Демчишин Н.Б. Продуктивність довговікових травостоїв залежно від інтенсивності удобрення й використання в умовах Лісостепу західного




  • скачать файл:
Название:
Демчишин Н.Б. Продуктивність довговікових травостоїв залежно від інтенсивності удобрення й використання в умовах Лісостепу західного
Альтернативное Название: Демчишин Н.Б. Производительность довговикових травостоив в зависимости от интенсивности удобрения и использования в условиях Лесостепи западной
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Розділ 1. Роль мінеральних добрив у підвищенні продуктивності лучних угідь західного Лісостепу України


(огляд літератури)


На підставі критичного аналізу результатів досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених всебічно висвітлено способи підвищення продуктивності лучних угідь, ефективність використання різних систем удобрення на  сіяних і довготривалих лукопасовищних травостоях, а також їх дію на хімічний склад корму. Обґрунтовано потребу оптимізації системи  використання довготривалих травостоїв низинних лук. Показано невирішені питання із зазначеного напряму досліджень та обґрунтовано вибір теми дисертації.


 


                      Розділ 2. Умови та методика проведення досліджень


 


Експериментальну частину роботи виконано на стаціонарі лабораторії кормовиробництва  Інституту землеробства і тваринництва західного регіону УААН. Для вирішення  поставлених у дисертації завдань з 1990 р. по 2005 р. проведено три польових досліди.


Ґрунт дослідних ділянок темно-сірий опідзолений легкосуглинковий поверхнево оглеєний. В шарі 0-20 см на 100 г ґрунту міститься 3,67% гумусу, 24,9 мг  лужногідролізованого азоту, 6,3 мг рухомого фосфору , 7,7 мг обмінного калію, рН (сольове) – 5,0.


Дослідження  проведено на сіяному злаковому травостої, створеному в 1974 р. шляхом прискореного залуження літньою сівбою за загальноприйнятою технологією. В склад травосуміші включали: пажитницю багаторічну (13 кг), кострицю лучну (12 кг), тимофіївку лучну (6 кг).


За основу досліджень взято схему стаціонарного досліду з вивчення впливу інтенсивності удобрення та режимів використання  на формування на низинних луках культурних довготривалих травостоїв. На першому етапі (1990-1995 рр.) вивчали  дозу N240Р90К120, на другому (1996-2000 рр.) - N180Р60К90 і на третьому (2001-2005 рр.) - N140Р60К90. Азотні добрива вносили  двома способами: рівномірно (під кожен укіс) і з наростанням доз до осені без ранньовесняного підживлення. Використання травостоїв проводили шляхом їх скошування. Площа дослідних ділянок  36 м2, облікова – 20 м2, повторність чотирикратна.


Погодні умови за роки виконання роботи не завжди сприяли росту лучних трав. Надмірно вологими були 1992, 1993, 1998, 2001, 2002 рр., посушливими – 1994, 1995, 1999, 2000, 2003. Облік урожаю проводили згідно з методикою Інституту кормів УААН (1994). Вміст сухої речовини визначали  висушуванням 0,5 кг зеленої маси до постійної ваги за температури 105 0С. Обробку врожайних даних здійснювали методом дисперсійного аналізу (Б.О.Доспехов, 1985). Для визначення видового і ботанічного складу, структури і щільності травостою відбирали проби зеленої маси з двох повторень дослідних ділянок  площею 0,25 м2. У відібраних зразках визначали: видовий склад – за співвідношенням різних видів до загальної маси з вичлененням злаків, бобових і різнотрав'я; щільність травостою – обрахунком кількості пагонів на 1 м2, структуру врожаю – поділом злаків на листкову і стеблову фракції.  Флористичний склад травостою на варіантах визначали за А.П.Шенніковим (1964), біоценоморфологічний аналіз травостою здійснювали за А.В.Боговіним  (2005) з використанням ідей Л.Г.Раменського (1948), О.Л.Бельгарда (1950), Т.А.Работнова (1987).


Нагромадження кореневої маси визначали у ґрунтових пробах, відібраних металічним стаканом об’ємом 516,9 см2 з глибини 0-20 см, після їх відмивання  на ситах діаметром 0,25 мм і висушування до постійної маси.


Визначення хімічного складу корму та агрохімічних характеристик ґрунту проводили за загальноприйнятими методиками ( М.М.Городній, М.В.Козлов, М.І.Бідзіль (1972).


За  вмістом білка, жиру, клітковини і БЕР, враховуючи  коефіцієнти їх перетравності, визначали поживність корму в кормових одиницях.


 


Економічну  ефективність застосування різних доз мінеральних добрив на лучних травостоях обчислювали згідно з методикою Південного відділення ВАСГНІЛ за технологічними картами загальноприйнятих форм. Енергетичну оцінку технологічних заходів здійснювали за методикою О.К.Медведовського, П.І.Іваненка (1988).

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)