РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ В УКРАЇНІ



Название:
РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ В УКРАЇНІ
Альтернативное Название: РЕГИОНАЛЬНЫЕ ОСОБЕННОСТИ СОЗДАНИЯ ГОСУДАРСТВА В УКРАИНЕ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, визначено стан її наукової розробки, розкрито зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, сформульовано мету, завдання, об’єкт, предмет, методи дослідження, основні положення щодо наукової новизни роботи, показано практичну значущість результатів дисертації, наведено відомості про їх апробацію


У першому розділі – «Теоретичні засади дослідження регіональних особливостей державного будівництва в Україні» – розглянуто ступінь дослідження теми в науковій літературі з державного управління, регіоналістики, економіки та інших галузях знання, проаналізовано сучасний стан змістовного наповнення дефініцій «державотворення» та «історичний регіон», узагальнено підходи до періодизації українського державотворення.


Опрацювання стану наукової розробки питань державотворення та регіоналізму дозволило дійти висновку, що, незважаючи на доволі значну кількість доробок з цієї тематики у галузі державного управління, економіки, юриспруденції, географії, етнографії, історії України, певна кількість понять і визначень потребує доопрацювання та вдосконалення. Зокрема, ця теза стосується змістовного наповнення дефініцій «державотворення» та «історичний регіон». У роботі доведено, що станом на сьогоднішній день залишається недосконалою періодизація українського державотворення та державного управління.


У розділі опрацьовано сучасні підходи до визначення дефініції «державотворення», це дає змогу дійти висновку, що вона, незважаючи на широке використання в роботах з державного управління та юриспруденції, має обмежену кількість визначень. Переважно ця дефініція трактується як базовий напрям державного управління і відповідно має часові обмеження стосовно його використання, що унеможливлює її застосування при проведенні ретроспективних досліджень з державного управління. Тому в дисертаційному дослідженні запропоновано розглядати це поняття не як напрям державного управління, а як сучасний процес створення, розбудови та модернізації системи влади, або як такий, що мав місце в історичному минулому та охоплює взаємовідносини індивідів, спільнот, політичних інститутів щодо реалізації своїх інтересів у сфері влади.


 


Дослідження сучасних підходів до визначення дефініції «регіон» у державному управлінні, економіці, географії, етнографії, історії України та інших науках дало підстави для висновку про доцільність її використання під час проведення досліджень з історії державотворення та державного управління, за умови її адаптації до завдань цієї галузі наукового знання. З урахуванням зазначеного, у дисертації вперше запропоновано визначення категорії «історичний регіон» як складової понятійно-категоріального апарату історії державного управління в такому вигляді: історичний регіон – це територіальна одиниця, яка існувала в певний хронологічний період на території сучасної України і мала характерні особливості в організації владних інститутів, що були обумовлені перебігом історичних процесів у той час.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины