Котяш У.О. Продуктивність різновікових лучних травостоїв залежно від удобрення та режимів використання в західному Лісостепу




  • скачать файл:
Название:
Котяш У.О. Продуктивність різновікових лучних травостоїв залежно від удобрення та режимів використання в західному Лісостепу
Альтернативное Название: Котяш У.О. Производительность разновозрастных лучних травостоив в зависимости от удобрения и режимов использования в западной Лесостепи
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

РОЗДІЛ 1. РОЛЬ РЕЖИМІВ ВИКОРИСТАННЯ ТА УДОБРЕННЯ У ФОРМУВАННІ ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ ЛУКОПАСОВИЩНИХ УГІДЬ


(огляд літератури)


 


У розділі наведено аналіз результатів досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених з ефективності різних систем азотного удобрення та тривалості відростання травостою, а також їх дії на хімічний склад корму. Подано обґрунтування доцільності вивчення впливу способів розподілу азоту в дозі N140 за різними фазами розвитку травостою у першому укосі, періодами формування урожаю між укосами та вплив їх на хімічний склад корму.


 


РОЗДІЛ 2. УМОВИ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


 


Експериментальну роботу виконано в Інституті землеробства і тваринництва західного регіону УААН. Виходячи із завдань досліджень, у 2001-2005 рр. проведено два польових досліди.


Ґрунт дослідних ділянок темно-сірий опідзолений легкосуглинковий поверхнево оглеєний, який у шарі 0-20 см має: рН (сольовий) 4,5-5,0, вміст гумусу – 5,4-5,9%, забезпеченість рухомим фосфором та обмінним калієм – відповідно 5,2-31,0 та 4,4-9,8 мг/100 г ґрунту.


В основу досліджень покладено схему стаціонарного досліду щодо удобрення і використання старосіяного (1974 р.) та новоствореного (2001 р.) культурних травостоїв. На фосфорно-калійному фоні (Р60К90) вивчали дозу азоту 140 кг/га діючої речовини з різними способами розподілу (рівномірним (35+35+35+35), наростаючим (0+30+40+70)) за укосами використання, фазою розвитку в першому укосі та тривалістю відростання травостою між укосами.


Новостворений травостій закладено у 2001 р. Сівбу трав проведено під покрив пажитниці однорічної травосумішкою такого складу: пажитниця багаторічна (Дрогобицька 16) – 12 кг/га, костриця лучна (Люлінецька 3) – 8 кг/га, тимофіївка лучна (Люлінецька 1) – 6 кг/га, конюшина повзуча (Передкарпатська) – 6 кг/га. Площа дослідної ділянки – 36 м2, облікова – 20 м2, повторність чотириразова (схему подано в табл. 1).


Погодні умови в роки досліджень були сприятливими для багаторічних трав, за винятком зимового періоду 2002-2003 рр., коли із травостою випадали конюшина повзуча, пажитниця багаторічна через промерзання ґрунту.


Облік урожаю проводили за методикою Інституту кормів УААН (1994), вміст сухої речовини визначали шляхом висушування рослинних зразків по 0,5 кг зеленої маси за температури 1050С до постійної маси. Урожайні дані обробляли методом дисперсійного аналізу (Б.О. Доспехов, 1985). Визначення видового, ботанічного складу, структури урожаю і щільності травостою проводили шляхом відбору проби зеленої маси з площадок кожного варіанта по 0,25 м2 із першого і третього повторень, які розбирали на ботаніко-господарські групи: злаки, бобові, різнотрав’я. У відібраних зразках цих же груп було визначено щільність травостою шляхом підрахунку кількості пагонів на 1 м2, структуру врожаю – поділом злаків на фракції: листові пластинки, стебла.


Нагромадження кореневої маси визначали після відбору ґрунтових проб стаканом об’ємом 516,9 см3 на глибину 0-20 см в чотириразовому повторенні з наступним відмиванням на ситах діаметром 0,25 мм і зважуванням в повітряносухому стакані.


Аналізи хімічного складу корму та агрохімічні дослідження ґрунту проводили за методикою М.М. Городнього, М.В. Козлова, М.І. Бідзіля (1972).


Поживність корму розраховували в кормових одиницях, виходячи з вмісту білка, жиру, клітковини і БЕР з урахуванням коефіцієнтів їх перетравності.


Економічну ефективність лучних травостоїв при застосуванні удобрення та частоти використання визначали за методикою Південного відділення ВАСГНІЛ, використовуючи розрахунки за прямими затратами з технологічних карт загальноприйнятої форми. Енергетичну оцінку досліджень проводили за методикою О.К. Медведовського і П.І. Іваненка (1988).


 


 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)