Хорошко С.А. Особливості технології вирощування озимої пшениці по чорному пару в північному Степу України




  • скачать файл:
Название:
Хорошко С.А. Особливості технології вирощування озимої пшениці по чорному пару в північному Степу України
Альтернативное Название: Хорошко С.А. Особенности технологии выращивания озимой пшеницы по черному пару в северной Степи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Стан вивченості питання і обґрунтування обраного напряму досліджень. В цьому розділі наведені результати досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених з питань підвищення реалізації генетичного потенціалу продуктивності та якості зерна озимої пшениці, особливостей технології її вирощування залежно від строків сівби, застосування азотних добрив при підживленні у різні періоди розвитку рослин по чорному пару.


Умови та методика проведення дослідів. Досліди проводили в дослідному господарстві “Дніпро” Інституту зернового господарства УААН.


Клімат регіону помірно-континентальний з недостатнім та нестійким зволоженням. За багаторічними даними метеостанції м. Дніпропетровська середньорічна температура повітря становить +8,7°С, а середньобагаторічна сума опадів – 459 мм. Основна частина опадів (68% річної суми) припадає на теплий період – квітень - жовтень.


Ґрунтовий покрив місця проведення досліджень представлений чорноземами звичайними малогумусними повнопрофільними. Вміст гумусу в орному шарі (0-30 см) знаходиться в межах 3,2-3,8%. Реакція ґрунтового розчину гумусового горизонту чорноземів близька до нейтральної (рН водної суспензії 6,75). Глибина залягання ґрунтових вод – 8-12 м.


Польові досліди розміщували по чорному пару. В дослідах висівали сорт озимої пшениці Подолянка у різні строки: 5, 15, 25 вересня та 5 і 15 жовтня. Відповідно до схеми досліду при підживленні вносили аміачну селітру в дозах N0, 30, 60 у різні фази розвитку озимої пшениці: по мерзло-талому ґрунту (МТҐ), локально (Л) навесні у фазі кущіння та позакоренево (П) у фазі колосіння. Досліди закладали за методом послідовних ділянок, систематичним способом. Площа облікової ділянки – 40 м2. Повторність у дослідах чотириразова. Норма висіву – 4,5 млн. схожих насінин/га, глибина загортання насіння – 5-6 см.


Сівбу озимої пшениці проводили сівалкою СН-16. Збирання врожаю здійснювали поділяночно, малогабаритним комбайном “Sampo-500”.


Для обґрунтування особливостей формування урожайності та якості зерна озимої пшениці проводили обліки та спостереження за ростом і розвитком рослин: фенологічні спостереження за настанням фаз розвитку рослин, визначення зимостійкості, густоти стояння та виживаності протягом періоду вегетації. Визначали вологість ґрунту, динаміку нагромадження сухих речовин та асимілюючої площі листків, вміст цукрів, загальну та продуктивну кущистість рослин, агрохімічні та біохімічні аналізи ґрунту, рослин і зерна. Статистичну обробку отриманих даних врожайності озимої пшениці проводили методом дисперсійного аналізу. Технологічну якість зерна озимої пшениці визначали у лабораторії якості зерна Інституту зернового господарства УААН. Економічну ефективність агротехнічних заходів підвищення урожайності та поліпшення якості зерна озимої пшениці розраховували за існуючими рекомендаціями і цінами 2008 маркетингового року.


 


Ріст та розвиток рослин озимої пшениці в осінній період вегетації. Результати досліджень з вивчення реакції рослин озимої пшениці на гідротермічні умови в залежності від вологозабезпеченості, інтенсивності росту, розвитку, накопичення надземної маси впродовж осіннього періоду вегетації та динаміки формування біометричних показників, накопичення вуглеводів та їх витрати впродовж зимового періоду суттєво залежали від строків сівби.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)