Формування організаційно-економічного механізму функціонування та розвитку вантажних портів




  • скачать файл:
Название:
Формування організаційно-економічного механізму функціонування та розвитку вантажних портів
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. Розвиток зовнішньоекономічних зв’язків України, її спрямованість на динамічне входження у світову економічну систему і, насамперед, вступ до СОТ вимагають наявності високоефективної та розгалуженої транспортної системи. Транспортна система відіграє в сучасних умовах визначальну роль як один із найважливіших факторів економічного розвитку держави. Потреба у транспортній системі, що чітко функціонує, дедалі посилюється, стає базисом сталого розвитку продуктивних сил регіонів, а також запорукою інтеграції нашої країни до світо­вих ринків.

Аналіз найважливіших проблем функціонування різних видів транспорту, які чекають свого невідкладного розв’язання, свідчить про їх масштабність, складність і для загального розвитку економіки України їх реалізація потребує великих інвестицій і непростих організаційних рішень. Об’єктивно склалося так, що нині треба вирішувати проблеми, які докорінно мають впливати на організційну, технічну, технологічну сторони політики в галузі транспортних комунікацій.

Одним із видів транспорту є морський транспорт. Він є порівняно дешевим і відіграє надзвичайно важливу роль у формуванні зовнішньоекономічних зв’язків України, особливо з країнами далекого зарубіжжя.

Проблемам розвитку і реформування морських портів України за останні роки присвячено десятки публікацій. Особливостям розвитку та вдосконаленню транспортної системи України та її складових приділяли увагу як науковці,  так і практики. Насамперед слід назвати публікації та наукові дослідження Е. Громової, Ю.Давиденка, Е.Ємельянова, М. Котлубая, О. Кибик, В. Топіхи, К. Коценка, О. Наумова, Ю.Пащенка, П. Підлісного, М. Примачева, А.Хахлюка, Ю.Цветова, та ін.

У вітчизняних і зарубіжних наукових дослідженнях, в яких аналізуються основні закономірності розвитку портового господарства залишається достатньо дискусійних аспектів, що стосуються насамперед передумов, чинників і ресурсів розвитку портів, підходів до управління галуззю, форм залучення інвестицій тощо. Недостатня увага приділяється оцінці перспектив розвитку безпосередньої діяльності портів, що пов’язана із залученням вантажопотоків, переробкою вантажів, адмініструванням, взаємодією з підприємствами інших галузей та територією.

Дослідження названих проблем є виключно актуальним на сьогоднішньому етапі економічного розвитку як з теоретичної, так і  практичної точки зору.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційна робота виконана відповідно до теми науково-дослідної роботи економічного факультету Херсонського державного аграрного університету “Організаційно-економічний механізм функціонування підприємницьких структур, систем ціноутворення, фінансово-кредитних відносин, страхування” (номер державної реєстрації 0102U003197). У вказаних темах автором особисто розроблено систему формування організаційно-економічного механізму функціонування вантажних портів.

Мета і завдання дослідження. Метою даної дисертаційної роботи є вдосконалення теоретичних та прикладних аспектів формування організаційно-економічного механізму функціонування вантажних портів, обґрунтування основних напрямків поліпшення організаційно-економічного механізму функціонування вантажних портів. Основ­ними завданнями дослідження є такі:

-            розкриття сутності формування організаційно-економічного механізму функціонування вантажних портів;

-            висвітлення основних чинників ефективного функціонування вантажних портів;

-            здійснення системного аналізу організації діяльності портів;

-            визначення економічної ефективності роботи портового господарства;

-            визначення особливостей системи управління функціонуванням вантажних портів;

-            розробка пропозицій щодо впровадження ефективної моделі розвитку вантажних портів;

-            обґрунтування пропозицій щодо вдосконалення конкурентоспроможності послуг портів.

Об’єктом дослідження є процес розвитку вантажних портів та функціонування їх організаційно-економічного механізму.

Предметом дослідження є теоретичні та методичні положення формування ефективного організаційно-економічного механізму діяльності портового господарства.

Методи дослідження, які використані у роботі, ґрунтуються на системних загальнотеоретичних підходах до вивчення організаційно-економічного механізму функціонування порту як підприємства, що є невід’ємною складовою транспортної системи України. Основою дослідження є діалектичний метод пізнання. Теоретико-методологічною основою є базові положення економічної теорії, досягнення вітчизняної та зару­біжної теорії щодо формування ефективного організаційно-економічного механізму функціонування порту, наукові теорії та набутий досвід формування високого рівня конкурентоспроможності портового господарства і вирішення економіко-екологічних проблем функціонування вантажних портів. Інформаційною базою дослідження слугували праці українських та зарубіжних учених, нормативно-правові акти України, закони України, постанови Кабінету Міністрів України, статистичні дані Держкомстату України.

Для вирішення поставлених у дисертаційній роботі завдань використані наступні методи пізнання: монографічний (при узагальнені передового досвіду функціонування портів), економіко-статистичний (при оцінці вантажообігу портів, розподілу вантажів по видах плавання), економіко-математичний (при моделюванні розвитку вантажних портів), розрахунково-конструктивний і балансовий (при визначенні планових та прогнозних показників розвитку вантажних портів), соціологічний ( при визначенні рейтингу найбільших агентських компаній).

Наукова новизна отриманих результатів дисертаційного дослідження полягає у формуванні теоретичних, методологічних та прикладних засад розробки ефективного організаційно-економічного механізму функціонування та розвитку вантажного порту у ринкових умовах. Зокрема, у дисертаційному дослідженні:

Вперше:

-            розроблено організаційно-економічну модель розвитку вантажного порту, в якій закладено основні перспективи розвитку морського транспорту, стратегія розвитку на ринку вантажних перевезень  та формування корпоративної структури портів;

Удосконалено:

-            концептуальний підхід до розробки ефективного організаційно-економічного механізму діяльності порту, що ґрунтується на наукових підходах до забезпечення його конкурентноздатності в умовах зростання відкритості економіки держави;

-            підхід до визначення існуючих і потенційних можливостей функціонування і розвитку портового господарства з точки зору визначення як основних шляхів удосконалення управлінням функціонування порту, так і вирішення його економіко-екологічних проблем;

Отримали подальший розвиток:

-            оцінка ефективності діяльності порту, яка враховує параметри вантажних перевезень, розвиток маркетингової роботи, стратегію управління персоналом, забезпечення високої конкурентоспроможності послуг порту на основі участі його у розвитку регіонального морегосподарського комплексу;

-            організаційно-економічні положення щодо запропонованих шляхів вирішення економіко-екологічних проблем функціонування вантажного порту на основі  захисту акваторії.

Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованих в роботі теоретично-методологічних та прикладних результатів при формуванні плану розвитку портового господарства, при удосконаленні організаційно-економічного механізму функціонування і розвитку вантажного порту.

Результати дисертаційного дослідження, висновки та рекомендації схвалені та використані в роботі АСК «Укррічфлот» Херсонського річкового порту (довідка № 01-8/323 від 07 лютого 2008 р.), Херсонського морського торгового порту (довідка № 01-25/28 від 07 лютого 2008 р.),  Херсонського державного університету (довідка № 06-12/230 від 06 лютого 2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою працею. Усі наукові результати, викладені у дисертації, отримані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні положення й отримані результати дисертаційного дослідження доповідались і отримали підтримку на міжнародних науково-практичних конференціях, методологічних семінарах: „Проблеми розвитку фінансової системи України в умовах глобалізації” (м. Сімферополь, 19-21 березня 2008 р.); „Індустрія гостинності в країнах Європи” (м. Ялта, 28 грудня 2007р. – 2 січня 2008 р.); „Митна політика та актуальні проблеми економічної та митної безпеки України на сучасному етапі” (м. Дніпропетровськ, 16–31 липня 2007 р.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 11 одноосібних наукових праць, 8 статей у фахових виданнях, 3 тези конференцій. Загальний обсяг публікацій – 3,5 д.а., з яких 3,5 д.а. належать особисто автору.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертації – 183 сторінки, із них 168 сторінок основного тексту. Робота містить 11 таблиць, 2 рисунки і 9 додатків. Список використаних джерел охоплює 178 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)