ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ТА ЯКОСТІ ЗЕРНА ПРОСА ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ АЗОТНОГО ЖИВЛЕННЯ НА СІРИХ ЛІСОВИХ ҐРУНТАХ



Название:
ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ТА ЯКОСТІ ЗЕРНА ПРОСА ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ АЗОТНОГО ЖИВЛЕННЯ НА СІРИХ ЛІСОВИХ ҐРУНТАХ
Альтернативное Название: ОСОБЕННОСТИ ФОРМИРОВАНИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛЬНОСТИ И КАЧЕСТВА ЗЕРНА ПРОСА В ЗАВИСИМОСТИ ОТ УСЛОВИЙ АЗОТНОГО ПИТАНИЯ НА СЕРЫХ ЛЕСНЫХ ПОЧВАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

РОЗДІЛ 1. РОЛЬ АЗСТУ У ФОРМУВАННІ ЗЕРНОВОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРОСА (огляд літератури)


У розділі узагальнено результати багаторічних досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених із питань ролі азоту у формуванні продуктивності проса. Приводяться дані, у яких висвітлюється вплив азотних добрив на поживний режим ґрунту, накопичення мінерального і нітратного азоту в органах рослин, урожайність проса та хімічний склад зерна. На основі аналізу літературних джерел встановлено рівень проведених досліджень з питань розробки системи удобрення проса та виявлено необхідність удосконалення системи азотного  живлення культури на сірих лісових ґрунтах.


РОЗДІЛ 2. УМОВИ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ.


Експериментальна робота проводилась протягом 2001-2004 рр. на дослідних полях лабораторії інтенсивних технологій зернобобових, круп'яних і олійних культур ННЦ “Інститут землеробства УААН”.


Ґрунт дослідної ділянки сірий лісовий легкосуглинковий. Фізико-хімічні і агрохімічні властивості орного шару ґрунту характеризуються такими кількісними значеннями основних показників родючості: рНсол. 5,2-5,3, сума поглинутих основ 6,8-7,0 мг екв./100 г ґрунту, ступінь насичення основами 72%, вміст гумусу (за Тюріним) 1,15%, загального азоту 0,04-0,06%, азоту, що легкогідролізується 53-64 мг/кг ґрунту, рухомого фосфору 10-12 мг, обмінного калію 7-9 мг/100 г ґрунту (за Чириковим).


 


Погодні умови в роки проведення досліджень за основними гідротермічними показниками (температурний режим і кількість атмосферних опадів) різнились і мали суттєві відхилення від середніх багаторічних показників. Нестача вологи протягом всього вегетаційного періоду і підвищенні температури повітря у 2001 році негативно вплинули на ріст і розвиток проса. 2002 і 2003 роки характеризувалися надмірною кількістю опадів та наближеним до норми температурним режимом. Найсприятливіші для реалізації потенціалу продуктивності досліджуваних сортів були погодні умови 2004 року. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины