Антипін Р.А. Оптимізація технологічних прийомів вирощування гороху в умовах правобережного Лісостепу України




  • скачать файл:
Название:
Антипін Р.А. Оптимізація технологічних прийомів вирощування гороху в умовах правобережного Лісостепу України
Альтернативное Название: Антипин Р.А. Оптимизация технологических приемов выращивания гороха в условиях правобережной Лесостепи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

НАУКОВІ ОСНОВИ ВИРОЩУВАННЯ ГОРОХУ


(Огляд літератури)


 


Проаналізовано сучасні положення щодо особливостей формування симбіотичної, фотосинтетичної та зернової продуктивності гороху залежно від застосування доз мінеральних добрив, засобів захисту, стимуляторів росту і умов вирощування. Висунуто робочу гіпотезу, визначено мету і завдання досліджень.


 


УМОВИ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


 


Польові дослідження проводили протягом 2001-2003 рр. на спільному дослідному полі Вінницького державного аграрного університету та Вінницької державної сільськогосподарської дослідної станції с. Агрономічне Вінницького району, Вінницької області.


Грунтовий покрив ділянки представлений сірими лісовими середньосуглинковими грунтами на лесовидних суглинках. Для них характерний низький вміст гумусу – 1,97% і легкогідролізованого азоту – 4,2 мг на 100 г грунту, підвищений вміст рухомого фосфору – 11,7 мг та обмінного калію – 12,4 мг на 100 г грунту, реакція грунтового розчину слабокисла – рН 5,4.


Агрометеорологічні умови 2001-2003 років характеризувалися істотними відхиленнями від середніх багаторічних показників, що відповідно позначилось на формуванні зернової продуктивності посівів гороху.


Схема досліду:


Фактор А. Сорти:


1.      Вінничанин. 2. Світязь.


Фактор В. Дози мінеральних добрив:


1.      Р60К60; 2. Р60К60 + N30; 3. Р60К60 + N60; 4. Р60К60 + N90;


Фактор С. Способи передпосівної обробки насіння:


1.      Інокуляція + Мо; 2. Інокуляція + Мо + Вітавакс 200 ФФ; 3. Інокуляція + Мо + Вітавакс 200 ФФ + Емістим С.


Співвідношення факторів 2:4:3. Повторність – чотириразова. Розміщення варіантів – систематичне в два яруси. Площа облікової ділянки - 25 м2, загальної - 36 м2.


За контроль було прийнято варіант де проводили передпосівну обробку насіння ризоторфіном, молібденовокислим амонієм та застосовували фосфорно-калійні мінеральні добрива в дозі Р60К60, сорт Вінничанин.


 


РІСТ  І  РОЗВИТОК  ГОРОХУ  ЗАЛЕЖНО  ВІД  ЗАСТОСУВАННЯ МІНЕРАЛЬНИХ  ДОБРИВ  ТА  ПЕРЕДПОСІВНОЇ ОБРОБКИ НАСІННЯ


 


Встановлено, що комплексне застосування передпосівної обробки насіння ризоторфіном, молібденовокислим амонієм, протруйником Вітавакс 200 ФФ та стимулятором росту Емістим С на всіх варіантах досліду не мало суттєвого впливу на зміну тривалості вегетаційного періоду. Проте, посилення азотного живлення (N30-90), на фоні фосфорно-калійних добрив (Р60К60), призводило до подовження тривалості вегетаційного періоду сортів гороху на 2-6 днів (табл.1).


 


Виявлено, що найбільшу тривалість вегетаційного періоду 87 днів у сорту Вінничанин, спостерігали у варіантах досліду, де на фоні фосфорно-калійних добрив (Р60К60) вносили підвищенні дози азотних добрив (N90) з передпосівною обробкою насіння молібденом і ризоторфіном у поєднанні з протруйником та стимулятором росту. Поряд з цим слід відмітити, що у сорту Світязь тривалість вегетаційного періоду складала 94 дні, що більше на 6-12 днів у порівнянні з ділянками контрольного варіанта.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)