ГУМАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В ОСНОВНІЙ ШКОЛІ ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ (НА ПРИКЛАДІ ПРЕДМЕТІВ ГУМАНІТАРНОГО ЦИКЛУ)




  • скачать файл:
Название:
ГУМАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В ОСНОВНІЙ ШКОЛІ ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ (НА ПРИКЛАДІ ПРЕДМЕТІВ ГУМАНІТАРНОГО ЦИКЛУ)
Альтернативное Название: ГУМАНИЗАЦИЯ УЧЕБНОГО ПРОЦЕССА В ОСНОВНОЙ ШКОЛЕ СРЕДСТВАМИ ИНФОРМАЦИОННЫХ ТЕХНОЛОГИЙ (НА ПРИМЕРЕ ПРЕДМЕТОВ ГУМАНИТАРНОГО ЦИКЛА)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми гуманізації навчального процесу засобами інформаційних технологій в основній школі; визначено об’єкт, предмет, гіпотезу, мету, завдання та методи дослідження; розкрито наукову новизну, теоретичне й практичне значення роботи, особистий внесок дисертанта; з’ясовано вірогідність та обґрунтованість отриманих результатів; наведено відомості про їх апробацію та впровадження.


У першому розділі „Теоретико-педагогічні основи гуманізації навчального процесу засобами інформаційних технологій” на основі аналізу та вивчення відповідної літератури розглянуто проблеми гуманізації сучасної освіти, висвітлено значення інформаційних технологій як одного із засобів гуманізації навчального процесу, визначено функції інформаційних технологій у реалізації принципів гуманізації навчання, виділено основні напрями гуманізації навчального процесу й теоретично обґрунтовано способи гуманізації навчання з використанням вищеназваних технологій.


На даному етапі модернізації освіти існує нагальна потреба глибокого вивчення історії та сучасних тенденцій розвитку гуманістичної педагогіки. Проблеми гуманізації освіти знайшли місце в роботах багатьох учених, педагогів, психологів, де стверджується, що сутністю гуманізації є спрямованість освіти на визнання особистості як абсолютної цінності. До суттєвих ознак гуманізації віднесено: орієнтацію цілей, змісту, форм і методів освіти на особистість, щоденну радість, щасливе навчання дитини у школі; виховання учнів у дусі гуманістичних цінностей; стимулювання їх розвитку й гармонізацію індивідуальності; визнання прав дитини на соціальний захист; формування людини, яка прагне самореалізації, готова навчатися протягом усього життя; любов і повагу до учнів з боку педагогів; зміну відносин „учитель – учень” на партнерські. На підставі аналізу та узагальнення попередніх досліджень у роботі обґрунтовано розуміння поняття гуманізації освіти як спрямованості навчального процесу на створення комфортних умов для навчання, розвитку, становлення, самореалізації особистості.


У роботі визначено теоретичну основу гуманізації навчання. До найважливіших принципів гуманізації С.Гончаренко, Ю.Мальований відносять принципи гуманітаризації, фундаменталізації, діяльнісного спрямування (діяльнісний підхід до навчання), врахування національного характеру освіти й індивідуально-творчого підходу до навчання. Г.Балл, І.Підмазін, О.Савченко та інші вважають притаманним процесу гуманізації ще й принцип діалогу. С.Смирнов, І.Котова, Є.Шиянов, спираючись на висновки психолого-педагогічних досліджень Л.Виготського, П.Гальперіна, І.Зязюна, А.Леонтьєва, С.Рубінштейна, Ж.Піаже, визначили низку закономірностей гуманізації освіти, які зорієнтовані на психічний розвиток і формування особистості: психічне та розумове становлення особистості, всебічний її розвиток, орієнтація освіти на розвиток вільної і творчої особистості, діяльнісний підхід до навчальних технологій, індивідуально-творча спрямованість навчального процесу, створення умов для задоволення потреб у самовизначенні. За визначенням Г.Балла, складові гуманізації, а саме: гуманістичне переосмислення функцій освіти (трансляційної та соціалізаційної), гуманізація сьогоденного життя учнів, втілення гуманістичних засад у загальній організації системи освіти та її подальшої розбудови, любов і повага до учнів з боку педагогів, індивідуалізація та диференціація, виховання учнів у дусі гуманістичних цінностей, розуміння ролі педагога як суб’єкта гуманістично орієнтованої освіти, – загалом визначають заходи з організації навчального процесу на засадах гуманізму.


Серед великої кількості педагогічних технологій, які дають можливість реалізувати мету та зміст гуманістичної освіти (технології розвивального, особистісно орієнтованого, проблемного навчання, педагогіка співробітництва тощо), можна виділити навчальні інформаційні технології, котрі фундуються на новітніх досягненнях комп’ютерної техніки. На підставі проведеного аналізу робіт таких учених, як В.Беспалько, В.Биков, Л.Білоусова, Б.Гершунський, А.Гуржій, М.Жалдак, Ю.Жук, В.Кінелев, Ч.Кларк, Ю.Машбиць, Н.Морзе, С.Панюкова, С.Пейперт, С.Раков, Ю.Рамський, І.Роберт, Н.Тализіна, які висвітлювали місце інформаційних технологій в освітньому процесі, було розкрито гуманістичну спрямованість цих технологій: інформаційні технології надають можливість організувати навчальний процес на високому науковому рівні, створити умови для гуманізації навчання на основі індивідуалізації, диференціації, діалогізації, індивідуально-творчого і діяльнісного підходів, орієнтації на розвиток вільної і творчої особистості, формування позитивної мотивації і підвищення пізнавального інтересу. Їх застосування позитивно впливає на соціальний бік шкільного життя, сприяє усуненню суб’єктивізму під час навчання та оцінювання навчальних досягнень учнів, створює умови для навчання дітей із фізичними та розумовими вадами.


Нами визначено та структуровано найважливіші функції навчальних інформаційних технологій у процесі гуманізації навчання: психолого-педагогічну, інформаційно-пізнавальну, управлінську. Так, психолого-педагогічна функція полягає в реалізації мети сучасної освіти завдяки таким можливостям інформаційних технологій, як сприяння індивідуалізації та диференціації навчання; формування позитивної мотивації до навчання та підвищення пізнавального інтересу через наочність та емоціоналізацію подання матеріалу, створення ситуацій успіху; застосування проблемного навчання. Інформаційно-пізнавальна функція слугує гуманізації змісту навчання і здійснюється за рахунок науковості, системності, послідовності, повноти подання інформації, аналітико-синтетичних можливостей інформаційних технологій. Управлінська функція допомагає реалізації двох вищеназваних функцій і зумовлює інтерактивність навчання, здійснення самоосвіти і самокорекції, адаптацію навчального середовища до особистих якостей учня.


Функції інформаційних технологій передбачають різні форми реалізації залежно від досягнутого ступеня інформатизації освіти, що дозволило визначити напрями гуманізації навчального процесу з використанням вищезазначених технологій: електронного дидактичного ресурсу безпосередньо в навчальному процесі й у самостійній роботі учня; мережних технологій освітнього призначення, які уможливлюють доступ до глобальних навчальних електронних ресурсів з будь-якого місця планети і в будь-який час; створення єдиного інформаційного навчального середовища „школа – дім”, котре за рахунок багатофункціональності охоплює всі сфери життя учня.


У нашому дослідженні ми зосередили увагу на напрямі, що передбачає використання електронного дидактичного ресурсу безпосередньо в навчальному процесі й у самостійній роботі учня, як найбільш актуальному для сучасного ступеня інформатизації освіти. На підставі аналізу найважливіших функцій інформаційних технологій, враховуючи особливості предметів гуманітарного циклу, нами було обґрунтовано способи використання цих технологій з метою гуманізації навчання, а саме:


- застосування навчальних комп’ютерних ігор для засвоєння і закріплення навчального матеріалу, що дозволяє реалізувати індивідуальний, диференційований, діалогічний і діяльнісний підходи до навчання; надати привабливу, виразну форму навчальному матеріалу, забезпечити високий рівень його доступності для учнів з різними навчальними можливостями, перетворити навчальний процес на навчання з радістю, перевівши його в ігрову площину;


- використання комп’ютерного тестування для об’єктивного контролю та самоконтролю навчальних досягнень створює умови для здійснення контролю поза межами стосунків „учитель – учень”, вивільняє дитину від упередженого ставлення педагога, при цьому процедура контролю набуває характеру змагання з персональним комп’ютером, що у свою чергу стимулює дитину до самокорекції навчальної діяльності, самоосвіти;


- впровадження комп’ютерних творчих завдань, спрямованих на виявлення особистісного ставлення учня до навчального матеріалу, орієнтованих на розвиток вільної і творчої особистості, підвищення самооцінки школяра та його особистого статусу.


У роботі показано, що всі визначені способи скеровані на створення комфортних умов для навчальної діяльності учнів, що має позначитися на формуванні позитивної мотивації, підвищенні пізнавального інтересу учнів і, як наслідок, – на підвищенні якості їх знань, зокрема усвідомленості й міцності.


Таким чином, нами розглянуто проблеми гуманізації сучасної освіти засобами інформаційних технологій, визначено й структуровано їх функції, дидактично обґрунтовано способи гуманізації навчання з використанням інформаційних технологій, у яких зазначені технології виступають як інструмент навчання, оцінювання навчальних досягнень, розвитку творчих здібностей школярів.


 


У другому розділі „Експериментальне дослідження способів гуманізації освітнього процесу із застосуванням інформаційних технологій” висвітлено методику проведення педагогічного експерименту, наведено його результати та здійснено їх аналіз, запропоновано спеціально розроблені технології застосування визначених способів гуманізації навчального процесу.


В експериментальній роботі ми спиралися на засади організації і проведення педагогічних досліджень, подані в працях Т.Агапової, Ю.Бабанського, І.Гавриш, В.Євдокимова, В.Журавльова, Т.Ільїної, А.Киверялга, І.Лернера, В.Налімова, Т.Олійник, Ю.Павлова, М.Скаткіна та інших.


Експеримент було проведено на базі двох предметів гуманітарного циклу: української мови та літератури, враховуючи їх розподіл за провідним навчальним завданням. Спільним компонентом змісту освіти цих предметів є «наукові знання». Для мови другим провідним компонентом є «способи діяльності», а література ще орієнтована і на «морально-естетичне виховання».


В експерименті брали участь учні загальноосвітніх навчальних закладів м. Харкова та Харківської області (СЗОШ І-ІІІ ст. № 16, гімназія № 47, ФМЛ № 27 м. Харкова, ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 смт Малинівка Чугуївського району). Вибіркову сукупність склали 304 школярі 5-х класів (експериментальна група – 167 осіб, контрольна – 137).


Для перевірки ефективності застосування визначених нами способів гуманізації навчання з використанням інформаційних технологій було виділено й схарактеризовано такі критерії: сформованість позитивної мотивації, пізнавального інтересу учнів, якості їх знань.


На підготовчому етапі експерименту (2002/2003 н. р.) було розроблено експериментальні матеріали, необхідні для впровадження обґрунтованих нами способів гуманізації навчання засобами інформаційних технологій:


- навчальну комп’ютерну гру з української мови для 5 класу, яка має динамічний сюжет, що розвивається протягом навчального року, має риси як дидактичних, так і рольових ігор, елементи проблемного навчання, різні види вправ;


- програму для тестування рівня навчальних досягнень учнів з української мови „Рідна мова. 5 клас”, котра містить комплекс тестів, що охоплюють усі теми програмового матеріалу 5-го класу, а також тексти та питання для перевірки навичок читання мовчки;


- тематику творчих завдань для учнів 5-х класів з української мови та літератури, виконання яких орієнтовано на застосування комп’ютера в процесі навчання (створення збірочок „Лінгвістичні казки”, „Збірка загадок”, книги власних казок „Маленькі казкарі”, презентацій „Народні легенди та перекази” і „Літературний пейзаж”, розробка карти „Місто Лексикологія” тощо).


 


Експериментальна перевірка обґрунтованих нами способів здійснювалась у 4-х експериментальних групах за спеціально розробленими технологіями, у яких було окреслено як дії вчителя, так і учня на кожному етапі роботи. Для перевірки ефективності першого способу – застосування навчальної комп’ютерної гри на уроках української мови – були задіяні учні групи Е-1. Другий спосіб – використання комп’ютерного тестування – впроваджувався у групі Е-2 на уроках мови із застосуванням комп’ютерної програми „Рідна мова. 5 клас”. Експериментальна перевірка третього способу, впровадження комп’ютерних творчих завдань, здійснювалась у групі Е-3, учні якої працювали над завданнями, структурованими за рівнями складності (перебудова відомого; внесення елементів новизни як за змістом, так і за способами виконання дій), тривалістю, формою подання. Ці завдання дозволяли учням виявити особисте ставлення до навчального матеріалу. У групі Е-4 було впроваджено комплексно всі три визначені способи гуманізації навчального процесу. У контрольній групі К навчання школярів відбувалося за традиційними методиками без використання інформаційних технологій.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)