Іванов Ф.А. Агроекологічне обгрунтування та ефективність вирощування кукурудзи і озимої пшениці у сівозмінній ланці в умовах південного Степу України




  • скачать файл:
Название:
Іванов Ф.А. Агроекологічне обгрунтування та ефективність вирощування кукурудзи і озимої пшениці у сівозмінній ланці в умовах південного Степу України
Альтернативное Название: Иванов Ф.А. Агроэкологическое обоснование и эффективность выращивания кукурузы и озимой пшеницы в звене севооборота в условиях южной Степи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

1. Метеорологічні умови вегетаційного періоду південої частини Степу України в цілому дозволяють вирощування кукурудзи на силос і зерно при літніх (червневих) строках сівби. Період вегетації з середньодобовою температурою ³ 10оС знаходиться в межах 120-125 діб, а загальна кількість опадів  складає 190-210 мм.


2. При зміщенні строку посіву кукурудзи з весняного на ранньолітній складається задовільний режим живлення в грунтів. В орному шарі зростає вміст нітратного азоту на 11%, рухомих фосфатів на 10%, кількість обмінного калію залишається на рівні весняних запасів.


3. На період літнього посіву запаси продуктивної вологи в метровому шарі грунту не нижчі, ніж при весняному. В цілому за період вегетації поступило з опадами доступної вологи на 75 м3/га більше, а надходження опадів в критичний період її росту та розвитку (викидання волоті-молочна стиглість зерна) на 225 м3/га вище.


4. Водний режим літніх посівів кукурудзи з розширенними міжряддями створюється більш сприятливий, ніж у посівів весняного строку. Сумарне водо-споживання літніх та весняних посівів кукурудзи відрізняється на 6%. Ранньо-літня сівба сприяє зменшенню коефіцієнту водоспоживання кукурудзи при використанні на силос на 15,2 м3/т та при використанні на зерно на 248 м3/т.


5. За рахунок додаткової обробки грунту по типу пару, на протязі весняного періоду, сходи літньої кукурудзи забур¢янені в 3,4 рази менше.


6.Зміна строку посіву кукурудзи суттєво впливає на суму тепла, що надходить в окремі періоди її росту та розвитку і довжину дня. Для весняних посівів характерно зростання температури повітря до фази початку викидання волоті з послідуючим плавним зниженням. При літньому посіві зниження температури повітря починається з утворенням у рослин 3-5-х листків. Цвітіння, формування і дозрівання зерна відбувається при температурних умовах, близьких до біологічно оптимальних для даної культури. Це сприяє скороченню тривалості вегетаційного періоду кукурудзи гібріда Красно-дарський 303 ТВ з 138 до 118 діб.


 7. Рослини кукурудзи при літній сівбі формують більшу площу листової поверхні, сиру масу та накопичують більше сухої речовини. Вони утворюють більшу кількість качанів, які крупніші за лінійними розмірами. Рослини кукурудзи висіяні весною формують на один лист більше, на 9,1см вище, закладають качан та мають тонкіше стебло.


8. Літні посіви кукурудзи формують урожай зерна в межах 21,5-25,4 ц/га, силосної маси 198-280 ц/га, що в середньому перевищує урожай весняних посівів відповідно на 30 та 31%.


9. На період посіву озимої пшениці запаси вологи в метровому шарі грунту під кукурудзою літнього посіву менші, ніж по пару на 34-37%, але вищі, ніж під кукурудзою весняного посіву на 22-47%, в залежності від її застосування. Весною при відновленні вегетації озимих, за рахунок ²кулісного² снігозатримання, рядами стебел кукурудзи, запаси продуктивної вологи додатково зростають на 270-325 м3/га.


10. При використанні літніх посівів кукурудзи з міжряддям 210см, як попередника, забезпечується одержання урожаю озимої пшениці в межах 35,2-38,2 ц/га. Збір зерна по пару складає – 44,2 ц/га, по кукурудзі весняного посіву – 16,2-27,6 ц/га.


11. Ланки польової сівозміни кукурудза літнього посіву - озима пшениця забезпечують найбільший вихід кормових та зернових одиниць з 1га площі. Зростання порівняно з ланкою пар - озима пшениця складає 21,4-34,2 ц/га зернових одиниць, що на 29,2-30,0 ц/га вище продуктивності ланки кукурудза весняного посіву; озима пшениця. Зростає стійкість виробництва зерна та знижується рівень коливаннь урожайності культур по рокам.


12. Вирощування кукурудзи літнього посіву на силос і зерно економічно вигідно. Весняні посіви даної культури через низьку продуктинвість збиткові (144 –168 грн/га), літні посіви забезпечують одержання прибутку на рівні 32-107 грн/га. Застосування сівозмінних ланок кукурудза на силос літньої сівби; озима пшениця та кукурудза на зерно літньої сівби; озима пшениця забезпечують рентабельність виробництва продукції на рівні 45,1 та 41,7% відповідно. Порівняно вища біоенергетична ефективність цих посівів. Сівозмінні ланки кукурудза літньої сівби на зерно або силос - озима пшениця забезпечують прирощування валової енергії в розмірі 144,3-172,1 МДж/га при коефіцієнті енергетичної ефективності 3,4-5,1 одиниць.


13. Для підвищення ефективності використання біокліматичного потенціалу південного Степу та збільшення продуктивності польової сівозміни доцільно впроваджувати літні посіви кукурудзи на зерно і силос з послідуючим розміщенням озимої пшениці.


 


Сівбу кукурудзи проводити в другій декаді червня, після дощів, з розрахунку на передзбиральну густоту стояння рослин 28-30 тис.шт/га при міжряддях 210см. Весною, до посіву, грунт обробляти по типу пара. При необхідності обробки міжрядь високорослої кукурудзи, застосовувати переобладнанні культиватори КРН-4,2 або ПРВН-2,5. Посів озимої пшениці проводити  в оптимальні строки однією секцією сівалки СЗС-2,1 в міжряддя культури. Збирання кукурудзи на силос завершувати до появи сходів пшениці, а на зерно – після промерзання грунту.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)