ІПОТЕЧНЕ КРЕДИТУВАННЯ ІЗ ЗАСТАВОЮ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ



Название:
ІПОТЕЧНЕ КРЕДИТУВАННЯ ІЗ ЗАСТАВОЮ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. Розвиток аграрного сектору неможливий без залучення довгострокових фінансових ресурсів. Основним видом їх в аграрному секторі є кредити, залучення яких залежить від наявності  гарантій своєчасного і в повній мірі повернення.

Світовий досвід засвідчує, що одним із важливих засобів фінансового забезпечення виконання кредитних зобов’язань є застава нерухомого майна. У аграрному виробництві розвиток іпотечного кредитування має велике значення для фінансового забезпечення галузі. Так як серед усього нерухомого майна частка земель сільськогосподарського призначення складає біля 50%, то розвиток цього виду кредитного забезпечення є проблемою дуже актуальною.

Найвагоміший внесок у розробку актуальних проблем іпотечного кредитування внесли зарубіжні вчені, зокрема Г. Асхауер, Д. Джонсон, М. Левін, Дж. Ло, Г. Маклеода, Дж. Шерман, М. Шнайдерман, Й. Шумпетер, А. Сміт, Р. Страйк, Дж. Фрідман. Проблеми, пов’язані з удосконаленням іпотечного кредитування висвітлені в працях вчених України та інших країн СНД: В. Кудрявцева, А. Іванова, В. Іванова, С. Кручка, О. Євтуха, М. Дем’яненка, В. Алексійчука, В. Борисової, П. Саблука, В. Лагутіна, А. Чупіса, О. Любуня, К. Паливоди, М. Денисенко, М. Рисін, В. Грушка, М. Федорова, І. Лютого та інших. Однак проблеми розвитку іпотечного ринку як найважливішої складової всієї фінансово-кредитної системи в силу об’єктивних історичних обставин вивчені недостатньо, висвітлені в літературі аспекти в основному носять загальний характер і стосуються тільки окремих елементів іпотечного кредитування. Багато проблем, пов’язаних з розвитком іпотечного кредитування потребують додаткового обґрунтування. Особливо це стосується аграрного сектору економіки.

Недостатнє опрацювання окреслених проблемних питань, а також їх методична та практична значущість визначають актуальність теми дослідження, його мету, завдання та структуру дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дослідження проводилося у відповідності з науково-дослідною тематикою кафедри банківської справи Навчально-наукового інституту бізнесу Національного аграрного університету за темою: “Розробити положення та інструкцію про порядок реєстрації іпотек” і “Розробити пакет проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо розвитку іпотечних відносин у будівництві житла” (номери державної реєстрації 0102U06413 та 0105U07594 відповідно), де автором розроблено рекомендації щодо механізму здійснення реєстрації іпотеки та досліджено теоретичні аспекти розвитку іпотечних відносин у будівництві житла.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування методичних підходів та розробка пропозицій щодо удосконалення організації іпотечного кредитування під заставу земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Реалізація поставленої мети передбачає вирішення наступних завдань дослідження:

-      узагальнити теоретичні підходи до формування та розвитку аграрної іпотеки ;

-      визначити основні складові частини системи іпотечного кредитування в сільському господарстві;

-      узагальнити вітчизняний та зарубіжний досвід іпотечного кредитування із заставою земель сільськогосподарського призначення;

-      проаналізувати стан кредитного забезпечення сільськогосподарських товаровиробників;

-      з’ясувати вплив структури землеволодіння на становлення іпотечного кредитування;

-      дослідити методики  оцінки кредитоспроможності позичальників, виявити особливості кредитування товаровиробників сільськогосподар-ської продукції та запропонованого забезпечення;

-      розробити схему взаємозв’язку інфраструктурних ланок системи іпотечного кредитування в аграрному секторі.

Об’єкт дослідження є процеси формування та розвитку системи іпотечного кредитування в сільському господарстві.

Предмет дослідження – теоретичні, методологічні та практичні аспекти іпотечного кредитування із заставою земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Методи дослідження. Для реалізації поставлених у дисертаційній роботі завдань були використані такі основні методи: абстрактно-логічний – при теоретичних узагальненнях та формулюваннях висновків, монографічний - при дослідженні досвіду окремих господарств, графічний – при аналізі динаміки та структури процесів, спостереження – для одержання вхідної інформації, при розкритті економічної природи іпотеки  використовувався метод історичного аналізу. Також для підвищення аналітичної ємкості зібраного матеріалу використані різні методи його обробки і аналізу, які застосовуються в економічній науці: розрахунково-конструктивний – при обґрунтуванні пропозицій, експериментальний - для виробничої перевірки кредитоспроможності сільгосптоваровиробників, методи математичної статистики - при обґрунтуванні максимального розміру іпотечного кредиту.

Інформаційною базою дослідження слугували матеріали статистичної та оперативної звітності Мінагрополітики, довідково-нормативні матеріали та теоретичні напрацювання вітчизняних і зарубіжних вчених з питань іпотечного кредитування, нормативні акти України, Земельний кодекс України, офіційні дані Державного комітету статистики України.

Наукова новизна. Найважливіші результати дослідження, які становлять особистий здобуток дисертанта і виносяться на захист, полягають у розв’язанні завдань, пов’язаних з впровадженням іпотечного кредитування в аграрному секторі, а саме:

вперше:

       запропонована методика розрахунку максимального розміру іпотечного кредиту, суть якої полягає у врахуванні кредитних ризиків, відсоткових ставок, а також основних параметрів земельної ділянки, яка пропонується в якості забезпечення іпотечного кредиту.

удосконалено:

       процедури організації іпотечного кредитування в аграрному секторі, в рамках яких, на відміну від існуючих підходів, запропоновано методичні рекомендації до складання інвестиційних проектів сільгосптоваровиробників, стосовно правил використання в якості застави земельних ділянок сільськогосподарського призначення;

      принципи іпотечного кредитування, склад яких доповнено принципом галузевості, який забезпечує врахування комерційними банками специфічних умов господарювання на селі та визначає специфічний характер фінансування і кредитування сільського господарства, що зумовлено такими особливостями галузі як сезонність виробництва та значна тривалість виробничого періоду;

набуло подальшого розвитку:

      методичні рекомендації щодо комплексного оцінювання кредитоспроможності сільськогосподарських підприємств, в основі якого, на відміну від існуючих методик оцінювання,  є розгляд земельної ділянки сільськогосподарського призначення в якості заставного забезпечення для іпотечного кредиту та ефективність його використання при реалізації інвестиційного проекту.

Практичне значення одержаних результатів полягає у запровадженні методологічних підходів і рекомендацій у відносинах кредитора і позичальника та держави при іпотечному кредитуванні із заставою земель сільськогосподарського призначення, які є внеском автора в теорію та практику впровадження іпотечного кредитування в аграрній галузі України.

Дослідження розвитку іпотечного кредитування із заставою земельних ділянок сільськогосподарського призначення та методичний підхід до розрахунку максимального розміру іпотечного кредиту під заставу земельної ділянки, яка пропонується в якості забезпечення іпотечного кредиту та ефективність його використання при реалізації інвестиційного проекту використано ТОВ “КАМЕЛІЯ-К” м. Київ (довідка №122 від 24.09.2008 року) та сільськогосподарським підприємством “Осокор” Полтавської області (довідка № 76-з від 01.07.2008 року).

Авторський підхід до вдосконалення процесу іпотечного кредитування із заставою земельних ділянок сільськогосподарського призначення використані при визначенні комплексної оцінки кредитоспроможності сільгосппідприємства ПФ “ПриватБанк” (довідка № 8-120/828 від 24.09.2008р.).

Результати дослідження стосовно формування системи іпотечного кредитування в сільському господарстві, удосконалення процесу організації іпотечного кредитування під заставу земельних ділянок сільськогосподарського призначення з метою залучення довгострокових кредитних ресурсів в аграрний сектор економіки були застосовані у навчальному процесі Національного аграрного університету при підготовці методичного забезпечення з дисципліни “Іпотечне кредитування” (акт про впровадження результатів науково-дослідної роботи від 24.09.2008 року).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійного наукового дослідження щодо впровадження іпотечного кредитування в аграрному секторі України. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертації використано лише ті ідеї та положення, які є індивідуальним внеском автора.

Апробація результатів дослідження. Основні наукові положення дисертації та результати проведених досліджень викладено та обговорено на: Міжнародній науковій конференції “Механізм господарювання і економічна динаміка в АПК” (м. Харків, ХДАУ, 25-26 вересня 2001 р.); Всеукраїнській конференції молодих учених економістів-аграрників “Організаційно-економічні проблеми розвитку АПК” (м. Київ, ІАЕ 22-23 листопада 2001 р.); науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу та аспірантів Інституту аграрного бізнесу Національного аграрного університету (Київ, 2002-2004 рр.); Міжнародній науково-практичній конференції “Формування конкурентноздатності підприємств АПК в умовах ринкової трансформації економіки” (м. Полтава, ПДАА, 2-4 червня 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Ринкові трансформації та розвиток продуктивних сил аграрного сектора” (м. Харків, ХДАУ, 21-22 вересня 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Євроінтеграція та конкурентоспроможність продукції агропромислового комплексу України” (м. Київ, НАУ, 5-6 жовтня 2006 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Конкурентоспроможність продукції АПК України та вимоги СОТ” (м. Київ, НАУ, 4-5 жовтня 2007 р.).

Публікації. Результати проведених досліджень по темі дисертації знайшли відображення в 10 наукових працях загальним обсягом 9,44 д.а.,  з них 5 статей у фахових виданнях обсягом 1,34 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи становить 198 сторінок. Робота містить 21 таблицю, 17 рисунків, 13 додатків. Список використаних джерел налічує 179 найменувань

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины