ДИДАКТИЧНІ УМОВИ ЗАСТОСУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ ГРАФІКИ В НАВЧАННІ УЧНІВ 5-7 КЛАСІВ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ




  • скачать файл:
Название:
ДИДАКТИЧНІ УМОВИ ЗАСТОСУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ ГРАФІКИ В НАВЧАННІ УЧНІВ 5-7 КЛАСІВ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ
Альтернативное Название: ДИДАКТИЧНЫЕ УСЛОВИЯ ПРИМЕНЕНИЯ КОМПЬЮТЕРНОЙ ГРАФИКИ В УЧЕБЕ УЧЕНИКОВ 5-7 КЛАССОВ ОБЩЕОБРАЗОВАТЕЛЬНОЙ ШКОЛЫ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, визначено об’єкт, предмет, мету, робочу гіпотезу і завдання дослідження, подано перелік використаних методів, вказано його методологічну основу, визначено наукову новизну, теоретичне і практичне значення, обґрунтовано вірогідність одержаних результатів, висвітлено напрями впровадження та апробації матеріалів дослідження.


У першому розділі – “ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ ГРАФІКИ” – розглянуто стан розробки питання інформатизації та комп’ютеризації освіти; проаналізовано філософську, психологічну та педагогічну літературу вітчизняних і зарубіжних вчених щодо застосування комп’ютера в навчальному процесі; психолого-педагогічні засади застосування комп’ютерної графіки, з’ясовано сутність понять: “інформатизація освіти”, “нові інформаційні технології”, “комп’ютеризація освіти”, "комп’ютерна графіка", розглянуто її використання в практиці роботи загальноосвітніх навчальних закладів; розкриті поняття “комп’ютерна графіка”, “растрова графіка”, “векторна графіка”, “трьохвимірна графіка”, “анімація”, “програмно-педагогічні засоби”, “мультимедіа”, “графічний редактор”, “імітаційно-моделювальна програма”, охарактеризовані принципи застосування комп’ютерної графіки у навчанні (спрямованості процесу навчання на всебічний і гармонійний розвиток особистості, зв’язку навчання з життям, науковості, доступності, систематичності й послідовності, наочності, стимулювання і мотивації позитивного ставлення до навчання).


Теоретичною основою застосування комп’ютерної графіки в навчанні, на нашу думку, є асоціативно-рефлекторна теорія, що базується на теорії І.М.Сеченова та І.П.Павлова, в якій процес засвоєння знань розглядається як складна система пізнавальної діяльності. Відповідно до цієї теорії будь-яке навчання своїм фундаментом має наочність, тобто спирається на чуттєве пізнання, тому збагачення свідомості учня образами та уявленнями – одне із завдань навчальної діяльності; наочні образи важливі не самі по собі, вони необхідні оскільки забезпечують просування свідомості до узагальнень шляхом порівняння; основний метод асоціативного навчання – вправи.


Але на сучасному етапі ще недостатньо розроблені теорії та технології проектування навчання; мало якісних навчальних програм, особливо україномовних; не всі вони мають методичне забезпечення, а деякі програми взагалі не обґрунтовані потребами педагогічного процесу, майже відсутня навчально-методична література для вчителів, навчальні посібники для учнів середніх шкіл, які б хоч якоюсь мірою розкривали напрями і можливості використання нових інформаційних технологій навчання різних предметів у школі.


У зв’язку з цим вчені висувають ряд вимог до теорії навчання, що мають важливе значення для навчання за допомогою комп‘ютера: вони мають бути не тільки описовими, але й приписовими, і вказівки мають даватися у формі, що допускається технологією; теорії навчання і пізнавальної діяльності необхідно поєднувати між собою. Науковці рекомендують використовувати засіб комунікації у навчальному процесі в дидактично доцільних сполученнях і співвідношеннях з об'єктами предметного світу (матеріальними засобами навчання), "уявною наочністю" та іншими дидактичними засобами, вбудовувати нові технології в розроблений інструментарій дидактичних прийомів і технічних засобів навчання.


Отже, комп’ютер потрібно використовувати в навчальному процесі тільки там, де в цьому виникає нагальна потреба, а саме: для організації індивідуальної роботи учнів на уроці або унаочнення; необхідно виявити дидактичні умови ефективного застосування комп’ютерної графіки в навчанні учнів.


У другому розділі – “ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ПЕРЕВІРКА ДИДАКТИЧНИХ УМОВ ЗАСТОСУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ ГРАФІКИ В НАВЧАННІ УЧНІВ 5-7 КЛАСІВ СЕРЕДНЬОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ” – визначено науково-педагогічні основи експериментального підходу до дослідження; дидактичні умови застосування комп’ютерної графіки в навчанні учнів 5-7 класів загальноосвітньої школи; розроблено технологію застосування комп’ютерної графіки в навчанні учнів 5-7 класів загальноосвітньої школи; розроблено методику та проведено констатуючий і формуючий експерименти, висвітлені основні їх результати; розроблено методичні рекомендації щодо застосування комп’ютерної графіки в навчанні учнів 5-7 класів загальноосвітньої школи.


Дидактичні умови застосування комп’ютерної графіки в навчанні учнів, на нашу думку, – це обставини процесу навчання, які є результатом цілеспрямованого вибору, конструювання та застосування елементів змісту, методів навчання з використанням комп’ютерної графіки, завдяки яким процес навчання може бути успішним.


У ході наукового пошуку встановлено, що навчальний процес із застосуванням комп’ютерної графіки може бути успішним за таких дидактичних умов:


Дотримання технології застосування комп’ютерної графіки в навчальному процесі.


Проектування або адаптація навчальних програм з належним рівнем якості та їх методичне забезпечення.


Кваліфіковане педагогічне керівництво процесом навчання за допомогою комп’ютерної графіки.


Стимулювання активності учнів та розвитку пізнавальних мотивів.


Кожну з цих умов було досконало розглянуто та конкретизовано у ході констатуючого експерименту, а також досліджено ефективність навчання із застосуванням комп’ютерної графіки, дотримуючись даних дидактичних умов під час формуючого експерименту.


Було визначено, що ефективність застосування комп'ютерної графіки у навчальному процесі школи в значній мірі залежить від володіння вчителем технологією її застосування. Педагогічна технологія є продумана у всіх деталях модель спільної навчальної та педагогічної діяльності з проектування, організації й проведення навчального процесу з безумовним забезпеченням комфортних умов для учнів і вчителів.


Ми розробили педагогічну технологію застосування комп’ютерної графіки в навчанні учнів 5-7 класів загальноосвітньої школи. Мета цієї технології – підвищення ефективності навчального процесу за допомогою застосування комп’ютерної графіки.


Спосіб досягнення мети – застосування комп’ютерної графіки під час викладання різних шкільних предметів завдяки спеціальним комп’ютерним навчальним програмам, в яких змістом об’єкта засвоєння є довідкова інформація, демонстрація, моделювання, імітація тощо.


Програмним забезпеченням виступають демонстраційно-моделюючі програмні засоби, що дозволяють моделювати об’єкт, процес або явище, що вивчається для використання на етапах пояснення нового навчального матеріалу, фронтальної демонстрації моделі об’єкта вивчення; мультимедійні програмні засоби для ілюстрації (унаочнення) викладу матеріалу вчителем, які застосовуються перед вивченням навчального матеріалу, як вступ до теми та під час вивчення теми; тестові програмні засоби, призначені для автоматизації процесу контролю знань учнів.


Основу технології застосування комп’ютерної графіки в навчанні учнів 5-7 класів загальноосвітньої школи складають такі концептуальні положення: основна функція школи – підготовка учнів до повноцінної життєдіяльності в умовах сучасного суспільства; комп’ютерна графіка має стати засобом, що полегшує процес формування в учнів компетентності як загальної здатності, що базується на знаннях, досвіді, цінностях, здібностях, набутих завдяки навчанню; навчання здійснюється на основі можливостей технології “мультимедіа”; здобуття знань має спиратися на комп’ютерну візуалізацію навчальної інформації, імітацію та моделювання об’єктів, процесів, явищ, а отже, раціональне використання принципу наочності в навчанні; гармонійний розвиток інтелекту дитини – психологічна засада застосування у навчанні комп’ютерної графіки; перевага індивідуальних форм навчання перед фронтальними (хоча інколи доцільним є застосування групових форм навчання); зміна ролі вчителя у навчальному процесі: від людини, яка викладає навчальний матеріал, до координатора, консультанта; посилення пізнавального потенціалу навчального процесу; під час навчання має розвиватися образне сприйняття світу, наочно-образне, наочно-репродуктивне, абстрактне, творче мислення тощо; формування в учнів умінь працювати в графічному редакторі, моделювати графічні зображення.


Під час проектування технології навчання із застосуванням комп’ютерної графіки ми розробляли її основні складові: цілеутворення, прогнозування, вибір оптимальних форм, методів і засобів навчання, організація взаємодії учасників навчального процесу, оцінка, контроль і корекція знань, навичок і вмінь учнів з метою гарантованого досягнення дидактичних цілей.


Розроблена нами послідовність етапів підготовки вчителя до уроку із застосуванням комп’ютерної графіки показана у схемі (Таблиця 1).


Важливою дидактичною умовою застосування комп’ютерної графіки є проектування або адаптація навчальних програм з належним рівнем якості та їх методичне забезпечення. Серцевиною комп’ютерної системи навчання є навчаюча програма, тобто програма, яка керує навчальною діяльністю учня, виконуючи певні функції вчителя. У ній розрізняють навчальний матеріал (тексти, малюнки, схеми, задачі, запитання, підказування, репліки тощо) і спеціальну програму, що визначає, який саме і в якій послідовності подається матеріал учневі. Іноді навчаюча програма містить не тексти навчальних задач, а певні правила, система яких генерує задачі (запитання). Оскільки спосіб розробки сценарію уроку і курсу навчання з певної дисципліни досить різні, то навчаюча програма навчального курсу – не механічне об’єднання сценаріїв окремих уроків, а якісно інше утворення.


У ході експерименту доведено, що навчальний програмний засіб має враховувати певні особливості. Так, матеріали в педагогічних програмних засобах мають бути науково викладені, написані доступною мовою для розуміння учня відповідної вікової категорії, мати поступовий перехід від простого до складного та не бути орієнтованими лише на один із наявних підручників. За змістом матеріали програм повинні відповідати затвердженій програмі з відповідного предмета. Програмні засоби повинні відповідати науковим, педагогічним, методичним, технічним вимогам; бути виконані державною мовою або мовою, якою ведеться навчальний процес у закладі освіти.


 


Під час складання навчальних програм необхідно враховувати такі параметри: а) рівень; б) зміст, що привертає додатково увагу, завдяки комп’ютерній графіці, під час викладання нового навчального матеріалу; в) розумові дії, що необхідні для засвоєння нового матеріалу.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)