Шапоринська Н.М. Урожайність та якість зерна і насіння сортів озимої м\'якої і твердої пшениці залежно від умов вирощування на півдні України




  • скачать файл:
Название:
Шапоринська Н.М. Урожайність та якість зерна і насіння сортів озимої м\'якої і твердої пшениці залежно від умов вирощування на півдні України
Альтернативное Название: Шапоринска н.м. Урожайность и качество зерна и семян сортов озимой мъъякой и твердой пшеницы в зависимости от условий выращивания на юге Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 Обґрунтована актуальність проведення досліджень і в стислій формі висвітлено основні результати досліджень.


 Вплив агроекологічних умов на врожайність зерна і якість насіння озимої пшениці (огляд літератури). Наведено аналіз і узагальнення літературних джерел вітчизняних і зарубіжних авторів з питань, вирішенню яких присвячена дисертаційна робота. Визначена необхідність удосконалення окремих елементів сортової агротехніки різних генотипів озимої пшениці.


 Умови і методика досліджень. Польові досліди були проведені в 2000 – 2004 рр. у дослідному господарстві Інституту землеробства південного регіону УААН, яке розташоване у південній степовій зоні України.


Грунт дослідних ділянок темно-каштановий середньосуглинковий слабосолонцюватий з вмістом в орному шарі 2,2 % гумусу, валового азоту 0,118-0,120, фосфору – 0,114 та калію 2,5%, у тому числі рухомих, відповідно: 6,1; 3,4 та 26 мг/100г ґрунту. РН водної витяжки 7,2. Ємність поглинання 26-28 мг/еквівалентів в 100 г ґрунту. Скипання від соляної кислоти спостерігається на глибині 24-25 см.


Агрофізичні властивості метрового шару ґрунту характеризуються слідуючими показниками: щільність зложення – 1,43 г/см3, загальна шпаруватість – 45,0%, найменша вологоємність – 20,5%,  вологість в¢янення – 9,1%.


Погодні умови 1999-2000 сільськогосподарського року мало відрізнялися від середньобагаторічних; 2000 – 2001 та 2003-2004 сільськогосподарські роки були більш сприятливими, а 2001-2002 - менш сприятливий для рослин озимої пшениці, що призвело до зниження рівня врожайності в порівнянні з іншими роками, а 2002-2003 – не сприятливий, коли від льодової кірки майже всі рослини озимої пшениці загинули.


Матеріалом для досліджень послужили сорти озимої  пшениці м¢якої – Альбатрос одеський, Одеська 162, Херсонська 86, Херсонська остиста, Херсонська безоста, Юна, Куяльник, Херсонська 99; твердої – Айсберг одеський, Дніпряна.


До схеми досліду були включені такі фактори: вищевказані сорти озимої м¢якої і твердої пшениці (А); строки сівби (В) – 15 вересня, 25 вересня, 5 жовтня, 15 жовтня; норми висіву (С) – 3,0; 5,0 і 7,0 млн. схожих насінин на гектар. Ці фактори досліджувались в умовах зрошення і без зрошення (Д). Повторність досліду чотириразова. Загальна площа посівної ділянки 30м2, облікової – 25м2.


За виключенням строків сівби і норм висіву агротехніка вирощування озимої пшениці в дослідах була загальноприйнятою для умов південного степу України.


Вплив строків сівби, норм висіву, умов зволоження на врожайність та якість зерна і насіння озимої пшениці вивчали за допомогою польових і лабораторних досліджень згідно з методикою Держсортслужби і державними стандартами на дослідному полі та в лабораторії масових аналізів Інституту землеробства південного регіону УААН. Посівні якості насіння визначали методами, які описані в праці Орлюка А.П. і Жарінова В.І. ( 2000р.) Аналітична частина роботи виконана в ХДАУ. Дані результатів досліджень обробляли за сучасними методами варіаційної статистики, які описані Доспєховим Б.А. (1985); Ушкаренком В.О.(1988).


Економічну ефективність розраховували за "Методикою визначення ефективності використання у сільському господарстві науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, нової техніки, винаходів і раціоналізаторських пропозицій" (К.Вища школа, 1985) за цінами станом на 01.01.2002 року.


 Урожайність сортів озимої м'якої і твердої пшениці залежно від якості насіння. Дослідженнями встановлено, що матрикальна різноякісність насіння озимої пшениці проявляється за розмірами і масою насіння, яке формується у межах рослини на різних стеблах.


Сорти суттєво різнилися за структурою розподілу насіння у межах рослини. Найбільш рівномірний розподіл насіння між стеблами 1-го, 2-го, та 3-го порядків у сортів Одеська 162, Херсонська 86, Херсонська безоста і Юна.


У сортів м¢якої пшениці найвища питома маса насіння в усі роки досліджень на головних стеблах 40,6-50,4%, у стебел 2-го порядку - 30,2-36,4%, 3 порядку - 22,3-25,3%.


 


У сортів твердої озимої пшениці питома маса насіння на головних стеблах складає 52,0 – 54,5%, у стебел 2-го порядку - 25,4-27,1%, 3 порядку - 20,1-20,9%.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)