННЯ ПОСЛУГ ЗВ’ЯЗКУ
Альтернативное Название: ОРГАНИЗАЦИЯ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ОРГАНОВ МЕСТНОГО САМОУПРАВЛЕНИЯ В СФЕРЕ ПРЕДОСТАВЛЕНИЯ УСЛУГ СВЯЗИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, його мету і завдання, об’єкт, предмет та методи дослідження. Розкрито наукову новизну, теоретичне й практичне значення одержаних результатів, наведено дані щодо їх апробації.


У першому розділі“Теоретико-методологічні засади формування системи надання послуг зв’язку територіальній громаді” – систематизовані положення законодавчих актів щодо організації надання послуг зв’язку територіальній громаді й роль органів місцевого самоврядування в цьому процесі, проведено аналіз досліджень щодо організації забезпечення мешканців населених пунктів послугами зв’язку та здійснено огляд зарубіжного досвіду за темою дослідження.


Проведений аналіз досліджень щодо діяльності органів місцевого само­врядування в забезпеченні територіальної громади якісними послугами зв’язку засвідчив важливість вирішення проблеми підвищення рівня задово­лення потреб у цих послугах та зростання ефективності функціонування системи надання послуг зв’язку. Водночас з’ясовано, що забезпечення територіальних громад послугами зв’язку та іншими громадськими послу­гами безпосередньо пов’язане з діяльністю органів місцевого самоврядування й закріплене в таких міжнародно-правових документах, як Європейська Хартія місцевого самоврядування, Європейська декларація прав міст, Євро­пей­ська хартія міст та законодавстві України.


У результаті систематизації норм законодавства України щодо надання послуг зв’язку територіальним громадам встановлено, що положення щодо організації виконання повноважень органів місцевого самоврядування в цій сфері стосуються важливих питань розміщення на договірних засадах замовлень, необхідних для територіальних громад, залучення коштів для будівництва, розширення, ремонту та утримання об’єктів і мереж зв’язку, що перебувають у різних формах власності, встановлення за погодженням з власниками зручного для населення режиму роботи підприємств, установ та організацій сфери надання послуг зв’язку, залучення на договірних засадах підприємств, установ та організацій до участі в наданні населенню послуг зв’язку, здійснення заходів щодо розширення мережі таких підприємств та інших аспектів територіального розвитку. Також визначено, що одним з основних завдань органів місцевого самоврядування у сфері соціального захисту населення та галузі зв’язку є дотримання встановлених законо­давством державних соціальних гарантій і державних соціальних нормативів, до яких належать загальнодоступні телекомунікаційні послуги та універ­сальні послуги поштового зв’язку (див. рисунок). Отже, у дисерта­ційному дослідженні розглядається діяльність органів місцевого самовряду­вання щодо організації надання саме таких послуг.


Загальні засади розвитку системи надання послуг зв’язку терито­ріальній громаді представлені також у галузевому законодавстві, яке ви­значає, що органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень всебічно сприяють ефективній діяльності та розвитку об’єктів зв’язку на відповідних територіях, допомагають надавачам послуг у розміщенні на відповідних територіях об’єктів зв’язку, вживають заходів щодо забезпечення проектування і будівництва об’єктів зв’язку, призначених для організації надання загальнодоступних послуг.


Установлений законодавством порядок надання послуг зв’язку пе­редбачає, що послуги надаються за принципом рівного доступу всіх споживачів до послуг зв’язку з наданням переваги органам державної влади і дотриманням таких вимог: укладання договору між надавачем і споживачем послуг згідно з установленими правилами; оплати замовленої споживачем послуги; відповідності замовленої послуги встановленим нормам якості.


Проведений аналіз регуляторної політики України у сфері надання послуг зв’язку показав, що в організації забезпечення споживачів цими послу­гами належної якості існують певні вади. Так, Державним класифікатором соціальних стандартів і нормативів не тільки не наведено конкретних норм забезпечення населення послугами зв’язку, а навіть не установлено жодного показника якості послуг зв’язку, що надаються. Це призводить до випадків порушення прав споживача, оскільки він змушений сплачувати однакову ціну за отримані як якісні, так і неякісні послуги, а можливості органу місцевого самоврядування в реалізації делегованих повноважень щодо захисту прав споживачів обмежені. Відповідно, потребують уточнення й законодавчого забезпечення кількісні і якісні показники якості надаваних територіальній громаді послуг зв’язку.


Аналіз наукових праць та практичного досвіду організації надання послуг населенню свідчить про те, що на якість функціонування системи надання послуг зв’язку територіальним громадам суттєво впливає ефективність управління цією системою, якість підготовки рішень органів місцевого самоврядування щодо розвитку та вдосконалення системи. Відповідно до цього дослідження функціонування системи надання послуг зв’язку територіальній громаді i пошук нових ефективних методів прийняття управлінських рішень щодо покращання організації процесу надання кому­нікаційних послуг населенню повинні належати до нагальних завдань органів місцевого самоврядування.


Аналіз наукової літератури за темою дослідження доводить, що питання організації діяльності органів місцевого самоврядування у сфері на­дання послуг зв’язку вивчалось побіжно. Поза увагою дослідників за­лишилися важливі наукові напрями, що потребують наукового до­слідження:


     теоретичні аспекти організації надання послуг зв’язку територіальній громаді;


     моделювання та дослідження системи надання послуг зв’язку в населеному пункті з використанням принципів системного аналізу;


     методи й практика організації діяльності органів місцевого самоврядування в забезпеченні надання послуг зв’язку.


У другому розділі “Теоретичні аспекти підготовки рішень органів місцевого самоврядування у сфері надання послуг зв’язку” висвітлюються питання системного підходу до організації надання послуг зв’язку органами місцевого самоврядування, моделювання системи надання послуг зв’язку в населеному пункті та дослідження цієї моделі, обґрунтування підготовки прийняття рішень органом місцевого самоврядування, соціальних нормативів забезпечення територіальної громади послугами зв’язку.


За результатами узагальнення теоретичних аспектів забезпечення територіальної громади села, селища, міста послугами зв’язку на засадах застосування системного підходу до організації діяльності органів місцевого самоврядування за цим напрямом, моделювання та дослідження системи надання послуг зв’язку виявлено, що проблема забезпечення якості надаваних послуг зв’язку й належного контролю за нею є комплексною. Якість послуг зв’язку об’єднують три різні аспекти – фізичний, економічний і кібернетич­ний. Повна характеристика якості системи надання послуг може бути отримана лише за спільного розгляду всіх трьох аспектів.


Установлено, що якість надання послуг зв’язку територіальній громаді вимагає розгляду всього комплексу властивостей продукції зв’язку та відповідного набору фізичних характеристик і є результатом виконання комплексу кібернетичних функцій (облік, контроль, регулювання, норму­ван­ня, планування й організація).


Показано, що кібернетична функція зворотного зв’язку в системі за­безпе­чується діяльністю органів місцевого самоврядування через функціо­нування постійної комісії ради, прийняття радою певних рішень, затвер­дження програм соціально-економічного розвитку, місцевого бюджету, залучення інвестицій, проведення громадських слухань, загальних зборів мешканців за місцем проживання тощо.


Органи місцевого самоврядування відповідно до чинних норм зако­нодавства України мають певні важелі впливу на всі три аспекти функціо­нування системи надання послуг зв’язку, і, відповідно, можуть впливати на якість послуг зв’язку, що надаються територіальній громаді. Створення адекватної моделі системи надання послуг зможе надати цьому впливу цілеспрямований характер, покращити планування розвитку системи.


Здійснено моделювання системи надання послуг зв’язку територіальній громаді на основі математичного опису елементів витрат часу споживачів при обслуговуванні в пунктах надання послуг зв’язку та на замовлення згідно з розробленою класифікацією. Модель дає змогу об’єктивно охарактеризувати процес надання послуг зв’язку територіальній громаді, визначити перспек­тиви його вдосконалення.


На основі побудованої моделі розроблено методику оцінювання й планування якості забезпечення територіальної громади послугами зв’язку. Запропонована методика може використовуватись для вирішення теоре­тичних і практичних завдань щодо обґрунтування напрямів розвитку системи надання послуг зв’язку, програмних підходів з формування просторової організації системи. Запропоновано загальні підходи щодо обґрунтування норм і показників якості забезпечення населення послугами зв’язку та розроблено пропозиції з уточнення кількісних і якісних показників якості послуг електрозв’язку для внесення в Державний класифікатор соціальних стандартів і нормативів, що надасть органам місцевого самоврядування інструменти для підвищення рівня захисту прав споживачів. Зокрема, запропоновано норми забезпечення населення послугами електрозв’язку визначати залежно від рівня насиченості села, селища, міста лініями зв’язку, а якість забезпечення територіальної громади послугами зв’язку визначати за середніми витратами часу споживача на встановлення зв’язку.


 


Розроблено критерій, на основі якого розвинуто програмний підхід щодо формування органами місцевого самоврядування системи надання послуг на території села, селища, міста, який передбачає два етапи: оптимізацію кількості пунктів надання послуг зв’язку в населеному пункті та вдосконалення їх розташування. Водночас у практичних розрахунках для населених пунктів з чисельністю жителів до 100-150 тис. осіб припустимо обмежитися лише визначенням оптимальної кількості пунктів надання послуг зв’язку, а їх розташування встановлювати експертним шляхом, оскільки більшість таких пунктів необхідно розміщувати у “традиційних”
пунк­тах концентрації споживачів послуг зв’язку в населеному пункті (вокзали, магазини, видовищні заклади, центральна частина тощо).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины