ОСОБЕННОСТИ ИНСТИТУТА ПРЕЗИДЕНТСТВА В УКРАИНЕ И АЗЕРБАЙДЖАНСКОЙ РЕСПУБЛИКЕ: ГОСУДАРСТВЕННО-УПРАВЛЕНЧЕСКИЙ АСПЕКТ




  • скачать файл:
Название:
ОСОБЕННОСТИ ИНСТИТУТА ПРЕЗИДЕНТСТВА В УКРАИНЕ И АЗЕРБАЙДЖАНСКОЙ РЕСПУБЛИКЕ: ГОСУДАРСТВЕННО-УПРАВЛЕНЧЕСКИЙ АСПЕКТ
Альтернативное Название: ОСОБЛИВОСТІ ІНСТИТУТУ ПРЕЗИДЕНТСТВА В УКРАЇНІ І АЗЕРБАЙДЖАНСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ: ДЕРЖАВНО-УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовується актуальність теми дослідження, визначаються його об’єкт, предмет, мета і методи, наукова новизна положень, що виносяться на захист, указується практичне й теоретичне значення одержаних результатів.


У першому розділі - “Теоретичні підходи до вивчення державно-управлінського аспекту інституту президентства в Україні й Азербайджан­ській Республіці” - розкриваються теоретичні підходи до осмис­лення владно-управлінського аспекту проблеми інституту президентства українськими, азербайджанськими, російськими та іншими вченими, розгля­дається переважно державно-управлінський аспект цього інституту з урахуванням порівняльних характеристик специфіки України та Азербайджанської Республіки. Основними теоретичними підходами до розгляду інституту глави держави є політо­логічний, порівняльно-правовий, конституціоналістський і державно-управ­лінський.


Розділ починається з аналізу історії питання. Зазначається, що в українській та азербайджанській науковій літературі з питань інституту президентства справжній науково-дослідний “прорив” зроблено у другій половині 90-х рр. XX ст. Цьому сприяло прийняття в обох країнах конституцій незалежних держав (в Азербайджанській Республіці - у 1995 р., в Україні - у 1996 р.). Протягом 1996-1999 рр. відбувся захист кількох дисертацій, опубліковано монографії і велика кількість наукових статей. У них розкриваються основні сутнісні аспекти проблеми інституту президентства - конституційно-правовий статус глав двох держав; політичний авторитет глави держави як об’єктивного лідера народу, що його обрав; іміджовий потенціал президентів в історико-порівняльному зіставленні їх зі своїми попередниками й опонентами, а також на фоні виконання ними своїх конституційно-правових повноважень тощо.


Із загальносоціологічних позицій при розкритті змісту поняття “президент” на перший план виходять питання про умови і фактори, які привели до виникнення цієї посади, про виявлення впливу президента на соціальні процеси в Україні та Азербайджанській Республіці. Аналітичний підхід спрямований на розкриття понять “президент” і “президентство” (як час діяльності президента) переважно в аспекті сформованого співвідношення політичних сил у суспільстві та державі, виявлення їхньої реальної політичної ваги у підтримці керованості держави та впливі на окремі державні структури.


Формулюється висновок про те, що реальна постать президента держави визна­чається саме “посадою президента” та відповідними повноваженнями, встановленими Конституцією та законом “за цією посадою”.


Зміст поняття “президентство” звичайно визначається через поняття “інститут президентства”. Інститут президентства, як зазначає Н.Р.Нижник, забезпечує стійкість і динамізм механізму державної влади.


Стосовно дисертаційної теми ми поділяємо також думку Мехрібан Алієвої про те, що “президент - це учасник і творець доленосних сторінок нашої історії”.


Підкреслюється, що в державно-управлінському аспекті “президент” - це не тільки глава держави, “провідний господарник країни”, а перший громадянин, лідер, політичний діяч, що обіймає вищу керівну посаду, “зразковий службовець країни”.


У розділі виявлені владно-правлячі й державно-управ­лінські ролі й завдання глав обох держав. Докладно аналізується виникнення в Україні й Азербайджанській Республіці інституту президентства, що було зумовлено низкою об’єктивних історико-політичних факторів, серед яких - різке послаб­лення виконавчої влади, серйозні недоліки в механізмі реалізації законів, недостатня увага до питань виконавчої дисципліни, законності, правопорядку. Тому закріпленням інституту президента в конституціях обох країн було започатковано подолання політичної та економічної кризи й кристалізацію основних ознак і принципів європейської демократичної політичної системи.


Далі в розділі аналізується специфічне питання про співвідношення президентської й виконавчої (урядової) влади. За Конституцією Азер­бай­джан­ської Республіки, Президент - глава держави, але йому відповідно до ст. 99 “належить” ще й виконавча влада. На нашу думку, це відповідає одному з центральних положень римського державного права: хто реально володіє владою, тому вона фактично належить (лат. possesione - володіти на засадах належності). У Конституції України 1996 р. і в новій її редакції від 8 грудня 2004 р. Президент – глава держави таких повноважень не має. Однак глава держави – України – Президент має реальні відповідні важелі впливу на забезпечення взаємодії уряду як з парламентом, так і з іншими органами державної влади.


Таким чином, введення інституту президентства в Україні та Азер­байджанській Республіці зумовлене прагненням наших народів до демо­кратичних перетворень і має свої історичні та політичні корені. Це безпосередньо пов’язано з розвитком цілого комплексу політико-правових ідей, особливо з кратологічною ідеєю визначення ролі та місця глави держави в механізмі державної влади та в системі державного управління в демократичному суспільстві.


У розділі розкривається теоретико-методологічний план дослідження, основна гіпотеза спрямована на пошук наукового забезпечення щодо вдосконалення діяльності глав держав виходячи з історичної логіки формування аналізованого інституту в країнах, що розглядаються.


Другий розділ -“Повноваження президентів України й Азербайджанської Республіки у формуванні нормативно-правової основи державного управління” – присвячується одній із найважливіших характеристик політичного режиму будь-якого типу - співвідношенню повноважень виконавчої й законодавчої влади та кореляції цього співвідношення зі статусом глави держави в загальному контексті президентської чи змішаної (як в Україні після реформи від 8 грудня 2004 р. - парламентсько-президенської) державної форми правління. Зокрема, обґрунтовуються сфери безпосереднього впливу інститутів президентства на гілки й механізми влади з метою  раціоналізації прези­дент­ського впливу на парламенти обох країн щодо формування виважених політичних рішень й перспективних законів.


 Необхідний, але недостатній правовий опис такого президентського впливу ускладнює діяльність урядів щодо соціально-економічного розвитку країн, своєчасного  реагування на різні форс-мажорні обставини і виклики часу. Автором встановлено також, що президентський вплив на парламент і уряд об’єктивно необхідний для своєчасного виявлення ресурсних можливостей виконавчої влади  стосовно реалізації прийнятих парламентом законів.


Доводиться, що для досягнення необхідної й достатньої взаємодії між президентами й парламентами надзвичайно важливо забезпечити підготовку відповідних законопроектів, узгоджено вкладаючи в них адекватні концепції та процедурні дії.


Центральне положення розділу - співвідношення  інституту президентства з усіма гілками й органами політичної влади. З’ясовано, що одномодельно побудовані, однопалатні Верховна Рада України і Міллі Меджліс Азер­байджанської Республіки з огляду на склад і спеціалізацію їх діяльності наповнюють різним змістом низку загальних повноважень президентів у відносинах їх із вищим законодавчим органом. Встановлено, що система відносин Президента України з Верховною Радою України відрізняється від відносин Президента Азербайджанської Республіки з Міллі Меджлісом.


У конституціях обох держав детально обумовлені право вето президентів на ухвалені парламентами закони, а також умови промульгації (підписання і оприлюднення) законів, прийнятих парламентом. Спільним для України та Азербайджанської Республіки є і те, що причини застосування президентами права вето та випадків відкладання дати промульгації, як показує аналіз, часто криються не в характерних рисах політичного обличчя кожного з президентів, а в теоретико-практичному аспекті розробки парламентами законодавчих актів. Інакше кажучи, це не процедурне, а тонке політико-управлінське питання. Вето - право глави держави не погодитися з ухваленим парламентом законом, що не набув чинності. Вето президента не ставить крапку в долі закону. Одержавши закон для промульгації, глава держави може не підписувати його і повернути (з умотивованими запереченнями) на доопрацювання. Право вето глави держави буває абсолютним (резолютивним), відносним (відкладальним, суспензивним) і вибірковим. Абсолютне вето означає, що відмова глави держави схвалити прийнятий парламентом законопроект є остаточною і воно не може бути подолане. Відносне вето наділяє главу держави правом повернути переданий йому законопроект для повторного обговорення в парламент.


Автор вважає, що право президентського вето має скоріше стратегічний, а не тактичний зміст. Проте, підкреслюється в розділі, цим зловживати не можна. На думку автора, проблему президентського вето доцільно врегулювати в окремому законі зважаючи на те, що питання процедури в цій сфері відносин набувають особливої значущості ще й тому, що стосуються вищих структур державної влади, проблеми їх взаємодії, врегулювання конфліктних ситуацій у законодавчому полі обох держав.


Порівнюючи конституційні норми і практику України й Азербайджанської Республіки, автор виділяє особливості  прямого та непрямого права щодо законодавчої ініціативи президентів. Пряме право законодавчої ініціативи означає розширення повноважень президентів самостійним внесенням ними у парламент проектів законів, що встановлено конституціями, а непряме - можливість президентів впливати на законотворчий процес через інші державні органи або через окремих депутатів парламенту.


Досить докладно в розділі аналізується феномен промульгації законів, що має  ключове значення в державно-управлінській практиці обох країн.  В Украї­ні Президент підписує закони, що приймаються Верховною Радою (ст. 106 Конституції України), а Президент Азербайджанської Республіки підписує та видає закони (ст. 109 Конституції Азербайджанської Республіки). Особливості вжитку  термінів “видає” й “підписує” відповідає змісту  зазначених положень конституцій двох  країн.


Конституційні повноваження президентів розглянутих країн  у галузі державного управління реалізуються шляхом “указної влади”, тобто виданням нормативно-правових актів, які мають нормативний і ненормативний (індивідуальний) характер. В ієрархії таких актів основне місце посідають укази глав держав. Ними вони оформлюють рішення нормативного характеру, які розраховані на постійне чи багаторазове застосування та стосуються невизначеного кола фізичних і юридичних осіб, органів державної влади та управління. У вигляді указів видаються також рішення про призначення й звільнення з посади керівників центральних органів і структур системи виконавчої влади, про громадянство, про надання політичного притулку, нагородження державними нагородами, присвоєння спеціальних звань, класних чинів, почесних звань, вищих військових і вищих спеціальних звань, про помилування та ін.


У третьому розділі “Стан та особливості розвитку інституту президентства в Україні та Азербайджанській Республіці” - характеризують­ся роль і повноваження глав держав у здійсненні державного управління як підза­кон­ної діяльності органів виконавчої влади, спрямованої на практичну організацію нормального життя суспільства й забезпечення особистої безпеки громадян, створення умов для їхнього матеріального, культурного й духовного розвитку. Державне управління здійснюється спеціальним апаратом управління.


Зазначається, що великий вплив на апарат державного управління президенти справляють шляхом розробки стратегій розвитку держави й суспільства. Стратегії державного управління, ініційовані президентами, вимагають від них мудрості у формулюванні державно-управлінських завдань відповідно до їхніх конституційних повноважень, розуміння динаміки й спрямованості подій, реальних перспектив еволюції ситуації, наявних  ресурсів,  наступності; послідовності в дотриманні заявленої стратегії, що породжує довіру до влади, прагнення досягти оприлюдненої певної соціальної мети; консолідації суспільства, політичних та управлінських сил у межах державно-управлінського процесу; підстав, що відповідають закону, для аналізу і критики; наявності орієнтирів та пріоритетів поточної діяльності; визначення етапів досягнення мети.


Відповідно до Конституції Азербайджанської Республіки виконавча влада “належить” главі держави - Президентові (ст. 99). Кабінет Міністрів як вищестоящий виконавчий орган підпорядковується Президентові і несе перед ним відповідальність, порядок його діяльності визначає Президент Азербайджанської Республіки. Що ж до України, то центральним теоретичним питанням розділу є дослідження того, чи очолює глава держави уряд, чи тільки спрямовує його діяльність. Донедавна (до початку політичної реформи в Україні) альтернатива перебувала на межі двох концепцій: обмежувальної, коли Президент не дублює діяльність уряду, а лише контролює її, і розширювальної, коли Президент стає, по суті, і главою виконавчої влади, не покладаючи при цьому на себе відповідальності за недоліки урядової політики. У розділі зазначається, що в цьому разі виникає двовладдя, або навпаки, діяльність уряду стає однією з функцій президентської влади.


Маючи установчу функцію, своїми указами Президент України за поданням Прем’єр-міністра України створює, реорганізує й ліквідує міністерства та інші центральні органи виконавчої влади. Президент Азербайджанської Республіки здійснює таку функцію самостійно. Загалом же структура органів державного управління (міністерств і відомств) в Україні та Азербайджанській Республіці постійно змінюється, що відображає потреби адаптувати її до соціально-економічних і політичних умов кожної суверенної держави.


Одна з основних теоретичних ідей - вплив президентів на державне управління висвітлює відносини центральної і місцевої (регіональної) влади. Така особливість, як зазначається в розділі, полягає в доцільній ієрархізації вертикалей органів державного управління.  У процесі формування державної політики на регіональному рівні особлива роль Президента Азербайджанської Республіки полягає в тому, що він очолює уряд та має відповідні конституційні повноваження щодо прямого впливу на діяльність  вищестоящих органів виконавчої влади. Згідно з цим від Президента й Кабінету Міністрів безпосередньо залежить, чи буде прийнята парламентом державна програма розвитку або допомоги тому чи іншому регіону, місцевості. 


У розділі встановлено, що в Україні та Азербайджанській Республіці як на цент­ральному рівні, так і на місцях діє європейська модель організації публічної влади, за якою місцеве управління поєднується з місцевим само­врядуванням. Голови виконавчої влади областей, районів України і міст, райо­нів Азербайджанської Республіки призначаються президентами (особливості України - за поданням Кабінету Міністрів) й особисто здійснюють виконавчу владу на місцях.


Державно-управлінська компетенція президентів у питаннях забезпечення державної незалежності, національної безпеки й оборони дає змогу сконцентрувати увагу саме на цих, надзвичайно важливих для держави, проблемах. Державно-управлінські функції президентів України та Азер­бай­джанської Республіки  з цих питань безпосередньо пов’язані з підтриманням стабільності конституційного ладу. Відповідно, президентський контроль у державному управлінні та переосмислення його призначення на всіх рівнях  зумовлює потреби щодо вдосконалення шляхом  підвищення його дієвості, результативності. 


Для ефективного виконання своїх конституційних обов’язків пре­зиденти повинні мати власні, незалежні від інших державних органів, управлінські структури, основна мета яких - забезпечення ефективної державно-управ­лінської діяльності глави держави. Такі структури правомірно визначити як допоміжний апарат у системах державного управління розглянутих країн. Це дає змогу главам держав одержувати альтернативну інформацію за офіційними каналами, здійснювати необхідну, іноді неформальну, взаємодію з конституційними органами влади, силовими структурами тощо. Однак головне завдання  таких апаратів полягає в правовому, консультативному, інформаційно-аналітичному, організаційно-технічному й матеріально-фінансовому забезпе­ченні діяльності глави держави, створенні оптимальних умов для реалізації президентами своїх  повноважень.


У розділі аргументовано розкривається і питання про підвищення ефективності діяльності адміністрацій президентів України та  Азербайджанської Республіки. Підкреслюється, що їх діяльність є ефективною, якщо апарати виконують такі завдання: 1) стратегічне планування президентської внутрішньої і зовнішньої політики; 2) розробка тактичних рішень у межах президентського курсу; 3) контроль за реалізацією президентської політики; 4) за­безпечення виконання президентом його “ру­тинних” конституційних повноважень. На цьому теоретичному тлі висвітлю­ються питання щодо гарантій президентської діяльності виходячи з того, що роль змісту й значення гарантій функціонування інститутів президентства  як в Україні, так і в Азербайджанській Республіці найтісніше пов’язана з довгостроковим прогресивним впливом цих інститутів на системи державного управління. Насамперед йдеться про стабільність прези­дентської влади і, відповідно, про можливість стабільного функціонування системи державного управління. Гарантії ефективного   впливу  інститутів президентства на системи  державного управління   досить різноманітні і можуть бути, на думку автора, об’єднаними в такі умовні групи: 1) правові; 2) орга­ні­заційні; 3) матеріально-технічні; 4) символічно-церемоніальні. Відповідно, ні інститут президентства, ні посаду президента не можна ототожнювати з якоюсь однією гілкою влади. Оскільки політична особистість президента як глави держави має незрів­нянно більше значення, ніж будь-яка з гілок влади - вона харак­те­ризується суворо визначеними інтегруючими, об’єднуючими ознаками.


 








Нижник Н.Р. Проблеми президентської влади в Україні // Президент України: законодавче забезпечення діяльності. - 1999. - № 8. - С. 11.




Алиева Мехрибан. Уроки жизни // Аzerbaijan IRS. - 2003.  – 52 с.



Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Значение алгоритмов минимизации правожелудочковой электростимуляции в профилактике рецидивов фибрилляции предсердий у пациентов с синдромом слабости синусового узла Иванчина Анна Евгеньевна
Изменение жесткости сосудистой стенки и активности матриксных металлопротеиназ у больных с ожирением и фибрилляцией предсердий Оганесян Каринэ Арсеновна
Клинико-прогностическое значение пошагового алгоритма диагностики сердечной недостаточности с сохраненной фракцией выброса у симптомных пациентов с артериальной гипертонией. Эффекты комбинированной антигипертензивной терапии Гудиева Хяди Магометовна
Комбинированная антитромботическая терапия у пациентов с фибрилляцией предсердий, перенесших острый коронарный синдром: эффективность и безопасность Батурина Ольга Александровна
Комплексная оценка статуса сердечной недостаточности у пациентов с сахарным диабетом 2 типа по данным госпитального регистра Ешниязов Нурлан

ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)