МЕХАНИЗМ РЕГУЛИРОВАНИЯ ПРОЦЕССОВ САМООРГАНИЗАЦИИ В СИСТЕМЕ «ГОРОД»



Название:
МЕХАНИЗМ РЕГУЛИРОВАНИЯ ПРОЦЕССОВ САМООРГАНИЗАЦИИ В СИСТЕМЕ «ГОРОД»
Альтернативное Название: МЕХАНІЗМ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ В СИСТЕМІ «МІСТО»
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Розділ 1. Теоретичні основи місцевого самоврядування на рівні міста.             У розділі проведено аналіз еволюції міста як складної відкритої системи, розглянуто поняття міста як муніципального утворення, проаналізовано сутність механізмів соціальної самоорганізації і сформульовано типи поведінки членів територіальної громади, обґрунтовано поняття і характеристики міста як відкритої самоорганізованої системи визначено роль і функції органів місцевого самоврядування.


У процесі аналізу еволюції міста як складної відкритої системи доведено, що первинний процес виникнення міст базувався на процесах самоорганізації. При цьому, вторинний процес формування міських поселень засновано на процесах організації: державного територіального планування і формування міст заданого функціонального призначення (рис. 1). Крім того, у соціальних системах з тоталітарним управлінням міста формувалися на індивідуальне бажання тирана, що також класифікується як «формування шляхом організації», тільки умова формування є суб'єктивною.


Визначено, що основною метою формування міських поселень шляхом самоорганізації є збільшення адаптаційного потенціалу кожного індивіда, що є членом територіальної громади. Основна ж мета організаційного, планового формування міських поселень полягає в збільшенні адаптаційного потенціалу держави і суспільства загалом. Міста, сформовані в результаті організаційних процесів, сприяють усуненню зовнішніх загроз або формуванню нових можливостей для розвитку держави і суспільства.


            Зроблено висновок, що історично місто виникло в результаті процесів самоорганізації населення певної території, зумовлених необхідністю збільшення адаптаційного потенціалу його членів шляхом усунення зовнішніх загроз або використання нових можливостей.


 


У процесі аналізу сутності механізмів соціальної самоорганізації було виявлено, що предметом конкретних теорій самоорганізації, в яких реалізується синергетичний підхід, виступають явища різних сфер діяльності, сутність яких – це мимовільний перехід від менш упорядкованого стану до більш упорядкованого. Так, у процесі самоорганізації територіальна громада повинна перейти від стану механічного об'єднання громадян за місцем проживання до органічного об'єднання, в результаті якого формується цілісна соціальна система з високим рівнем корпоративної поведінки її елементів.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины