ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ПРИ НАДАННІ ПОСЛУГ НАСЕЛЕННЮ



Название:
ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ПРИ НАДАННІ ПОСЛУГ НАСЕЛЕННЮ
Альтернативное Название: ИНФОРМАЦИОННОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ МЕСТНОГО САМОУПРАВЛЕНИЯ ПРИ ПРЕДОСТАВЛЕНИИ УСЛУГ НАСЕЛЕНИЮ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено стан її наукової розробки, розкрито зв'язок з науково-дослідними програмами, сформульовано мету і завдання дослідження, визначено його об’єкт, предмет, охарактеризовано наукову новизну праці та практичну значущість результатів, наведено відомості про їх апробацію.


Розділ 1 – “Теоретичні основи інформатизації органів місцевого самоврядування” – містить аналіз інформатизації органів місцевого самоврядування, проблем і передумов розвитку цього процесу, етапів розвитку інформаційних технологій, а також досвід їх застосування. Доведено, що розвиток інформаційного суспільства охоплює такі сфери, як накопичення національного, регіонального та локального (муніципального) інформаційного потенціалу; формування потужних джерел інформації і спеціальних баз даних на основі геоінформаційних систем або інших технологій, що дозволяють накопичувати і зберігати різнобічну інформацію про країну, регіони, окремі території; визначення пріоритетних напрямів соціально-економічної, екологічної політики; удосконалення механізмів управління на національному, регіональному, місцевому рівнях; забезпечення вільного доступу до інформаційних мереж глобального і локального характеру. Серед багатьох проблем, пов’язаних із становленням й розвитком місцевого самоврядування, особливого значення набувають інформаційні аспекти муніципального управління, оскільки одним із найважливіших чинників підвищення дієвості органів місцевого самоврядування є впровадження у їх діяльність інформаційних технологій як засобу посилення аналітичної складової прийняття управлінських рішень.


Інформатизація місцевого самоврядування передбачає виконання низки послідовних дій: створення і забезпечення розвитку інформаційно-аналітичних, обчислювальних і автоматизованих систем, центрів і мереж; формування комплексу інформаційних технологій для збору, зберігання, аналізу та обробки інформації про соціально-економічний стан певної території; створення інформаційно-логістичних центрів з надання послуг населенню, керівникам різних рівнів, державним органам управління тощо. Ці дії виконуються за пріоритетними напрямами інформатизації діяльності органів місцевого самоврядування. В роботі з’ясовано загальні проблеми цих процесів: недостатній рівень комп’ютеризації; неналежне використання існуючих потужностей; відсутність єдиних інформаційних мереж муніципального утворення; необхідність інтеграції муніципальних інформаційних систем в системи більш високого рівня; відсутність обміну досвідом, координації при плануванні та виконанні робіт з інформатизації та автоматизації муніципального управління; слабкість матеріально-технічної бази; непідготовленість управлінського складу.


Підвищення результативності діяльності органів місцевого самоврядування потребує розробки й реалізації концепції інформатизації певної території, яка має спрямовуватись на розширення можливостей щодо збирання, обробки, передачі, зберігання та своєчасного надання користувачам інформації, необхідної для обґрунтованого прийняття управлінських рішень, контролю за їх виконанням та оцінки наслідків управлінських дій.


Обґрунтовано, що результатом інформатизації органів місцевого самоврядування має стати: налагодження оперативного, повного і достовірного обліку, контролю та аналізу діяльності суб’єктів місцевого господарства, а також виконавчих комітетів місцевих рад; своєчасне виявлення і обґрунтована оцінка проблемних ситуацій, що виникають на території; оперативне формування альтернативних варіантів рішень з управління територіальним галузевим комплексом; підвищення якості індикативного планування і прогнозування соціально-економічного розвитку території; об’єктивна оцінка функціонування господарства міста та якості організаційно-технологічних змін в управлінні ним.


Інформаційні технології широко використовуються органами місцевого самоврядування в зарубіжних країнах: США, Великій Британії, Швеції, Данії, Норвегії, Катарі, Об’єднаних Арабських Еміратах, Латвії, Естонії, Чехії та ін., що активно підтримується Окінавською хартією глобального інформаційного суспільства. Але ідея інформатизації місцевих органів управління набула поширення лише в тих країнах, де держава тривалий час формувалася як соціально орієнтована. В Україні процеси інформатизації та соціалізації відбуваються паралельно, що породжує зазначені проблеми.


Сучасну політику інформатизації органів місцевого самоврядування в Україні можна охарактеризувати як діяльність місцевих органів влади щодо створення єдиного інформаційного простору на основі системного підходу й загальних принципів адміністративних, організаційних і технічних рішень, ефективного впровадження та використання сучасних комп’ютерних технологій у сфері місцевого адміністративного і господарського управління.


У розділі 2 – “Науково-методичне забезпечення інформатизації надання соціальних послуг органами місцевого самоврядування” – наголошується на важливій ролі соціальних послуг в системі місцевого самоврядування, охарактеризовано моделі й методи управління територіями з використанням сучасних інформаційних технологій як передумови інформатизації органів місцевого самоврядування. Виходячи з цього, увагу зосереджено на обґрунтуванні сукупності інструментів місцевого самоврядування, використання яких забезпечить розвиток ринку соціальних послуг і сприятиме задоволенню потреб суспільства в них. Поняття “соціальна послуга” розглядається як певні заходи щодо задоволення потреб правового, економічного, освітнього, медичного характеру окремих соціальних груп чи індивідів у місцях їх проживання з метою поліпшення показників якості життя.


У відповідності з Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» за органами місцевого самоврядування закріплені повноваження щодо надання основних послуг у сфері житлово-комунального господарства, побутового, торгівельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв’язку; у сфері будівництва, освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури і спорту; у сфері регулювання земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища; у сфері соціального захисту населення, зовнішньоекономічної діяльності; у сфері забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян. Розрізняються організаційні форми надання послуг і способи їх надання. Так, організаційні форми надання послуг може бути представлені такими типами: децентралізація, делегування, передача повноважень, приватизація.


Аналіз послуг органів місцевого самоврядування дозволив класифікувати їх за способами надання і видами, виокремити індикатори оцінки й схеми надання з використанням сервіс-орієнтованої архітектури інформаційної системи, зробити висновок щодо можливості ефективного використання інформаційних технологій в управлінні територіями. Інформаційні технології слід розглядати як важливий інструмент управління розвитком галузево-функціональних комплексів на території муніципальних утворень та регулювання перебігу різноманітних процесів та явищ, що відбуваються на цьому рівні.


Важливим для органів місцевого самоврядування є питання визначення обсягу послуг населенню, для вирішення якого запропоновано комп’ютерну імітаційну модель попиту на послуги, а за основу прийнято клітковий автомат – мультиагентну систему. У роботі пропонується здійснювати надання послуг органів місцевого самоврядування на підставі рейтингу послуг, що дозволить точніше ідентифікувати потреби споживачів.


Основним інструментом обґрунтування методів і напрямів інформатизації процесу управління конкретною територією є його інформаційна модель, яка враховує формування і наповнення місцевого бюджету, що потребує ефективної організації технічної частини справи, збір і обробку необхідної інформації, підготовку проекту бюджету, коригування даних, поточний контроль за використанням коштів. Розв’язання кожного з цих завдань потребує достовірної інформації і налагодження комунікаційного зв’язку між органами місцевого самоврядування та населенням і громадськими організаціями.


 


У розділі 3 – “Стратегічні підходи щодо інформатизації надання соціальних послуг органами місцевого самоврядування” – викладено пропозиції щодо поліпшення програмного забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування та створення інформаційного сервісу для обслуговування населення. Існуюча тенденція розвитку процесу інформатизації свідчить про завищення витрат на створення програмного забезпечення, а також певну їх несумісність з наявними інформаційними ресурсами. Сутність запропонованої концепції інформатизації органів місцевого самоврядування полягає у створенні сприятливих умов для ефективного управління місцевим господарством, своєчасного реагування на кризові та аварійні ситуації, перспективного й оперативного територіального планування, регулювання, земельно-майнових відносин, контролю за природокористуванням і екологічним станом навколишнього середовища. Доведено, що інформатизація забезпечує ефективну роботу органів місцевого самоврядування через різні форми інтеграційної взаємодії суб’єктів управління. Вона має бути міжвідомчою і включати всю інформацію відносно ресурсного потенціалу території.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины