Накльока О.П. Обгрунтування елементів технології вирощування перцю солодкого в умовах Правобережного Лісостепу України



Название:
Накльока О.П. Обгрунтування елементів технології вирощування перцю солодкого в умовах Правобережного Лісостепу України
Альтернативное Название: Наклека о.п. Обоснование элементов технологии выращивания перца сладкого в условиях Правобережной Лесостепи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ КУЛЬТУРИ ПЕРЦЮ (огляд літератури)


В розділі узагальнені результати досліджень окремих елементів технології вирощування перцю солодкого проведені вітчизняними та зарубіжними вченими. У ході аналізу наукової літератури встановлено, що в умовах Правобережного Лісостепу України на даний час недостатньо вивчена технологія вирощування культури. Це обумовило напрям і задачі наших досліджень.


 


УМОВИ І МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


Експериментальна частина роботи виконана впродовж 2001-2005 рр. в навчально-науковому та виробничому відділенні Уманського державного аграрного університету, розташованого в зоні центральної частини Правобережного Лісостепу України.


Ґрунтовий покрив дослідного поля – чорнозем опідзолений малогумусний важкосуглинковий на лесі, який характеризується невисоким вмістом гумусу (3,2-3,5% у верхньому горизонті). Ступінь насиченості основами по профілю 87-97%, реакція ґрунтового розчину слабко кисла (рНсол 6,0-6,1), гідролітична кислотність 2,46 мг.екв/100г грунту, вміст рухомим сполук фосфору 119 мг/кг і обмінного калію 101 мг/кг ґрунту (за Чириковим – забезпеченість підвищена), азоту лужногідролізованих сполук 64 мг/кг ґрунту (за Корнфілдом – забезпеченість середня). Рельєф дослідного поля – вирівняне плато з пологими (1-2о) схилами південно-східної та південно-західної експозиції.


Погодні умови в роки проведення наших досліджень були типовими для зони, але з деякими відмінностями як в цілому за вегетацію, так і за окремі періоди. Причому відмінності в окремі періоди можна характеризувати як досить контрастні, що дало змогу краще встановити вплив факторів, що вивчалися, на ріст, розвиток рослин і формування врожаю перцю солодкого. Середньорічна кількість опадів за 2001-2005 рр. коливалася від 544 до 661 мм, що обумовлювало істотні зміни в продуктивності рослин перцю солодкого. Найменш сприятливі погодні умови склалися в 2003 році, що пов’язано з високими середньодобовими температурами повітря та значним дефіцитом вологи в повітрі та грунті.


Для досліджень використовували сорт перцю солодкого Подарок Молдови (крім досліду із сортовивчення).


Схема досліду із вивчення впливу віку розсади і способів її вирощування на продуктивність рослин перцю солодкого включала наступні варіанти: без пікірування та з пікіруванням віком 70, 60 та 50 діб, у касетах з розміром чарунок 8x8, 5х5 та 2,5х2,5 см, віком 60 і 50 діб. У відкритий грунт для подальших досліджень розсаду висаджували 25-27 травня за схемою 70x20 см.


Проводили дослідження по визначенню оптимального розміщення рослин відповідно обраних схем з різною площею живлення. Рослини висаджували у грунт за такими схемами: рядкова з міжряддям 70 см та стрічкові двохрядкові 90+50 см і 110+30 см із відстанню між рослинами в рядку 15 см (95,2 тис. шт./га), 20 см (71,4тис. шт./га) і 35 см – по 2 рослини в гнізді (81,6 тис. шт./га). Контрольним варіантом є схема 70x20 см.


Для досліду із встановлення оптимальних строків садіння розсаду віком 50 і 60 діб висаджували у відкритий грунт 10.05, 20.05, 30.05 та 10.06. За контроль взято варіант висаджування розсади 20.05 віком 60 діб.


У досліді із сортовивчення підбирали сорти перцю солодкого найбільш продуктивні для зони Правобережного Лісостепу України. Для дослідження використали 6 сортів, 3 з яких є сортами української селекції – Надія, Обрій та Снігур, і 3 сорти молдавської селекції – Подарок Молдови, Ласточка і Новогогошари. За контроль взято сорт Подарок Молдови як найбільш поширений і занесений до Державного Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Розсаду висаджували у відкритий грунт 25-26 травня за схемою 70x20 см (71,4 тис рослин/га).


Дослідні ділянки протягом років досліджень розміщували методом рендомізованих блоків у трикратній повторності. Розмір облікової ділянки – 20 м2. Завдання експериментальної частини досліджень полягало в проведенні біометричних вимірювань, обліків і спостережень за настанням і проходженням фенологічних фаз розвитку, оцінки та обліку урожаю, проведенні лабораторних аналізів.


Показники вмісту сухої розчинної речовини в плодах визначали за допомогою рефрактометра РПЛ-3; сухої нерозчинної речовини – термогравіометричним методом (ГОСТ 13586.5-93); вміст органічних кислот визначали титрометричним (арбітражним) методом; масову частку цукрів – феріціанідним методом (ГОСТ 8756.13-87); вміст аскорбінової кислоти – за методом І.К. Муррі (ГОСТ 24556-89); вміст хлорофілу в листках при висаджуванні розсади, в період цвітіння та плодоношення – за Г.Н. Годнєвим; вологість грунту визначали термогравіометричним методом.


Отримані результати досліджень математично оброблені методом дисперсійного та кореляційного аналізу (В.Ф.Мойсейченко, 1992) з використанням комп’ютерних програм Agrostat та Statistica 6.0. Рівень економічної ефективності досліджень вираховували згідно розроблених операційних технологій вирощування перцю солодкого та методичних рекомендацій. Біоенергетичну оцінку проводили за методикою О.С.Болотських, М.М.Довгаль (1999).


 


 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины