УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ МІСЦЕВОГО УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНІ З ВИКОРИСТАННЯМ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ



Название:
УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ МІСЦЕВОГО УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНІ З ВИКОРИСТАННЯМ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ
Альтернативное Название: УСОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ СИСТЕМЫ МЕСТНОГО УПРАВЛЕНИЯ В УКРАИНЕ С ИСПОЛЬЗОВАНИЕМ ЗАРУБЕЖНОГО ОПЫТА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовується актуальність теми дослідження, вивчається стан наукової розробки проблеми, розкривається зв’язок дослідження з науковими проектами, програмами, темами, формулюються мета і завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, а також наукова новизна та практичне значення одержаних результатів, наводяться відомості про їх апробацію.


У першому розділі – Теоретико-методологічні основи місцевого управління” – проаналізовано стан теоретичних та методологічних напрацювань з проблем місцевого управління.


Аналіз праць, присвячених проблематиці місцевого управління, дає підстави стверджувати, що понятійно-категорійний апарат місцевого управління потребує доопрацювання. Зокрема, не зважаючи на те, що значна кількість законних та підзаконних актів, наукових, довідкових та навчально-методичних видань присвячені територіальній організації влади, у яких розкрито її інституційно-функціональні та інші аспекти, зміст самого поняття не детерміновано. Тому, систематизуючи різні підходи щодо розуміння територіальної організації влади, виокремлюємо такі її складові: суб’єкти різних гілок державної влади; суб’єкти місцевого самоврядування; відносини між цими суб’єктами, виражені у формі взаємозв’язків.


Запропоновано розроблену наочно модель територіальної організації влади в Україні та визначено поняття територіальної організації влади як закріпленої в чинному законодавстві сукупності владних інституцій на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці чи адміністративно-територіального рівня, які, взаємодіючи у процесі своєї діяльності за допомогою різної форми взаємозв’язків, утворюють цілісну систему територіальної організації влади держави.


Узагальнюючи та систематизуючи результати досліджень сутності поняття “місцеве управління”, виокремлено такі альтернативні підходи, зокрема – це функція, яку здійснюють органи: місцевого самоврядування; державної виконавчої влади; місцевого самоврядування та державної виконавчої влади на місцевому рівні.


 


Розглядаючи місцеве управління як елемент системи управління державою і вдосконалюючи зміст цього поняття, трактуємо його як складний механізм, який охоплює діяльність органів місцевого самоврядування і/або місцевих органів державної виконавчої влади на певній території та є складовою частиною державного механізму управління. Розкриваючи зміст цієї діяльності, місцеве управління можна детермінувати як діяльність щодо вирішення суспільно-корисних питань у межах адміністративно-територіальної одиниці тими суб’єктами влади, до компетенції яких ці питання належать відповідно до чинного законодавства.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины